Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Klima


Guest opelek97
 Share

Recommended Posts

Guest opelek97

Witam wszystkich klubowiczów mam problem z klimatyzacja w oplu vectra b z 1997r w autku jest zamontowana zwykła klima nie żaden klima tronik po obejrzeniu wiatraka klimy zauważyłem ze po wciśnięciu przycisku służącego do do jej włączania wiatrak nie zaskakuje

PROSZĘ O POMOC

Link to comment
Share on other sites

A klima chłodzi?

Jeśli nie masz czynnika to się nie załączy.

pewnie czynnik koledze wyciekł i klima sie nie załaczy poszukaj wyciekow na łaczeniach rurek z wezami bedzie spocone miejsce

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest suchloc

Witam,

Sznowni koledzy proszę o pomoc, mam dziwny problem z klimą.

Jak chce właczyć ciepłe powietrze to raz na 100 prób może mi się włączy. Cały czas leci zimne czy mam na HI czy LO.

Proszę o poradę.

Link to comment
Share on other sites

w climatronicu to trzebaby zagladnac do srodka panelu ;)

nagrzewnica sterowana elektronicznie. mozliwe ze z panelu nie idzie sygnal do elementu wykonawczego zmienianie z zimnego na cieple albo sam element wykonawczy sie zacina ;)

Edited by Ravcio1985
Link to comment
Share on other sites

Guest suchloc

w climatronicu to trzebaby zagladnac do srodka panelu ;)

nagrzewnica sterowana elektronicznie. mozliwe ze z panelu nie idzie sygnal do elementu wykonawczego zmienianie z zimnego na cieple albo sam element wykonawczy sie zacina ;)

No Ravcio to jest climatronic, strasznie mnie to denerwuje, wiem że mam przepalony wentylator od klimy na chłodnicy, będę go wymieniał, ale wątpię żeby to była jego wina. Czasem fajnie zaskoczy i jest fajnie. Raz mi zaskoczyło że fajnie grzało to znowu w drugą stronę miałem problem, nie chciało mi się zimne załączyć.

Klikałem kilka razy zimne, ciepłe, zimne, ciepłe i zaskoczyło.

Co masz na myśli mówiąc zaglądnąć do środka Panelu, oraz element wykonawczy, gdzie on niby jest? Jak wygląda? Jest to coś co można naprawić, wymienić?

Edited by suchloc
Link to comment
Share on other sites

nawiew czy z klima czy bez powinien puszczac cieple/zimne zalezy od ustawienia ;)

wentylator wymien :)

wyjac panel i na plytce sprawdzic elementy, luty, sciezki :)

moze na plytce sa zimne luty, przycisk czasem zalapie i wysle a czasem nie.

nie wiem bo nie zagladalem tam - mozliwe ze jakis silniczek lub cos podobnego co przelacza na zaworze ;)

ile biegow Ci dziala? 1 2 3 4 5 6 7 8 9?

Edited by Ravcio1985
Link to comment
Share on other sites

Guest suchloc

nawiew czy z klima czy bez powinien puszczac cieple/zimne zalezy od ustawienia ;)

wentylator wymien :)

wyjac panel i na plytce sprawdzic elementy, luty, sciezki :)

moze na plytce sa zimne luty, przycisk czasem zalapie i wysle a czasem nie.

nie wiem bo nie zagladalem tam - mozliwe ze jakis silniczek lub cos podobnego co przelacza na zaworze ;)

ile biegow Ci dziala? 1 2 3 4 5 6 7 8 9?

Wszystkie biegi mi działąją, nie działa tylko ten wentylator co siedzi na chłodnicy. Na chłodnicy są dwa, jeden od płynu chłodniczego a ten drugi właśnie od płynu klimatyzacji.

Co więcej na panelu sterowania jak przełączam temp to przeskakują normalnie cyfry temperatury.

Przy 17 stopniach słychać że coś się dzieje, jak by się przełączało, potem jest LO i też słychać cyknięcie jak by się coś działo. W drugą stronę to samo jak klikam na plus. Może coś jak by się chciało przełączyć a nie przełącza.

Jest tam jakiś zawór? Coś gdzieś czytałem że działa na podciśnienie, może jest gdzieś coś przytkane...

Ehh przed końcem lata muszę to zrobić bo mi żona marznie ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest suchloc

Jak przełączam pomiędzy nawiewami, tzn. na nogi, na szybę, na kabinę to zawsze dmucha na wprost.

Wyczytałem że to może być wina zacinających się "klapek", wyczytałem też że resetuje się je poprzez wciśnięcie klawisza OFF i AUTO razem przez ok 10s przy włączonym zapłonie. Niestety czynność ta nić nie daje.

Przy zmianie temp na ok 18 - 19 stopni słychać tylko pyknięcie...

Może to coś ułatwi wam sprawę i pomoże mi rozwiązać ten problem.

Link to comment
Share on other sites

Guest suchloc

Niestety nie mam, chyba będzie trzeba na serwis klimy :(

A może to jakieś zapadki, klapki? Kurcze nikt nie miał podobnej sytuacji?

Edited by suchloc
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest suchloc

Niestety nie mam, chyba będzie trzeba na serwis klimy :(

A może to jakieś zapadki, klapki? Kurcze nikt nie miał podobnej sytuacji?

Drążyłem temat aż wydrążyłem, a powód okazał się prozaiczny eghh.

A więc regulacja nawiewów nie działała ponieważ podczas ostatniej wymiany oświetlenia sterowania klimatronica nie docisnąłem do końca tej żółtej mniejszej wtyczki (myślałem że jest ok, bo zabezpieczenie zaskoczyło) - po dociśnięciu nawiewy ruszyły i słychać elegancko silniczki :) aż miło.

Nie mniej jednak nie rozwiązało to problemu ciepłego powietrza, dalej leciało zimne (wcześniej rozgrzałem silnik)

Postanowiłem więc odpowietrzyć układ.

Odkręciłem korek i w zbiorniczku woda się od razu podniosła, przegazowałem silnik parę razy, przejechałem się i znów odkręciłem i tak kilkukrotnie.

Po odpowietrzeniu zaczęło lecieć gorące powietrze :)

Piszę to ponieważ może się komuś przydać :)

Pozdrawiam i dziękuję za porady.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP