Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Ireneusz3901

OP-COM brak komunikacji z ECU ?

Recommended Posts

Witam,

może ktoś coś poradzi na takie problemy jak w tytule.

Nie można się połączyć z ECU,test facu o.k

Raz na początku połączyłem się z silnikiem chciałem aktywować Tempomat jednak aby nie spie...yc poszedłem poczytać co i jak dokładnie, później już się więcej nie połączył.

Wszystko mam od skośnego 090714EN i witamina.

Auto VC 1.9 DTH.2005

Świeci się czerwona i żółta Lampka, ta po środku chyba zielona mruga.

Czy to walnięty Face ?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Irek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączasz kabel na wyłączonym zapłonie i po tym dopiero go włączasz.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak tylko się bateria w Lapku naładuje polecę sprawdzić ale chyba już tak robiłem.

Poza tym myślałem ,że nie ma znaczenia czy zapłon jest włączony lub nie?

Już się nie wymądrzam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_haha.gif" alt=":haha:">

Dzięki za szybką odpowiedz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest korargorek

zeby sie polaczyc zaplon zawsze musi byc wlaczony

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi się łączy na włączonym i wyłączonym zapłonem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

wydaje Ci się

Share this post


Link to post
Share on other sites

dalej nic.

jeśli daje na automatyczna identyfikacje to wyskakuje błąd interfejsu.

jestem w Aucie dajcie jakieś pomysły.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest korargorek

masz info: ze jest blad interfejsu nie wykryto??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

...łączy mu się laptok z fejsem a nie z ECU...

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jak mówisz Piotrze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro działało to znaczy że jest sprawny,niestety te "fejsy" nie są idealne...proponuję jeszcze raz w takiej kolejności: (kiedyś byłem w podobnej sytuacji)

-włącz laptopa

-włóż kabel usb do kompa

-podłącz się do gniazda diagnostycznego

-odpal program (tylko główne okno)

-włącz zapłon

-i wybierz diagnostyka ale nie automatyczna tylko wybierz rok/model/silnik...

daj znać co teraz

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Piotreq

Czyli jeśli mogę sprawdzić stan pedałów, działanie tempomatu łącząc się z ECU, to tak naprawdę nie łączę się z ECU bo kluczyk mam w kieszeni ?

To co to znaczy połączyć się z ECU? Bo skoro wszystko mi tam działa gdy kluczyk mam w kieszeni to nie rozumiem .

Edited by Artz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Tak w sumie to nie tylko ja nie wiem o co Ci właściwie chodzi...

Jak możesz połączyć się z ECU skoro kluczyk masz w kieszeni?

Program (opcom) nawiązuje połączenie z fejsem ale przy wyłączonym zapłonie połączenie się ze sterownikiem silnika czy też pompy w przypadku diesla jest niemożliwe.

Wracając do meritum sprawy - Irkowi opcom nie łączy się z fejsem i dalsza diagnoza jest w ogóle niemożliwa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to muszę się trochę rozpisać :21:

jeśli robię test fejsu to jest o.k

jeśli identyfikuje samochód automatycznie to wskakuje błąd fejsu.

jeśli ręcznie to nie ma połączenia z ECU.(ciągle szuka)

odsyłam jutro bo myślę ,że jest walnięty a do skośnych nie będę przez rok chudził na wyżerki za kare. :32:

Ps.chyba ,że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Edited by Ireneusz3901

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest korargorek

nie wiem mi to wyglada jak by sie kolega laczyl bez wlaczonego zaplonu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_unsure.png" alt=":unsure:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siedzę już parę dni przy tym ,próbowałem i z zapłonem i bez i wszystko co mi do głowy przyszło.

Wskazówki z postów wyżej wykonałem co do joty.

Odinstalowałem soft wyczyściłem ccleanerem i na nowo inst.

Próbowałem innych wersji softu,witamin.

Może coś kaszanie?

Może jest padnięty ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest korargorek

moze zrob jakies skriny czy cos zeby bylo widac jakie masz komunikaty moze wtedy ktos cos pomoze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest awebern

Mam podobny problem z op-com-em. Podlaczam w kolejnosci: laptop - program - kabel usb - kabel do samochodu - zaplon. Po wybraniu modelu pojazdu i wejscia w "silnik" np. klikam na "kod bledow" (czy jakos tak) - i dostaje komunikat o przekroczonym czasie i mozliwych powodach - niewlaczony zaplon (a jest wlaczony) - brak komunikacji z ECU i itd.

W czym jest problem?

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ awebern miałeś tak od początku czy może kiedyś działał?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest awebern

Pierwsze wlaczenie bylo i zakonczylo sie fiaskiem... Co sadzisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie raz się połączył jak pisałem wyżej.

Miałeś tylko jeden soft?Co za sprzęt ? Jaka wersja softu i fejsu?

Opisz szerzej może coś ,coś ,coś zaskoczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest awebern

soft 090820b - tak mam tez na fejsie napisane. Nie kombinowalem nic wiecej, bo nie wiem w ktora strone isc w ogole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłeś od skośnego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest awebern

chyba stamtad pochodzi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie sprzętowo uwalone fejsiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...