Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość czeslawik

Co jest przyczyną uciekania samochody jak w jadę na lód?

Polecane posty

Gość czeslawik

Witam wszystkich mam problem z moją Vikusią , jak wjadę na lód to strasznie mi ucieka tylko ciężko mi określić czy to tył czy przód. Byłem na stacjach diagnostycznych i stwierdzono że jest wszystko w porządku. Pojechałem do mechanika to powiedział że szukam miodu w d****.Jestem w kropce nie wiem co się dzieje i co może być tego przyczyną ? Proszę o pomoc.Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dopiero co wrocilem z PL do domu i gdy na autostradzie wjezdzalem pod wjaduktami na lod tez mi auto sciagalo na prawa strone a przyczyn tego moze byc wiele:

  • wiatr boczny
  • jednostronne przeciazenie auta
  • pochylona nawiechnia

itd itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zbieżność kolego, tego na stacji diagnostycznej Ci nie sprawdzą choć przyczyn mozesz szukac tak jak kolega wyzej napisał, sprawdz również cisnienie w ogumieniu ewentualnie moze trzymać Ci któryś z hamulców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudus281

witam dzis mnie zastala "ciezka droga" droga krajowa 4 masakra cala biala i mam ten sam problem nie dalo sie wiecej niz 50km/h jechac, robilo i trudno okreslic czy przodem czy tylem cisnienie w oponach dobre;/ co moze byc tego przyczyna?? zrobic cala geometrie?? dodam ze ostatnio sprawdzalem cala zawieche i jest ok.. prosze o rade i pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja we fiacie z tyłu mam letnie opony i jak przychamuje lekko to odrazu sune bokiem i to zawsze w jedna strone.

wynika z tego ze jedna strona hamulca łapie mi bardziej niz druga. wiec moze i byc u Ciebie tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudus281

tydzien temu robilem przeglad i hamulce OK, cala zawieche przepatrzylem i nie widac zeby cos bylo.. na prawde to wyglada jakbym zaraz mial wpasc w poslizg.. obstawiam geometrie;p nie wiem czy slusznie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jakby była geometria to i na prostej drodze by sciagało.

jak puscisz kierownice na prostej drodze to jedzie prosto ?

moze tez byc mało powietrza w jednym kole i to samo bedzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudus281

no wlasnie sciagac nie sciaga.. szukalem na forum i w sumie nikt nie podal konkretnej przyczyny takiego zachowania ehh cisnienie zajechalem i sprawdzilem na stacji bylo OK.. Viki po prostu nie lubi zimy hehe;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Skowronn

Tez bym to obstawial, mialem podobny problem, dziś podjechałem do wulkanizatora i okazało sie że w prawym tylnym kole mialem 1.5 atmosfery a na pozostałych 2.2...a żeby siedziała na tym kole nie było widać w żaden sposób..i problem zniknął

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A moze viki po wjechaniu na lod traci przyczepnosc i sie zaczyna slizgac

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

A tak wg. Ciebie to co to jest stacja diagnostyczna???, przedewszystkim tam sprawdza ponieważ kazda ma odpowiedni sprzet ku temu., Kolego na stacji nie tylko wbijaja pieczatki w dowody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ciśnienie i stan ogumienia...

Sprawdź też czy są dokręcone wszystkie tuleje

ja tak miałem że była jedna niedokręcona i ściągało na jedną strone

a po dokręceniu okazało sie że jest do wymiany bo skrzypiała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudus281

dzieje sie tak tylko na sliskiej nawierzchni auto chodzi na boki kierownica w lewo w prawo tak jakby poslizg mial sie zaczac;/ 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Tak zawsze będzie się działo na lodzie, no chyba że masz opony z kolcami

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">. Mam podobnie, dzieje się tak tylko na oblodzonej nierównej drodze np. koleiny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam podobnie podczas jazdy na lodzie , śniegu mam wrażenie jakby mi d*** uciekała i często wpadam w poślizg nawet przy małych prędkościach .

Kiedyś tak miałem to okazało się ze tuleja pływająca się skończyła i koło miało ponad 1cm luzu , ciekawe co będzie tym razem .

Dla porównania ostatnio jechałem Fiatem Brawa na letnich oponkach i na tej samej drodze co ja zamiast jechać 40 to leciałem 80 i zero poślizgów więc raczej to będzie coś z zawieszeniem , geometrią itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudus281

Witam ponownie, problem znow jest ten sam

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> wymienilem wszystkie tuleje jakie mozliwe z tylu a przod jest ok fakt o niebo lepiej ale rano na oszronionym asfalcie( prostym, nie z koleinami) znow mam wrazenie tak jakby d*** uciekala na boki... nie mam sil juz co to moze byc pomozcie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może masz skrzywiony wahacz z tyłu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alik84

A jakie masz opony bo ja miałem podobnie jak się okazało ze to wina opon bo jak kopiłem viki w maju była na zimówkach i kupiłem opony bieżnikowane bo brakło kasy na lepsze i jak się okazało bieżnik był nie równo nałożony i jak na śliska na wiesz nie wjechałem to tez tak mi się działo .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

może być tak jak kolega pisze wyżej wina opon lub złego ciśnienia w kołach lub żle wyważone koła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudus281

dzis zmienilem na opony letnie inne aluski ii to samo a nowe opony i nowe wywazone alu;/ rece opadaja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zbieżność ustawiałeś? Z tyłu koła są pochylone górą do środka, może w tym leży wina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dudus281

geometria z tylu byla robiona z przodu nic.. a moze byc to winna amortyzatorow tylnych??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może faktycznie amory lub te gumy na amorach się wyrobiły. Nic ci nie wali z tyłu? Dodam że u mnie też autko lekko tańczy na lodzie, ale w moim przypadku zakładam że to wina opon. Jednak opona oponie nierówna.

Edytowano przez adi_lud

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie doklejam się do tematu, żeby nie otwierać nowego, mimo że mamy inną porę roku obecnie, ja mam dokładnie tak samo jak kolega- buja na boki od 90km/h jak by miała zaraz w poślizg wpaść, a mamy lato przecież..

Zawieszenie sprawne w 100% (wczoraj skończyłam ostatnią z wielu wymianę- sworznie)

geometria poprawna

koła wyważone

ciśnienie w kołach ok

ścieżka diagnostyczna przejechana wczoraj z wynikiem pozytywnym

a VB jak bujała tak buja nadal...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Baca_Tattoo

sprawdz łączniki stabilizatorów i gumy

napisz jakie masz opony ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×