Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

mitbol

Odgłosy silnika i świateł w głośnikach...

Recommended Posts

Kupiłem radio, podłączyłem kostki i antenę, odpalam i słyszę rozrusznik w głośnikach, a później buczenie silnika, przy włączaniu któregokolwiek światła jest takie jakby uderzenie basem w głośnikach. Co z tym zrobić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze sprawdź wszystkie miejca, w których radio powinno być podłączone do masy. Najlepiej weź kawałek grubszego przewodu (przynajmniej 1-1,5 mm^2) i połącz metalową obudowę radia z masą samochodu. Jeśli objawy ustaną, znaczy winne złe "zmasowanie".

Po drugie upewnij się, że przewody do wzmacniacza (tzw. czincze) nie stykają się, lub leżą w okolicy kabli zasilających, głośnikowych, lub wiązek elektrycznych. Jeśli ich nie używasz, najlepiej od razu je zaizolować.

Następnie skontroluj połączenie na kostce, czy piny nie mają luzu. Jeśli tak, podegnij je aby wchodziły z oporem. Sprawdź również czy nie są w jakikolwiek sposób uszkodzone mechanicznie. Czy izolacja jest cała etc.

To tyle. Myślę, że przyczyna leży w jednym z powyższych, ale jeśli nie to daj znać, będziemy kombinować dalej

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki simeone, będę po kolei sprawdzał. Przeglądam teraz różne fora i tak sobie myślę, czy to nie ma nic wspólnego z zamienionymi plusami w oplowych instalacjach, czerwony z żółtym ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

na 90% masa

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

mitbol, masz coś jeszcze po drodze dźwięku do głośników oprócz radia? Wzmacniacze? Radio nowe? Podpinałeś na odłączonym akumulatorze od klem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko radio, nowe, dopiero co kupione, jakiś najtaniak. Podłączałem na podłączonym akumulatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a przewody rca podłączałeś na włączonym radiu .. ?

mnie to wygląda na uwalona masę sygnałówek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjąłem radio z pudełka i podłączyłem kostke + antene, bez kluczyka w stacyjce, z podłączonym aku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak bez wzmaka to nie używa RCA. Masz inne radio no "spróbowanie" od kogoś pożyczyć ? Bo to raczej na radyjko wygląda, że coś się podziało. Miałeś stare jakieś? GMowskie? Jak najtaniak, to polookaj z miernikiem ,gdzie jakie napięcia masz w kostce, może coś nie tak jest jak najtaniak przewiduje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szwarc3

Ja abym zrobił jak radzi Simeone zmasować dokładnie radio i myślę że będzie po klopocie. U mnie też prawie tak się dzieję tylko że mam wzmacniacz i jak się poruszy chinche we wzmacniaczu to już pojawia się problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej miałem oryginalne radio oplowskie.

Jak najlepiej sprawdzić czy z masą wszystko ok ? Przewód przyłożyć do radia i do ? Zauważyłem jeszcze, że przewody przy kostce od wyświetlacza są w stanie opłakanym, pociągnąłem lekko i kostka odpadła, zaizolowałem je dla pewności, ale to nic nie pomogło i chyba nie mogło pomóc bo tej kostki i tak nie podłączam do teraźniejszego radia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Połącz obudowę z najbliższym metalowym elementem karoserii samochodu. Ważne aby był niemalowany i nieizolowany w żaden sposób.

Piszesz o wyświetlaczu, więc domyślam się, że masz zdemontowane środkowe kratki nawiewów. Skoro tak, to idealny punkt masowy w postaci nieizolowanego gwintu jest za licznikiem na lewo od wlotu powietrza do kabiny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Chodziło mi o kostkę podłączaną do fabrycznego radia

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie albo poszukasz gdzie indziej, albo zdejmij te środkowe kratki

Please login or register to see this link.

, żeby dostać się do tego punktu o którym pisałem. Widać go w poradzie na 10tym zdjęciu na dole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozebrałem deskę, przewód przykręciłem pod jedną ze śrub obudowy radia, a drugi koniec zakręciłem wokół tego gwintu i dalej tak samo

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Może za cienkiego przewodu użyłem..

Czy to tego gwintu coś powinno być przymocowane fabrycznie ? U mnie nic nie ma, tylko taka osłonka na nim, a tam w poradzie widzę, że jakieś przewody są.

Edited by mitbol

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szwarc3

Może dodatkowy przewód masowy załatwił by sprawę? Jutro u mnie też będę to robił i zobaczymy czy dalej będzie ten problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam a koledzy ja slyszalem ze takie problemy to z regoly od alternatora sa bo diody w reguratorze napiecia sie wypalaja niewiem ile w tym prawdy ale to tez mozna sprawdzic.pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...