Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Problem po przekroczeniu 120 km/h ?


Guest StempelGiżycko
 Share

Recommended Posts

Guest StempelGiżycko

Witam mam problem ze swoja Viki. Po przekroczeniu 120 km/h zapala mi sie kontrolka wszytskim znana check engine.

Podłączony pod komputer z czytało blędu:

121,P0130,P1530

Czytałem na forum i szukalem ale niestety nic nie znalazłem konkretnego. Co jest nie tak. Autko po zapaleniu nie zamula normalnie dalej jedzie. Następna przyczyna po wlączeniu klimy włącza się i wyłącza.

Może ktoś mi pomóc.

121 - czujnik polozenia przepustnicy ale czy to moze miec wplyw na sonde lambda czy moze dlatego ze mieszkanka jest inna przy gazie?

P1530 - przekaźnik klimatyzacji to napewno jest przyczyna tego wlaczania się i wyłączania klimatyzacji.

Ale czemu włącza się check engine po przekroczeniu 120 km/h

Może ktoś z was mial taki problem?

Edited by StempelGiżycko
Link to comment
Share on other sites

Przyglądnij się dokładnie temu czujnikowi położenia przepustnicy, najlepiej podmień go na sprawdzenie z jakimś sprawnym. Błąd czujnika może Ci wywalać przez to że przy wyższych prędkościach masz większy pęd powietrza w dolocie a co za tym idzie panuje tam większe podciśnienie niż na postoju. To ciśnienie może nie zgadzać się z ciśnieniem założonym przez ECU na podstawie między innymi odczytu z TPSa (czujnik położenia przepustnicy). Podmień czujnik i wszystko będziesz wiedział czy to to czy trzeba dalej szukać

Link to comment
Share on other sites

Guest StempelGiżycko

o fajnie tez tak myslałem ze cos nie tak to przez ten czujnik. A co do tej klimatyzacji po wlaczeniu obroty spadaja i się wyłącza. Sama wlącza i tak w kółko macieja. Błędy usunąłem. Przejechałem się i podłączyłem znowu komputer i błędu nie ma ale usterka nie ustępuje. Wcześniej z czytałem błędy to wywaliło P1530 ? W lato sprawdzaliśmy tez sprężarkę bo głośno chodziło i moze ona nieszczelna. jaki jest objaw braku środka chłodniczego?

Edited by StempelGiżycko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest StempelGiżycko

Witam. Po dłuższej przerwie niestety dalej to samo z przekaźnikiem klimatyzacji. Druga sprawa nie mogę znaleść czujnika położenia przepustnicy czy ktoś może mi podsunąć pomysł gdzie on może być?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP