Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'zimny'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 7 results

  1. Witam szanownych forumowiczów, Od kiedy nabyłem signum z roku 2008 z silnikiem o pojemności 1.8 i kodem Z18XER z instalacją gazową (stargas założony w Niemczech w 2009r), auto aktualnie ma przebieg 220tyś, mam problem z wydłużonym czasem rozruchu silnika. Opis problemu: Jeżeli silnik nie wystygnie do końca (jego temperatura jest kilka stopni C wyższa niż otoczenia) odpalanie nie sprawia problemów. Jednak po wystygnięciu silnika do temperatury otoczenia (im niższa tym dłużej trzeba kręcić rozrusznikiem) występuje problem z rozruchem (film1). Po długim rozruchu z problemami, każdy kolejny jest poprawny. Włączone odbiorniki nie mają żadnego wpływu, wciśnięty pedał gazu i/lub sprzędła również nie wpływają na rozruch. Dla zobrazowania problemu wyciągnąłem dane z kompa samochodu (opcom - diagnostyczna lista danych) i przedstawiłem je w formie wykresów, (w szczególności proszę zwrócić uwagę na ich pierwszą połowę): - pierwsza lista danych: problem z odpaleniem (plik1) brak problemu z odpaleniem (plik2) - druga i trzecia lista danych: w przygotowaniu Co było zrobione: - wymiana starych świec na ngk - jedno elektrodowe, - trzykrotny pomiar ciśnienia sprężania (optymalne ciśnienie powinno wynosić 10bar, wg innych danych 14-16bar) w warsztacie samochodowym przez mechanika = 13bar, przeze mnie tanim miernikiem z połączeniem gwintowym = 8bar (na 90% była nieszczelność między gwintem a o-ringiem uszczelniającym), przeze mnie tanim miernikiem z połączeniem gumowym (przysadka stożkowa) = 10bar, - oględziny endoskopem powierzchni tłoków (film2), - wymiana oleju i filtrów: oleju, benzyny, gazu, - odczytanie błędów przez profesjonalny komputer diagnostyczny (niestety nastawa dla silnika Z18XE), błędy z układu sterowania silnikiem: U009 szyna danych CAN, zakłócenia działania, P0564 Regulacja prędkości jazdy, zakłócenia działania (fizyczny problem z działaniem tempomatu - myślę, że nie związane z rozruchem), P0170 Korekta paliwa (rząd 1), zakłócenia działania (jak teraz myślę, to chyba niesłusznie zbagatelizowałem ten błąd) Błędy z układu sterowania silnikiem udało się wykasować i już nie wykonywałem drugi raz odczytu przez ten serwis. - wielokrotne odczytywanie błędów przez oprogramowanie OP-COM, nie zauważyłem powiązań z bieżącym problemem, jedyne do czego mógłbym się przyczepić to: odczyt błędów z ecu (plik3) Opis systemu: DELPH0400 (cewkę wysokiego napięcia też mam chyba z delphi, czyżby jednak cewka?) B1000 - Przepełnienie licznika wysokiego napięcia w systemie (system zablokowany) (00) - Nie występuje Co jest do zrobienia: - czyszczenie wtryskiwaczy benzynowych (mile widziane informacje jak się do tego zabrać i na co zwracać szczególną uwagę), - wymiana listwy z cewkami wysokiego napięcia (tą wymianę chciałbym maksymalnie odwlec w czasie, po oględzinach cewka wygląda jakby była już wymieniana przez poprzedniego właściciela, żadnych pęknięć, przepaleń, zacieków, brudu), - kolejne wykluczanie elementów (dziękuję za to zdjęcie koledze @Cretux) https://forum.vectraklub.pl/uploads/monthly_2018_10/1962722342_Beztytuu1.png.7d717bea1197a75355b151a7596414b8.png film1 https://www.youtube.com/watch?v=_JiO2EbZ70Y film2 (w przygotowaniu) plik1 nok_Livedata_2008_Vectra-C Signum_Silnik__Z 18 XER_201812051231a.pdf plik2 ok_Livedata_2008_Vectra-C Signum_Silnik__Z 18 XER_201812051233.pdf plik3 DiagReport_2008_Vectra-C Signum_Pojazd__Informacje o kodach błędów w pojeździe_201812031308.txt Pozdrawiam i proszę o pomoc. Korn.
  2. Panowie W mojej viki występuje dalej problem z ruszeniem po chłodnej nocy (1.8 (Z18XE)+ LPG(ELPIGAZ)) . Gdy odpalam furę z rana, to jest wrażenie jakby silnik pracował na 3 cylindrach, czuć drgania + jak się wciśnie pedał gazu jest lekka dziura w mocy (przy pierwszym wciśnięciu). Gdy się podejmuje próbuje włączenia do ruchu ( krótko po odpaleniu) to auto szarpie i brakuje mu mocy - dopiero jak się przeczołga te kilkadziesiąt metrów(lub poczeka długo z ruszeniem) to powoli się stabilizuje i można normalnie jechać - na rozgrzanym silniku nie ma już żadnych problemów, może jedynie wrażenie, że na benzynie jest mniejsza moc niż na gazie. - jeśli awaryjnie odpali się z gazu, to silnik pracuje normalnie ( nie ma żadnej dziury w mocy i jest od razu gotowy do jazdy bez szarpania) Udało mi się podpiąć do kompa ( o to błędy które mi się udało wyłapać) p0130-04 p0100-06 p0036-08 p0170-12 p0571-52 p1483-06 Dodam jeszcze, że w aucie zostały niedawno wymienione pompa i filtr paliwa.
