Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Wujek Abdi

Instalacja Koltec/Necam EGI

2660 posts in this topic

Spokojnie Panowie...

Jeśli chodzi o zakręcenie butli to tak jak już pisałem nie mam zaworu, którym można by to zrobić. Podobno nie mam nawet wielozaworu więc każdy kto podejdzie mi pod auto z gwoździem praktycznie może mnie pozbawić zawartości butli

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mad.gif" alt=":angry:"> Nie wiem czy to czyjaś przeróbka czy tak jest fabrycznie w każdym razie nie jest tak jak być powinno.

Poszarpywanie, o którym pisałem jest na LPG. Na benzynce nie ma żadnych niepokojących objawów poza tym, że trzeba chwilę kręcić i dodawać gazu i po odpaleniu przez kilka sekund skaczą obroty - wg mnie sprawcą jest mieszanka LPG i PB.

Auto ma 290tys km. Reduktor ponoć był zmieniany rok temu, na pewno nie jest to oryginalny Kolteca bo nie ma żadnego oznaczenia.

Jakbym miał w ciemno sprawdzać i wymieniać poszczególne elementy (krokowy 300zł, jakiś reduktor od sekwencji 300zł, sonda 300zł) no to dajcie spokój, mam połowę ceny nowej sekwencji z montażem...

Coraz częściej mnie przerzuca na Pb ale dziś po kilku przełączeniach zaczął chodzić poprawnie na LPG?! Nie przełączył samoczynnie, przy wrzuceniu na luz w czasie jazdy obroty spadły do ok 1000 i sie utrzymywały. Niestety wątpię żeby ten stan rzeczy się utrzymał

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_dry.png" alt="<_<">

Natomiast ciągle nie daje mi spokoju krokowy pracujący przez kilka minut po zgaszeniu silnika. On wtedy chyba się całkowicie wykręca i przeskakuje na gwincie - tak wnioskuję po dzwięku - słychać wyraźne miarowe stuknięcia. Ma ktoś tak?

Pozdrawiam

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

co do forum to potwierdzam przy znajomości jezyka angielskiego i holenderskiego można się dużo dowiedzieć .(ja niestety tylko tym pierwszym operuję

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> )... a co do tego sklepu to prowadzi sprzedaż w nim niejaki Kees - nick "kver" uważany na tym forum jako guru - chociaz muszę przyznac że też nie ma dostepu do pełnej dokumentacji.... chociąz ma pojęcie naprawdę o tych instalkach... proponuję wpierw jednak przejżeć wszytkie posty tam zanim zaczniecie zarzucac go pytaniami. To jest po prostu przyjazny handlarz częściami do kolteca który także stara się pomóc. niestety co do samego forum to nie wiem jak inni ale ja mam straszne problemy z "log in" za każdym razem mogę się jedynie raz zalogowac a później już mnie nie wpuszcza - nie wysyła po prostu linku aktywacyjnego i jedynie w momencie pierwszego logowania mogę zadać pytanie.

Co do części koltekowskich to znalazlem tez u nas sklepik gdzie pewne rzeczy można dostać w dobrej cenie (inne jednak przytłaczają swą wielkością):

Please login or register to see this link.

(to nie jest reklama tylko link informacyjny - sam ostatnio u nich kupowałem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> )

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

CZES KOLOGO mialem podobne obiawy jak twoje u mnie byla walnieta sada lamda koszt uzywanej na alegro 100 silniczek krokowy od opla 40 w protonie za lodzią za tyle to mozesz sobie oni tylko spojrzą'Swoją drogą mysle ze krokowy u ciebie tez jest do kitu te obiawy co opisujesz sa dziwne ciekaw jestem czy twoje auto przy ruszaniu na bp i lpg zapiszczą opony chce przeprosic tez kolege ktory wczesniej ci doradzal ale butle mają elektrozawory bez pokreteł sory .

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzisz , jeśli nie masz zaworów itp to przy nieszczelności dostaje się do dolotu gaz i są problemy z odpaleniem auta ,ponieważ gaz wypiera powietrze z dolotu.... najtaniej ,pojedź do gaziarza i niech sprawdzi co z tymi zaworami czy odcięciami...... nadal twierdze że jak nie sprawdzisz i nie wykluczysz Lpg to do niczego nie dojdziesz i tylko kase wydasz na niepotrzebne wymiany wymyślonych usterek .

pozdro......

