Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Gość Bad_Soldier

Czujnik Temperatury Zewnętrznej

Polecane posty

Gość Bad_Soldier

Chciałem zapytać jaką czujnik ma prawidłową oporność ile Ohm wie ktoś może ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

to trzeba by zmierzyc na nowym

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bad_Soldier

ja mam stary zepsuty ale pracuje w klimatyzacjach i mam pełno czujników i chciałem któregoś podpiąć ale musiał bym znać oporność nowego żeby dobrać odpowiednio

a kupować nowego nie chce jak cała szafa jest czujek sprawnych

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> a tak na oko niema co bo będzie przekłamywał wiec dlatego pytanie do was na forum może ktoś mi zmierzyć oporność tej czujki moja jest za oksydowana i połamana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tu masz nowy GM

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

12 zl + W (7zl)

podmienianie na inne nie ma sensu gdy oryginal kosztuje grosze

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bad_Soldier

to nie jest kwestia pieniędzy tylko zabawy

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kupisz oryginal ... zmierzysz opornosc i bedziesz dobieral z tego co masz

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

termistor NTC 5kOhm w 20°C

edit: Przy 0st ma chyba 15kOhm

Edytowano przez Nomad_fsoak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bad_Soldier

Wczoraj to sprawdziłem masz racje mi pokazało przy 25C 4,4 kilo-ohm

jak by kogoś interesowało to udało mi sie zregenerować czujnik temperatury zewnętrznej nic trudnego

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> jak kogoś zainteresuje to napisze w temacie co zrobić by nie kupować nowego

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość michal_simon

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

To napisz

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Zawsze parę zł zostanie w kieszeni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Chcialem sie spytac czy jak mierze opornosc to cyfry na wyswietlaczu powinny sie zmieniac czy nie bo mnie na 4 roznych czujnikach temperatury (uzywanych) mrugaja cyfry raz 0 raz 4 potem 16 potem jeszcze cos innego i niewiem czy tak sie powinno dziac?

Mam podpiety czerwony przewod pod (VomA) a czarny pod (com). I ustawiam na zakres niewazne jaki od 200 do 2000k i caly czas mrugaja tylko przecinek sie zmienia.

A w aucie najpierw mialem temperature na wyswietlaczu dobra poczym zaczelo sie cos dziac i w sobote bylo -37,5C a teraz po podpieciu innego czujnika jest nawet i -40 i czasem mi jeszcze sie wlaczy (F C) i niewiem co jest wkoncu popsute 4 czujniki czy cos innego jutro chce zajzec do konsoli czy tam sie nic niezwiera czy cos innego ale moze to czujniki sa popsute albo ja cos zle mierze.

Prosil bym o jakas pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proponuje podjechac do pierwszego lepszego sklepu z oryginalnymi czesciami i taki czujnik kupisz za grosze oczywiscie oryginal GM u mnie tez wariowal czujnik najpierw np. 25 pozniej nawet60 a po wyjeciu i oczyszczeniu troszke bylo lepiej ale tak i tak nawiew przez to ze ten czujnik wspolpracuje z klimatyzacja automatycznie podawal mniej ciepla takze wymienilem i jest wszystko ok u nas w Poznaniu u Stachowiaka (tam sie zaopatruje w czesci) kosztuje 19zl:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Sprawdzilem przewody i 5-7cm za kostka od czujnika temperatury byl zasniedzialy jeden z przewodow. Po zalutowaniu wszystko wrucilo do normy.

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bad_Soldier

A wiec tak przyczyną nie działającego czujnika to w 90% jego brak bezpośredniego styku a więc przyczyną jest

a) zaśniedziała kostka którą należy w pierwszej kolejności sprawdzić i w razie potrzeby potraktować ISOLem 9000 preparat na zaśniedziałe styki

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_cool.png" alt="B)"> często jest tak iż w środku czujnika dojdzie do zaśniedzenia bolców które szybko oksydują i sie kruszą i przez to brak jest styku więc należy :

*Dobrać do środka na zdjęciu pokazuje którą części

*Należy wyciąć może byc nożyk ostry

*Wlutować sie bezpośrednio do wystających bolców ( świeżych ), przeczyścić papierem ściernym i lutujemy

