Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
SEBA

Klimatronik - problem z grzaniem/chłodzeniem

Recommended Posts

Potrzebuje pomocy,bo sam konkretnych informacji znaleźć jakoś nie mogę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Mam problem zarówno z grzaniem jak i chłodzeniem na klimatroniku. Sprawdzałem klime op-comem i teoretycznie wszystkie testy przechodzi - błędów brak.

Zrobiłem juz profilaktycznie reset, ale bez rezultatu. Generalnie wygląda to tak, jakby był jakiś problem z przełączaniem na grzanie czy chłodzenie. Jak dam HI w eco to powietrze leci letnie, jak włącze kompresor to jest już zimne. Natomiast gry dam szybko z HI na LOW to nadmuch ma temperature w wylocie ok 13 stopni. Jak bawię się z powolnym obniżaniem temperatury czasem usłyszę jakieś głośne pstryknięcie/przełączenie wówczas zaczyna chłodzić ja trzeba - w wylocie ok 5 stopni. W drugą strone identycznie tzn. jak dam szybko z LOW na HI to mrozi, przy zabawie po dziwnym przełączeniu leci letnie (ok 28 stopni w wylocie). Problem pojawił się dzisiaj być może po dezynfekcji klimy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Poniżej dane z OP-coma przy włączonym kompresorze, ustawieniu na HI i nagrzanym silniku:

Dane z bloków pomiarowych:

Identyfikator,08

Przełącznik 'AUTO',Nieaktywny

Przełącznik Wył,Nieaktywny

Temperatura kabiny,21 °C

Przełącznik odszraniania,Nieaktywny

Odszranianie/podłoga przełącznik,Nieaktywny

Przełącznik podłogi,Nieaktywny

Przełącznik kabiny,Nieaktywny

Kabina/przełącznik podłogi (Kabina),Nieaktywny

Przełącznik inkrementu wentylatora,Nieaktywny

Przełącznik dekrementu wentylatora,Nieaktywny

Przełącznik wzrostu temperatury,Nieaktywny

Przełącznik zmniejszenia temperatury,Nieaktywny

Status zapłonu,Aktywny

Przyciemnione oświetlenie,5 %

Przełącznik ECO (Economy),Nieaktywne 0V

Przełącznik krążenia powietrza,Nieaktywny

Sensor temperatury zewnętrznej,2.12 V

Sensor temperatury zewnętrznej,16 °C

Temperatura zewnętrzna,14 °C

Temperatura nominalna,HI

Temperatura nominalna,35 °C

Sensor temperatury wylotu,2.30 V

Sensor temperatury wylotu,14 °C

Sensor słoneczny nasilenie,4.60 V

Sensor słoneczny nasilenie,10 W/m2

Nasilenie słoneczne,10 W/m2

Status ogrzewacza tylnej szyby,Nieaktywne 0V

Ogrzewanie dodatkowe,Nieaktywny

Prędkość pojazdu,0 km/h

Tryb wylotu powietrza,Wsz. tr. nieakt.

Napięcie motoru wentylatora,12.00 V

Sygnał Info A/C (System Klimatyzacji),Aktywne 12V

Odcięcie A/C (System Klimatyzacji),Nieaktywne 12V

Położenie klapki mieszającej,100 %

Położenie wewnętrznej klapki,0 %

Położenie klapy podłogi,100 %

Położenie klapki odszraniającej,25 %

Zawór odcięcia ogrzewania,Nieaktywne 0V

Zawór krążenia powietrza,Nieaktywne 0V

Jakieś pomysły?

Nikt nie pomógł to sobie sam poradziłem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Rozebrałem tunel oraz konsole środkową. Przeczyściłem w panelu sterującym czujnik temperatury wewnętrznej, styki w obu złączkach i wiatraczek, w module za konsolą wyczyściłem kolejny czujnik temperatury i jego styki- mierzący wartość w wylocie, a także od strony schowka styki od silniczka sterującego klapką mieszającą. Przy okazji sprawdziłem nagrzewnice i przeczyściłem dmuchawę. Teraz wentylacja działa lepiej jak przed awarią; i grzeje i chłodzi i ładnie reguluje temperaturę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by SEBA

Share this post


Link to post
Share on other sites

siamanko odezwe sie do Ciebie niedługo bo chciałbym żebyś tez mi spoglądnąl na ta sprawe bo jakis czas temu zaczal nawiew mi jakby słabiel dzialac tzn. musze podkrecac wyzej temperature niz kiedys np. przy 22stopniach na 7 biegu leci letnie a jak podkrece na 24-25 juz lepiej a przy eco słabnie zreszta jak sie spotkamy to zobaczysz tyko podaj mi prosze numer koma bo mi sie telefonik zamoczył i wszystkie kontakty poszly w dal pozdro do uslyszenia

nie wiem moze juz czas zeby klime nabic ciekawe kiedy byla nabijana? chyba ze musze zrobic taki zabieg jak u ciebie takze do zobaczenia uslyszenia

Edited by zubek73
nie cytuj całych postów - wycinam / zubek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...