Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

blt

Nierowna praca zimnego Z30DT EGR???

Recommended Posts

Witam,

Przegladalem wiele postow ale nie znalazlem dokladnie tego samego problemu...

Mianowicie moj Z30DT chodzi nierowno przez kilka minut po odpaleniu. Problem wystepuje tylko kiedy odpalany silnik jest zimny i trwa do momentu az sie lekko nagrzeje. Zeby byc zupelnie scisly silnik odpala chodzi rowno przez 30-45 sec potem slychac dzwiek jakby powietrze przeplywalo przez gumowy waz i od tego moment zaczyna chodzic nierowno przez kilka minut.

Zawiozlem auto do lokoalnego specjalisty od diesli. Wyskoczyl mu blad zaworu EGR najpierw zaproponowal zablokowanie EGR'u przy uzyciu jakiejs plytki ale po chwil stwierdzil ze tego zaworu nie da sie zablokowac. postanowil na poczatek wyczyscic zawor przy uzyciu ultradzwiekow...

Auto chodzilo OK przez kilka dni ale teraz problem pojawil sie ponownie. Warto zauwazyc ze nie dzieje sie to kazdego poranka (ale wystarczajaco czesto zeby denerwowac), zdarza mu sie odpalic i chodzic rowno od poczatku... Mechanik proponuje wymiane EGR

PS. Jakis czas temu tuz przed pojawieniem sie problem zimnego startu, po dosc dlugiej trasie zatrzymalem auto jak zwylke pozostawile silnik wlaczony na chwile zeby ochlonal... pojawila sie kontrolka kluczyka i motor zaczal chodzic strasnie nierowno.

Zdarzylo sie to tylko raz na rozgrzanym silniku, kontrolka nie pojawila sie ponownie... teraz problem wytepuje tylko przy zimnym starcie...Nie odczuwam zadnego spadku mocy, auto nie przelacza sie w trym awaryjny.

/auto jest z 2006 roku, przebieg 100000km, pelna historia servisowa,

Dzieki za jakiekolwiek wskazowki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest MatSzcz

Ja miałem podobne objawy i to była wina EGRa, czysciłem ale nie pomagała na zbyt długi czas i po wymianie na nowy jak ręką odjął.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...