Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Oświetlenie wnętrza - problem


satek
 Share

Recommended Posts

Jako że to mój pierwszy post chciałbym się przywitać :)

Mam problem z podświetleniem w podsufitce, chodzi tu o środkową żarówkę.

VB przed liftem, chodzi o światełko z czterema kablami o wyglądzie (lewa, środek, prawa).

Tak więc:

- po otwarciu drzwi nie działa

- po pociągnięciu do siebie włącznika świateł także nic

- na zapłonie dwie pozostałe żarówki włączane ręcznie działają

- żarówka na bank sprawna

- multitimer powinien być ok, bo grzanie szyby, lusterek, wycieraczki itd działają

- po otwarciu drzwi światełka w drzwiach i z tyłu zapalają się

Przysiadłem dziś z miernikiem żeby poobserwować co się dzieje.

Sprawdzałem kabelki, prąd dochodzi, bez zapłonu, z zapłonem (drugi kabelek), stała masa jest.

Problem jest z masą tzw. "na chwilę". Pojawia się ona tylko na zapłonie. Przy otwartych drzwiach albo przy pociągniętym włączniku nie ma obwodu.

Dodam że wszystkie te cieniutkie "blaszki" nie robią żadnych zwarć na blaszanych ścieżkach obudowy.

Możliwe, że ktoś grzebał gdzieś w kablach i to odłączył? Może jakiś przekaźnik? Miał ktoś podobny problem?

Pozdrawiam,

Darek

Link to comment
Share on other sites

boczne lampki w srodkowej lampce maja zasilanie z +12V po stacyjce i stała mase.

srodkowa lampka ma stale +12V z F22 i mase sterowana multitimerem.

sprawdz wlacznik drzwiowy kierowcy - ma byc w nim 2 przewody - szary odpowiada za zalaczanie lampki w drzwiach a niebieski m.in. za wlaczenie srodkowej lampki - tu bym szukal przyczyny czemu nie swieci po otwarciu [np. jak kiepsko przeloza angola to tak sie dzieje, bo w angolu prawe drzwi sa kierowcy i tam jest lapany sygnal do lampki].

po pociagnieciu pokretla nie swieci - rozebrac wlacznik swiatel i sprawdzic czy pod pretem jezt sprezynka. tutaj dzialanie opiera sie na tym ze gdy pokretlo jest wcisniete to drucik jest odepchniety od pinow i piny sa rozwarte. wyciagniecie pokretla powoduje ze sprezynka wypycha drucik ktory zwiera piny i sygnal idzie na multi ktory zalacza lampke.

Link to comment
Share on other sites

Patrzyłem włącznik w drzwiach kierowcy i coś tam było kombinowane. Dałem na luz, bo myślałem, że na każde drzwi lampka środkowa zareaguje.

Jutro popatrzę na to o czym napisałeś i dam znać :)

Tak więc sprawdziłem to o czym mówiłeś.

W czujniku faktycznie są dwa przewody, szary i niebieski, tak jak mówiłeś. Wszystko jest podłączone, napięcie na szarym i niebieskim po zwarciu z masą jest, chyba 12,5V.

Włącznik świateł rozebrałem, sprężynka działa, po rozebraniu drucik był wypchnięty.

Nie widzę za bardzo gdzie ten niebieski kabel prowadzi, bo może poprzedni przeciął go. Jeśli nie to chyba multitimer, chociaż sam nie wiem. Nie bardzo mam skąd go przełożyć.

Jakieś inne pomysły?

Link to comment
Share on other sites

:joopi: czujniki podaja mase ktora z szarego i niebieskiego idzie na multitimer.

to samo robi wlacznik swiatel - podaje mase na multitimer.

w tym temacie masz opis multitimera, wlacznika swiatel itp. mzoesz sprawdzic czy na danym pinie multitimera jest masa... http://forum.vectraklub.pl/index.php/topic/106360-opis-zlaczy-glownych-w-nogach-kierowcy-wszystkich-drzwi-czamkaalarmu-el-szyb-diagnostyki-sygnalow-ecu-licznika-multitimera-haka-i-innych/

stale napiecie na jednym z przewodow masz z tego co pisales - brakuje tylko tej masy sterowanej.

sprawdz rowniez w lewym slupku bo tam ida kable. mozesz tez sprawdzic zlacze X1 w ngoach kierowcy.

czujnik drzwi ---- multitimer ---- lampka

wlacznik swiatel ---- miltitimer ---- lampka

Edited by Ravcio1985
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP