Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
noSound

Kontrolka Check Engine - dziwna sprawa

Recommended Posts

Witam,

mam pytanko do Was

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Czy zdarzyło się komuś może coś takiego, iż po przejechaniu ileś tam km nagle wyskoczy kontrolka "check engine" i się pali cały czas, a auto dalej jeździ i zachowuje się w porządku ? Pozwólcie, że przedstawię swój przykład jaki miałem dzisiaj.

Przejechałem 27km i nagle podczas parkowania auto zgasło. Po zapaleniu zaświeciła mi się kontrolka "check engine" - paliła się na stałe, nie mrugała.

Na tak palącej się kontrolce przejechałem kolejne 27km (droga powrotna). Autko zachowywało się w porządku tak jak wcześniej nigdy nic... .

Przyjechałem zaparkowałem (po drodze powrotnej) - autko odsapnęło jakieś 30-40 minut i dalej poszła trasa 80km i tu o dziwo cisza!!

Kontrolka "check engine" ani razu nie zaświeciła się !!!

Trochę dziwna sprawa i nie wiem co ku temu towarzyszyło

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> ...mam tylko TID'a wiec nie pokazuje mi kodu błędu na komp. pokładowym...mimo wszystko jestem ciekaw samej sytuacji...

czekam na opinie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na MID-ie nie pokaże ci kodów błędów.....sczytaj błędy spinaczem....jak?...jest w poradach na stronie głównej ( wywoływanie kodów usterek ) i podaj te kody bo tak to wróżenie z fusów

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_blink.png" alt=":blink:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdarza mi się to ciągle (gaz

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_cool.png" alt="B)">)

Błąd się kasuje samoistnie po ponownym zapaleniu silnika, tak jak to jest w Twoim przypadku lub po przejechaniu określonego dystansu na poprawnie działającym silniku (chyba 15 km - gdzieś o tym czytałem na forum - poszukaj).

W każdym razie ja już na check engine nie reaguję

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Przemo21

Niema co wróżyć trzeba zczytać błędy, ale tak na moje chińskie oko pewnie błąd 0340.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"pewnie błąd 0340"

a jeśli błąd 0340 to co to oznacza ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czujnik wałka rozrządu ? nie wierze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Autko mam od miesiąca - i jeszcze nawet nie zdążyłem wymienić paska rozrządu.

Będę sprawdzać jak pojawi się drugi raz kontrolka Check Engine - na razie spokój.

Z tego co czytałem to te czujki wałka rozrządu padają jak muchy...trochę tandeta... :/

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

w razie czego zgłoś się do Hanka on ma już wprawę w sprawdzaniu błędów

Share this post


Link to post
Share on other sites

a skąd on jest

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> ?

Chodzi Ci o to, że Hanek zajmuje się naprawami czy czystą diagnozą ? Bo jak diagnoza to sobie sam zrobię

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

//Edit Seba

Temat przenoszę do odpowiedniego działu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by SEBA

Share this post


Link to post
Share on other sites

hanek diagnozuje sobie VA za pomocą kawałka druta

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20"> Ty możesz zrobić to samo w VB, ale wnioskuje, że wiesz już jak to robić

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Odczytaj jaki błąd jaki się pojawił - będzie dopiero jakiś punk odniesienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> jak wrócę z pracy to sprawdzę i się odezwę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Aha

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Mógłby ktoś pokrótce opisać jak bezpiecznie ściągnąć ta klapkę, która jest między fotelami przednimi aby dojść do kostki ?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Nie chcę nic wyłamać

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Z góry dziękuję

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by Maruda

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaciagasz reczny.

klapke podwazasz od strony recznego. ciagniesz do gory i jest Twoja.

zczytanie bledow -

Please login or register to see this link.

opis bledow -

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem zworką na 5 i 6 pinie.

Błąd 0340.

Tylko pytanie jak to jest teraz ?

Bo z tego co czytałem to czujnik wałka rozrządu daje doskonale o sobie znać w charakterystyczny sposób

- odcina obroty

- samochód ma muła..

a u mnie ?

wsiadam, zapalam autko jadę..kontrolka check engine się nie pali (na szczęście) i jadę...kopa ma tak jak miał i nie odcina mi powyżej 4500obr.

to jak to jest w końcu? samo się naprawiło? czy może komputerek vectry coś se wymyślił?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy, że miałeś przez chwilę błędny sygnał lub jego brak z tego czujnika. Skoro teraz nie pali się Tobie check to znaczy, że błąd się nie powtarza. Komputer pamięta z tego co kojarzę wystąpienie błędu przez 30 kolejnych uruchomień silnika. Później znika. Nie ma checka = nie ma póki co problemu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> Zacznie się częściej zapalać to będzie trzeba pomyśleć o wymianie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Przemo21

Niechce pisać a nie mówiłem ale napisze "A NIE MÓWIŁEM"

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Prawie wszyscy tak mają że najpierw błąd pojawia się sporadycznie potem coraz częściej i wkońcu Check niegaśnie.

(Mi najpierw pojawiał się raz na miesiąc)

Jak niepali się kontrolka to niema objawów tak jak napisałeś odcinka i muł

Sprawdz jak zapali się kontrolka to odcinkę będziesz miał murowaną.

także powoli szykuj się na kupno czujnika tylko uważaj są dwa rodzaje z wtyczką prostokątną i jajkowatą (zaokrągloną)

Po zdięciu wtyczki będzie wiedział jaki kupić

Ja kupiłem oryginał u Stachowiaka na allegro dałem 95zł za siemensa (mam z wtyczką prostokątną)

Jak będziesz miała wtyczką jajkowatą to około 250 zł.

Pozdro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aż taka różnica w cenie ? !! ...szok.

No mam nadzieje, że po wymianie nowy czujnik wytrzyma kolejne 11 lat...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by Maruda

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Przemo21

Mi mówiło wiele osób że jak nowy czujnik wytrzyma więcej jak 2 lata to trzeba to opisać w księdze rekordów Guinnessa.

Średnio 1 na rok czasu (to tak pół żartem pół serio)

Mi stary czujnik oryginał simensa wytrzymał prawie 2 lata i mało brakowało był bym w księdze Guinnessa

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pozdro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to możliwe, ze w moim było już wymieniane kiedyś

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Ogólnie w takim razie ...przesr****

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Jak co roku trzeba wymieniać to gówienko i tracić do max 300zł... ładowanie kasy niezłe jak na te auto.

nie dość, że chleje paliwa jak za dwa auta to jeszcze w dodatku czujniki trzeba wymieniać co rok (lub 2 lata) - nie wspomnę również o rozrządzie i oleju...mega koszty na utrzymanie..to chyba najdroższe w utrzymaniu auto jakie kiedykolwiek miałem.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam U mnie występuje dziwny objaw z kontrolką . Podczas jazdy zapaliła się kontrolka silnika po czym zatrzymałem się w celu weryfikacji problemu .Po ponownym uruchomieniu kontrolka paliła się jeszcze przez ok 2min. po czym zgasła ,ale zapaliła sie info CHECK i świeci i świeci . Przed chwilką próbowałem z czytać kody błędów ale i tu problem . Po zrobieniu zworki na pinach 5 i 6 i po uruchomieniu silnika NIC .Zero błysków kontrolki,ale za to gaśnie info silnika. Na koniec , aby było ciekawiej to po uruchomieniu silnika kontrolka silnika gaśnie CHECK NIE i spod kierownicy słychać jakby jakiś przerywacz działał (coś jakby awaryjne były włączone ,ale to nie).Przy dodaniu gazu przerywacz cichnie. Co może być przyczyną braku możliwości odczytania kodów błędów? Silnik 1.8 autko z 1997

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napis check dotyczy układu autodiagnostyki. Wraz z nim na MIDie powinien pojawić się komunikat:

Co do kontrolki silnika to nie zawsze nieaktywne (nie świeci ciągle) błedy odczytasz zworką - kompem pewnie coś by dało radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytałem posty jakie mi podesłałeś .Próbowałem coś w tym temacie zrobić ,ale nic dalej to samo .Gdy zrobię zworkę na pinach 5 i6 jest to samo co napisałem wyżej

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Nie mogę odczytać kodów a na pewno coś jest nie tak bo autko jest słabe. Pytanko czy odłączyć aku na ok 2 godziny ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak masz kod do radia to rozłączaj - nic się nie stanie (chyba że masz jakis alarm - to wtedy zależy)

a na wyświetlaczu masz jakiś komunikat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku przed minutką podłączyłem a,ale ku mojemu zdziwieniu problem znikł. Dokładnie po zwarciu pinów lampka CHECK nie mrugneła tylko nadal świeci ,ale mogę odczytać tylko jeden kod ,który się powtarza 0100. Na wyświetlaczu mam info Bremsbelag-klocki jak i tarcze wymienione na nówki kilka dni temu 9 wcześniej tego nie było.Co do radia to nie mam fabrycznego tylko Kenwood z pełnym sterowaniem w kiero i na LCD.Alarm tylko szaleje teraz, a zwłaszcza sterowanie szybami.Jak tylko uruchomię otwarcie samej klapy tylniej to wraz z nimi okno kierowcy.Szytałem już w tym temacie ,więc nie będę miał problemu z sterownikiem-ponowna aktualizacja z pilotem. Martwi mnie tylko co w/w.

Share this post


Link to post
Share on other sites

0100 to przepływomierz. Sprawdź / przeczyść wtyczkę - może coś nie łączy / zaśniedziało. Jak to nic nie da to podmień od kogoś przepływkę na próbę i wtedy zobacz czy pomoże.

Co do klocków to ich wymiana nic nie da jak zepsuty jest ich czujnik zużycia (to z nim masz problem a nie z klockami). Sprawdź obwód czujnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak to mozna sprawdzić?

Jutro się chyba wybiorę na podpięcie.Bo przed chwilką chciałem ponownie z czytać błędy i objawy są takie same jak w/w. Nie mam pjęcia co może być przyczyną braku możliwości odczytu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Dzięki za pomoc

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...