Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest mercedes89

osłabienie mocy

Recommended Posts

Guest mercedes89

Witam, mam problem, mam Vectrę 1.6 16v 99r.

Po odpaleniu na zimno działa normalnie( może ciut słabiej), ale jak się rozgrzeje, kompletnie traci moc

i ledwo ciągnie, nie ma przyspieszenia. Komputer

wykazuje błąd sondy lambda, ale mechanik podejrzewa pompę paliwową, bo niby sonda nie wpływa na moc silnika??

Czy ktoś miał podobny problem, albo wie jak to rozwiązać? Dzięki z góry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jak to sonda nie wpływa na moc silnika?? To po co ona jest?? Oczywiście, że sonda wpływa na moc silnika - jak masz uszkodzoną sondę to może być tak, że silnik jest "zalewany" paliwem i w skutek tego pali 15> w trasie i nie ma mocy czyli tak jak u Ciebie. Jakie dokładnie wyskakuje błąd??

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy moze byc cos takiego ze sonda jest wlnienta a komp nie wywali bledow bynajmniej pod zworka? troche mi kopci na czarno jak przygazuje a czytalem ze moze to byc spowodowane nieprawidlowym dzialaniem sondy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mercedes89

Please login or register to see this quote.

Nie pamiętam już kodu, ale wiem,że wskazywało na sondę. Czyli zaczynać od wymiany sondy, tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Najpierw podłącz samochód pod kompa i poobserwuj jak zachowuje się sonda, czy działa w całym zakresie - to powie Ci czy wymieniać sondę

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mercedes89

Please login or register to see this quote.

To nie rozumiem. Samochód był podłączony pod kompa i wykazał błąd, no to czyli raczej nie działa dobrze..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Chodzi o to, żeby go podłączyć pod kompa, odpalić silnik i sprawdzić jak zmieniają się parametry pracy silnika, co pokazują czujniki itp

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Marfoto

witajcie!

Mam ten sam problem z vectrą 1.6 16v co kolega. Jak silnik zimny to jeździ normalnie a jak sie rozgrzeje traci moc, słabo się rozpędza do 5500 obrotów, powyzej nabiera mocy jakby sie turbo wlaczyło. check mi się nie świeci. Błagam pomóżcie bo jeździć sie nie da. pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...