Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

fantomek

alternator jaki? regenerowac? czy nowy?

Recommended Posts

Please login or register to see this quote.

Witam,

A może pomiar prądu po odłączeniu kabla B+ od alternatora ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja dodam że i u mnie padł alternator ,

oddałem do warsztatu i koszt naprawy (podobno diody padły) wyniósł mnie 260zl z robocizną oczywiście:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

WItam.

Nowy "regenerowany" alternator założony. Na tyle obudowy napis MAGNETI MARELLI i 2 złącza.

Na obudowie brak innych informacji oprócz nazwy producenta.

Sam się ładnie wzbudza chwilę po zapaleniu silnika. Na jałowych obrotach 13,9 - 14.0 V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

po czym rozpoznać, że padnie alternator?Ja w swoim kaszlaku zauważyłem, że jak jest zimny to lampka naprzemiennie świeci jaśniej i ciemniej i tak do rozgrzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Witam, najwygodniej wejść do ukrytego menu aby widzieć wartość napięcia

U mnie na rozgrzanym silniku (podładowany akumulator) i obrotach jałowych:

po włączeniu świateł mijania i ustawieniu wentylatora na "3" lub "4" napiecie - 13,9V.

Po włączeniu grzania tylnej szyby napiecie - 13,7V.

Wentylator na "7" - napiecie 13,5V do 13,6V

Przed wymianą alternatora napiecie spadało nawet do 12V

Share this post


Link to post
Share on other sites

emx:dodaj jeszcze info jak wejść w to menu i będzie wszystko wiadomo. dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

najpierw MAIN, poźniej SETTINGS ok 5sek. aż usłyszysz bipnięcie i przyciskiem BC zmieniasz ekrany

Edited by piotr87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie koledzy , nie będę zakładał nowego wątku i napisze o tym co u mnie ostatnio za obserwowałem......

Zauważyłem kilka razy ostatnio że zapala mi się lampka ładowania(akumulatora) , dziś wszedłem w ukryte menu i przy odpalonym silniku wachało mi się napięcie przez chwilę nawet było ok 12V żeby wrócić do 13,7V co to może być i jak to leczyć ha ha ha....dodam że zaczęło mi (szczególnie jak jest silnik zimny) po piskiwać coś pod maską jakby jakiś pasek ......

Edited by roni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roni,wymień pasek lub napinacz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślisz że to tylko to ?? a czy dam rade sam to zrobić ? i ewentualnie jak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Witam. Coś mi to wszystko również na alternator wygląda

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie , sprawdziłem wczoraj ładowanie i w ukrytym menu było 13,7V a na voltomierzu bezpośrednio na akumulatorze 14,7V czemu jest różnica odczytu ??w realu volt różnicy ?

Edited by roni

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo komputer może brać wartość ładowania z innego miejsca nie koniecznie z tego co sprawdzałeś :] a tak po za tym to 14,7 to nie jest trochę za dużo ? Chyba, że tak w VC diesel ma być :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie może być 14,7 V.

A jeśli tak jest to oznacza, że alternator przeładowuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wezmę inny miernik i sprawdzę.....a jak to jest prawda z tą wartością to co robić i czemu tak (chyba ) jest

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pewnie poleciał regulator napięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

... właśnie się sypie a Robusiowi dodatkowo pokazuje się czasem lampka ładowania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale na pocieszenie to jest najmniej kosztowna naprawa alternatora.

Ja ostatnio przeżyłem szok naprawiając swój (mostek, regulator, sprzęgło), ale udało się go wyjąć bez demontażu webasto

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po całości mówiąc za "nowy" altek trza dać 550-600 zł.

Stara jest tylko obudowa, reszta zostaje wraz ze sprzęgiełkiem wymieniona.

Mało tego, tak naprawiony alternator będzie banglał dłużej niż ta włoszczyzna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety too late

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mad.gif" alt=":angry:"> . Jak oddawałem auto do warsztatu (rodzina żony) byłem właściwe pewny, że zamknę się w kwocie 250-350 PLN (mostek, ew regulator napięcia), a za same graty wyszło 630.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Widzisz...

A ja się nie pitraszę i całość z wymianą wychodzi 700-750 zł.

Możenie najtaniej ale.. alternator jest praktycznie nowy.

Jeszcze nie miałem żadnej reklamacji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak z tą wymianą tego regulatora ...da rade samemu ? czy trzeba alternator wyjmować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez wyjmowania alternatora ?To jak chcesz to zrobić ?Telepatycznie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roni, regulator jest w altku więc raczej się nie obejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_dash.gif" alt=":dash:"> ha ha ha..nie znam się dlatego takie śmieszna pytako ha ha ha...spox , sprawdzę jutro jeszcze raz te napięcie innym miernikiem czy mój mi wałka nie robi .....ale błąd ładowania czasem się zapala ...więc coś nie tak może być.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...