Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

kamil90

Pytanie odnośnie grzania świec żarowych

Recommended Posts

Witam,

Od niedawna posiadam Vectre 2.0 DTI 16V , i mam pytanie odnośnie grzania świec żarowych otóż po ok. 10-12 godzinach postoju przy temperaturze 15 stopni czy też niższych np. 9 - 10 świece żarowe nie grzeją co objawia się trudnościami w odpaleniu, a innym razem przy tych samych temperaturach również po dłuższym postoju grzeją i tu pojawia się moje pytanie co może być tego przyczyną?

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

.....o działaniu świec decyduje czujnik 2-pinowy temperatury silnika .a nie czujnik temperatury zewnetrznej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swiece w dieslu opla grzeja od około 3 stopni na plusie. jesli był zmieniany soft grzeja od znacznie wyzszysz temeperatur.Jesli masz problemy zodpalaniem po dłuzszym postoju to albo masz układ paliwowy zapowietrzający sie albo zmien sobie soft na nowszy i wtedy swiece beda grzacprzy znacznie wyzszych temepraturach jesli grzanie swiec pomaga przy odpalaniu.

pozdrawiam

Edited by hubi55

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli ten czujnik temperatury silnika może być tego przyczyną?

jeśli tak to gdzie się znajduje ten czujnik temp. 2-pinowy i jak go sprawdzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

....ja swoj poprostu wymieniłem na nowy bez sprawdzania ...i problem się skończył

znajdziesz go pod plastikowa przykrywą silnika powyżej czujnika wkręconego w termostat,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Chodzi mi o to że po dłuższym postoju (np.po całej nocy) przy tych samych temperaturach świece grzeją lub nie i wtedy muszę dłużej pokręcić rozrusznikiem żeby odpalił. Natomiast kiedy świece grzeją silnik odpala natychmiast po przekręceniu kluczyka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nico85

u mnie np jest tak ze po nocy przy temp od 5 do 10 stopni swiece grzeja mi sie doslownie 3 sekundy a w dzien przy sloncu nie grzeje wogole i pali na strzal:) a jak dlugo musisz krecic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

no jak nie grzeją to nawet ok 7 sekund muszę kręcić przy wciśniętym pedale gazu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nico85

to masz cos z przelewami a ropa ci nie schodzi czasem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

....to wciskanie gazu nic nie daje....siedem sekund kręcenia bez grzania świec może świadczyć o słabej kompresji ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest desperat19

Witam!!

Jak kupiłem auto to w tedy rano temperatura wynosiła ok. -5 na chwilę zapalała się kontrolka od grzania świec i auto paliło od kopa i nie było żadnej chmury z tyłu tylko delikatna ale to delikatna ;-} Zrobiło się trochę cieplej i nagle auto zaczęło po nocy ciężko odpalać ok. 4-6s i chmura z tyłu aż wstyd na parkingu. Poczytałem na forum że to może czujnik temperatury silnika i jak na ranku odłączę czujnik to zapali się kontrolka grzania świec i pali idealnie od kopa i jak odpali to zakładam znowu czujnik i jadę ale to powoli robi się uciążliwe żeby codziennie rano otwierać maskę i zdejmować kostkę z czujnika. Na początku myślałem że może się zapowietrza bo sporo osób ma z tym problem ale jak dziś postał cały dzień na słońcu i przodem delikatnie w duł to też nie chciał zapalić (jakieś 5s) otworzyłem maskę zdiołem kostkę i zapalił od obrotu. (stał od 11 do 18 bo jeździłem rano) I tu jest pytanie czy to definitywnie do wymiany czujnik ten co siedzi w bloku przy obudowie termostatu czy może być to coś innego, bo żeby się zapowietrzał to odłanczenie czujnika nic by nie dało?"

Za swoimi przepuszczeniami i kolegów o wymianie czujnika temperatury tego w bloku co daje sygnał na kompa. Wymieniłem czujnik na nowy firmy EPS i poprawy znacznej nie zauważyłem, po nocy muszę pokręcić jakieś 4s, nie zapala się kontrolka od świec. Co wy o tym sądzicie w co teraz sprawdzić żeby bez potrzeby nie wydawać zbędnych pieniędzy, u mnie w okolicy nie ma zbytnio dobrego fachowca od Opli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

....teraz spójrz do przekażnika świec sprawdż bezpieczniki i świece żarowe....

jeśli są ok.....to zmień soft ,który podniesie próg temperatury załączenia świec.

