Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
MatiEvo9

Brak pierwszego biegu wentylatora . Pomocy .

Recommended Posts

Witam . Przeszukałem forum i było gdzieś ładnie opisane o zwarciu styków by sprawdzić wentylator . Nigdzie nie mogę tego znaleźć . Więc tak . Opiszę problem i moje sugestie związane z tym wątkiem . W zimę przy temperaturze 80* płynu chłodzącego włączał się pierwszy obieg wentylatora i po chwili wyłączał . Jak wiemy powinien załączać się przy 95* . Gdy nadeszła wiosna po przekroczeniu 95* nie załącza się w ogóle pierwszy bieg . Gdy dochodzi do 100* wtedy drugi jest uruchamiany . I tutaj zamieszczam zdjęcie puszek przekaźników bo nie wiem który jest od wentylatora . Moje sugestie :

1. Czy może to jest wina przekaźnika ? Które styki zewrzeć by sprawdzić pierwszy i zarazem drugi bieg wentylatora ?

2. Czy może wina czujnika na chłodnicy ? To według mnie jest najbardziej prawdopodobne .

Kolejnym etapem jest nadmierne grzanie się płynu . Dodam że nie posiadam wtyczki ale już jest w drodze od czujnika wałka rozrządu . Nie przybyło płynu w oleju . Również oleju w płynie . Po odpaleniu nie lecą bąbelki do zbiorniczka wyrównawczego co ewentualnie wyklucza uszczelkę pod głowicą jak i pękniętą głowice . Termostat również wymieniany na oryginalny w listopadzie 2011 . Otwiera się dobrze . Czy radzicie sprawdzić stopień sprężania ? Serdecznie proszę o pomoc . Pozdrawiam

1 .

Please login or register to see this image.

2.

dsc00411zv.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

drugi temat w dziale

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tancze.gif" alt=":tancze:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dziękuję kolego o to mi chodziło właśnie .

Wentylator sprawdzony . Czujnik wychodzi na to że dobry . Przekaźnik również . Po zwarciu styków słychać zwarcie się styków w przekaźniku i brak reakcji wentylatora . II obieg jak najbardziej jest . I nawet nie drgnie . Co dalej radzicie ? Wymontować wentylator i zawieść go do jakiegoś majstra od elektroniki ?

Edited by MatiEvo9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz sam,na przykład taki „TZ-D-240”

Please login or register to see this link.

Są dostępne w sklepach elektrycznych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha . Dziękuję kolego serdecznie że napisałeś mi jaki jest potrzebny

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...