Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Dokładka przeciwmgłowych


pawelxl
 Share

Recommended Posts

Witam, szukałem szukałem i nie znalazłem . Jak jest to przepraszam i poprosze o link. A mianowicie , musialem zmienic zderzak i kupilem w komplecie ze swiatlami przeciw mgielnymi i teraz pytanie czy wystarczy wymienic przelacznik swiatel i wszystko bedzie dzialalo na zasadzie plug&play czy jest to grubsze zagadnienie i lepiej zrobic to od poczatku czyli dodac wlacznik zamiast np jednej z zaslepek obok awaryjnych? Prosil bym o odpowiedzi z praktyki a nie "raczej" czy "wydaje mi sie". Wolal bym nie kupowac wlcznika za 100 po czym sie okaze ze sie nie da , albo kombinowac z nowym wlacznikaiem jak wystarczy wymienic przelacznik. Czytalem ze ponoc swieca mizernie ale skoro juz je mam to chcialbym zeby dzialaly , mgla to jedno ale obfite opady sniegu kiedy nie da sie jechac na dlugich to juz inna bajka. Z gory dzieki i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

oprócz samego zamonotowania, musisz mieć wiązkę do której się podepniesz, może być ale nie musi oraz potrzebna jest aktywacja świateł przeciwmgielnych przód w komputerze, jest możliwość zrobienia tego opcomem jeśli połączysz się z odpowiednią centralką

Link to comment
Share on other sites

oprócz samego zamonotowania, musisz mieć wiązkę do której się podepniesz, może być ale nie musi oraz potrzebna jest aktywacja świateł przeciwmgielnych przód w komputerze, jest możliwość zrobienia tego opcomem jeśli połączysz się z odpowiednią centralką

TECH2, tylko to się liczy :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Z tego co mówił blacharz to wtyczka była (nawet ją podłączył - przynamniej tak twierdzi) czyli moge kupowac włacznik? to sie ciesze , tylko dziwi mnie że cos takiego trzeba aktywowac ale cóż... koszt techa będzie wiekszy jak podłączenia pod techa he he , no ale jak mus to mus

Edited by pawelxl
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Z tego co mówił blacharz to wtyczka była (nawet ją podłączył - przynamniej tak twierdzi) czyli miało kupowac włacznik? to sie ciesze , tylko dziwi mnie że cos takiego trzeba aktywowac ale cóż... koszt techa będzie wiekszy jak podłączenia po techa he he , no ale jak mus to mus

poczekaj do zlotu to Ci aktywuje ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

No i d*pa zbita , kupiłem włącznik podjechałem na spota kolega hapko mi powłanczał w bodajrze 3 miejscach (musze dopytac w których bo zapomniałem) i nawet nie zamruga kontrolka na tablicy rozdzielczej. I teraz pytanie czy ktoś się orientuje co może byc nie tak? Myśleliśmy o bezpieczniku ale jak sprawdzałem rozpiske to rzadnego ani bezpiecznika ani przekaznika nie znalazłem który był by zatytułowany do przeciwmgielnych. Ktoś może wie jak to ugryzc ??? będe wdzięcznyAcha do jdnej zakładni nie mógł się zalogowac - za pomocą op-coma - czy możliwe że to tego brakuje ?

Edited by pawelxl
Link to comment
Share on other sites

w/g tis wychodzi że nie ma żadnych dodatkowych bezpieczników ani przekaźników -> patrz załącznik

post-39156-1296122123,1822_thumb.jpg

Edited by jacek wilczek
Link to comment
Share on other sites

A wiec kolega Hpko aktywował mi w zegarach , wyświetlaczu i chyba CIM-ie . Niemógł natomiast połączyc się z centralnym modułem ( UEC ? ) , i teraz prośba do osób mających możliwośc sprawdzenia techem czy tam tez trzeba aktywowac to diabelstwo. Po prostu nie chce wydawac kasy na komputer jeżeli ma sie puzniej okazac ze itak nic sie nie zdziała bo problem leżyw czym innym

Link to comment
Share on other sites

A wiec kolega Hpko aktywował mi w zegarach , wyświetlaczu i chyba CIM-ie . Niemógł natomiast połączyc się z centralnym modułem ( UEC ? ) , i teraz prośba do osób mających możliwośc sprawdzenia techem czy tam tez trzeba aktywowac to diabelstwo. Po prostu nie chce wydawac kasy na komputer jeżeli ma sie puzniej okazac ze itak nic sie nie zdziała bo problem leżyw czym innym

Witam,

Mam ten sam problem (do dzisiaj nie rozwiązany). Podobno (wg serwisu), mój UEC nie obsługuje halogenów. Może tak jest w twoim przypadku i dlatego nie udało ci się z nim połączyć. Nie wiem czy można go rozbudować, czy trzeba wymienić (jest kilka rodzajów). Według tegoż serwisu aktywować w UEC trzeba.

