Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'z20net'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 60 results

  1. Witajcie, Pytanie dotyczy Signum 2.0T Z20NET, modelowy rocznik 2004 + LPG. Seryjne wtryskiwacze, zregenerowane turbo, które lało olej do dolotu i na silnik oraz miało wydmuchany zawór bocznikowy. Problem na chwilę obecną polega na niskiej wartości ciśnienia absolutnego w kolektorze dolotowym. Wartość wskazywana w jakimkolwiek sofcie to prosta kreska na wykresie na wartości 120kPa podczas buta w podłodzie. Powoduje to krótkie czasy wtrysków i jak mniemam obcięcie kawałka mocy. Wykluczyłem czujnik MAP za przepustnicą - czujnik MAP od instalacji gazowej wskazuje taką samą wartość, Wykluczyłem przepływomierz - wartość na postoju przy wyłączonej klimatyzacji waha się w okolicach 30-32kPa (nie zwróciłem tylko uwagi jakie max wartości są osiągane przez ten czujnik w momencie buta w podłogę – ktoś może mi podrzuci taką wartość?) Turbo dmucha max 0,45bar według TECHa. Sprawdziłem szczelność dolotu na odcinku za filtrem powietrza do przepustnicy – bez żadnego syczenia (puszka po sprayu od strony filtra, butelka od strony przepustnicy i powietrze wpompowane w układ od strony cienkiego wężyka, który idzie od turbo do rury pomiędzy filtrem powietrza, a zimną stroną turbo) Zaktualizowałem i resetowałem ECU. Więc na chwilę obecną mam seryjne mapy. Sytuacja nie zmienia się po resecie ECU. Przepustnica pracuje prawidłowo. Byłbym wdzięczny za sugestie co mógłbym jeszcze zweryfikować, bo pomysły mi się skończyły. I w głowie mam teraz demontaż dolotu i szukanie pęknięć (przy okazji wymiana uszczelnień oraz weryfikacja montażu instalacji gazowej).
  2. Witam wszystkich forumowiczów. W mojej VC 2.0 T kończy się silnik. Przebieg 312 tys, (ale auto sprowadzone, kupione od handlarza, historia raczej nieznana, więc może być sporo więcej.. ) z tego ponad 120 tys na LPG w moim wykonaniu. Szukam takiego samego motoru żeby zrobić wymianę. Może ktoś coś wie o jakimś sprawdzonym źródle i jest w stanie pomóc? Z góry dzięki wielkie. Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim.
  3. jak na zdjęciu takie błędy przepustnica do wyczyszczenia czy to raczej coś ze sterowaniem miał ktoś co do wymiany? signum z20net 2006
  4. Siema mam pytanie , auto szybko się nagrzewa łapie 82 stopnie i tak trzyma 82-85 stopni jak stanę temperatura skacze do 90-92 stopni a w ukrytym menu nawet do 100. Jak auto sie nagrzeje to wieje zimnym powietrzem z nawiewu. Układ zapowietrzony tak ? Jak najłatwiej odpowietrzyć ? Przez korek odpowietrzania na zimnym silniku z odkreconym korkiem zbionika wyrównawczego upuścic powietrze potem zagrzać silnik aż załączy sie wiatrak i odkręcic korek zbiornika wyrównawczego powoli czy jak ? Z góry dzieki za pomoc , wiem ze jest już podobny temat ale nie doczytałem sie tam klarownej odpowiedzi ile ludzi tyle zdań. Pozdro !
  5. Witajcie, na wstępie chciałbym życzyć Wesołych Świąt Wielkiej Nocy Mam problem z moją Viki - otóż jakoś 2 tygodnie do miesiąca temu pod maskę dostała się kuna, albo inna mysz, i nagryzła dość mocno jeden (mam nadzieję że tylko jeden) przewód układu chłodzenia: Oprócz wyraźnego szarpnięcia na zdjęciu są jeszcze dwie mikrodziurki po kłach poniżej. Jest to rura która łączy dół chłodnicy z blokiem silnika. Na razie zasklepiłem wszystko srebrną taśmą i jeźdżę z butlą wody w bagażniku, ale wiadomo jest to rozwiązanie krótkoterminowe. Zacząłem się rozglądać za nowymi przewodami i tutaj ogarnęło przerażenie, bo przewodów do tego silnika po prostu nie ma. Jedyne co znalazłem to używka na allegro za - uwaga - 900 zł, co jest dla mnie jakąś pomyłką xD https://allegro.pl/oferta/vectra-c-signum-z20net-2-0t-rura-waz-wody-dolny-9082926235?fbclid=IwAR1N68gX0WWkiJjfAbcLbTmpmrAB_2Y9SUw-CMlIBq3vBe64K3_Ley0AVWc Zacząłem więc rozglądać się za częściami do Saaba, w końcu silnik b207, i jak się okazało tutaj z częściami jest znacznie łatwiej, znalazłem wąż najbardziej podobny do mojego: https://www.draken.com.pl/saab/rury/4313-rura-9-3-2003-2012-b207-chlodnicy-dolna-.html Pytanie tylko, czy to ten i czy w ogóle będzie pasował do Viki? Trzecia opcja którą rozważałem to zakup węża gumowego o średnicy 37 mm i po prostu zastąpienie oryginalnego przewodu - pytanie jak z wytrzymałością i tym odpowietrznikiem, który znajduje się na oryginale? Co Wy o tym sądzicie? Mieliście podobne problemy z częściami do Z20NET? Jak sobie z tym poradziliście? Bardzo proszę o porady. Pozdrawiam
  6. Witam, czy w silniku Z20NET odma to jest ten krótki wąż biegnący z pokrywy zaworów do turbiny z lewej strony silnika ? Chciałem skontrolować stan odmy ale szczerze to nie wiem czy to jest na pewno to lub czy może jest jeszcze gdzieś inny wąż.
  7. Napiszcie swoje oleje jakie lejecie do Z20NET ( seria )
  8. Witam , zauważyłem że czasem wydają się dziwne stuki z silnika. Nie ma znaczenia czy zimny silnik gdy ciepły wydaje ten dźwięk jak się jej uzna. Wydaje się jak by z plastikowej obudowy wydobywał się dźwięk ale nie jestem pewien.
  9. POMOCY vectra c 2.0 turbo z 20net Blad przekaznika rozusznika Czy mial ktos cos takiego i co bylo uszkodzone
  10. Siema, robił ktoś przelot w z20net? Chciałem zrobić od kolektora wywalić kata i środkowy i zostawić same końcowe tłumiki. Jak to wygląda z katem sonda wywali błąd jak wytne? I nie będzie super głośno jak zostawię końcowe tłumiki? A może lepiej wszystko zostawić jak jest a końcowe wywalić i wstawić prosta rurkę? Dzięki za pomoc z góry
  11. Witajcie. Szukam punktu zaczepienia przed kontaktem z gazownikami. Objaw to nierówna praca po odpaleniu na benzynie, na zimnym, na ciepłym, czasem jest ok, nie ma reguły.. Ale.. Od kilku dni przypadkiem wpadłem na pomysł żeby przed odpaleniem albo zaraz po zgaszeniu wyłączyć przyciskiem LPG. I eureka. Od razu efekt - odpala już równo. Ale wystarczy, że włączę tylko przycisk LPG (auto zimne, wciąż pracuje na PB) i od razu jakby wypadanie zapłonu, nierówna praca. Wyłączę - I znowu jest ok. Generalnie objawy te są tylko po odpaleniu przez 20-30 sekund. Podczas jazdy wszystko ok, moc jest, nie szarpie, nie przełącza na PB podczas buta. Widział kiedyś ktoś coś takiego, że samo włączenie przyciskiem sieje jakieś zakłócenia w pracy na benzynie tylko na zimnym? Byłem z tym na reklamacji w zeszłym roku bo już zauważyłem po paru dniach pracy na LPG ale stwierdzili że to wypadanie zapłonu (cewki). Bo strojenie przez AFR było lux i ładnie się mapy pokrywały. Odpuściłem temat, bo rzadko to występowało ale teraz się nasiliło dopóki nie wpadłem na odłączanie instalacji. Dodatkowym objawem jaki zauważyłem jest chwilowa nierówna praca po przełączeniu na gaz (na zimnym). Innym objawem jest jeszcze sporadyczne gaśnięcie kiedy wciśnie się ostrego buta na jedynce lub dwójce i nagle się odpuści na luzie. Ale to wg mnie książkowy objaw nieogarniętego przeładowania ciśnienia w parowniku Gold GT, przynajmniej tak piszą na forum Saaba. Ale to chyba nie ma związku. Jak myślicie?
