Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest pm82pm

OP-COM - problem

Recommended Posts

Guest pm82pm

Cześć,

kupiłem właśnie kabelek op-com na usb

wszytsko działa pięknie poza odczytywaniem błędów z silnika i układu ABS...

kabel łączy się z modułami, ładnie je identyfikuje ale przy próbie pokazania listy błędów pojawia się komunikat "No DTCs present."

w pozostałych modułach wszystko chodzi ok, przy braku błędów pojawia się informacja o braku błędów a jak są to można je łądnie kasować (kasowałem błąd poduszki)

aha, komputer w zakłądce silnik pokazuje wszystkie bloki, i wartości dnamiczne wiec jakby jest git

tylko te że nie widzę listy błędów...

powiedzicie co dokłądnie oznacza komunikat "No DTCs present." czy reklamować kabelek czy am jakiś inny problem czy też moja niewiedza jest ogromna i wszystko jest ok?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

aha ogólnie samochód jest ok, jezdzi i wszystko działa błędy chciałem zaczytać dla "sportu" lecz wydaje mi się że powininem zobaczyć inny komunikat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Wrzuć jakieś fotki tego OP-COMa i napisz jakiej wersji programu używasz. A sprawdzałeś na innym kompie lub innej Vectrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pm82pm

Please login or register to see this quote.

Fotek nie mam, kabel jest ładnie wykonany ale jest tylko na nim napis opel op com

wersja OP-COM 080114

czy ten komunikat nie oznacza poprostu że nie ma błędów? choć np przy poduszkach mam inny komunikat chyba no flaud codes! czy jakoś podobnie

jaki powinien być w tym progranie komunikat przy braku błędów Silnika? może u mnie jes wszystko poprostu ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Coś masz raczej nie tak z tym OP-COMem. Sprawdź jaką masz wersje firmware'u tego fejsa. Wejdź w ustawienia, a następnie test interfejsu i pokaże Ci dokładnie jaką masz wersję. Poszukaj na forum, gdzieś jest opisane jak wgrać nowszy firmware i poszukaj w necie jakieś nowszej wersji OP-COMa. Ja używam 090714 po polsku i wszystko pięknie działa z każdym modułem. Firmware mam V 01.39

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pm82pm

Please login or register to see this quote.

wersja firmware V01.33 wercja OP-COM 080114

jak adtualizować firmware?

czy moge bez zmiany firmware zainstalować wersje OP-COM-090820b-PL ze stroy op-com.pl?

dziwne jest to zełączy się ze wszytskimi modułami pięknie i pokazuje warści, robi testy wykonawcze tylko dziwny jest ten komunikat

ktoś używa op-coma w wersji angielskiej? może to jedna kwestia tylko innego komunikatu o braku żadnych błędów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obawiam się że nic z tym nie zrobisz.

Zakupiłem podobny interfejs na tym forum i też nie można połączyć sie z silnikiem DTI.

Kolega chrustek ma silnik benzynowy,z tym interfejsem do tych silników nie ma problemu.

Edited by gizbern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

I tutaj się nie zgodzę, bo podłączałem swój kabelek pod Astrę 2 z silnikiem 2,0 DTI i mój kabel działał super. Skasowałem błędy w tym silniku.

A co do aktualizacji firmwaru to poczytaj tutaj:

A OP-COM pobrany ze strony ADAKO na 100% nie będzie Ci działał. Poszukaj lepiej na Rapidshare

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pm82pm

tak jak pisałem łącze się z silnikiem, moge robić testy wykonawcze, sprawdzać parametry we wszstkich blokach.

wszystko działa

jedynie nie jestem pewien czy komunikat "No DTCs present." oznacza brak błędów czy błąd połączenia

to samo mam przy ABSie tez taki sam komunikat przy próbie pobrania listy błędów ale moduł rozpoznaje i również można wkonać testy wykonawcze

ktoś używa/ używał angielskiej wersji? jaka powinna być treśc komunikatu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest rafpucha

Najnowsza wersja w języku angielskim. Opcom 100315a

Please login or register to see this link.

Tylko do testów i na chwilę obecną tylko i wyłącznie na oryginalnym interfejsie. Żadne made by china.

No chyba, że ktoś uważa inaczej

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_37.gif" alt=":37:"> Może aviko?

Mam takie odrobinę offtopowe pytanie... Czy oprócz softu dedykowanego do opcom, udało się komuś odpalić jakiś inny program diagnostyczny na nim?

Pytam, ponieważ aż szkoda mi, żeby się marnował tylko do diagnozy opli. Może jakaś inna marka?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_dry.png" alt="<_<">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Niestety nie da się odpalić innego programu niż OP-COM do Opla a tym bardziej do innych aut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"No DTCs present." U mnie w OP-COMIE jest to samo i oznacza to, że nie ma żadnych błędów. Wiem stąd, że mam też wersję polską i w polskiej wersji pokazuje, że nie ma błędów w zrozumiałym języku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest rafpucha

Nowa wersje DE nie zadziała. Zastanawiam się natomiast, czy nie mozna podmienić folderów "programming data" i "Programming". Może to otworzy nowe funkcje typu aktywacja BC?

Zauważyłem, że w w wersji 090820D mamy tylko jeden folder w Programming Data o nazwie MSCAN_0x00000241, podczas gdy wersja z marca b.r. ma ich już 5 w tym Hscan, Swcan itd.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_dry.png" alt="<_<">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Siemka. Mam tą samą wersję. Oznacza to że nie ma tam żadnych błędów- w przeciwnym razie zamiast tego masz po prostu błędy które są więc nie przejmuj się.

Edited by benskegg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...