Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
modrzej

Mała skrzyneczka bezpieczników

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem. Mianowicie, mała skrzyneczka w mojej VB wygląda nieco inaczej. Zamiast 3 bezpieczników i przekaźnika mam tam wsadzone 2 przekaźniki i 2 bezpieczniki. Prawdopodobnie bezpieczniki są od obu wentylatorów, jeden z przekaźników pewnie od sprężarki klimy. Ale brakuje bezpiecznika sprężarki no i od czego jest ten drugi przekaźnik? Zaciekawiło mnie to, ponieważ nie odpala mi sprężarka klimy i wentylatory po włączeniu klimatyzacji, jednak przed napełnieniem układu chcę wyeliminować wszelkie problemy związane z elektryką, żeby nie okazało się przypadkiem, że napełnienie było bezcelowe.

Please login or register to see this image.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kamil1515

sprężarka przy braku czynniki nie odpali , odpowiada za to czujnik obecności czynnika w układzie

w dziale

Please login or register to see this link.

jest ładnie opisane jak zmostkować czujnik i wtedy sprężarka normalnie się uruchomi

Jest to metoda żeby sprawdzić przy braku czynnika czy elektrycznie wszysztko jest ok z klimą jedak sprężarka nie może pracowąć na sucho tak więc metoda tylko i wyłącznie do chwilowego do sprawdzenia działania .

co do skrzyneczki wstaw real foto

Edited by kamil1515

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Sposób na sprawdzenie obecności czynnika.

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój silnik to x20xev co za tym idzie jest to skrzyneczka trzecia od lewej na zdjęciu. Jutro zrobie ten test "na krótko".

Raport z testów. Odłączyłem wtyczkę czujnika, zwarłem piny i wentylatory odpaliły. Wcisnąłem też kulkę od zaworów serwisowych, żeby sprawdzić, czy jest jakieś ciśnienie w układzie i coś tam syknęło. Podpiąłem z powrotem wtyczkę i o dziwo klima zaczęła się włączać. Pewnie coś zaśniedziało, albo może któryś przewód jest walnięty, tego nie wiem. Pojawia się jednak moje kolejne pytanie. Skąd mogę mieć pewność, że razem z wiatrakami rusza sprężarka? Jakoś nie odczuwam wybitnej różnicy temperatur przy wylotach kratek z włączoną klimą. Tak mniej więcej jaka temp. powinna być ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

rurka koło filtra powietrza ta serwisowa powinna być zimna nie ta pierwsza tylko ta druga od góry wiadomo ze nie od razu ale jak chwile pochodzi

Edited by lukaszedix20xev

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurki są zimne ale też bez szału. Poza tym podejżewam, że sprężarka jest sprawna ponieważ po włączeniu klimy słychać szum w rurkach od klimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...