Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

edo82

Viki w czasie jazdy gaśnie !!!!!

Recommended Posts

W mojej Viki dzieje się tak że w czasie jazdy auto gaśnie będąc na biegu i z wzduszonym gazem a wskazówka obrotomierza spada do zera. Po zatrzymaniu nie można jej odpalić. Co zauważyłem ze po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję niezapala się kontrolka check ( bo normalnie jak się przekreca kluczyk w pozycję pierwszą zapalaja sie kontrolki ładowanie, olej ABs i Check). Po około pięciu minutach kontrolka check zapala się i można bez problemu odpalić auto. Byłem u mechanika i kazał mi jak sie tak stanie postukać w przekażnik w komorze silnika. Jak mi się tak działo to stukalem w ten przekaźnik i kontrolka zapalała się i mogłem odpalić auto. Wymienił mi nawet na inny i nic niepomogło. Z tym stukaniem to jakiś zbieg okoliczności bo wymiana na inny nic niepomogła dalej to samo się dzieje. A dodam ze po podłaczeniu pod komp nie ma żadnych błędów.....

Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!

Czy komuś coś takiego się stało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. Domyślam się iż dzieje się to tylko, na ciepły silniku?

Weź ze sobą kolegę i pojeździjcie tak do czasu aż zgaśnie wam silnik. Wtedy niech jeden z was odepnie którąkolwiek ze świec, podłączy ją pod przewód od cewki na krótko i przytknie do kadłuba silnika. Jak nie będzie iskry to na 99% padł moduł indukcyjny w aparacie zapłonowym. Wg mnie lepiej dorwać cały aparat zapłonowy ze szrotu i podmienić, bo z tego co pamiętam, a teraz za bardzo nie mam jak tego sprawdzić to taki moduł kosztuje ok 300zł, a cały aparat zapłonowy ze szrotu powinieneś dorwać w cenie do 100zł. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Witaj tylko tak się dzieje po jakis 10 minutach jazdy ale chwile ostygnie i pali. A dziś przykładowo mi nie zgasł tylko zaszarpało na chwile wskoczył błąd bo zapalił się check i zaraz zgasł. A jeśli chodzi o świece to one w tym modelu silnika x18xe1 jest listwa zamast kabli napięciowych tak nie wiem czy to moduł . Wczoraj bylem u elektryka samochodowego to podejrzewa ze gdzieś coś powoduje ze komputer nie dostaje napięcia. Ale dopiero po świętach może się za to zabrać. Tak więc wstrzymam się z jakim kolwiek kombinowaniem niech facet sprawdzi. A wiem ze jest dobry bo dużo ludzi go sobie zachwala. Wielkie dzięki za odpowiedz na mojego posta. Pozdrawiam :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...