Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Jacek T

vectra 1.6 16v 98' przerywa na gazie na cieplym silniku'

Recommended Posts

Witam jest problem taki ,że po przejechaniu 20-30km na gazie przerywa silnik'jak przełącze na Pb jest ok,powrót na gaz chwilke jade (2km)i zów przerywa ale idzie jakoś jechać.Dzieje sie tak już jakiś czas i bardzo mnie to wk....a,po miescie krótkie trasy jest wszystko ok ale jechać gdzies dalej pojawiają sie takie problemy.Za niedługo czeka mnie wyjazd nad morze jakieś 600km i chciałbym jakoś spokojnie dojechać na miejsce bez stresów'acha oczywiście autko jest regularnie czyli co rok(15tyś km max)u gazownika na regulacji filtry gazu-powietrza wymienione świece w zime wymieniłem.Przewody WN nie były wymienione bo autko pali na dotyk żadnych oznak przebicia.,Pozdrawiam i proszę o konkretną radę bo troche sie naczytałem ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi . Pozdrawiam i z góry dzieki' J.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_piwoj.gif" alt=":piwoj:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podmień przewody.

Potem odwiedz gazownika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerywa tzn szarpie podczas jazdy tak? A nie kicha sobie na gazie? Jaka instalka gazu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak przerywa ale tylko jak pisałem czyli po przejechaniu dłuższego odcinka,krótkie trasy ok.nie kicha gazem.Instalka to TOMASETTO(PAROWNIK).3rok już jeżdże na tej instalacji,spalanie na poczatku było szokujące bo niecałe 8l na 100 -trasa, a teraz tez jest nieżle 10lit gazu 'Przewody WN pozamieniać?U gazownika wszysto ok'

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak masz dluzej niz 15-20 tys km przewody i swiecie to je zmień, benzyna dziala jak przewosnik, a gaz jak izolator i stąd moze byc szarpanie

mozesz tez sprawdzic przewody - w nocy jak bedzie ciemno otworz maske i popsikaj wodą  (mgiełką) przewody i szukaj iskier / przebić 

ile masz kilometrów na parowniu ? spuszczasz z neigo nagar ? (odkrecac na gorącym plastikowa nakrętkę od spodu i wylewa sie taki olej, niby piszesz o serwisowaniu, ale czy gazownik o tym pamieta ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przewody faktycznie mają z 50tyś+ bo tyle zrobiłem autem po zakupie,świece wymieniłem w lutym ,a co do parownika to nie ma tam śruby do spuszczania tego syfu tak apropo to nie 1 moje autko na gaz wcześniej spuszczałem bo byla ta śrubka.Przewody WN sprawdzalem w nocy ale bez zraszania ich i było ok.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_rolleyes.gif" alt=":rolleyes:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

tol jak maja powyzej 50 kkm to zmien je

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> jestem w 90 % pewny, że to bedzie przyczyna

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_cool.png" alt="B)"> Dobra wymienie te przewody bo juz troche mają kilosów (chociaż nie ma problemu z odpalaniem w zime czy lato po dłuższej trasie jak jest wilgoć) Może jakies polecacie bo tych przewodów WN jest masa i jakiś tam koszt

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

NGK lub Bosch

W nocy zdejmij plastikową osłonę silnika i spryskaj spryskiwaczem do kwiatów wodą przewody.

Jak bedzie błyskawica to do wywalenia.Przewody chyba zmienia się co 60tyś ale nie jestem pewien.

Moje miały 170tyś zanim je zmieniłem.Były od nowosci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zmieniam razem ze swiecami

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> czyli 15-20 tys

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Uuuuu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_blink.png" alt=":blink:"> to ja bym musiał co roku tak robić bo nabijam ok 25 tys. rocznie. Kable zmieniam ok co 40 tyś czyli co drugą zmianę świec.

Jacek T to że przewody wizualnie dobrze wyglądają nie znaczy że są ok a gaz jest wrażliwy na takie rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja podam taki przykład.

Świece NGK założyłem 15tyś km temu.Podczas równej jazdy szarpało na gazie.