Edited by iwz
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za informacje , widzisz ja do UEC wogóle sie nie zalogowałem więc nie wiem czy moge tam aktywowac . Ale ta informacja dużo wyjaśnia, a miałeś wiązke kabli czy sam dokładałeś? i z którego roku masz autko jeżeli można wiedziec. Acha i jeszcze jedno robiłeś to techem2 ?

Edited by pawelxl
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za informacje , widzisz ja do UEC wogóle sie nie zalogowałem więc nie wiem czy moge tam aktywowac . Ale ta informacja dużo wyjaśnia, a miałeś wiązke kabli czy sam dokładałeś? i z którego roku masz autko jeżeli można wiedziec. Acha i jeszcze jedno robiłeś to techem2 ?

Tak, próbowałem aktywować techem. Kable musiałem dokładać. Moja Viki 06 rok modelowy 07, wersja Essentia, więc w fabryce nie położyli ani centymetra zbędnego przewodu.

Link to comment
Share on other sites

No to moge miec nadzieje że u mnie UEC podoła, bo ja już miałem instalacje . Dzieki jeszcze raz za info

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest Marioo309

Cześć . Mam pytanie. Udało ci się zrobić te swiatla . Bo ja mam ten sam problem! Czytam i czytam i nic nie pisze takiego czy ktoś to zrobił . Proszę o pomoc ... Dzieki

Link to comment
Share on other sites

A nic nie mów od roku nie mogę się za to zabrac. Doszło mi że jeszcze musze przerobic włacznik bo kupiłem przed liftowy i ten ma inaczej piny do podswietlenia . Zrobiłem juz mostek ale nie wszystko chula jak powinno i tak mi schodzi

Link to comment
Share on other sites

Guest Marioo309

Moja vectra nie miala halogenow. Kupiłem na zlomie dolorzylem z oryginalna wiazka, wymienilem wlacznik . Po wlaczeniu guzika we wlaczniku nic się nie świeci na desce.?? Może nie ma zarowki! Sprawdziłem czy prąd dochodzi od bezpiecznikow do halohenow, i nic !

Wyczytałem ze może mój UEC nie obsługuje halogenow.

Sam już nie wiem !!!!!! Jeśli ktoś ma opis jak to zrobić pokolei to był bym wdzięczny !!!!!! POMOCY

.

Link to comment
Share on other sites

Trzeba aktywować przeciwmgielne Techem 2 w uec i zestaw wskaźników (nie chwytaj się czasem opcoma do aktywacji tego bo moduł uec uwalisz i tylko wymiana na nowy pomoze albo wgranie wsadu programatorem)

Link to comment
Share on other sites

Guest Marioo309

Ale halogeny już aktywowalem i dalej nic! Czemu tylko tech 2 można ? A jeśli zalaczone były przez inny komp z najnowszym oprogramowaniem to mogło się coś stać????? Jak bym ustalił UEC to co by się działo? Jakie objawy?????

Link to comment
Share on other sites

Ale halogeny już aktywowalem i dalej nic! Czemu tylko tech 2 można ? A jeśli zalaczone były przez inny komp z najnowszym oprogramowaniem to mogło się coś stać????? Jak bym ustalił UEC to co by się działo? Jakie objawy?????

nie wejdziesz w konfiguracje wariantów (uec) ani opcomem ani tchem jak byś uwalił

Aktywuje się na pewno w uec /zestaw wskaźników i nie wiem czy czasem nie w bcm ale to tylko domysły (jak to zrobiłeś opcomem i nadal działa to szukaj techa )

wszystko masz o wadach opcoma a robisz na przekór

Link to comment
Share on other sites

zadziałają (kodu nie trzeba tylko opcomem zmieniasz win i konfigurację wariantów oprucz przeciwmgielnych)

Link to comment
Share on other sites

Guest Marioo309

Zmienilem UEC i po wlaczeniu mgielnych wyswietlilo się zerowa spalona. Jak chciałem zamknąć samochód to centralny nie dzialal! Więc znowu zmieniłem na stary UEC . Co jest nie teges?????.??

Link to comment
Share on other sites

Win przeprogramowałeś opcomem / config wariantów i ustawienia canów ustawiłeś pod swoje auto

Edited by xpirat
Link to comment
Share on other sites

Guest Marioo309

To co mam zrobić żeby centralny dzialal??????. Podpiac jeszcze raz i ustawić centralny opcomem????

A jeszcze jedno jak zaswiecam halogeny to nie świeci się kontrola możliwe ze niemam zarowki w zegarach???

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP