Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest Sebastian22

zacięta klapa

Recommended Posts

Guest Sebastian22

Witam,

panowie mam straszny problem ponieważ zacięła mi się klapa od mojej vectry B po lifcie (HB), i tak: odkręciłem cała tapicerkę od klapy.

Siłownik od centralki i kluczyk śmigają elegancko ale klapa dalej jest zaryglowana, i nie mam pojęcia jak się dobrać do rygla aby coś tam w nim dłubnąć, tak ze jak ktoś z was miał taka przygodę to niech się pochwali jak z tego wybrnąć, bo już dziś miałem młotek w ręce i ledwo się powstrzymałem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dzięki wielkie narka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Elvis20

Siemka

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> dołączę się tutaj bo tez mam problem z bagażnikiem vectra sedan 96

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> chodzi o to ze , wczoraj kombinowałem ze spryskiwaczami bo mi nie działają

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20"> dolewałem płyn , przetykałem dziurki itd itp i co chwile sprawdzałem, wycieraczki chodziły ,, i nagle po tym kombinowaniu przestał mi tak Oo działać zamek w tylnej klapie :/ ani z pilota ani z klucza :/ idzie go tylko otworzyć od środka gwoździem ;p jakiś ktoś mi mówił ze to pewnie bezpiecznik bo niby wycieraczki , spryskiwacze i zamek tylnej klapy jest pod jednym bezpiecznikiem , ale sprawdzałem i to nie wina bezpiecznika ,, czemu jak używałem tak wycieraczek to nagle przestał mi działać ten zamek ? czy to zbieg okoliczności ? pozdrawiam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś zacięła mie się klapa. Musiałem położyć tylne oparcia i wczołgać się do bagażnika.

Za pomocą śrubokręta i kombinerek udało mi się odblokować mechanizm.

Trzeba od czasu do czasu dać odpocząć pilotowi i otwierać zamki kluczykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam kolegów…

Dołączę swój ciekawy problem a mianowicie rozchodzi się o to ze nie dział mi zamek w klapie bagażnika z pilota zamykają się wszystkie drzwi a klapa pozostaje otwarta??? Z kluczyka nie mogę jej zamknąć bo kluczyk od pewnego czasu nie działa wchodzi do zamka ale nie daje się przekręcić…

Co może być tego przyczyną???

Sterowanie centralnego zamka czy może sam centralny zamek w klapie tylnej????

Bardzo proszę o pomoc i pomysły jak to sprawdzi co jest nie tak???

Pozdrawiam i czekam na jakieś info…

Share this post


Link to post
Share on other sites

w kombi tak jak i HB - mogą się przecierać przewody na przejściu z budy do klapy... od tego zacznij... ponadto może być to samo co w drzwiach czyli mikroprzełącznik.

a z kluczykiem też norma od nieużywania... albo zapadki się zasyfiają albo utleniają i blokują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy możecie Mi powiedzieć gdzie się podpiąć by sprawdzić czy napięcie dochodzi do siłownika???

Bo wczoraj zdemontowałem tylne obicie na klapie wyjąłem siłownik i siłownik jest sprawny wiec jak można sprawdzić czy napięcie dochodzi do siłownika??? lub jaki sposób prześwietlić przewody???

A co lepsze do tego to co ostatnio zauważyłem to jak ma klapę zamknięta to świeci mi się światełko w bagażniku a jak ją otwieram do światło gaśnie??? Czy to może mieć wpływ na nie działanie zamka w tylnej klapie???

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Aha jak by temat zaczął od kategorii proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zacznij od przewodóe idących od budy karoserii do klapy - w takiej gumowej osłonce

na 90 % ci się przetarły i robi się jakieś zwarcie

a jak sprawdzić kable

w klapie przy zamku masz kable czarno-żółty i czarno-czerwony, sprawdz na nich miernikiem czy podczas zamykania i otwierania pojawia się prąd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Please login or register to see this quote.

Ja mialem ten sam problem. Wystarczylo psiknac odmrazaczem (lub wd40) w zamek i moglem juz zamknac zarowno kluczem jak i z pilota ( fakt, ze podczas uzywania pilota slyszalem dwiek zamka w bagazniku ). Ale na pewno musze przejrzec okablowanie.

Lulek

Edited by Lulek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dzięki wielkie za pomoc jak się okazało kable w gumowej osłonie były zmasakrowane…

Niektóre wręcz przerywane ale teraz wszystko jest już ok…

Dzięki wszystkim i pozdrawiam…

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Elvis20

Siemka

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> na drugi dzień od napisania tutaj posta , postanowiłem zrobić coś z tym zamkiem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> wlazłem do bagażnika od wewnątrz auta i gwoździem otworzyłem klapę , po czym odkręciłem zamek i rozłożyłem go na części pierwsze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> w sumie to nic nie było tam popsute , więc złożyłem go z powrotem , przykręciłem , i działa jak nowy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20"> tak że nie wiem co było przyczyną tego że nie działał

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest dziadekk1

mi sie blokuje linka odprzedniej maski otworzyc moge ale jak zatrzasne to sie nie zamyka

zauwarzylem ze linka sie nie cofa jak ja naoliwic lub nasmarowac klapa pozostaj w miejscu tak jak po zaciagnieciu linki Macie jakkies pomysly jak sprawdzic czego to wina?

Share this post


Link to post
Share on other sites

piszesz o masce w temacie o klapie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> pomyśl

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

na dzien dobry

do poczytania porada

a pozniej

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

prawdopowobnie zeskoczyla ta sprężynka

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam . Mam Vikusie 1999 r. 2.0 dti kombi . Problem polega na tym , ze : wciskam przycisk klaby , by ja otworzyc , przycisk ciezko chodzi .Tak bylo kilka dni . Teraz chcialem otworzyc klape wciskam i nic ... . Otworzylem ja poprzez sciagniecie tapicerki i pociagniecie za ten haczyk . Pytanie do was koledzy co to moze byc ? Ktos mial taki problem ? Centralny działa . Ale jak to otwierac ? Przesmarowalem wszystko i nic , jak sie zatrzasnie to nie otwiera . Pomocy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...