*Po zlutowaniu izolujemy koszulkami termo kurczliwymi 2 małe i w jedną większa wkładamy 2 przewody i zalewamy silikonem najlepiej by maksymalnie zamknąć dopływ czynników atmosferycznych do środka

C)Często zdarza sie tak że czujnik potrzebuje naszej pomocy przyblokuje sie i pokazuje nam -60 C albo +70 wtedy podgrzewamy go zapalniczką chwile i zostawiamy go samego sobie na 5 minut wszytko wróci do nomy i będzie działać !

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Edytowano przez Bad_Soldier

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie co do kabli dochodzacych do czujnika : napięcie ma byc 5V tak?? Czy jeden przewód to "+" a drugi to "-"?? u mnie na jednym jest napięcie 4,96V ale mase łącze z karoserii a co do drugiego kabla to nie wiem. Czujnik mierzyłem i w temp ok20st ma 5,1KOhm'a więc wydaje sie być ok a na wyświetlaczu ciągle mam kreski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam tak problem z wyświetlaniem temp. po wymianie czujnika nadal nić. Pomierzyłem przewody i na niebieskim mam przerwe czy koledzy mogą mi podpowiedzieć którędy one biegną z tego co doszedłem to z czujnika idą gdzieś pod akumulator, a z dojściem jest ciężko. Nałatwiej byłoby z czujnika poprowadzić nowy przewód.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja dziś dalej poświęciłem chwilke czasu na ten czujnik i po popsykaniu wtyczki wd40 itp chwilke było dobrze - tzn. pokazywało prawidłową temperature.Potem dalej wskoczyło -40st C. Pociągnąłem za kable i znowu było ok wiec gdzieś coś jest na kablach. Trzeba niestety lecieć po kablu :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kabel idzie od zderzaka lewą stroną następnie wzdłuż podłużnicy po burcie komory silnika, następnie schodzi w dół łączy się z główną wiązką i przechodzi do środka. W międzyczasie masz taką gumową obejmę uszczelkę, zakładaną termicznie, nic przez nią raczej nie przeciągniesz, druga sprawa dojście jest tak ujowe że nawet bym nie próbował. Najlepiej pociągnij całkiwicie nowy kabelek, proponuje pójść prawą stroną owinąć wzdłuż wiązki od świateł, następnie przedostać się w podszybie tam gdzie wychodzi wiązka od ECU, odkręcić pokrywę ecu i przez nią przepuścić kabel do środka. Następnie odkręcasz schowek pasażera 4 śrubki, wyciągasz kabel, puszczasz gdzieś tyłem w okolicach radia i wyciągasz bezpośrednio pod zegarem, tam odcinasz stary a w jego miejsce wpinasz nowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dzieki za wyczerpującą odpowiedź

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> pewnie zrobie tak jak mówisz. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja w VB miałem na wyświetlaczu kolejno:

  • dziwne wskazania,
  • -40 st.C,
  • same kreski.

Po psiknięciu odrdzewiaczem w styki czujnika (zaśniedziałe były) zza tablicy rej. wskazania wróciły do normy.

Opatuliłem tą wtyczkę taśmą, żeby ograniczyć napływ syfu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Pokazywał minimalną temperaturę, bo nie było ciągłości obwodu i rezystancja była nieskończona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam Panowie, posiadam VA jednak te czujniki temp zewnętrznej są niby te same. Chciałbym mieć wskazania temperatury parownika na wyswietlaczu zegarka, planowałem przełożyć termometr do parownika ale długotrwały wpływ temp 90st uszkodziłby czujnik. Czy moge zastosować jakiś inny czujnik i go przepiąć? Np. termistor ntc 5K ohm przy 25st?

Edytowano przez Raiz3n

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chciałbym czujnik podłączyć nowymi przewodami to gdzie mam je konkretnie podpiąć? 1 kabel pod co i drugi pod co konkretnie?

wszystko działa. Zrobiona nowa instalacja.

Edytowano przez dominik92

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×