Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

sdfsdf.jpg

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
xbeer

Gaśnie na wolnych obrotach

Recommended Posts

Witam,

chciałem zapytać o jedną rzecz bo podejrzewam że jest to silnik krokowy ale nie jestem pewien.

Generalnie od jakichś 2 tygodni jak rozgrzeje mi sie silnik i stoje np dłuższy czas na światłach lub w korku to np obroty stają mi na 1500 i trzyma potem opada do 1000 potem schodzi do 800 jak powinno i np czasem opada wogóle i gaśnie. Nie zawsze gaśnie ale jest to irytujące bo jak zgaśnie to ciężko sie odpala pozniej na LPG a dodam że robi się tak gdy jest i na LPG i na PB więc nie jest wina LPG. Wg mnie jest krokowiec bo miałem kiedys jeszcze problemy z gaśnięciem na wolnych ale wtedy wywalał check i była to wina przepływomierza powietrza. Teraz nie wywala żadnego błedu bo nawet dziś podłączałem kompa i nie było w pamięci żadnego zapamiętanego błedu a następnie w czasie jazdy do pracy na światłach mi zgasł i falowały obroty. Czy może to być cos innego od silnika krokowego? I jeżeli to krokowy to lepiej przeczyścić czy kupić nowy. I czy wymontowanie i czyszczenie to cięzka praca i laik może to zrobic?

Dziękuje z góry za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyczysc krokowca.. daj go na uszczelce albo na silikonie. umyj przepustnice.

w sprawie czyszczenia krokowca czytałem ze nawet do płynu hamulcowego chłopaki wsadzaja na noc a potem myja rozpuszczalnikiem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> przepstnice wymyj jakims rozpuszczalnikiem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepustnica też jest odpowidzialna za wolne obroty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wyczyszczeniu Krokowca i przepuchy chyba ci potrzeba OP-COma i tam jest opcja RESET/gegulacja biegu jałowego jakos tak

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

coś nie załapałem tej ostatniej odpowiedzi? moze sie nie znam?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

po wyczyszczeniu krokowego i przepustnicy podłacz sie pod OPCOMa . tam jest opcja reset/regulacja biegu jałowego . wtedy sie zgrywa przepustnica z krokowym. tak jakos mi tłumaczyli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy w opel techu 2 jest taka opcja bo ten akurat posiadam i moge sie sam podłączyć a opcom to podobny chyba program mozna go skądś targnąć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepne sie pod temat by nie zaczynac nowego. Moj problem pojawil sie dzisiaj. Mianowicie silnik x18xe bez gazu. Jade sobie ,rozgrzany silnik. A tu nagle wciskam sprzeglo i hamulec a silnik zgasl. Odpalilem bez problemu i jade dalej. Znowu wciskam sprzeglo i hamulec i zgasl. Zadnej kontrolki check. Potem odpalilem i bylo juz ok. Co moze byc przyczyna???

Krokowiec czyszczony 2 miesiace temu. Obroty utrzymuje rowniutkie.

Dodam ze zawsze ladnie schodzil z obrotow po wcisnieciu sprzegla. do 850-900obr. A przy tych dwoch przypadkach wskazowka od razu na zero zleciala po wcisnieciu sprzegla.

Wezyki od podcisnienia posprawdzane. EGR tez byl czyszczony.

Edited by Sylvvek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest KruSzoN 75

Siemano. Podpowiedzcie cos boja osilniku i jego dzialaniu niemam zielonego pojęcia.... Wstyd się przyznac ale tak jest. Jade sobie moją 1,6 16V jakis dluzszy czas i dojezdzam doronda,skrzyzowania to mi gasnie. Zaczyna mnie to deczko irytowac bo staje się coraz częstsze. pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

up

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko mam prawie ten sam zresztą opisałem go w temacie:

U mnie też gaśnie tak średnio raz na tydzień. Aha jak ci zgasł to na pewno się jakiś błąd pojawił u mnie akurat przepływomierza ale po odpaleniu kolejnym znikał. Jeśli to się raz zdarzyło to bym się nie przejmował. Spróbuj może z kimś podmienić przepływkę , podobno jak jest uwalona nie zawsze daje błędy

Aha dodam że mi się to zdarza tylko na rozgrzanym silniku i po dłuższej jeździe.

Czujnik wałka rozrządu już jest teraz czekam na weekend żeby wymienić dam znać czy pomogło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...