Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Erfro

Czy to przepustnica??

Recommended Posts

Witam,

prosze o pomoc w zinterpretowaniu pomiarow AutoScannerem, ponizsze pomiary byly robione tylko na zalaczonym zaplonie. Ni epodobaja mi sie na pewno wyniki: 9 i 53, ale prosilbym o zerkniecie bardziej doswiadczonych kolegow.

1 Battery Voltage 11.9 V

2 Main Relay Active

3 Fuel Pump Relay Inactive

4 APP Sensor 1 0.98 V

5 APP Sensor 2 0.47 V

6 Calculated Pedal Position 0 %

7 TP Sensor 1 0.74 V

8 TP Sensor 2 4.28 V

9 Calculated Throttle Position 10 %

10 Throttle Position Partial Load

11 Engine Speed 0 RPM

12 Mass Air Flow Sensor 0.02 V

13 Mass Air Flow Sensor 0 kg/h

14 Coolant Temperature 4.30 V

15 Coolant Temperature 18 °C

16 Intake Air Temperature 1.68 V

17 Intake Air Temperature 27 °C

18 Fuel Level Sensor 5.37 V

19 A/C Information Switch Inactive

20 A/C Pressure 320 kPa

21 Brake Switch 1 Inactive

22 Brake Switch 2 Inactive

23 Clutch Switch Not Programmed

24 Vehicle Speed 0 km/h

25 Cruise Control Tip Switch Not Programmed

26 Cruise Control Not Programmed

27 Vehicle Speed In Cruise Control Not Programmed

28 Fuel Tank Ventilation Valve 2 %

29 Knock Control Inactive

30 Intake Manifold Valve 1 Inactive

31 B1S1 O2 Sensor Heater Inactive

32 B1S1 O2 Sensor 431 mV

33 B1S1 Air/Fuel Ratio Rich

34 B1S2 O2 Sensor Heater Inactive

35 B1S2 O2 Sensor 412 mV

36 B1S2 Air/Fuel Ratio Lean

37 O2 Sensor Loop Open

38 B1 Short Term Fuel Trim -0 %

39 A/C Relay Inactive

40 Malfunction Indicator On

41 Service Vehicle Soon Off

42 Desired Idle Speed 975 RPM

43 Idle Speed Offset Inactive

44 Vehicle Acceleration 0.0 m/s2

45 Ignition Dwell Angle 2.6 ms

46 Injector Time 0.0 ms

47 Ignition Spark Angle 64 °CA

48 B1 Knock Sensor Signal 0.0 V

49 Ignition Retard Knock Cyl.1 0 °CA

50 Ignition Retard Knock Cyl.2 0 °CA

51 Ignition Retard Knock Cyl.3 0 °CA

52 Ignition Retard Knock Cyl.4 0 °CA

53 Relative Engine Load 49 %

54 Normal Engine Operating Temp. Active

55 ETC Limp Home Mode Inactive

56 ETC Learn Counter 0

57 Fuel Tank Ventilation Valve Inactive

58 Partial Load Fuel Trim -50 %

59 Full Load Fuel Trim -50 %

60 Immobiliser Function Programmed Yes

61 Security Wait Time Inactive

Edited by Erfro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę dziwne silnik chłodnieszy od otoczenia

15 Coolant Temperature 18 °C

17 Intake Air Temperature 27 °C

Obroty chyba troche wysokie może ktoś coś kombinował ja mam 846 RPM

42 Desired Idle Speed 975 RPM

a jeżeli chodzi o wartości 9 i 53 porównam wieczorkiem ze swoimi i odp.

Edited by bramarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tymi temperaturami to nie zwrocilem uwagi, czyzby czujnik oszukiwal??

musze to dzisiaj jeszcze raz sprawdzic.

W sumie jak wchodze do garazu, auto stoi caly dzien to te dwie temp powinmny byc bardzo zblizone do siebie, czyz nie ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że szukasz przyczyny usterki ? Jakiej ? - mógłbyś napisać

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prarametry 9 i 53 mam takie same wartości na zimnym silniku jak u ciebi sprawdzałem dzis rano

Share this post


Link to post
Share on other sites

acha to dzieki za sprawdzenie, w sumie powietrze w garazu po otwarciu drzwi sie szybciej nagrzewa niz bezwladnosc ukladu chlodniczego (duzo plynu, zimny blok silnika) tak ze pomyslalem ze jest dobrze, ale dzieki za sprawdzenia,

a dla hapku: szukam przyczyny bo na LPG idzie jak strzala a na Pb nie moge odpalic, albo ruszyc, albo jechac w zaleznosci jak wypadnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam tak samo dzis wymieniam filtr i odpowietrzam układ zaworkiem bo niewierzę w samoodpowietrzanie się w tym układzie a jak nie pomoże to wymieniam pompę

Edited by bramarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było od razu pisać że masz LPG

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Auto sie odzwyczaiło od benzyny.

Trzeba reset kompa zrobić i pojeździć kilka dni tylko na benzynie a jak objawy ustaną to prosto do gazownika na regulacje gazu (nowa mapa gazu)

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umnie objawy takie same jak u Erfro

A więc jestem po wymianie filtra i odpowietrzeniu układu przepuściłem 1.5l benzynki - znaczącej poprawy brak (problem z odpalaniem został ale da sie jakoś jechać i jest jakaś moc), a co do usterki pompy to uważam że ją trochę przytarłem (ostatnio na oparach jechałem) i nie daje ciśnienia gdyż na wolnych obrotach sonda pięknie działa w pełnym zakresie ale jak robię pomiary pod obciążeniem to ubogo

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> zdejme nogę z gazu działa

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">, natomiast na LPG sonda działa cały czas w całym zakresie. Dodam jeszcze że przed jazdą na oparach palił za pierwszym , drugim razem no i z sondą problemu też nie było więc uważam że to nie wina LPG i rozjechanych map benzyny bo po resecie zadnej problemy wymieniłem też czujnik temp. na kompa bo tez troszkę bzdury pokazywał ale bez poprawy .

Edited by bramarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...