Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
kowalmarcinek

Nie świeci lampka OLEJu!

Polecane posty

Witam!

Mam dziwną przypadłośc w mojej Vectrze.

Otóż na początku lampka oleju zaczęła lekko się żażyć i silnik nie odpalał

Póżniej już wogóle nie świeciła .

Silnik już odpala ( wina alarmu )

Spalił mi się trochę moduł antynapadu)

odłączyłem zasilanie od modułu AN i odpalił ale....kontrolka oleju już się nie zaświeciła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na początek sprawdź żarówkę od kontroli oleju może się spaliła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam ponownie:)

okazało się ,ze niestety żarowka w lampce kontrolki oleju jest dobra!

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_dash.gif" alt=":dash:">

Ravcio masz schemat??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A czujnik sprawdzałeś ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Kabel który jest do czujnika trzeba przyłożyć do masy i wtedy zobaczysz czy kontrolka sie zaświeci (bo zdaje sie u Ciebie teraz nie świeci). Jeżeli kontrolka sie zaświeci to znaczy że coś z czujnikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ok a czujnik oleju to ten dwu zyłowy który jest z przodu silnika w misce olejowej????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ty sprawdzic masz czujnik cisnienia oleju a nie czujnik poziomu oleju

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

- droga od czujnika do kontrolki.

tak wyglada kostka czujnika do ktorego dochodzi 1 przewod koloru niebiesko-zielonego

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Edit: z kontrolka oleju powiazane sa:

- czujnik cisnienia oleju (niebiesko-zielony)

- licznik (niebiesko-zielony)na schemacie lampka oznaczona H4

- bezpiecznik F29 (10A, kolor czarny) (ten bezpiecznik wymieniales po zwarciu dioda w lampce?)

- swiatla do jazdy dziennej (modul skandynawski, kolor niebiesko-zielony)

- ECU (zlacze X72 pin 29, kolor niebiesko-zielony)

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ravcio nie powiem Ci teraz czy to ten bezpiecznik ale raczej nie ten ( na 100% powiem Ci jutro jak zajrzę do skrzynki bezpieczników)

Gdzie szukać kostki CIŚNIENIA oleju???? Zapewne gdzieś z tyłu bloku silnika?

MAm moduł skandynawski -co z nim ? jak to sprawdzić...???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

modul skandynawski zalacza sie dopiero jak zgasnie kontrolka oleju.

na rysunku masz jak wyglada kostka do czujnika, poszukaj takiej z 1 przewodem (kolor podany wyzej).

sprawdz tak:

wyjmij kostke z modulem skandynawskim

wypnij modul

miernik w reke

czarna koncowka do masy , czerwona do pinu 8 modulu (niebiesko-zielony).

zapalasz auto, patrzysz na kontrolke oleju, jak zgasnie to na mierniku pojawic sie ma 12V.

zlacze modulu -

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

opis pinow -

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kurde w szoku jestem jak niezgłębiona jest Twoja Wiedza Rafał

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

dzieki wielkie

Wracając do modułu Skadynawskiego to samo wypięcie go nie powinno już naprawić tego jeśli tu leży problem???

ty sposobem "...jak zgaśnie to na mierniku pojawi się +12V " oznacza ,ze czujnik ciśnienia dobry???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jezeli zgasnie kontrolka i pojawi sie 12V tzn ze wszystko wporzadku z czujnikiem (wiadomo- oleju musi byc opdowiednia ilosc

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">).

w normalnej pozycji czujnika:

- kontrolka sie nie swieci bo czujnik jest zwierny (tzn. zwiera do masy jak jest za duze cisnienie i kontrolka sie zaswieca)

- jest rozwarty dlatego na tym pinie pojawia sie 12V.

modul pewnie masz zamiennik? mozliwe ze wina lezy w tym wlasnie module.

jak go odepniesz to mozesz sprawdzic jak zachowa sie kontrolka

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mam moduł w oryginale GM

zobaczę rano jak to zadziała:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to sprawdz wg tego co pisalem

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

miernkiem na pinie 8 oraz jak sie zachowa bez modulu skandynawskiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

udało mi się rano odłączyć Przekaźnik skandynawski i kontrolka nadal nie świeci

Napięcie na pinie 8 sprawdzę po 9.00 (będę miał miernik)

Powiem tylko ,że przekaźnik działa świetnie -aktualnie nie mam włącznika świateł i to on mi je włącza

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_blush.png" alt=":blush:">

edit:

OKAZUJE SIĘ ZE +12 v JEST CAŁY CZAS NA PINIE 8 OD MOMENTU WŁĄCZENIA zAPŁONU

Xenony świecą po właczenia zapłonu a powinny palić się postojowe:wacko:

dziwne... pewnie czujnik...

W v6 trudno go zlokalizować

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

wie ktoś gdzie szukać???

Edytowano przez kowalmarcinek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

+12V na pinie 8 nie moze byc od razu po przekreceniu stacyjki w pozycje 1.

napiecie ma sie pojawic po zapaleniu silnika i zgasnieciu kontrolki.

jezeli masz napiecie 12V to znaczy ze czujnik jest rozwarty caly czas.

moze przewod zostal uszkodzony? i dlatego nie zapala sie kontrolka przy przekreceniu kluczyka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Szukaj w okolicach miski olejowej W epc jest w kategorii "osprzet miski olejowej" (dokładna lokalizacja nie jest pokazana) więc...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

hm dobra to ja zobaczę jak to wygląda...

a gdy czujnik uszkodzony to może być cały czas napiecie na pinie 8????

dzięki Panowie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

uszkodzony w sensie takim ze nie zwiera gdy cisnienie za duze.

nie moze byc tak ze wlaczasz stacyjke a kontrolka sie nie swieci a na pinie 8 jest +12V - nie jest to normalna sytuacja.

mozliwe ze czujnik sie rozwarl na stale. czujnik nie jest duzy koszt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

12 52 557 PRZEŁĄCZNIK, CIŚNIENIE OLEJU - w ASO 30zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

takie cóś (jakis zamiennik)

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ok a czy zwarcie pinu 8 do masy ze złacza skandynawskiego spowoduje zapalenie się lampki oleju ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tak jest czarodzieju

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no i działa po podłaczeniu pinu 8 do masy

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

czyli czujnik albo kabel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisalem we wczesniejszych postach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Przewod latwo sprawdzisz - odepniesz kostke od czujnika i zmasujesz przewod z kostki a nastepnie przekrecisz kluczyk i zobaczysz czy swieci kontrolka.

Jezeli tak to przewod jest dobry.

Jezeli przewod dobry to czujnik do wymiany

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Na szczescie koszta niewielkie wiec sie nie martw

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×