Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest LukaszR

Zmiana lusterek recznych na elektryczne

Recommended Posts

Guest LukaszR

Witam wszystkich.

Mam maly ,duzy problem z lusterkami w VB polift , mianowicie

-Wymienilem lusterka z manualnych na elektryczne z VB Cdx przedlift , u siebie w aucie mialem instalacje Tj. strona kierowcy czarna kostka do lusterka i szara do joya , druga strona tylko czarna . Wiec mysle ze tak powinno byc

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> Jedynie co zmienilem to wtyczka joya bo mial biala wtyczke a moja Viki szara ( mysle ze to roznica przed i polift ?) Wiec rozpiolem wtyczki polutowalem kabelki razem zgodnie z kolorami ( byly takie same) . Ale po zakonczeniu moich prac nie dziala ani jedno lusterko :/ . Koledze dzialaly obydwa gdy bralem od niego ow lustereczka .

Teraz pytanie czy jak fabrycznie nie bylo w mojej viki el.lusterek a instalacja byla to czy jest jakis kontrolem,przekaznik czy czy cos innego , zeby to dzialalo ? Czy po prostu cos nie laczy , zle cos zrobilem ?

- Jak mozna sprawdzic na sucho czy instalacja jest sprawna ? tzn probowka i sprawdzac prad ? Jak tak to w jaki sposob mozna to zdiagnozowac ?

- Bezpiecznik dodam ze caly , nie ma zwary bo nie wywala ( nr 41 bodajze)

Dziekuje za uwage ...

Edited by LukaszR

Share this post


Link to post
Share on other sites

bezpiecznik F29 zasila przycisk.

przekaznikow w europejskim nie ma. jest tylko w japonskich przekaznik do skladania lusterek.

wyjmij przycisk z boczku, wez probowke, jedna koncowke do przewodu czarnego przelacznika a drugi do brazowego.

przekrecasz stacyjke i probowka ma sie zapalic jezeli sie nie zapali tzn ze nie dochodzi prad do przelacznika.

bezpiecznik F41 jest odpowiedzialny za podgrzewanie lusterek

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

kompendium wiedzy o el. lusterkach -

Please login or register to see this link.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest LukaszR

Hmm ..

No to brazowy i czarny z joya i nie ma pradu :/ Jak teraz sprawdzic gdzie sie konczy lub cos w ten desen .

Dzieki ravcioo za schemat ale to dla mnie czarna magia :/

W dzwiach jest takie okragle zlacze , ktore zlacze jest odpowiedzialne za lusterka ? |dodam ze prad jest na lampce w dzwiach .

A bezpiecznik 41 to ja mam oznaczony jako lusterko a w srodku 4 strzaleczki to chyba do ruszania lusterka ?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Nie wiem czy ma to zanczenie czy to anglik?

Thx

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak masz oznaczony bezpiecznik F29 ??

Czarny przewód idzie bezpośrednio z tego bezpiecznika do złącza X15(okrągłe) w drzwiach na pin 12 i potem do przycisku...

Brązowy podobnie - tyle że pin 1 w złączu X15

W angliku przewody do sterowania idą do drzwi naszego "pasażera" i to cała różnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak polaczyles wg kolorow to polaczenie jest ok.

wina lezy w tym ze nie doplywa prad do przycisku.

droga pradu do przycisku:

bezpiecznik F29 10A -----> zlacze X15 pin 12 (zlacze miedzy karoseria a drzwiami) ----> pin 5 joysticka

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

tutaj szukaj problemu.

zacznij od rozkrecenia zalcza X15 i sprawdzenia czy piny sa prosto czy nie sa pozalamywane. podlacz probowke pod pin 12 i 1 zlacza X15 i wlacz stacyjke - sprawdz czy swieci. jezeli nie to sprawdzasz laczenie miedzy bezpiecznikiem a zlaczem.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest LukaszR

A wiec tak F29 to mam oznaczenie KL.15 a F41 To te ikonka lusterka ze strzalkami ....

A moze mi brak jakiegos przekaznika luc cos innego :/

Please login or register to see this link.

Uploaded with

Please login or register to see this link.

F29

Please login or register to see this link.

Uploaded with

Please login or register to see this link.

41

Please login or register to see this link.

Uploaded with

Please login or register to see this link.

Zlacze x15 to jest to po miedzy karoseria a drzwiami ? tak

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> ( trzeba jak laikowi )

Dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

tak, jak napisałem wyżej:

"do złącza X15(okrągłe) w drzwiach"

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może kolega zapali silnik (włączy zapłon) wtedy zadziałają

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest LukaszR

Tylko sobie w glowe srzelic :/

Wiec tak .

Prad na bezpieczniku 29 jest ---> x15 nie ma ( wogule nie ma tam czarnego kabla , jest tylko czarno niebieski i 0.50 bo sa 3 takie grubsze 0.75(czy jak to tam one sa , patrzalem na schemat) ..

