Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
ziem

Ominięcie kostki od czujnika temp. zewnętrznej

Recommended Posts

Witam. Pewnie nie tylko ja borykam się ze złymi wskazaniami termometra na TID/MID. Słyszałem że trzeba zlutować na sztywno kable od czujnika omijając kostkę. Która to jest kostka? przewód od czujnika w oprawce plastikowej w pewnym momencie łączy się z inną wiązką. Do której kostki potem wychodzą te kable. Czy to jest ta za zbiorniczkiem spryskiwaczy koło pompy pow. wtórnego? prosze o szybką odp. najlepiej zdjęcia

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za błędne wskazania odpowiada czujnik lub słabe połączenie pomiędzy nim a wyświetlaczem. Na początek spróbuj wypiąć i ponownie wpiąć czujnik w kostkę. Jeżeli to nie pomoże to spróbuj podmienić czujnik (np od kolegi)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juz to przerabiałem, czasami jak rusze wiązką to pomaga.. Gdzieś na forum było o tym omijaniu kostki tylko nie moge znaleść. Ktoś opisywał jak to wybral sie do ASO i skasowali 80zł za ominięcie kostki i to pomogło

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli jesteś pewien, że nie jest winna pierwsza kostka do której wpięty jest wyświetlacz to pociągnij przewody bezpośrednio od niej do wyświetlacza a stare przewody omiń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówisz o żółtej kostce od TID'a? to tą kostkę trzeba omijać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omija się kostkę PRZY CZUJNIKU (ta w którą go wpinasz)... bo to w niej zbiera się woda i syf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

miedzy przewod niebiesko-bialy a niebieski przy kostce czujnika dajesz opornik 5 kOhm (mam nadzieje ze dobrze pamietam ze taka opornosc jest przy 20 st. C)

Termistor NTC 5 kOhm w 20 st. C, 4,4 kOhm w 25 st. C

link do tematu o tym czujniku -

Please login or register to see this link.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podgrzanie czujnika pomogło

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> zobaczymy na ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...