Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Krzysiek44720

szum z lewego koła

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów VC Polska , to mój pierwszy post u was . Obecnie szukam rozwiązania na VU ale pomyślałem ,że co 2 forum to nie jedno;) może u was mi się poszczęści

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

"Od 2 tygodni podczas jazdy pojawia się w mojej viki szum z lewego koła ( jakby ocieranie się koła) im szybciej jadę tym bardziej ociera, dźwięk jak dynamo w rowerze.Nie jest tak ciągle tzn. rano normalnie odpalam autko i jadę i jest cicho dopiero po jakiejś godzince pojawia się dźwięk stanę na jakieś 10-15 mini. i znowu spokój.Na oko koło wygląda normalnie i nie widzę żeby coś je haczyło.Ktoś ma jakiś pomysł?"

Postanowiłem odwiedzić Mechanika.

Wizyta 1

Byłem u mechanika po raz 1 wtedy nic dziwnego nie zauważył i powiedział żebym jeszcze pojeździł trochę i zobaczył czy samo nie przejdzie jak trochę śnieg i mrozy odpuszczą.

Wizyta 2

Nic specjalnego się nie zmieniło , więc pojechałem ponownie.Mechanik zauważył że osłona , która jest za tarczą jest zbyt blisko i stwierdził ,że to ona może ocierać .Fakt przez 8 h miałem spokój aż miło ale na drugi dzień to samo i to już od samego startu.Trochę odgiąłem sam ale efekt był tylko przez 20 min.

Wizyta 3

Mechanik stwierdził , że osłona się nie wgięła i jest oki.Zdjął koło i zaczął sprawdzać : Piasta i łożysko są OK , przegub stwierdził że jakby się tam nazbierał syf to po myciu albo podczas jazdy by to ustąpiło w końcu , klocki hamulcowe: grubość OK , nie latają. Ogólnie wszystko wygląda dobrze .Jedyne co zauważył to przetarty kabelek od czujnika ABS (izolacja) oraz lejący olej z amorków.Lecz wyklucza to jako źródło hałasu.Aha jeszcze stwierdził ,że tylna opona jest założona odwrotnie czyli nie w kierunku jazdy.

Wizyta 4

Umówiliśmy się , że jak zacznie głośniej ocierać to mam wpadać i się przejedziemy.Niestety nie potrafił określić co to za dźwięk. Przeszkadzały za duże szumy (wiatr , okolica) niestety w nocy lepiej słychać to fakt.Poddał się.

Wizyta 5

Pojechałem do innego .Tak samo nie stwierdził nic dziwnego.

Błagam was o pomoc , ten dźwięk lekko mówiąc jest wkur...... jak jadę to po prostu ludzie się gapią jakby jakieś żęchadło sunęło po drodze. Samochód mam zaledwie od września , nie jest z salonu ale jak dla mnie jest nowy i chciałbym żeby tak się zachowywał Może ktoś miał podobny problem ??

ps. Proszę moderatorów o nie zamykanie tematu wiem , że było wiele podobnych przypadków bo sprawdzałem forum , ale żaden temat nie tyczy się mojego problemu.

Aha koło 17 cali alu opona 225/45 jeżeli to jest ważne

Pozdrawiam i z góry dziękuje za każdą pomoc.

link do dźwięku : 2 pliki 003 oryginalna jakość , 0033 "podrasowany"

Please login or register to see this link.

Edited by zubek73

Share this post


Link to post
Share on other sites

Link nie trybił - poprawiłem. Wywaliłem też zdublowany temat.

Zacząłbym sprawdzenia klocków, rantów na tarczach i oczyszczenia zacisków (ale to mechanik pewnie zrobił)

Sprawdź czy tarcza nie jest ciepła

Podczas hamowania też trze - może dźwięk się zmienia / zanika?

Koła rozumiem że wyważone, opony sprawdzone.

może spróbuj przełożyć koła tył / przód i sprawdź

czy na podnośniku też są te odgłosy?

Edited by zubek73

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dzięki za link

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Z tym grzaniem tarczy to masz rację jest bardzo gorąca w porównaniu do tylnych tarcz.