Idac tropem kabla z bezpiecznika 29 dotarlem do ,,centralki ? po prawej stronie pedalu gazu (pod plastikiem ) i dalej ten kabel idzie w listwe w progu ...

Ktore to pin 12 ?

Please login or register to see this link.

Przy okazji odkrylem 2 wtyczki kolo owej centralki , nie sa one podpiete .

Please login or register to see this link.

Uploaded with

Please login or register to see this link.

Dodam ze tam jest owy kabel z f29 (czarny taki grubszy) i jest na nim prad jak wlacze zaplon . Ale sprawdzajac czy na innych jest prad w tej kostce , w jednym pinie po podlaczeniu probowki zaczol sie krecic wiatrak chlodnicy ( ten od strony silnika ) ...

Mowie wam czary mary jakies :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpalic auto to musi zeby sprawdzic czy grzeja lusterka/szyba tylna i czy kontrolka sie swieci.

do sprawdzenia napiecia na przycisku nie musi odpalac

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

na bezpieczniku F29 jest + po stacyjce

F41 to bezpiecznik podgrzewanych lusterek

przewod czarny z F29 idzie do zlacza X15 pin 12.

pin 12 -

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest LukaszR

No to gdzie masa to jest masa

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> ale gdzie zaznaczyles pin ja tam nie mam kabla :/

Druga sprawa piszesz ze na F29 jest + po stacyjce ? Tzn pojawia sie prad po przekreceniu stacyjki ? Ale u mnie na 29 jest non stop prad .

Mniejsza o to , zrobilem tak :

Znalazlem + na wtyczce od lampki w drzwiach a ze nie mam lampki (ale wtyczka jest) odizolowalem wiazke tuz za glosnikami , jest tam rozgaleznik idacy na lusterka . Ida tam dwa brazowe kable i teraz do ktorego polaczyc + z kabla wtyczki lampki ? Czy mozna je przeciac( brazowe) i podlaczyc + ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy kostce joysticka masz czarny przewod??

zobacz 3 od boku po przeciwnej stronie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Please login or register to see this link.

tak - oznaczenie 15 KL oznacza ze napiecie jest po przekreceniu kluczyka w pozycje 1.

jezeli masz mase na pinie 1 - jak dziala szyba to napewno jest

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

mozesz dac + od lampki -> przewod koloru czerwonego idacy od lampki laczysz z czarnym przy wtyczce joysticka.

brazowych nie podlaczaj pod + bo spalisz. brazowy to masa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest LukaszR

No to tak .

Czerwony z lampki podlaczyc do czarny przy joyu i reszte normalnie po kolorach i powinno smigac ?

Tak zrobie , ale nie dzis juz , mam dosc tych lustereczek

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> Ale czego to sie nie robi ...

Wielkie dzieki panowie, szczegolnie Ravcio + za udreke ze mna

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

czerwony od lampki z czarnym od joysticka.

zamiast miec + po stacyjce na czarnym. bedziesz mial staly +.

pamietaj zeby rozciac przewod czarny i podlaczyc sie do czesci od strony joysticka - to na wypadek gdyby gdzies tam bylo polaczone i zeby sie nie zrobilo ze na rzeczach na ktorych powinien byc + po stacyjce jest staly. (czerwony od lampek ma staly plus).

dzielac sie wiedza - pomnazamy ja

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

jestem to odp

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest LukaszR

Wreszcie dziala

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> Ale tylko od strony kierowcy ( tam gdzie joy) ..

Teraz jak po drugiej stronie zrobie tak samo to powinno smigac ? tzn + z lampki na czarny przewod ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

po drugiej stronie nie robisz tego co w drzwiach kierowcy!

sygnaly na drugie lusterko wychodza z joysticka.

tam szukaj przyczyny lub w zlaczu miedzy karoseria a drzwiami.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest LukaszR

tak dokladnie po przelaczeniu na pasazera nie reaguje :/ .

Spoko nie podlaczam jeszcze , nie chce puscic z dymem mojego autka

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

CZARNY ZASILANIE PO STACYJCE

BRAZOWY MASA

SZARY LUSTERKO PASAŻERA

ZIELONY LUSTERKO KIEROWCY

CZARNO-CZERWONY LUSTERKO KIEROWCY I PASAŻERA

BIAŁO-CZARNY WYJSCIE NA PRZEKAZNIK (JAPONIA)

ZOLTY LUSTERKO KIEROWCY

NIEBIESKI LUSTERKO PASAZERA

sterujac lusterkiem gora-dol napiecie i masa sa naprzemiennie na przewodzie czarno-czerwonym i szary badz niebieskim (nie pamietam ktory przewod byl do ktorej wersji)

sterujaca prawo-lewo napiecie i masa sa naprzemiennie na przewodzie czarno-czerwonym i niebieskim badz szarym (nie pamietam ktory przewod byl do ktorej wersji)

jezeli beda wychodzi sygnaly to szukaj w zlaczu miedzy drzwiami a karoseria.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...