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich Koltecowców.

Mam VC silnik Z22SE z instalacją Koltec. Przy temperaturze powyżej 12oC przestaje palić jeden cylinder. To samo działo się w korkach - nawet jak było zimniej. Od ponad 2 miesięcy jeżdżę na paliwie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> W jedynym poznańskim serwisie chcieli wymieniać mi wszystkie wtryskiwacze po 1000 zł za sztukę. Byłem też u zaprzyjaźnionych gaziarzy, ale nikt nie chce tego dotykać, a ja sam nic nie zdziałam. Czy możecie poradzić jak doprowadzić Kolteca do porządku? Aha, jeszcze jedno - poprzedni właściciel wymieniał wtryskiwacze, tyle że było to jeszcze na gwarancji...

Pozdrawiam.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, dziś przy okazji uszczelniania klimy wziąłem się za sprawdzenie zaworów LPG i wszystko wskazuje na to, że są ok więc problemy z odpalaniem nie są spowodowane przeciekami gazu. Pierwszy raz od zakupu auta (czyt. od 2 miesięcy) postanowiłem powalczyć z reduktorem. Zacząłem i skończyłem na filtrze;) którego w ogóle nie było! Odkręciłem śrubę spod elektrozaworu, zdjąłem osłonę filtra a tam pustka... Teraz mam pytanie do znawców. Jaki reduktor zastosować jako zamiennik? Wiem tyle, że ma być od sekwencji. Może jakieś konkretne modele mi podpowiecie?

Pozdrawiam

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, zalogowałem się w waszym portalu ze względu duże braki wiedzy oraz nadzieje na pomoc.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Wymieniłem membrany w parowniku KOLTEC VG392 oraz uszczelki w rozdzielaczu. Nie wiem co robie nie tak, ale po ustawieniu na parowniku ciśnienia 1,5 bar na rozdzielaczu maksymalnie uzyskuje 0,2 bar. Po zdjęciu przewodu podciśnienia ciśnienie podskakuje do 1 bar. Silnik pracuje ok. 750 obr. Tylko powolne dodanie gazu powoduje wejście na obroty, szybkie naciśnięcie na pedał powoduje zaduszenie i po ok. 1,5 sekundy wskakiwanie w obroty. Silnik na benzynie pracuje idealnie jest po wymianie regulator ciśnienia paliwa (miało pomóc, podobno paliwo przedostawało się podczas pracy na gazie), ale to w ogóle nie wpłynęło na prace na gazie. Potrzebuje pomocy lub adresu serwisu w okolicy Bydgoszczy.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Witam przyszedł czas ze moja viki ponownie ma problemy na kolteku. Jakiś rok temu mialem przeboje z szarpaniem przy ruszaniu i gasnieciem autka przy wrzuceniu na luz.Wymieniłem silniczek krokowy wyczyscilem rozdzielacz i jak reka odjał...do teraz. Teraz jest inny problem,autko z rana nie potrafi sie przełaczyc na gaz jesli nie osiagnie temp. ok 85 st C czyli musze przejechac pare km.Jak w końcu się przełączy to wraca spowrotem na Pb po przekroczeniu 3,5-4 tys obrotów.Stawiam na parownik i tu moje pytanie jaki najlepiej kupić.

Jeszcze jedno pokazuje mi błędy nr 13,33 a nie mogę nigdzie znaleźć rozpiski z kodami.