Zostawiłem stare świece GM i po ich wkręceniu jadę płynnie a nie wiem ile mają lat i ile przejechane.

Zamawiam nowe GM a prawie nowe NGK na gazie zaraz zostały wyłapane ze coś jest nie tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymieniłem te kable WN' ,kupiłem Bosha 120zl,ha przy wymianie okazało się,że były orginały Barou czy jakoś tam z 1997' a moje autko 98'.Pojeżdze i dam znać czy jest OK'.Tak apropo przy wymianie kabli były nałożone takie opaski izolacyjne,trzeba tam coś dać bo w sumie kable nie dotykają nigdzie'

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_piwoj.gif" alt=":piwoj:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem Beru od nowosci starsze o rok od auta.

Ja pozakładałem nowe opaski na kable ale bez opasek nic się nie powinno stać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lipton 91r

Please login or register to see this quote.

Witam też mam taki problem z vectra a 91 rok kat i mi do tego szczela pod macha wiecie co to może być szarpie + szczały i nie koniecznie na ciepłym silniku ;/

Edited by lipton 91r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_rolleyes.gif" alt=":rolleyes:"> heh co to może być? trudno powiedzieć dużo rzeczy parownik ' świece,instalka umiera ...proponuje dobrego',dobrego gazownika żebyś nie miał niepotrzebnych wydatków.... tak apropo mój szwagier chce motor sprzedać 92' 1.8 i śmigał aż miło dopuki mu nie skasowali wozu'D'NIE WIEM ILE CHCE ALE JAK COŚ TO SIE DOWIEM'/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lipton 91r

Please login or register to see this quote.

hmmm ja motor chciałem kupić tyle ze ten 2litrowy 150km . ile za ten 1.8 cenisz ile tam kucy jest ?. instalka umiera gazu ?

Edited by lipton 91r

Share this post


Link to post
Share on other sites

uzupoelnij profil

czy masz gaz czy benzyne

czy sie tak dzieje zarowno na gazie i benzyunie ?

jak tylko na gazie to najpierw do sprawdzenia kable i swiece ewentualnie pozniej instalacja gazowa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lipton 91r

no wiec nie tylko na gazie na benzynie też mam taki problem /świece sprawdzałem są dobre / kable dziś nowe bede zakładał / a i jeszcze dodam że cefkę mam od poloneza :/ może być od tego ?

Kable to świec pomogły i po problemie thx za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zmienilem swiece na beru 4 elektrodowe i zaczal szarpać. musze wrocic do starych

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 elektrodowe ?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> panie... ty se najpierw poszukaj jakie dokladnie swiece (jaki model swiec) ma byc użyty w twoim silniku 

a nie kupujesz w tesc - byle by mialy jak najwiecej elektrod

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> 

u mnie są swiece 2 elektrodowe - nie pamietam dokladnych oznaczen

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

NGK o oznaczeniu

BKR5EK (V‑Line 23)

Takie są dedykowane do tego motoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Potwierdzam Ngk BKR5EK mam te same !!!

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_piwoj.gif" alt=":piwoj:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc jest tak ; po wymianie świec ,kabli, filtrów ,wizyty u gazownika po przejechaniu 2tyś kilosów nic się nie zmieniło na trasie,szarpie dalej ale jakby mniej dało się jechać,ale zle byłoo jak jechałem przez jakieś miasto ,po prostu sie dusił jakby silnik chodził na 3 garach-ale dałem rade jakoś,o spalanie spadło do 8l gazu na 100km a bylo 10-11 . Ostatecznie podejrzewam Parownik' ale na 100% nie wiem (ktoś pisał o spuszczaniu syfu z parownika tylko ja nie mam tam żadnej śrubki do spuszczania) także prawdopodobnie będzie trzeba wymienić ten parownik.To wszystko w tym temacie,dzieki za dyskusje

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_piwoj.gif" alt=":piwoj:"> Oczywiście jak wymienie to dam znać czy to było to;'

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_piwoj.gif" alt=":piwoj:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...