Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Nem

Przycisk świateł awaryjnych i jego podświetlenie

Polecane posty

Gość Nem

Siema, coś mi się nie podoba z podświetleniem mojego guzika świateł awaryjnych, na światłach pozycyjnych nie jest podświetlony na czerwono dodam że nie ma także podświetlenia trójkąta, natomiast po uruchomieniu silnika podświetlenie jest, nie wiem czy to normalne i dlatego pytam was koledzy, może to głupi temat ale zastanawia mnie to cały czas czy tak powinno być czy może coś nie tak z żarówkami i czas wymienić?

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

też tak mam (chyba) :41:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nem

Jak dla mnie to trochę bez sensu, chyba ten guzik ważniejszy jest od np. ustawienia intensywności nawiewu w tym momencie :/ Przykład : ma ktoś potrzebę włączyć ,a ma auto zepsute i nie widzi go na pozycyjnych światełkach nawet bo tylko na zapalonym silniku świeci

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przycisk awaryjnych jest podswietlany po przekreceniu kluczyka do pozycji pierwszej. Właczenie swiatel go nie podswietli.

Wedle scislosci to w sumie jest podswietlany przycisk awaryjnych i zapalniczk, tzw prad po stacyjce

Edytowano przez tomekk1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Dokladnie. Koledzy jaka tam zaroweczka jest. ??? Bo mi sie spalila. Da rade wymienic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja tam wstawilem diode 5mm czerwona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie , podświetlenie awaryjnych jest po kluczyku.

Co do wymiany żaróweczki: da rade wymienić. Jest tam taka mała żaróweczka , chyba 3 voltowa bo z rezystorkiem.

Jak wymieniałem podświetlenie konsoli na diody to przy okazji wymieniłem te żaróweczkę na diodę.

Wystarczy ją wylutować i zainstalować w to miejsce diode bez oporu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Napewno trzeba by było tylko włącznik rozebrać

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

po przekreceniu kluczyka zarowka swieci bo ma + i -

po wlaczeniu awaryjnych ma dalej + ale - jest przerywany przez multimetr.

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisalem. Ja mam diode i normalnie jest przycisk podswietlany a po uruchomieniu mruga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Mnie tam nic nie mruga, świeci ciągłym światłem czy załączone awaryjne czy też nie :29:

Edit: tak mi się chyba wydaje bo rzadko używam awaryjnych a raczej nie zwróciłem na to uwagi

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nem

Tego nie zauważyłem że na pierwszej pozycji po przekręceniu kluczyka jest podświetlony, zawsze tylko zapłon.. fajnie wiedzieć. Również będę tam diodę led czerwoną wstawiał, ale najpierw muszę go wymontować, wylutować żarówkę i dopiero, to już nie dziś

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez Nem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

diode wsadziles w miejsce zarowki (nozki diody poszly tam gdzie nozki zarowki).

ja jak zalozylem diode 3mm z opornikiem 1k to na przekreconym podswietlala. po wlaczeniu awaryjnych cisza. bedzie chwila to obadam to.

opornik ktory tam jest oryginalnie zostawiles?

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nic wam to nie da ze dacie czerwona czy biala diode. Taki sam efekt. Bo szkielko (plastik zakrywajacy ) jest juz fabrycznie czerwony. Podobno opornik fabryczny sie zostawia. Daje sie tylko zarowke diode na 3v

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

opornik zostal. dioda swiecila jako podswietlenie. mrugac nie mrugala. jutro sprawdze bo mam zapasowy wlacznik w domu to sie pobawie bo jutro wolne od uczelni

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> podziele sie spostrzezeniami

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ja to wogole mialem jajca z tym przyciskiem, bo tam nic nie bylo, ani zarowki czy opornika. Z tego co mi sie wydaje to tam jest chyba przerywacz na plusie. Nozke + diody montuje sie z jednej strony tego przerywacza co daje podswietlenie, a po zalaczeniu zmienia sie kierunek plyniecia pradu i przechodzi przez ten wlasnie przerywacz i dlatego mruga. Chyba dobrze rozumuje, bo tak mam i dziala

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zarowka ma plus po stacyjce i mase - wtedy robi za podswietlenie

po wcisnieciu plus dalej jest a sterowana jest masa przez multimetr

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

pin 6 - staly plus (czerwony)

pin 13 - +12V po stacyjce (dzieki niemu zarowka podswietla) (czarny)

pin 11 - po wlaczeniu przycisku pojawia sie na nim 12V od pinu 6 (niebieski)

pin T - sterowana masa(czarno-bialy)

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może tak jak piszesz kolego. Az taki dobry nie jestem w czytaniu schematow elektrycznych. Ale jesli nie masz mrugania przycisku to wlasnie zalezy chyba od tego po ktorej stronie podlaczyles plus diody na tym "oporniku czy przerywaczu" tak to nazywajac. Ja z tego co pamietam jak przy tym modzilem to wlasnie jak podlaczylem nie z tej strony to nie mialem podswietlenia a mialem mruganie, czy odwrotnie, juz nie pamietam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wymieniałem żaróweczke w awaryjkach i mam dokładnie jak kolega wyżej, podświetlenia nie ma, za to jest miganie, z tym że dałem opornik, a jak się okazuje nie trzeba opornika. Musze wyjąć i pokombinować z tym troche.

Edytowano przez pudeleQ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W ramach walki z nuda wzialem wlacznik z wlozona dioda zamiast zarowki i poszedlem do Viki.

podmienilem wlaczniki i wszystko smiga na diodzie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Diode trzeba podlaczyc tak jak zarowke, pamietajac o biegunowosci diody.

Zalaczam zdjecie z zaznaczonymi miejscami na + i - diody

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Do diody DODAJEMY OPORNIK. Wyciagamy stara zarowke i wlutowujemy diode zgodnie z rysunkiem. Opornik ten co jest - zostaje.

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie tak to ma wygladac. Przyda sie innym kolegom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak wam, ale mi się po 2 dniach spaliła dioda podłączona tak jak na zdjęciu pokazanym wczesniej. Dałem rezystor 1k i śmiga jak ta lala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

moja dioda caly czas swieci/mruga i miewa sie dobrze.

dodaje sie opornik.

wina nie lezy w podlaczeniu a w elementach jakich uzyles (albo kiepska dioda albo opornik w przycisku padaka)

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podłączyłem tak jak żarówkę i na początku dioda nie migała w 'rytm' migania kierunków. Potem sie spaliła. Wczoraj włozyłem nowa diodę + wspomniany wyżej rezystorek i miga tak samo jak kierunki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

szczerze powiem ze dziwna rzecz.

ja u siebie zalozylem diode z opornikiem tak jak narysowalem na zdjeciu. dioda podswietla, mruga po wlaczeniu awaryjnych - jak w oryginale

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez Ravcio1985

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×