Edited by J 23
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Może to Ci pomoże:

kod 12 Brak powrotnego sygnału z silnika.

kod 13 Brak sygnału z sondy lambda

kod 14 Sygnał z sensora temperatury jest za wysoki

kod 15 Sygnał z sensora temperatury jest za niski

kod 21 TPS sygnał za wysoki (TPS - sensor położenia przepustnicy)

kod 22 TPS sygnał za niski (TPS - sensor położenia przepustnicy)

kod 33 Sygnał z sensora MAP za wysoki

kod 34 Sygnał z sensora MAP za niski

kod 43 Parownik/reduktor nie działa

kod 45 Mieszanka gazu za bogata

Miałem też problemy z odpalaniem na gazie (szarpał), wymieniłem świece, przewody wysokiego napięcia, sondę lambda i parownik (ten ostatni okazał się pęknięty) na włoski. Po wymianie szarpanie ustało ale przy odpalaniu gasł i za drugim razem odpalał i przełączał się na gaz. Po pewnym czasie problem z podwójnym odpalaniem ustał i teraz jest ok. Choć myślę, że potrzeba mu wykasować wcześniejsze błędy sterownika.

Pozdrawiam

Edited by jaspajones
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.Czy jest ktos w stanie rozpoznac czy to instalka Koltec po tym zdjeciu:

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

zdecydowanie tak

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Zadzwoń pod nr 052 3203100 i poproś z serwisem od instalacji gazowych. Nie mam pod ręką nazwiska faceta, ale jest tylko jeden, który wie o co chodzi. Firma "Mikołajczyk" Bydgoszcz - biorą najwięcej części od AG Holandia. Powodzenia.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ,

Przeleciałem cały temat ale nie moge znaleźć ,

Czy może ktoś polecić serwis instalacji Koltec w Poznaniu lub okolicach . Moja Viki ( x20xev) zaczeła nierówno pracować na gazie oraz leciutko się dławić przy przyspieszniu na niskich obrotach (poniżej 2 tys) , Poza tym praktycznie niemożliwościa jest zapalić ją na gazie , podczas gdy na benzynie zapala na dotyk.

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

te instalki nie odpalają na gazie.......

ZAWSZE PIERWSZY STRZAŁ JEST NA PB

moim zdaniem nie trzyma Ci elektrozawór przy parowniku, albo się zanieczyścił i przepuszcza, albo popsuł się i cały czas otwarty jest.

u mnie też popuszcza, ale nie mam czasu na razie zrobić to - REMONT MIESZKANIA POCHŁANIA MNIE BEZ RESZTY

rozbierz, przeczyść, wymocz w rozpuszczalniku i sprawdź czy pomogło

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

wg mnie powinno

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dzięki za rade , ale nie rozbierałem nigdy instalacji gazowej , (mój LET śmiga tylko na 98 ) więc raczej nie będe się uczył na tym aucie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Zna ktos jakiś serwis gazowy w Poznaniu lub okolicy godny polecenia ??

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Jestem nowy na forum. Posiadam VB '00 1,8 16Vi oczywiście instalację LPG KOLTEC. Stan licznika 168tysiączków od 20 tys w Polsce. Samochód sprowadzony z NL. Gaz zamontowany w salonie w NL Przyznam si, że nie czytałem wszystkich 66 stron tylko kilkanaście wyrywkowo. Widzę, że większość ma te same problemy co ja i jakoś sobie radzi. Niestety po przeczytaniu tych kilkunastu postów nie wiem co dokładnie zrobić.

Mam identyczny pstryczek jak większość z was. Na benzynce kanister a na diodzie coś w rodzaju tubki która ma oznaczać LPG.

Proszę o radę co zrobić przy takich objawach:

1. Przy dodawaniu gazu mam dziurę i to dosyć konkretną. Po dodaniu gazu słychać syk jakby zasysanego powietrza a dopiero po chwili zaczyna wchodzić na obroty.

2. samochód zabiera się do życia dopiero po przekroczeniu 2kobr/min Dodam że nie mam problemu z wkręcaniem go na wyższe obroty (po przekroczeniu wspomnianych 2tys. obr/min) choć ostatnio przy wyższych obrotach zaczęło mnie przełączać na benzynę automatycznie, jakby brakowało gazu.

3. Na wolnych obrotach chodzi nierówno, szarpie silnikiem (obr w granicach 600-800). ciężko w ogóle ruszyć bo po dodaniu gazu ma wspomnianą dziurę i wtedy obroty spadają do 400-500 i dopiero po chwili trzymania gazu w jednym położeniu zaczyna wchodzić na obroty.

