Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Guest bednar123

Klimatronic wariuje !!!

Recommended Posts

Guest bednar123

Witam, panowie potrzebuje pomocy !!!Mam VC 2003 2.2 dti od pewnego czasu zwariowała mi prawa strona klimatronica .Daje zbyt ciepłe powietrze.Pojechałem podpiąć do compa i pokazał błąd na klimie i walnięty czujnik temperatury wewnętrznej. Znalazłem ten czujnik, wymieniłem i bez zmian !!!Ale dzwoniłem do serwisu i okazało się, że po prawej stronie są dwa. Moje pytanie- gdzie znajduje się ten drugi ?I jak się do niego dostać ???Bo pierwszy był w kratce pasażera przy szybie.I może ktoś wie jakie parametry ma ten termistor w tym czujniku ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi czujnik po prawej stronie kontroluje nawiew na nogi i jest gdzieś tam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Termistor jest pewni dobry tylko nie łączy w tym plastiku. Tak ja miałem i zrobiłem mostek od termistora do kabla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest bednar123

ok, ale ten plastik wchodzi w swoje miejsce. I mostek jaki ?z kabli bo nie rozumiem, sorki !!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz rezystancje przy samym termistorze a następnie na przewodzie za plastikiem w którym siedzi termistor jak będzie się różniła to zrób mostek z termistora do kabla i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest bednar123

DZIĘKI MARIUSZEK ZA FACHOWĄ RADE.Miałeś całkowitą rację, termistor ok. Problem był gdzieś w tym plastiku.Wyciągnąłem stare kable, delikatnie rozwierciłem miejsca na przewody, włożyłem nowy termistor 10kom, nowe kable.i gra gitara !!! Koszt tej zabawy to termistor za 3PLN i trochę zabawy. Koszt naprawy w ASO to 504 PLN-czujnik i robocizna-???Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten czujnik to chyba mozna przylutowac do starych kabli bez rozróznienia który z którym? bo to ciezko rozpoznac...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest bednar123

Są dwa szare kable bez różnicy który z którym...ale ważne jak ja robiłem mostek żeby zachować jak najbardziej ten plastik w formie fabrycznej, bo ten termistor jest bardzo czuły i jak łapie fałszywe powietrze nie to z tunela to zaraz przekłamuje na temperaturze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Miło mi ze mogłem pomóc, a w ASO w Białymstoku za sam czujnik powiedzieli mi 550 zł.Pozdrawiam wszystkich.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest aragorn_rs

wie ktoś jak wyciągnąć ten czujnik temperatury za kratkami naweiwu? bo dojescie do niego nie jest zbyt fortunne, musi ktos miec dosc szczupla reke? czy moze jakos od spodu? trzeba jakos mocniej go wepchnąć w dół razem z tym bialym plastikiem? czy może przekręcić? ktoś już próbował to robic? chodzi mi o czujnik temperatury w tym nadmuchu w automatycznej klimie? moze ma ktos jakies fotki jak se z tym poradzil?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rany Julek! Panowla, mam identyczny problem, prawa strona mi grzeje zamiast schładzać. Ale nie stale tylko od czasu do czasu. Gdzie dokładnie szukać tych czujników (jakieś zdjęcie albo rysunek) i czy jest ktoś ze Śląska kto mógłby mi pomóc pozbyć sietego problemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

podpinam sie pod problem.... jak wyzej

wlaczam klimatronica na najnizsza temp (kierowca + pasazer) i efekt jest taki (patrzac od strony kierowcy):

-lewa kratka mrozi

-lewa srodkowa lekko mrozi

-prawa srodkowa zimna

-prawa pasazera lekko zimna

gdzie szukac problemu?

jak zamknalem swoje kratki to po jakims czasie lecialo w prawej srodkowej lekko mrozace powietrze a w prawej pasazera zimne

ale to chyba nie tak powinno dzialac

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest aragorn_rs

tez bym sie podlaczyl z ta pomoca na slasku... bo sam jakos mam takie niezdarne rece nie umie nawet sie do tych czujnikow dostac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Witam,

masz na 99% uwalony prawy czujnik,znajdziesz go w prawym skrajnym tunelu wylotowym powietrza-widac go jak spojrzysz w tunel.

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakdostac sie do tych czujnikow jak rozebrac kratki nawiewu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Musisz zdemontowac schowek i reka po kabelku ,ktory idzie do gory trafisz do czujnika.Szarpniesz za czujnik i powinien wyjsc.

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie mam podoby problem jak opisywany w tym poście tj. klima chłodzi coraz słabiej w kierunki prawego wylotu (koło pasażera). Mam jednak prośbe aby ktoś sprawdził przy tym uszkodzeniu czy rury doprowadzające od klimy pod maską są mocno zimne gdy klima pracuje. U mnie przy tym uszkodzeniu rury sa tylko lekko zimne i nie są obroszone tak jak to był gdy było wszystko OK. Jak to wygląda u was. Oraz jeżeli jest takie zjawisko to czy to może być uszkodzony termistor czy jednak zamało nabita klima.

Edited by krzys-1964

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdemontowalem schowek i... żadnego kabla nie widzę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> zrobiłem fotkę tego co widziałem i może mi ktoś powiedzieć gdzie tego szukać? Druga fotka zrobiona jest aparatem odwróconym obiektywem w stronę tyłu deski rozdzielczej. Po prostu wsadzięłm łapę pod schowek, odwróciłem aparat w swoją stronę i sfociłem część z kratką "od tyłu"

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Witam

to w tym bialym to czujnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czy należy go wyszarpnąć czy jakoś przekręcić aby wyszedł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też przyłączam się do pytania, mam podobną sytuację, tylko nie wiem, gdzie szukać przyczyny w pierwszej kolejności.

Klimatronik chłodzi z lewej strony, a z prawej dmucha ciepłym powietrzem.

Jednocześnie aluminiowa rurka nad chłodnicą nie jest zimna tak jak to bywało wcześniej, tylko zaledwie chłodna

lub wręcz ciepła.

Dodatkowo gdzieś w środkowej konsoli słychać było syczenie, do niedawno trwało ono 2-3 sekundy i pojawiało się

co jakiś czas, w ostatnich dniach jest już ciągłe. Znajomy spec od klimy powiedział mi, że takie okresowe syczenie

jest normalne, bo to słychać rozprężanie się czynnika chłodzącego w jakimś zaworze.

Czy ktoś z Kolegów może powiedzieć, o co tu może chodzić?

Czynnik był niedawno nabijany i podobno nie ma nieszczelności.

Edited by JanekM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Edited by Supel

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Przekrecaj ,szarp,wyginaj na boki i musi wyjsc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam ten sam problem: z lewej chłodzi a z prawej nie.

Poszukałem tych czujników w tunelach, i tak dla ciekawości zamieniłem prawy czujnik na lewy a lewy na prawy.

Po odpaleniu auta i załączeniu klimy objawy powinny być odwrotne.

Niestety nic to nie zmieniło , dalej to samo , lewa chłodzi a prawa nie.

Czyli to chyba nie ta awaria.

Czy to oznacza że mam walnięty czujnik za panelem sterowania klimatronikiem??, czy może mało czynnika?

Dodam że jak załączam klimatyzację to słyszę jakby syczenie ze środkowych kratek ,trwa to może dwie sekundy.

Rurki od klimy przy silniku są chłodne a nie zimne, tak chyba nie powinno być, co?.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...