  3. Witam od kilku dni (jak zrobiło się zimno )mam taką przypadłość...jak rano odpalam samochód to podczas ruszenia (przejadę kilka metrów ) czuć szarpnięcie pojedyncze .objawy tak jak by na mikro sekundę nie dostawał paliwa...oczywiscie szarpnięcie jest na benzynie..I pytanko czy ktoś miał podobną sytuację ? ps instalację gazową mam ok 2 mc także nowa bo mam wrażenie że gaz coś w tym macza swoje paluchy
  4. Witam, Od jakiegoś czasu mam problem z moją VB 2.0 z 1999 r. (instalacja BRC), a mianowicie gdy odpalam auto, to przez pierwsze kilkanaście sekund chodzi normalnie, a później zaczyna przerywać - jakby nie dostawała paliwa (albo dostawała go za dużo). Po kilku minutach, przejechaniu ok 500 metrów zaczyna pracować normalnie. W międzyczasie obroty falują od ok 1000 do granicy zgaśnięcia, a nawet zdarza się jej zgasnąć. Czasami przy takim falowaniu obrotów zapala się kontrolka ładowania. Ostatnio włączyła się lampka airbag (i już tak została). Dodam, że później jeździ normalnie, zapala normalnie, nic jej nie dolega. Śmiga zarówno na PB, jak i LPG. Niestety jak już zapali się lądowanie to samo nie gaśnie - muszę ponownie odpalić auto i wtedy gaśnie. Po kilku godzinach jak ostygnie sytuacja się powtarza. Chcek się nie zapala. Podobno żadnych błędów na kompie nie było. Za pokrywą zaworów, przy wtryskiwaczach jest nieznaczna ilość (prawdopodobnie) paliwa - wymieniłem zaworek (nie wiem jak się to fachowo nazywa) i chyba wyciek zdiagnozowany i opanowany, ale pewny będę jak trochę pojeżdżę. Zregenerowałem alternator, bo myślałem, że to problem z lądowaniem, przepustnica czyściutka, egr też. Przewody i świece w miarę nowe (ok 1 roku). Lewego powietrza chyba nie łapie - przejrzałem przewody (może nie wszystkie). Już kilku mechaników rozkłada ręce, ale niestety mam wrażanie, że liczą tylko na zrobienie przeglądu, a takie problematyczne sprawy ich za bardzo nie interesują, bo z tym za dużo roboty. Może ktoś z Was miał podobny przypadek, lub ukierunkuje mnie gdzie szukać przyczyny. Jaka może być przyczyna falujących obrotów i czy jest jakieś powiązanie ładowania z falującymi obrotami? Czemu kontrolka nie gaśnie jak już silnik zaczyna pracować normalnie? Zaczynam się zastanawiać, czy to z okazji 18 urodzin Vectra takie numery odstawia ?
  5. Mam problem z moją Vectrą C silnik Z22SE + LPG. Otóż po uruchomieniu silnika i rozpoczęciu jazdy (na benzynie) samochód szarpie przez kilka minut początkowej jazdy. Dzieje się tak tylko gdy silnik jest zimny (po dłuższym postoju). Szarpanie nie jest ciągłe, po kilku szarpnięciach silnik stabilizuje swą pracę i pracuje płynnie. Przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu tak jakby się "dławił". Po zatrzymaniu się (szczególnie po hamowaniu silnikiem) i ponownym ruszaniu, po wciśnięciu pedału gazu sytuacja powtarza się do momentu aż silnik się rozgrzeje (trwa to ok. 5 min.) Gdy silnik jest już rozgrzany objawy te nie występują. Kilka szczegółów: zaślepiony EGR + emulator, nie zauważyłem nieszczelności na rurze od EGR do przepustnicy ani na rurce serwomechanizmu hamulca, przepływomierz sprawdzony-sprawny i temperatura powietrza dolotowego właściwa - czujnik OK, temperatura cieczy chłodzącej właściwa - czujnik OK, rezystancja grzałek sond lambda ok. 15ohm, sondy oscylują w zakresie 0-1V, OP-COM nie pokazuje żadnych błędów, nowy filtr powietrza, nowe świece zapłonowe Ktoś podpowie co może być przyczyną tego szarpania na zimnym silniku?
  6. Witam, niedawno kupiłem Vectre B 1.8 125 KM, mam problem z nagrzewaniem się silnika, gdy jadę trochę dłużej przy większych prędkościach silnik się w ogóle nie grzeje, gdy tylko stanę po chwili temperatura zaczyna wzrastać i dochodzi do ok 85-90 stopni, lecz gdy znowu ruszę i przejadę kawałek temperatura spada. Myślałem że jest to wina powietrza wpadającego do silnika, ale powinien się chociaż troszkę grzać a u mnie nic, nie wiem czy samochód pali więcej niż powinien( w związku z zimnym silnikiem) bo mam go ok tygodnia, ale w mieszanym cyklu wyszło mi ok 8,6 L. Będę wdzięczny za odpowiedź co może być przyczyną.
  7. Witam mam Vectre 1.6 16v 96r. z gazem i ostatnio pojawił się problem mianowicie rano idąc do auta była kałuża pod autem płynu chłodniczego okazało się ze nagle w nocy poziom płynu podniósł się i zaczął wyciekac przez korek od zbiorniczka wyrównawczego. Po odpaleniu silnika po jakims czasie płyn zaczyna wracac do normy. Pierwszy raz miałem tak jakies 2 tygodnie temu tylko raz i wczoraj problem znow powrócił. Nie wiem co to moze byc. Prosze o pomoc i jakies sugestie.
×
×
  • Create New...