Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość ArturL

Odpalanie w mrozy w czasie grzania świec...

Polecane posty

Gość ArturL

Wyciągnąłem swoje posty z innego teamtu, bo wydaje mi się, że sprawa jest ciekawa.

Piotr40 - mój znajomy z forum omegi sprawdził ciekawą rzecz, cyt.: "Otóż zauważyłem,ze np. dzisiaj przy -9 st C zapaliła z kopa, ale zacząłem kręcić po 3 sekundach od momentu zapalenia kontrolki świec nie czekając,aż zgasnie.Zrobiłem to celowo, gdyż ostatnio przy -7 zapalałem bez grzania i odziwo cztery obroty wału bez echa i potem zapalenie od strzału.". Ja, idąc tym tropem, sprawdziłem wczoraj wieczorem odpalanie przy -6*C, po czterodniowym postoju. Włączyłem zapłon i po ok 3 sek, gdy jeszcze paliła się kontrolka grzania świec odpaliłem. Odpalił po niespełna 2 sek. Dziś rano, temperatura taka sama ale odczekałem kilka sek po zgaśnięciu spiralki grzania świec (tak, jak zwykle) i nie było już tak samo. Odpalił po niespełna 4 sek. Wypróbuję jeszcze takie odpalanie kilka razy ale już teraz widać, że coś w tym jest. Ciekawe co?

Sprawdziłem rano przy -8,5*C. Dwa razy grzałem świece i za trzecim grzaniem po ok 3 sek od zapalenia się spiralki grzania świec odpalam. 2 sek i chodzi. Więc to działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

może świece w oplach za mocno grzeją

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_ph34r.png" alt=":ph34r:" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ph34r@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Doba postoju, -6*C, odpalony po dwóch sekundach od zapalenia się kontrolki grzania świec (podczas pierwszego-jedynego grzania). Odpalił troszkę gorzej, tzn. 2x podczas wzrastania obrotów miał lekkie przerwy, trawające dosłownie ułamek sekundy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Mój bolid stał od piątku wieczorem do poniedziałku rano, oczywiście na dworze, temperatura ujemna, po wymianie akumulatora na nowy (Bosch tym razem Silver), po zgaszeniu kontrolki grzania zapalił przy pierwszym ruchu wału korbowego, momentalnie. Pracował równiutko, bez żadnych przerwań czy"nierówności", ten objaw ustąpił po wymianie akumulatora właśnie... Do czego zmierzam - jeśli takie wahania występują po całonocnym postoju, a potem w ciągu dnia kiedy się jeździ, gasi, jeździ, gasi już nie - to warto zastanowić się nad akumulatorem bądź świecami (pomijając zapowietrzenie czy paliwo samo w sobie). Jeśli przy każdym uruchomieniu silnika są takie szopki to... szukamy dalej...

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wacko.png" alt=":wacko:">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No dobra, ale świece nie wyłączaja sie odrazu po zgasnienciu spiralki na desce. Grzeją troche dłużej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ArturL

Może ta moja omega to jakaś hybryda benzyny z dieslem

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> ;).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Tak, zgoda, dlatego trzeba poczekać aż spiralka zgaśnie i dopiero kręcić...

Mnie też się zdarzyło, że uruchamiałem silnik w trakcie grzania i różnie to bywało. Tym niemniej teraz po wymianie aku nie mam żadnych problemów z uruchamianiem silnika, ale oczywiście czekam aż kontrolka zgaśnie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak odpala to po co kombinować ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bo odpalanie odpalaniu nierówne

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_rolleyes.gif" alt=":rolleyes:">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×