Podczas hamowania to jest tak, że dźwięk zanika stopniowo bo zmniejsza się prędkość aż nastaje cisza przy 20kmh "im szybciej jadę (30kmh i w górę) tym szum się nasila a im wolniej to cichnie"

Szczerze ci powiem że na podnośniku nie próbowałem "jechać" bo nie wiem czy tak można kołami w powietrzu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Marcyś

Opla mam od niedawna i nie wiem czy pomogę, ale jeśli to nie łożysko koła bo z tego co widzę zostało to wykluczone(i tak sprawdził bym dwa razy nawet samemu na lewarku), to

sprawdź dokładnie układ hamulcowy, jak na mój gust jest to sprawa tarcza + klocek , może tłoczek wychodził zbyt daleko i dociskał zaciski hamulca co powoduje nagrzanie tarczy. Z kolei ta mocno nagrzana po wjechaniu w kałuże lub wizytę na myjni od razu po podróży mogła się odkształcić :21: 2-3mm gołym okiem nie widać ale słychać już będzie :22: stąd może wraz z przyrostem prędkości zwiększa się natężenie dźwięku. Proponuje ci to dokładnie sprawdzić czy nie jest krzywa, jeśli sam nie jesteś w stanie tego zrobić to podskocz do cudotwórcy jakiegoś. w mojej maździe w ten sposób załatwiłem tarcze i śmigałem przez pewien czas nawet z pękniętą :21:

NIE PAMIĘTAM MARKI TARCZ ale ty napisz swoją jak znasz, ku przestrodze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_happy.png" alt="^_^" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/happy@2x.png 2x" width="20" height="20">

i oczywiście daj znać czy coś pomogło!

Jeśli się mylę , to proszę nie bić nowicjusza

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> to tylko moje spostrzeżenia.

Ave.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marcyś ,dzięki za info

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> bić nie będę bo sam nie wiem co i jak:P a każda porada jest dla mnie cenna .Sprawdzę i za dzień czy dwa dam znać

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mialem podobnie tylko, że z tył i nie było aż tak intensywnych odgłosów jak w twoim przypadku. Kilku mechaników nie mogło mi pomóc, aż jeden stwierdził, że klocek jest zle zamontowany. Klocek ocierał o tarcze nagrzewając całą felge. Moja rada - sprawdz dobrze hamulce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki zielony , szczerze to ja już na 80% jestem przekonany ,że to hamulce i na pewno jakaś pierdoła ,bo tylko takie rzeczy są najbardziej uciążliwe:P

pozdrawiam.

ps.ale oczywiście jestem otwarty na inne "propozycję" niż hamulce bo pozostało 20% niepewności:D

Witam,

Niestety pogoda i lekki brak czasu nie pozwoliły mi na podniesienie autka i grzebania,ale jak ziemia mi trochę stwardnieje to posprawdzam to o czym pisał Marcyś i Zielony.

Natomiast chciałbym się podzielić moim najnowszym odkryciem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Zauważyłem podczas jazdy ,że pedał hamulca jest jakby miękki i jak hamuje to przy małej prędkości słychać delikatnie tarcie (dźwięk taki jak kończą się powoli klocki tylko , że klocki z tyłu i z przodu są prawie nowe i grube ) .

Natomiast w przeciągu 2 dni zdarzyło mi się ,że pedał był bardzo twardy ,autko świetnie hamowało zero dziwnych dźwięków ani klocki nie szumiały ani to coś , a przy następnym hamowaniu znów mięciutki pedał i dźwięk podczas jazdy.

Pozdrawiam.

Edited by Krzysiek44720

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Marcyś

na stalówkach jeździsz? czy na alusach? jak na alusach to obadaj te tarcze czy nie ma pęknięć... jeśli na stalówkach to jedź chopie do jakiegoś kolegi na garaż po odkręcaj te koła i sprawdź te tarcze! istnieje opcja 2, jeździj tak póki nie połamiesz i nie zgubisz całego zacisku na drodze a przy odrobinie szcescia nie skosisz paru znaków przy dordze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> szczerze pisze , BEZPIECZEŃSTWO PONAD WSZYSTKO!

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

jak coś jest nie tak z układem kierowniczym albo hamulcami to sie tak tego nie zostawia

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> szkoda życia

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> no i oczywscie , obym się mylił!

