Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
grzegorz_kielek

Brak świateł przeciwmgielnych

Recommended Posts

Witam.Mam problem.Nie działają tylne światła przeciwmgielne w Oplu vectra B DTL rocznik 1996.Bezpiecznik nie jest spalony,kontrolka na tablicy rozdzielczej się zapala ale prąd nie dociera do żarówek.Proszę o pomoc.

Edited by grzegorz_kielek

Share this post


Link to post
Share on other sites

może kable się gdzieś uszkodziły. Mam rozumieć że piszemy o przednich światłach przeciwmgielnych ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ozi

sprawdź żarówki ,przekaźnik od przeciwmgielnych

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak masz miernik to sprawdź czy wogóle prąd do nich dochodzi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylne przeciwmgielne - schemat (zaznaczone na czerwono)

Please login or register to see this link.

Wciaskasz przycisk w wlaczniku swiatel - sygnal idzie na multimter ktory zalacza przekaznik, ktory puszcza napiecie na tylne lampy.

Na zlaczu X1 pin 21 pojawia sie napiecie po wlaczeniu przeciwmgielnych tyl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żarówki są ok,prądu nie ma na pin 21 po wciśnięciu włącznika świateł ,jeśli świeci się kontrolka na tablicy rozdzielczej to przekaźnik jest ok, zresztą zamieniałem go na inny niestety bez zmian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz może haka i przerabiane było gniazdo do przyczepki ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

przkrecasz stacyjke i wlaczasz mijania a nastepnie przeciwmglowe tyl. powinna sie zaswiecic kontrolka i na pinie 21 X1 pojawic sie napiecie.

kontrolka zaswieca sie w momencie gdy multimetr zalaczy przekaznik.

jezeli pali sie kontrolka to napiecie powinno byc na X1 pin 21. pozniej przewod idzie do tylnej lampy.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jeżeli tak jest jak pisaem wyżej, to masz to samo co ja miałem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> w "niemieckim" gnieżdzie jest wiecej pinów "kabelków" niż w naszej 7 pinowej wtyczce. Przy przerabianiu wtyczki zreguły obina sie wszystkie kable i szuka po kolei kabelków do pozczególnych świateł. "niemiecka" wtczka ma w środku włącznik, który po włożeniu w gniazdo wtyczki rozłancza przeciwmgielne przy samochodzie, a puszcza tylko na przyczepke, jeżeli wtyczka była przerabiana to kabel od tego wącznika został obciety, co spowodował przerwanie obiegu i nie świeci przeciwmgielne. Teraz musisz w instalacji przy gnieżdzie znależć te kable i żłączyć. Jeżeli dobrze pamietam to kable były koloru- niebieskiego z czerwonym paskiem (na 100% nie jestem pewien) Mam nadzieje że to ta wada

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przerabiałem gniazda haka bo kupiłem adapter ale sprawdzę może ten kabel jest rozłączony,kolor niebiesko czarny,to gdzie jest ten pin X1 21?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A ten adapter masz wpiety cały czas, bo jeżeli tak to rozłancza, ten włącznik i też nie bedzie świecić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

zlacze X1 pin 21 (zlacze w nogach kierowcy za oslona (numery pinow sa wybite na plastiku wiec wiadomo ktory jest ktory - pin 21 bedzie w 3 rzedzie 4 od prawej- kolor czarno-niebieski przekroj 0,75 mm2).

Odnosnie tego co napisal Kolega Bolek - zalaczam schemat

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> gdy nie ma sie tego przycisku laczy sie przewody z pinu 4 i 8 zlacza X24 (oba przewody koloru czarno-niebieskiego 0,75 mm2)

Please login or register to see this link.

Zaznaczone na czerwono.

Zlacze w niemczech - 13 pinow (pod przyczepki i kempingi)

Zlacze w polsce - 7 pinow (pod przyczepke)

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeździłem z wpiętym adapterem tak jak pisze Bolek. i to było przyczyną braku przeciwmgielnego.Po wypięciu go światło zaczęło świecić.Panowie, wielki szacunek dla was i dzięki za pomoc.Pozdrawiam.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_laugh.png" alt=":lol:"> :lol:

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_laugh.png" alt=":lol:">

Edited by grzegorz_kielek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Podziekuj kolegom naciskajac +

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

czy ktos zwas moze mi wskazac miejsce na desce bezpieczników przekaznik od przeciwmgłowych

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

z góry dziekuje

mam podobny problem nie mam haka sedan

brak prądu na zarówkach

na desce rozdzielczej zapala sie kontrolka

przednich równiez brak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pany, muszę odgrzebać temat. Auto: Vectra B 1996 rok. Nie działają mi te przeciwmgielne tylne (przód ok) i generalnie temat czytałem, ale... nie kumam pewnych spraw. Pierwsze: bezpiecznik sprawdzony, żarówa wymieniona, kontrolka się zapala, światełko pod włącznikiem również. Dwa: nie mam miernika, więc nie mam jak sprawdzić czy podaje napięcie na gniazdo żarówki. Trzy mam hak. No i z tym hakiem to już nic nie rozumiem...sorry. Hak ma gniazdo 7 pinowe, czyli z tego co tutaj przeczytałem tzw. polskie z czego 4 dziurki są "zaślepione" śróbkami (nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z hakami i gniazdami i nie wiem czy tak ma być czy nie). Nie mam pojęcia czy hak był przerabiany. Gdzie szukać złącza tego gniazda i tych kabelków które trzeba podobno zewrzeć? I jakie to kolory tych kabli, bo czytałem o niebieskim i czerwonym z paskiem oraz o czarnym i niebieskim. Czyli które? Kabel z gniazda wchodzi ...w auto od spodu (logiczne) czyli teoretycznie powinien być gdzieś przy zapasie, albo na złączu którejś lampy tylnej? Tak? Nie potrafię otworzyć wklejonych w tym temacie zdjęć z imageshack, bo być może tam jest odpowiedź, ale nie potrafię...Jak możecie pomóżcie. Dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...