Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

jacek.wilczek

kod błędu P042A-52

Recommended Posts

pozdrawiam

złapałem z rana ostatnio błąd P042A-52 (całe szczęście aktualnie nie występuje) i nie miało to wpływu na jakość jazdy

al strasznie mnie intryguje co to może być

co o tym sądzicie ???

--

jacek

Edited by jacek wilczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

z czego ten błąd i czy aby na pewno go poprawnie wpisałeś

PA042A-52

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z silnika - znalazlem ze w/g TIS P042A dotyczy drugiego czujnika temperatury spalin, teraz szukam pelnego kodu.

--

Jacek

Edited by jacek wilczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już to w tisie masz

P042A Za wys. napięcie czujnika 2 temperatury spalin

P042A Obwód czujnika 2 temperatury spalin - niskie napięcie

P042A Za wys. temp. czujnika 2 temperatury spalin

P042A Za nis. napięcie czujnika 2 temperatury spalin

P042A Niezgodność czujników 1 + 2 temperatury spalin

nic takiego nie ma PA042A

Jak któryś z tych wyżej wymienionych to kury (pełnego kodu nie znajdziesz bo go niema)

Edited by xpirat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz racje blad to p042a-52

Tylko ktory z w/w to bedzie ?

--

Jacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to ty sprawdzałeś opcomem to nie patrzyłeś co dalej pisało bo po samym kodzie to jest za dużo opcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

op com więcej nie napisał poza (nie występuje)

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

w logu tekstowym jest tak opcom'a

P042A - <Nieznany kod błędu>

(52) - Nie występuje

--

jacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

narazie nie ma co się stresować tym błędem jak wystąpił tylko raz i jako nieaktualny

Edited by xpirat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź sobie przewód na czujniku temperatury przy DPFie, bardzo często się zdarza, że gdzieś się zahaczy podwoziem i przewód zostaje naruszony.

Wygrzebane z innego obcojęzycznego forum więc tłumaczenie może być nie do końca dokładne:

Czujnik temperatury spalin gazu 1 i 2 nie jest wiarygodna, błąd P042A (52), czujnik temperatury pokazuje cząstek stałych o 30 stopni i 60 stopni mierzone w spalinach, statyczna regeneracja nie jest możliwa ze względu na różnicę temperatur, różnica ciśnień.

Masz opcoma to posprawdzaj sobie temperatury na obydwóch czujnikach spalin i koniecznie sprawdź stan łącznika elastycznego na wydechu bo to on może powodować tego typu cuda, jak DPF przestanie ci się prawidłowo wypalać to po prostu za chwilę będzie do wyrzucenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie coś na łączeniach - wczoraj zrobiłem 2x500km w połowie trasy sprawdziłem DPF'a (na wszelkiego) miał 20% nasycenia - więc mechanizm wypalania jeszcze działa.

znajdę czas skoczę na warsztat aby pooglądali okolice czujnika i okablowanie.\\

p.s.

Jabolg masz oryginalny test lub link do forum ang ??

--

jacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Forum było DE

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

no nie - w tym języku to ja czytać nie będę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

--

jacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja muszę codziennie przez co najmniej 8 godzin obcować z językiem wroga

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paweł spisek knujesz z wrogiem.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dokładnie spisek mający na celu zapewnienie mi comiesięcznych przelewów z tytułu umowy o pracę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

wydaje mi się że wydawanie kasy na majstra w celu sprawdzenia jest bez sensu bo i tak nic nie znajdzie skoro błąd już nie występuje

wszystkie te błędy dotyczą ECM: pin 32/33 (złącze XC56)

Please login or register to see this image.

jak widzisz kostka jest tylko przy samym czujniku i module silnika

Edited by xpirat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czasem zdarza się to w samochodach "zaboxowanych" czy też ze zmodyfikowaną mapą gdzie nie był "odinstalowany" DPF.

Natomiast fakt, że nie występuje nie oznacza, że nie powróci i to jak zwykle w najmniej odpowiednim do tego momencie...

Tak do końca nie ignorowałbym tego komunikatu, który póki co pojawił sie tylko chwilowo...

Jak Paweł już wspomniał, warto się przyjrzeć złączu elstycznemu, wydechowi w ogóle.

Edited by Piotreq

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozbyłem się problemu czyszcząc złączkę czujnika (znajduje się przy filtrze paliwa) teraz obydwie temperatury maja identyczną wartość na zimnym silniku

Please login or register to see this image.

a jak były problemy to było tak

temperatura.jpg

oraz dodatkowo wyprogramowując DPF wraz z wyrzuceniem DPF całkiem

--

jacek

Edited by jacek wilczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam wszystkich odgrzeje kotleta wyskoczył mi taki sam błąd tylko jest to błąd stały nie do usunięcia

i dodatkowo na nie odpalonym silniku temp. spalin rząd 1 czujnik 2 jest temp. 196 stopni a napięcie 5 V

kable oglądałem pod samochodem i nie ma oznak uszkodzenia czy może to być kostka czy na bank walnięty czujnik

za wszelkie inf z góry dziękuje

Edited by konrad35

Share this post


Link to post
Share on other sites

w komorze silnika przy grodzi jest złączka wyczyść ją na początek - sprawdź też czy kabel nie przerwany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacku kabelki pod autem sprawdzałem i nic nie znalazłem niepokojącego a kostkę też przeczyściłem i spryskałem specjalnym sprayem i nic a po odłączeniu kostki podpiąłem kompa i pokazał takie same wskazania czyli 196 stopni i 5V zastanawiam się tylko czy mogę się autem poruszać bo dziś koniecznie muszę jechać do Szczecina

Share this post


Link to post
Share on other sites

to bym założył że jest przerwa w obwodzie musisz poszarpać tym kablem aby się upewnić czy gdzieś ne jest przerwany

jeździć możesz ale auto mocy nie będzie miało (przynajmniej taki objaw był u mnie, jak się rozgrzeje możesz spróbować zgasić i odpalić na nowo noże wtedy nie wejdzie w tryb awaryjny)

--

Jacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok wielkie dzięki za inf będę walczył z tym problemem ale opcjonalnie już zamówiłem drugi czujnik


usterka usunięta problemem okazał się walnięty czujnik

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...