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ok wiem i rozumiem ,ale dziękuje

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> jutro jadę do kolejnego "magika" już ich nie liczę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20"> zobaczymy co powie , szczerze mówiąc ja mogę sobie tam zajrzeć(i mam taki zamiar) i pooglądać ,ale czy coś to da skoro nie jeden mechanik to widział i niczego dziwnego się nie dopatrzył?

Z drugiej strony w tym samochodzie mam jakiś opór rozbierania i majsterkowania, w starym VB czy jak jakiś kolega podjedzie to "wpycham" ręce wszędzie (tu klocki się wymieni a tam cuś..

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> hehe

W każdym razie zobaczymy jutro;) aha Marcyś i podam ci nazwę tarcz:)

Pozdrawiam.

Please login or register to see this quote.

Witam,

Byłem wczoraj u kolejnego "magika" werdykt ten sam co reszta wszytko oki klocki i tarcze prawie nowe, piasta i łożysko ok powiedział mi ,że mam sobie kupić nowe klocki najlepiej dobrej firmy np.ATE teraz mam Ferodo czy jakoś tak:P no i chyba tak zrobię ... będę sobie co jakiś czas wymieniał części, klocki --> tarcze--> amorki itd... jak dźwięk ustanie to dam wam znać co było jego przyczyną

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

dziękuje wszystkim za pomoc i rady , oczywiście jak komuś coś zatrybi to pisać

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pozdrawiam.

ps.Marcyś nie podam ci nazwy tarcz ponieważ nie mogę znaleźć żadnego oznaczenia.

Edited by Krzysiek44720

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego ja mialem podobny problem szumialo coś z tyłu myślalem że łożysko polecialo ale to hamulce o cierały

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> tak to jest jak się zaciski pomaluje

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Dawno mnie nie było na forum, chciałem napisać że problem został częściowo rozwiązany tzn.. nie wymieniałem klocków i tarcz ponieważ od tamtego czasu nie było mnie w kraju a tu gdzie jestem jest po prostu za drogo ;P

A więc podniosłem z kolegą autko , odkręciłem koło , włożyłem śrubokręt w zacisk i zacząłem "kręcić" do przodu i do tyłu , następnie szukaliśmy czegokolwiek ale nic nie odkręcaliśmy prócz koła.I żeby było śmiesznie przestało szumieć

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

potem od czasu do czasu na 1 sek lub 2 słyszałem przy większych prędkościach ale to tyle

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Aha po tygodniu zauważyłem guza na "prawej" oponie po zew. jak jechałem wymienić okazało się że 2 x większy był po wew. ale nie uważam tego za źródło szumu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

dziękuje wszystkim za pomoc i zaangażowanie Pozdrawiam wszystkich

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie dzwiek taki powodowal kamyczek, ktory wpadl pomiedzy tarcze hamulcowa a blacha oslaniajaca ta tarcze - z przodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś usłyszałem dokładnie ten sam dźwięk i też z przedniego lewego koła... i tak samo jak u Krzyśka44720: 0-25 km/h - Cisza, od 25 km/h w góre zwiększa częstotliwość jak jak dynamo... Nie jest to stukanie, nie jest to metaliczny dźwięk ... Krzysiek wiesz co było przyczyną u Ciebie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie tloczek do konca nie wracal gumka byla peknieta...pomogl zestaw naprawczy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A jakie dokładnie miałeś objawy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokladnie takie same jak krzysiek44720.Musisz rozebrac caly zacisk wyciagnac tloczek i dokladnie zobaczyc gumke ktora nachodzi na tloczek.U mnie byla tam dziura i tloczek sie blokowal i klocek nie wracal do konca.Nie zawsze to wystepowalo

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc u mnie przyczyną tych dźwięków okazało się łożysko. Zakupiłem nowe firmy FAG, stare oryginalne tez miało napis FAG czyli takie szły na pierwszy montaż. Różnica jest tylko w cenie bo za "oryginał" wołają 1000 z groszami a takie samo w sklepie 290. Pozdrawiam

Edited by Kristo19

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam, również jak kolega

Please login or register to see this link.

z powodu tego dziwnego dzwięku wydobywającego się z lewego koła musiałem wymienić piastę i też tam była piasta firmy FAG

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...