Edited by zubek73
nie cytuj całych postów - usuwam / zubek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie gdzie znajduje się moduł świec żarowych? Prawdopodobnie coś tam nie łączy i dlatego świece raz grzeją a raz nie.

Czujnik 2-pinowy temperatury silnika jest dobry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

....z prwej strony zbiorniczka płynu hamulcowego jest duża plastikowa skrzynka....zdejmujesz wieko i tam są dwa przekażniki dwa bezpieczniki 30 A i "kaloryfer" czyli moduł elektoniczny grzania świec....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy z tego co się oriętuję to oporność świecy wynosi ok 0,9 Ohma, więc postanowiłem zmierzyć swoje i wyszło mi tak: 2 świece po ok 1,1 Ohma i 2 świece po ok 1,2 Ohma czy to wskazuje na to że powinienem wymienić już te świece ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świece są dobre.

A jak z akumlatorem?

Bo na moim akumlatorze rozrusznik kręci tak i też ranu ciut dłużej muszę pokręcić.

A jak pożyczyłem się aku od kumpla to kręcił tak

Na oko ze dwa razy szybciej, myślałem że silnik mi wyskoczy, A to tez ma wpływ na odpalanie - wspomniana kompresja.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku wydaje mi się że do wymiany już raczej napewno, ale jeszcze przed tym pojade przemierzyć alternator i powinno śmigać

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Hiszpan92

a ja Ci gratuluję jak go dusisz jeżeli Ci świece się nie nagrzały

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest czaju

miałem ten sam problem dziś wypiąłem czujnik na termostatcie ten dwupionowy i problem jak ręką odszedł

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> a mechaniory tysiące chcieli za znalezienie usterki:)jestem tak hepy że to szok :)jak macie podobny problem z odpalaniem po dłuższym postoju to lepiej sprawdzic ten czujnik i sobie go wymienic

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">.czujnik odpowiada za nagrzewanie świec żarowych chyba tak mi się zdaje bo jak sie go wypina to się grzeją a jak się wepnę to nie grzeją ...nareszcie moja viki będzie rozpoczynała milej każdy dzień

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> pozdrawiam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest jopek25

Mam vectre od pół roku. Zacząłem się zastanawiać kiedy zapali mi się świeca żarowa bo temperatury spadły do TEMP +4 było ok. Ale gdy spadła do +3 świeca się nie zapaliła a autko ciężko odpaliło poczytałem na forum o tym właśnie czujniku dwu pinowym od temperatury wody.No i faktycznie gdy zdjąłem wtyczkę to spiralka od świec się zapaliła i odpalił od kopa. Po prostu muszę najprawdopodobniej wymienić czujnik 2pinowy od temperatury wody

Share this post


Link to post
Share on other sites

jopek25, nie spiesz się tak z wymienianiem bo czujnik pewnie jest dobry, poczekaj na niższe temperatury i zobacz czy nadal będzie problem z odpalaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuj wgrać nowy soft.

Jest tam inaczej ustawione grzanie świeć

Grzeje już od +10` C

Koszt w ASO od 50 do ... nawet 300 zł

Nie ma ustalonej ceny

Warto zadzwonić i się zapytać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko w ASO wgrywają ten SOFT ? Tez mialem problem z grzaniem swiec wymienilem czujnik temperatury cieczy i dalej nie grzało okazało sie ze w tyczce do czujnika kabelki robily zwarcie. jednak dalej ciezko pali mimo że ze świecami ok. Okazało sie ze paliwo cofa sie do baku. Wiec warto chyba tez sprawdzic układ paliwowy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jeśli ktokolwiek posiada TECH2 i soft z odpowiednia poprawką - to może to wykonać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzwoniłem do serwisu Wrocław kasuja za to 200zł troche duzo ;/ Bd szukał jakiegos elektryka w okolicy moze zrobi to taniej. Moze ma ktos namiary na takiego w okolicach LEGNICY ??

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...