Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Tajmir

Trzęsie silnikiem

Polecane posty

Silnik X20XEV po przełączeniu z LPG na benzynę trzęsie silnikiem na wolnych obrotach a przy jeździe szarpie całym autem.

I tu pytanie czy może być to wina np. zapchanego filtru paliwa????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może to byc wina filtra paliwa .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

może... nie wymienisz to się nie dowiesz

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

może też być wina "zapyziałych" wtrysków, nie wyregulowanej instalacji (jaka to instalka?).

Generalnie trzebaby na początek zalać jakiejs wypasionej benzyny +stp do czyszczenia wtrysków i spróbować przegonić auto po dobrej drodze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Instalka jest mieszalnikowa a jeżeli chodzi o dodatek do benzyny to co myślicie o tym:

Prestone Complete Fuel System Cleaner

Edytowano przez Tajmir

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat jeśli można. Mam ten sam efekt, po odpaleniu silnikiem trzęsie, jak również przy prędkościach rzędu 80-120km/h. Z tym, że u mnie dzieje się tak i na benzynie i na gazie (sekwencja stag4). wymieniłem Świece zapłonowe i kable WN na nowe - problem pozostał. Co można jeszcze sprawdzic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ozi

a błedów nie ma cek sie nie świeci? ja tak miałem że jak odpaliłem to samochodem az trzęsło po paru dniach wywaliło mi przepływke ,zobacz czy nie masz jakiegos lewego powietrza nie szczelności na dolocie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A co to moze byc ze silnik sie trzesie jak zimny.

Jak pochodzi doslownie z minute to juz ok ładnie płynnie pracuje.

Żadnego błedu nie wywaliło poprez zwarcie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

mozliwe ze swiece padly po 20 tys ??

Swieczki ngk sa zalozone

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Mam u siebie dokładnie ten sam objaw. Rano po odpaleniu trzęsie autem. Jak przejadę dosłownie kawałek to jest ok. Miałem niedawno robioną głowicę i od tego momentu cyka mi wtryskiwacz. Moze to (wtryskiwacz) ma jakiś związek z tym trzęsieniem na zimnym silniku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

watpie.Ale i tak bede wymienial swiece za jakis czas to sie okaze co to

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sienkos

podobne się mam podobnie ale tylko na zimnym silniku i tylko na benzynie. Po przełączeniu na gaz chodzi płynnie ale autko za to szarpie podczas jazdy, na wolnych obrotach na gazie nie telepie całym autem..

Wymieniłem: Świece, filtry, kable WN, przeczyściłem: krokowca i przepustnice cala, wymieniając pod nimi uszczelki.

Czy taki efekt może dać padająca cewka? I dlaczego tak się dzieje tylko na zimnym silniku? Po rozgrzej problem znika i auto chodzi jak burza.

Xspeed, udało Ci się coś ustalić?

Tajmir, a Tobie udało się uporać z tym szarpaniem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie trzęsło autem jak był zimny silnik jak załapał temperaturę ok 60 stopni było ok okazało się że były brudne wtryskiwacze. Przegoniłem auto na dobrej benzynie i środku do czyszczenia wtryskiwaczy firmy liqui moly.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam podobny problem, posiadam Vectre 1.6 16V, wszytko było w porządku gdy dzisiaj po przejechaniu 150 km autostradą i zjechaniu do miasta zaczeło strasznie trząść silnikiem, na wolnych obrotach praktycznie caly samochód się trzęsie, kazdy z pasażerów również. Z rury wydechowej odglosy są głośniejsze niż zwykle a w pod maską cos jakby piszczy, syczy. Najgorsze ze auto straciło na mocy, gaz do podłogi a samochód nie chce jechać. Wiecie może jaka może być przyczyna ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Moja Viki też się trzęsie ale tylko na luzie. Jak odpalam to auto całe wibruje, wibruje tak mocno że mi nawet radio trzeszczy. Ale jak dodam minimalnie gazu to wszystko ustaje.

Ostatnio miałem zmieniane sprzęgło i przy okazji jak ściągli sanki, to zmienili jedną poduchę. Czy może to być problem poduszki pod silnikiem? No i ile ich tam jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Witam.Podepnę się do tematu.Mam dokładnie te same objawy.Też po przejechaniu ok 180 km.Auto straciło moc,a przy dodawaniu gazu słychać jakby klekotanie w okolicy gaźnika.Jutro mam dalszą trasę do zrobienia i nie wiem co robić?!Silnik 1,8 16V benzyna a chodzi jak traktor.POMOCY!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem takie trzęsienie na gazie ale okazało sie że wystarczy podkręcić mieszankę podawaną do miksera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ja gazu nie mam.

Sprawdziłem,nie spadł żaden wąż czy przewód.odłączałem kolejno przewody wysokiego napięcia kiedy silnik pracował,obroty wyraźnie spadały,więc awarie świec wykluczam.po minucie od odpalenia silnik pracuje dość równo na wolnych obrotach.jedynie nie ma "kopa".reakcja na szybkie wciśnięcie pedału gazu prawie żadna.rozpędza się wolno i niemrawo.paliwo "verva" czyli dobre.może tłumik zapchany!?sczytałem błędy i wywaliło mi 0130,czyli sonda lambda?chyba?czy po podłączeniu pod kompa wykaże mi coś jeszcze np:jakieś parametry silnika itp.,czy tylko ten błąd o którym już wiem?czy silnik krokowy ma znaczenie przy wysokich obrotach silnika?a może dostaje za mało paliwa-filtr paliwa zamulony?

Bez wizyty u mechanika chyba się nie obejdzie!

Edytowano przez makosm1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

apropo trzęsienia silnika.

Ja w swojej VB mam tak, że jak ją odpalam to trzęsie całym autem do 3-5 sekund - aż cała kierownica się trzęsie. Potem jak autko wskoczy samo na obroty na postoju to wszystko jest idealnie.. Zawsze tak jest przy starcie i nie wiem co mam z tym zrobić. Obojętnie jaka jest pogoda, czy jest zimno czy ciepło to przy starcie towarzyszy te nieprzyjemne trzęsienie.

I teraz pytanie do fachowców ? co może być nie tak ?

Autko mam od miesiąca i zaczęło dopiero od tygodnia się tak zachowywać

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Proszę o porady

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez Maruda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ja miałem podobnie w mojej Viki. Trzęsło i trzaskało przez 3-4 sekundy. Jeżdziłem po mechanikach, zmienili mi świece itd. W końcu gościu powiedział że ten silnik tak ma. Wyczytałem na forum żeby zmienić soft. Pojechał do ASO, zapłaciłem za wgranie nowego softu 100zł. Zajeło do gościowi 15 minut.

Wszystko ustało, autko pali jak marzenie. Proponuje ci zacząć od tego. Koszt nie duży a napeawde widać różnice.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no ale to trochę nielogiczne nie sądzisz?

Auto prawie cały miesiąc chodziło bez zarzutów...dopiero teraz od niedawna zaczęło trząść przez 3 sek. po uruchomieniu silnika.

Nie wiem ile zawołają mi za wgranie softu w ASO w okolicy Poznania...pewnie nie 100zł a 250...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ja też tak myślałem jak mi pisali żebym zmienił oprogramowanie, bo co ma komputer do szarpania silnikiem.

A tu wyszło że jednak ma. Komputer inaczej dobiera mieszankę, inaczej wogóle pracuje. Ja to robilem w Warszawie

w ASO Opel na Modlińskiej. Zapłaciłem dokładnie 115zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×