Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
maka

Temperatura zewnętrzna Vectra B ! Problem

Polecane posty

Witam.

Pytanie dotyczy takiej sprawy. Temperatura zewnetrzna w mojej Viki pokazuje głupoty. Zaniza temperature o kilka stopni. Jak jest zimno to o okolo 10 a jak jest cieplej to o ok 5 stopni. Czujnik wymieniony na nowy wiec to nie to. Wtyczka nie zasniedziala i czujnik na swoim miejscu. Moze jakies inne pomysly ???

Edytowano przez zubek73
na forum mamy dział VB - przenoszę / zubek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ten czujnik tak ma. spadek temperatury pokazuje szybciej, wzrost temperatury z opoznieniem.

pisza o tym w ksiazce opla:

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no dobrze ale dzis na tem domowym 19stopni a viki pokazala 14. jak bylo okolo 0 to wiki pokazywala -10-12 :/ porownywalem temperature tez z innym autem Toledo II i roznica 5-10 stopni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

chcialbym zauwazyc ze czujnik temperatury zewnetrznej w viki jest umieszczony prawie przy gruncie,gdzie jest nie wystawiona na bezposrednie dzialanie slonca i warunki temperaturowe sa troche nizsze od tych co panuja kilka metrow wyzej.Wiec nie sugeruj sie tym co pokazuje ci termometr domowy a termomentr w Viki bo to zawsze beda duze roznice

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ale napisalem juz ze roznica jest tez z temperatura w innym samochodzie. Toledo II. Zauwazylem jeszcze ze jak odpalam auto to temperatura MIGA.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak w Toledo, ale w części Seatów (i nie tylko) czujnik jest przy szybie w drzwiach...

Natomiast co do migania to przy możliwym oblodzeniu miga (ale nie pamiętam czy cała temp czy tylko śnieżynka)

Możliwe że problem jest nie we wtyczce przy czujniku a gdzieś dalej na przewodach albo przy wyświetlaczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja na starym midzie mialem takie miganie temperatury...

po przekreceniu kluczyka na midzie migala temperatura.

po 1 nacisnieciu przycisku S manetki mida miganie ustawalo i temperatura swiecila caly czas.

sniezynka swieci ponizej 4 stopni.

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Miga cała temperatura chyba od 5 stopni w dół, co do tego wariowania czujnika to przychodzi mi na myśl że możesz mieć jeszcze gdzieś zaśniedziały przewód albo jakieś zwarcie, najlepiej by było jakbyś zdjął mida podpiął się miernikiem w pin kostki mida a drugą sondą w styk od kości przy zderzaku i zobaczył czy jest na nim rezystancja, jeżeli nie to z jednej strony sondę przyłóż do masy i powtórz pomiar.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

czyli jednak bez rozbierania licznika sie nie obejdzie ;/ ok w jakis dzien zrobie pomiar. temperatura miga mi jak właczam silnik. wyswietla mi sie komunikat od klockow bramsbelag naciskam na manetce dalej i miga temperatura wlasnie. naciskam ponownie i wszystko gra pozniej juz nie miga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Maszdwa błędy to dwa razy musisz kliknąć czyt. potwierdzić że jesteś świadomy komunikatu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no dokładnie. mam blad klockow tzn czujnikow i temperatury. ale czemu blad temperatury ? jakies pomysly ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bo coś fiksuje zaniża Ci temperaturę, zapewne nie przekracza 5 stopni dlatego komputer Cię informuje o możliwym zagrożeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ponawiam. juz przez chwile myslelem ze sie naprawilo ale lipa. dzis przy 22 stopniach mid pokazal 22 ale jak teraz na dworze jest 12 to w aucie pokazuje temp. zewnetrzna 5 stopni. bezsens

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

podmien czujnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a jak masz z aku? jak mi sie kończył aku to też temp zewnętrzna była duużo zaniżona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

aku nowy. centra kupiona w styczniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja też mam ten problem z temperaturą i to są duże zakłamania w jednej w zimie pokazywało -10 a w drugiej -32

czujnik podmieniałem w obie strony nie przyniosło to efektu, styki niezaśniedziałe, co jest powodem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sprawdz przewody idace od czujnika. przetarcie sie sygnalowego powoduje wzrost opornosci a co za tym idzie przeklamanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a jest mozliwosc jakiegos foto albo schematu kaj ten babel leci ?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

winą był zły program w midzie o dziwo. nie czujnik ani nic innego. poprostu program. pozdrawiam.

Edytowano przez Ravcio1985
uzywamy opcji edytuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A u mnie jak włączę zapłon to powoli schodzi temp do -40° a potem wyskakuje literka F i tak zostaje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Padł czujnik lub przerwa w obwodzie. Jeżeli masz rezystor 5kohm to możesz go wpiąć zamiast czujnika i zobaczyć czy ci pokazuje temperaturę w okolicach 20°C jeżeli tak to czujnik do wymiany, jeżeli dalej będzie -40°C i potem F to masz gdzieś przerwę w obwodzie.

Edytowano przez Wacek1991

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×