Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Krzysiek77

podświetlenie licznika

Polecane posty

Gość Krzysiek77

Witam

problem polega na tym, że po włączeniu świateł plai bezpiecznik od podświetlenia tablicy liczników oraz brak świateł przeciwmglowych, pozostałe światła ok.

oraz brak podświetlenia włączników klimatyuzacji, brak regulacji wysokości swiateł.

Co może być przyczyną palenia się tego bezpiecznika tj 10A nr 18 , od czego zacząć szukanie tej usterki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

podswietlenie wlacznika klimy to osobna dioda i raczej to ona padla w samym wlaczniku. co do usterki to ja bym zaczal od samego wlaczika swiatel pozniej licznik. pozdro.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

przeciwmgielne przod - zalacza sie dopiero po przekreceniu stacyjki i wlaczeniu pozycji

przeciwmgielne tyl - zalacza sie dopiero po przekreceniu stacyjki i wlaczeniu mijania

podswietlenie licznika i innych jest zalaczane po wlaczeniu pozycji i idzie z pinu 58K przez potencjometr ktory podaje sygnal do multitimeru a ten zalacza podswietlenie licznika, konsoli srodkowej itp

rozbierz wlacznik swiatel, sprawdz czy gdzies sie blaszki nie stykaja.

F18 10A jest od osw tabl rej i jest zasilane z wlacznika swiatel z pinu 58K - pojawia sie na nim napiecie po wlaczeniu pozycji.

schemacik;

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jak bezpiecznik jest od podświetlenia tablicy rej ,to ja bym sprawdził wiązke idąca do klapy ,stała usterka w vectrach -przecierające sie kabelki w peszlu na zagięciu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to tez moze byc choc nawet jakby tak bylo to pali F18 na ktorym jest tylko osw. rej.

podswietlenie licznika, konsoli srodkowej wychodzi z pinu 3 wlacznika swiatel, przewod koloru szaro-czarnego idzie na pin 27 multitimera a wychodzi przewodem szaro-zoltym z pinu 34 multitimeru i zasila podswietlenie licznika, konsoli srodkowej....

z F18 zwiazku nie ma...

rozbierze wlacznik swiatel i zobaczy czy jest wszystko wporzadku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysiek77

Witam

Narazie dzięki za podpowiedz w poniedziałek będe działał i zobaczymy gdzie tkwi problem. A podświetlenie tablicy rej. też nie działa.

Ten bezpiecznik zaraz wywala tylko po przekręceniu na światła postojowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bo wlaczajac pozycje na pinie 58R 58L pojawia sie napiecie i na pinie 58K [osw rej] tez sie pojawiam.

mozesz zrobic tak...

wyjmij wlacznik swiatel i kawalkami przewodow polacz ze soba odpowiednie piny

opis pinow i ich rozklad jest tutaj -

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

[PLIK - S2 wlacznik swiatel]

polacz ze soba pin 1 z 2, 1 z 10 i 1 z 14.

bedzie to symulacja wlaczenia swiatel pozycyjnych i osw. rej.

jezeli po takim podpieciu nie spali bezpiecznika to wina lezy w wlaczniku swiatel

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysiek77

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Czekam na poniedziałek i zrobię jak opisałeś dam znać co będzie się działo

narazie dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sprawdz tak jak napisalem oraz sprawdz kable w gumie idacej do klapy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysiek77

Już jestem po naprawie , na fotkach widać co było przyczyną - tylko skąd tam tyle kablispam2.gif

Jednak klapa bagażnika 3 kable przerwane i 2 przetarta izolacja, po naprawie wszystko dziala ok.

Dla wszystkich duże piwoj.gif , dzięki za podpowiedz

Wcześniej wyjmowałem panel sterowania klimatronikiem i teraz brak podświetlenia na zegarze temperatury, żarówka ok, jeszcz jutro to będe sprawdzał

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Edytowano przez Krzysiek77

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

standardowa bolaczka vb a w szczegolnosci kombi ;p

lamia sie kable, kruszy izolacja, kable sie zwieraja, powoduje nie dzialanie c.zamka i innych rzeczy ktorych kable ida w tej gumie.

polutuj kable, na nie koszulki termo i bedzie gut.

ja zdjalem plastik w srodku i wypialem 1 zaczep od kabli dzieki czemu kable chodza luzniej, maja wiecej luzu i nie lamia sie - i tak juz ponad 4 m-ce

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

standardowa bolaczka vb a w szczegolnosci kombi ;p

lamia sie kable, kruszy izolacja, kable sie zwieraja, powoduje nie dzialanie c.zamka i innych rzeczy ktorych kable ida w tej gumie.

polutuj kable, na nie koszulki termo i bedzie gut.

ja zdjalem plastik w srodku i wypialem 1 zaczep od kabli dzieki czemu kable chodza luzniej, maja wiecej luzu i nie lamia sie - i tak juz ponad 4 m-ce

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×