4. Często jak wyprzedzam to wiadomo dużo gazu i jak spuszczam nogę z gazu to czuję jakby wtedy nabierał mocy (dziwne), o ile wcześniej mnie nie przełączy na benzin.

5. Wskaźnik od stanu paliwa/gazu po zatankowaniu gazu na full pokazuje około 30L a po przejechaniu około 300 km pokazuje zero i tak do wyczerpania butli.

6. Problem z odpalaniem. Jak zgaszę samochód na gazie to są problemy z odpaleniem, głównie jak silnik jest zimny. Jak zgaszę go na Pb to pali od strzała. Czytałem że mogą to być elektrozawory czy napewno ??

7. Po zakupie często gasnął mi na wolnych obrotach. Zresetowałem komputer przez odłączenie klem i pomogło ale teraz wszystko wali się na kupę

Wszystkie opisane przypadki występują tylko na LPG.

Wczoraj byłem w firmie często tu wspominanej AG Holandia w Węgrzcach i po analizie rzucili mi ceną 1900zł. (wymiana reduktora - pan powiedział że nie da się zregenerować; wymiana rozdzielacza lub regeneracja; regulacja ciśnień i wymiana filterków oraz świec-świece mam GM dwużarowe a czytałem, że jednożarowe mają być przy tych instalacjach) Załamka totalna. Zasiadłem przed komp i trafiłem tutaj. Chłopaki pomóżcie bo z tego co czytałem to kolega Skvarek sprzedaje zestawy do regeneracji i że da się reduktor zrgenerować. Prawda ??

Proszę o krótkie odpowiedzi co może być przyczyną danego objawu i co zrobić. Opisy jak to zrobić widziałem już w tym temacie i sobie odszukam. Jeśli trzeba by było pstryknę parę fotek instalacji.

Z góry dziękuje za udzieloną pomoc desperatowi.

Pozdrawiam wszystkich Koltec-owców.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Sprawdz sonde lamda u pierwszego gaziaza sprawdz rure czy nie koci jak chodzi na bp pozdrawiam

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Panowie nie wiecie jaki jest rozmiar rurki miedzianej doprowadzającej gaz do reduktora , 6 czy 8 mm ?

w instalce VG392.

mógłby ktoś sprawdzić ?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez pomiaru mogę powiedzieć ze na 99% jest fi 6

.......tak sprawdziłem jest 6 mm

Edited by dziad
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Super

dziękuję

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

a tak a propos, wymieniał ktoś elektrozawór?

po roku jeżdżenia bezproblemowego, chyba mi puszcza, bo kłopoty z odpaleniem są ja zagaszę autko i postoi kilka minut, po kilkugodzinnym postoju bez problemu od kopa pali

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

W zeszłym roku miałem identyczny problem..

Auto na wolnych obrotach skakało a po dodaniu gazu silnik sie ksztusił i skakał jak głupi i za cholere nie mogl sie wkrecic na obroty...powyżej 2 tyś było ok i do 6 tyś bez szemrania...

Tylko nie dało sie rady ze świateł prawie ruszyć na gazie...musialem załączać PB. i potem znów na LPG

Pomogli na to w ząbkach...Uszodzony silnik krokowy!!!(u mnie był)

Edited by Łukasz G.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Panowie pomocy!!! Nie czytałem wszystkiego z braku czasu. Ale mam problem który muszę szybko zwalczyć, więc licze na Was(bo na gazorów w mojej okolicy nie ma co liczyć). Problem polega na tym że koltec przełącza z gazu na benzyne(nie zawsze ale często i to przy różnych prędkościach i temperaturach) a butla jest prawie pełna. Od czego mam zacząć????

Edited by micek77
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Sprawdził bym zaworki czy wszystkie sprawne i czujnik temperatury wody (dla komputera GAZU) ten na reduktorze , ew. czy reduktor nie jest zapowietrzony.(czy jest w nim płyn ogrzewający)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A gdzie są te zaworki i jak je sprawdzić? Czujnik raczej dobry a reduktor ciepły(bardzo ciepły) więc chyba ok. A może reduktor już pada?(przebieg około 150tyś i raczej nic nie było robione.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.