Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Guest magda1983@op.pl

Silnik nie odpala

Recommended Posts

Guest magda1983@op.pl

Witam, bardzo proszę o informację dot.możliwej usterki w Vectrze C 1.9 CDTI. Dziś w trakcie postoju na skrzyżowaniu samochód zgasł i nie odpalił. Silnik kręci ale nie może zapalić. Byliśmy już u mechanika,który podpioł auto do komputera ale nie odnalazł żadnej usterki. Bardzo proszę o info.

Pozdrawiam użytkowników

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może pompa paliwa siadła

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie zasadnicze pod jakiego kompa podpiął auto mechanik. Nieraz się spotykałem, że mechanik podpinał auto pod jakiś uniwersalny interfejs, który był w stanie odczytać tylko błędy silnika a problem tkwił w innym module.

Najlepiej podpiąć się pod opcoma sprawdzić czy paliwo dochodzi, jakie jest ciśnienie na szynie, czy podstawowe podzespoły działają i wtedy kombinować dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawa może być i prosta i skomplikowana.

Najlepiejk podpiąć pod Techa to powinno wykazać

Jeśli nie wykaże to mogą zrobić pare testów z podpiętym i może coś wyjdzie.

Może być pompa ale wątpięmożesz to sprawdzić rozpinająć filtr paliwa.

Może być zasyfiony na maksa DPF i auto masz wtedy jak z bananem w wydechu.

Nie było żadnych oznak zanim nie odpalił? Nie mulił się na wolnych obrotach <2000 obr?

Może jakiegoś syfu zalałeś

Mało informacji żeby dokładnie stwierdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest magda1983@op.pl

Właśnie nie było żadnych oznak, że coś podobnego może się wydarzyć. SAmochód chodził normalnie. Mechanik próbował już niby wszyskiego. Brakuje mu już pomysłów. Po podpięciu do kompa nie wykazuje żadnych usterek. Na listwie jest ciśnienie ok. Samochód reaguje jak pryśnie mu się bezpośredniu samostart. I to dziwne bo nie widać żadnej przeszkody która uniemożliwia zapalenie auta normalnie. Mechanik sprawdzał nawet pasek rozrządu itp. Jak ktoś ma pomysł to proszę o podpowiedz

Edited by kberest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim trzeba podpiąć pod odpowiedni komputer. Kiedyś miałem podobny problem - zapchałem auto do NORAUTO bo było pod nosem - podpieli pod tester kombinowali i więcej na psuli niż naprawili i tak wylądowałem w serwisie Opla (nieautoryzowanym oczywiście) i dopiero po resecie zaczął się łączyć z samochodem.

U mnie wyszło zasyfienie DPF, ale rozważali też możliwość:

- EGR

- Chińskie blaszki

- czujnik położenia wału (chyba)

Powodzenia i czekamy na info co dolegiwało

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomasz mierzwa uk

Please login or register to see this quote.

scina czasami klina a wale korbowym od strony paska zebatego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smokrzych

Witam i podpinam się pod temat.

U mnie dzisiaj rano wystąpiło to samo (2,2 Benzynka). Zapalił zgasł i cisza. Silnik kręci ale nawet nie mruknie!!!!!

Nie było żadnych najmniejszych oznak że coś jest nie tak.

Teraz zabieram się za rozpoznanie tematu!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest halogens

Please login or register to see this quote.

podpinam; VC gts 2003 2.2 cdti problem wygląda tak nie ma błędów na kompie, był problem z czujnikiem od temp podgrzewania przy odpalaniu ale został wymieniony, problem jest tylko kiedy stoi długo i się wychłodzi, tzn jak się ją zostawi tak na 3 lub 4 h to ma problemu z odpaleniem tak to odpala na błysk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Chyba jesteś jedyną osobą na świecie, która ma Vectrę z silnikiem CDTI o poj. 2,2 litra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest halogens

Please login or register to see this quote.

taki zaje...y jestem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Dopisz sobie DTI ewentualnie odp na pytanie jak wiesz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Może byś tak jednak poprawił opis silnika w profilu??

Tu np. masz opis Twojego problemu:

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smokrzych

U mnie kiepsko pompa podaje paliwo, bateria kręci. Chwile postoi zaskoczy i znowu cisza. Jeżeli któraś ze świec by padła to wtedy zapali bez jednego gara czy nie?

I jeszcze jedno pytanie czy zatkany EGR może dać taki efekt - czyli brak możliwości odpalenia silnika?

Edited by smokrzych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w zasadzie 2 czy 3 miesiące się bujałem bez jednej świecy i jedyny objaw, jaki miałem, to auto z kluczykiem, które świeciło się dosłownie maks 5 minut po odpaleniu auta, po czym jak już się rozgrzał silnik, kontrolka gasła i wszystko działało jak należy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smokrzych

Pierwsza diagnoza to świece (fakt w tragicznym stanie) druga to cewka (listwa). Najpierw wymienię świece i zobaczę czy odpali, jak nie no to idę w koszty

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_39.gif" alt=":39:">

Dla zainteresowanych problem tkwił w świecach. Po wymianie od razu odpalił i nawet wigoru nabrał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Słuchaj - może troszkę banalnie odpowiem, bo nie wiem co to może być w Opelku, ale jak jeździłem firmowym Mercedesem Sprinterem i coś takiego się stało to mechanik kazał rozłączyć przewody powietrza, i wstrzyknąć bezpośrednio do komory plaka lub coś podobnego (palnego). Potem już auta miałem nie gasić tylko podjechać do niego. Powodem były wtryskiwacze ( ostatnio we Fiacie Doblo - moje aktualne firmowe auto) stało się to samo - i mechanik. Ta ostatnia pozycja jest o tyle ważna że 1.9 CDTI to fiatowski silnik. pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest djlenin

witam,

ja mam dosc swiezy problem: 1.9 Cdti, 2004. Autko jezdzilo normalnie, nie bylo zadnych oznak. Wtorek wieczorem wjezdzam na parking, gasze silnik ide do domu. Sroda rano, przekrecam kluczyk w stacyjce: wuskakuje autko z kluczykiem, nie slysze tloczenia paliwa (pompka nie dziala), silnik kreci ale nie odpala. Sciagam jednego mechanika, podpinamy pod techa - wyskakuje blad P0960. Laweta i do warsztatu. Po bardziej szczegolowych obmacywaniach (bezpieczniki itepe) okazuje sie ze napiecie na kontrolerze na listwie paliwa jest nizsze od normalnego o 1 volt (kolo 6.5?). Pompka paliwa jest sprawna, bo po zrobieniu obejscia ukladu dziala. Ma moze ktos pomysl co powoduje takie zachoanie i co to moze byc? Jak na razie bede musial kupic kontroler - zobaczymy czy to pomoze, ale jesli to nie zadziala, mechanik mowi ze moze komputer jest walniety. Nie chcialbym wydawac pieniedzy na cos co nie jest potzrebne... pomocy?

-----------------------------------------

Dla zainteresowanych... poszlo o kable, ktore byly w niektoirych miejscach przcisniete, szly przebicia, wahania napiecia, w efekcie regulator cisnienia paliwa szlag trafil. po wymianie regulatora i wiazki wszystko zaczelo dzialac jak nalezy... hough. nie polecam nikomu.

Edited by djlenin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam u mnie jest tak ze silnik nie odpala ,Ale kreci na drugim komplecie kluczy odpalil wyskoczyl service a teraz Po tygodniu juz wogole ne odpala? Ktos tak mial. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepne sie jezeli mozna

Kupilem pare dni temu vectre z silnikiem 1.9 cdti 110 Kw

Wszystko bylo ok odpalal chodzil dobrze po odpaleniu zawsze palil sie samochod z kluczykiem ale po ok kilometra gasl.

Az ktoregos razu podjechalem do kolegi auto stalo jakies 3 godz. i potem juz nie odpalil tzn. odpalil ale zatrzeslo nim i zgasl.

Do tej pory nie udalo mi sie go odpalic chociaz czasem jak by zalapywal chwile normalnie i zaczyna trzasc i gasnie.

Pedal gazu nie reaguje

Sprawdzilem paliwo do filtra dochodzi napiecie na swiece podaje

Przy probie odpalania po pewnym czasie wydobywaja sie spaliny z siatki( lacznika elastycznego) w wydechu

Zauwazylem tez ze o ile wczesniej po przekreceniu kluczyka pojawial sie komunikat sprawdzanie immobilizero ok to teraz nic takiego sie nie pokazuje

Probowalem drugim kluczykiem odpalic ale po wlozeniu do stacyjki ekran komputera z czarnego z jasnymi napisami zrobil sie jasny z ciemnymi napisami

Nie mam pojecia czy to cos ze immo czy moze powazniejsza usterka

Wieczorem bede mial kompa to podam czy sa i jakie bledy pokazuje.

Da sie odlaczyc immo w kompie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisałem Ci w poprzednim temacie co robić

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...