Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

MarcinMarcin

Błędy/kontrolki po tankowaniu

Recommended Posts

Witam serdecznie,

wczoraj uporałem się z czyszczeniem egru, wykasowane zostały błedy, samochód jeździł super. Kiedy włączał się zapłon wszystkie kontrolki gasły, żadna się nie świeciła po odpaleniu równiez bez błędów. Pojechałem dotankować niecałe 10 l paliwa na stację i po tankowaniu po włączeniu zapłonu zostały 2 kontrolki - samochód z kluczykiem plus kontrolka układu spalin (silniczek). Obie zgasły w momencie odpalenia. Tak jest do tej pory. Czytałem dużo na ten temat, jedni piszą, że tak powinno byc inni, że nie.

Podjechałem rano na komputer i brak błedów.

Czemu więc to się świeci przed odpaleniem?

dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jeszcze pochwal się jaki rocznik tej vectry ? W przedliftach jest inaczej niż w poliftach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

samochód dokładnie z 29 grudnia 2006 roku

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

kontrolka emisji spalin gasnie po odpaleniu silnika więc OK , autko z kluczykiem jesli sie zapala po przekręceniu kluczyka i gaśnie pod opaleniu auta oznacz , że bład jest zapisany w kompie , byc może wszystkiego nie wykasowałeś

aaa i uzupełnij profil bedzie łatwiej doradzać na przyszłość

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może wywalać tę kontrolkę z kluczykiem kiedy mam błąd jednego czujnika parkowania lub ściamnania podświetlenia deski? Czujnik szaleje, pika zaraz po właczeniu wsteka, po chwili się uspokaja, a ściemnianie działa tylko błąd wywala niewiadomo dlaczego.

Chyba musze zainwestować w tego op coma i samemu kasowac te błędy, bo widzę, że kazda pierdoła i od razu błąd

Share this post


Link to post
Share on other sites

kontrolka autka z kluczykiem oznacza błąd elektryczny\elektroniczny , ja nie mam czujników parkowania fabrycznych więc na 100 % Ci nie odpowiem ale moim zdaniem może ta kontrolka również oznaczac czujniki , koniecznie podpiąc pod kompa i przeskanowac całe auto i wykasowac błędy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już kasowałem te błędy czujników i ściemniania i wywala je od nowa, nie przeszkadza mi to więc dam sobie spokój. Może jak kupie op coma to bedzie można nim wyłączyć ten jeden szalejący czujnik parkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na op-coma możesz podjechac na Białołeke lub tarchomin , albo wieczorem na wole , i na spokojnie sobie przeskanujesz całe auto , ja jak widze autko z kluczykiem to podobno dostaje wysypki tak mówi zona

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_leze.gif" alt=":leze:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pracuję na Białołęce więc jestem na miejscu, czy chodzi Ci o podjechanie do któregoś z klubowiczów? byłoby super!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Papasek ja tego tez nie lubie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_leze.gif" alt=":leze:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co jest na Tarchominie, bo to też bardzo blisko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Knorek Marcin z kompem ale chcesz jakies czesci wiecej wiedziec lub cos zrobic do uderzaj na Biala dane masz na priv

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli masz coś z czujnikami parkowania to wyskoczy ci na wyświetlaczu obrotomierza duże P i piknie tylko raz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyskakuje to P na obrotomierzu i szaleje jeden z czujników więc pewnie dlatego świeci się autko z kluczem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego raczej nie kontrolka od czujników cofania nie ma wpływu na kontrolkę autka z kluczykiem .Trzeba podpiąć op-coma i prześwietlić

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

przecież tłumaczę - przy błędach czujnika masz tylko P a nie wyskakuje kluczyk - widocznie u Ciebie coś innego jest tego przyczyną

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też autko z kluczem nie gaśnie po przekręceniu zapłonu (gaśnie po uruchomieniu silnika) a Op-com nie widzi żadnych błędów, mam wersję China Clone 2010.

Czy możliwe jest aby wyskoczył jakiś błąd którego Op-com nie potrafi zidentyfikować? Potrzebny do tego będzie Tech czy da się to zrobić w jakiś inny sposób?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nie ma takiej opcji jak jest samochod z kluczykiem to jest blad oczywiste. w jakis sposob czytasz bledy po calym pojezdzie? u mnie byla kiedys taka sytuacja ze czytalem cale auto i nie moglem dojsc co to za blad... a okazalo sie ze trzeba bylo wejsc w silnik i przeczytac tu akurat byla swieca.

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam zarówno całe auto jak i wszystkie moduły oddzielnie po kolei. W jednym i drugim przypadku brak błędów.

Wywala tylko usterkę w obwodzie ściemniania podświetlenia zegarów ale to ma większość VC. Zresztą zawsze miałem ten błąd, a mimo to autka z kluczem po przekręceniu zapłonu nie było.

Wywala też mi od czasu do czasu błąd w układzie monitorowania ciśnienia w oponach ale po jego wykasowaniu dalej check nie gaśnie, więc to chyba nie to.

I co tu dalej działać?

Edited by mac30

Share this post


Link to post
Share on other sites

wrzuć tu raport z opcoma to się zerknie i pomyśli

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie gasna wszystkie kontroliki przed odpalenie te ktore powinny kluczyk tez

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem jeszcze raz skan wszystkich modułów auta i stała się dziwna sprawa. W module ecu silnika nie wywaliło żadnego błędu tylko pokazały się "???", po naciśnięciu "kasuj wszystkie błędy" lampka autko z kluczem zgasła. Nie mam pojęcia co to mogło być bo wcześniej skanowałem auto na wszystkie sposoby i żadnego błędu nie było. Pojeżdżę trochę zobaczę co będzie się dalej działo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opcom czasami nie daje rady odczytac skasowac bledow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jak nie daje rady to są pytajniki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko dlaczego wcześniej nie było pytajników a błąd był bo świecił check?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...