Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest M_a_r_e_S

Podpięcie MIDa 26 pinowego

Recommended Posts

Guest M_a_r_e_S

Montuje szwagrowskiemu MIDa a on ma tylko 6 czy 9 przewodów we wtyczce

Please login or register to see this image.

Czy dobrze będzie podpięte ?? chodzi o te piny z kostki 26 pinowej (żółtej)

Pin 6 Sygnał obrotów silnika....pin 3 z licznika

Pin 12 Sygnał przebytej drogi... ????? do czego go podpiąć ??

Pin 24 Sygnał poziomu paliwa....pin 1 z licznika

Pin 25 Sygnał zużycia paliwa.....sygnał z ECU

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystko jest tutaj -

pin 6 - do pinu 3 zlacza licznika (zlacze w ktore wciskasz licznik) pin 3 kolor zielony

pin 12 - jest juz w kostce zoltej. jezeli nie ma to wepnij sie w zlacze X2 pin 29 kolor niebiesko-czerwony.

pin 24 - pin 1 zlacza licznika (zlacze w ktore wciskasz licznik) pin 1 kolor niebiesko-czarny

pin 25 - sygnal z ecu - wpiac sie w zlacze X7 przy scianie komory silnika pin 7 czarno-brazowy

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reszta jest na forum. Zamontowałem już kilka MID'ów i dokładałem brakujące kable. Nic trudnego, tylko trzeba poczytać zasoby forum

Please login or register to see this link.

edit:

ravcio ubiegłeś mnie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_blush.png" alt=":blush:">

Edited by esiuabek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest M_a_r_e_S

Bardzo dziękuje

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> czytałem te tematy ale wolałem sie upewnić na 100% żeby mnie góral ciupagą nie sięgnął

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

zlacze X2....gdzie sie znajduje ??

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_rolleyes.gif" alt=":rolleyes:">

Edited by M_a_r_e_S

Share this post


Link to post
Share on other sites

w nogach kierowcy za plastikiem (srubka i kolek go trzyma) - kolor niebieski (43 pinowe)

za tym -

Please login or register to see this link.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest M_a_r_e_S

Złożyłem mu całość i wszystko OK....poza komunikacją z radiem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Na tym wyświetlaczu nie działa RDS jest tylko data

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Nie wiem co sie skichało

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">...po podpięciu mojego wszystko działa OK nawet radio.

Jest możliwość, że są inne piny do radia w MIDzie np z Omegi ?? Bo może on być nie koniecznie z Vectry.

Lub że w wyświetlaczu coś poszło ?? no i czy regeneracja coś zmieni ?

Rozmawiałem z sąsiadem (pracuje w servisie Opla) i powiedział że tego MIDa trzeba ustawić programowo Tech2 lub inne żeby widział radio. Czy to jest możliwe ???

Edited by M_a_r_e_S

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno w TIDzie można wyłączyć reakcję na radio... w MIDzie pewnie też.

Ale najpierw sprawdz jeszcze czy po włączeniu radia na kostce mida pojawia się +12V na pinie 8

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest M_a_r_e_S

Jest wszystko OK, jak podłącze swojego MIDa to działa.

Jak tego nie widzi radia

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Napięcie jest.

W TIDzie i MIDzie można bez Techa włączyć lub wyłączyć RDS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

To też, ale Techem można wyłączyć reagowanie na pojawianie się napięcia na pinie 8 czyli wyłączasz reagowanie na radio.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest M_a_r_e_S

OK..dzięki to już jestem w domu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

I jeszcze jedno...zna ktoś kody jakie muszę wpisać żeby go ustawić pod dany silnik.

Jest to silnik X20DTH...koła 195/65R15....MID z roku 1994 (tak wyświetla po restarcie)

Z tej rozpiski na forum nic nie wychodzi

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Już kiedyś pisałem o tym że to bzdura ustalać wiek mida po tym jaką datę wyświetla... Wtedy nie było jeszcze VB

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

A nie wiesz z jakiego rocznika była viki z której brałeś tego mida ?

PS.

Wg mnie kod będzie 017 albo 018 (18 jest gdy masz dodatkową nagrzewnicę) - kody dla diesli się niezbyt zmieniały.

Edited by Nomad_fsoak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest M_a_r_e_S

O to chodzi że nie wiem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">.....MIDy przywiozłem 2 z Niemiec. Jeden poszedł na forum.

NA 100% z benzyniaków a po za tym nic więcej nie wiem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Jest jeszcze gdzieś data produkcji MIDa ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co wiem nie ma daty na opakowaniu... można próbować dojść po numerach seryjnych.

Ale tak jak napisałem wyżej na 95% powinny pasować te kody (zależnie od dodatkowej nagrzewnicy kod 17 lub 18)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest M_a_r_e_S

Dalej nie działa komunikacja z radiem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_klaps.gif" alt=":klaps:">

Na moim działa RDS zamiast daty, u szwagra nie działa

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Gdzie to jest w Techu żeby włączyć ?

Edited by M_a_r_e_S

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...