  12. Witam. Moja wiki ma już 340 tys prawie i zaczęła kopcić i brać olej. Ok 1L na 2 tyś. Mechanik stwierdził poważne luzy na turbinie i zaproponował regenerację w Dąbiu. Z tym że koszt to od 900zl do nawet 1500 zł jesli obudowa jest popękana i zawór bocznikowy do wymiany. Czy nie lepiej jest wg was kupić jakąś używaną turbinie przy takim przebiegu? Silnik na jednym cylindrze ma słabsza kompresję, nie wiadomo jak długo pochodzi. Co sądzicie?
  13. Hej na wstępie zaznaczam, że nie znam się w ogóle na mechanice samochodowej, szukam rady dla siebie, a może nawet bardziej dla mechanika, który składa mi silnik z20net (polift) Zaczęło się od tego, że w płynie chłodniczym zbierała mi się czarna maź, diagnoza - uszczelka pod głowicą, mechanik wysłał głowicę do specjalnej firmy, co było tam robione, nie wnikałem, bo się na tym nie znam. Aktualnie silnik jest poskładany, pali, rozrząd ustawiony na oryginalnej blokadzie, jednak jest problem z powietrzem w silniku spod wtryskiwaczy. Z tego co zostało mi przekazane przez mechanika, ma problem z osadzeniem listwy, podobno brakuje jakiś tulejek na wtryskiwaczach (posiadam zielone wtryski). Ktoś kojarzy podobny problem? Pytam tutaj bo bujam się z naprawą tego silnika od czerwca, najpierw firma od naprawy głowic miała awarię maszyny, później okazało się, że potrzebne sa jakieś śrubki dostępne tylko w Oplu za zachodnią granicą a teraz to.
  14. Witam! Jest to moj pierwszy post na forum, dotychczas wystarczało mi śledzenie postow i rozwiazywałem problemy. W Moim Signum Z20NET, od kilku dni, nagle zaczęło się kopcenie (barwa biało-szara) Auto przebywa codziennie około 100km, przebieg auta to 167 kkm, Auto posiada instalacje LPG, na ktorej zrobiłem około 5tys km. Dodam, sprawdzam stan oleju, - oleju nie ubywa i nie ubywało, płyn chłodzący - w normie bez ubytkow. Świece wymienione, 5 tys km temu, filtr powietrza tydzien temu. Auto nie straciło mocy, wszystko w porządku, nie odczuwam nic złego w jezdzie, ale niepokoi mnie to kopcenie poranne, Kopcenie odbywa się tylko rano. Po przeczytaniu wielu for, nie mogę nic logicznego wymyśleć, czego to jest powod. Dodam że dzieję się tylko tak, przy porannym odpalaniu, po kilku minutach ustaje kopcenie i na rozgrzanym silniku nawet przy odcince nie puszcza dymu.. Zapach kopcenia przypomina mi bardziej niedopalone paliwo, niz zapch spalonego oleju. Przy dodawaniu "gazu" chmura kopcenia się zwiększa. :/ Szukając podobnego tematu, były inne silniki, gdzie przyczynyą podobno był zawor EGR, ktorego tu nie ma, wiec zakładam nowy temat.
  15. Witam. Jak w temacie, silnik 2.0 turbo (z20net). Gdzieś z tych miejsc wycieka olej. Nie wiem co tam uszczelnia, czy jest tam jakas uszczelka czy co? W skrócie po prostu jak to uszczelnić?
  16. Witam forumowiczów. Na początku nadmienię, że przeczytałem podobne tematy i rozwiązania nie znalazłem, jak coś przeoczyłem to proszę o linka. Zacznę od początku. Przywiozłem signum 2003r wersja cosmo, silnik Z20NET turbo z Niemiec. Kupiłem to z uszkodzonym silnikiem (panewek nie było) Zakupiłem używany silnik (sam słupek) osprzęt został ze starego. W samochodzie jest niemieckie LPG marki bodajże landi renzo. Po zamontowaniu silnika pojawił się problem falujących obrotów. Pojeździłem parę dni myśląc może musi się rozjeździć. Silnik leżał u sprzedawcy jakiś czas bo jak twierdził praktycznie się nie sprzedają Z20NET bo rzadko się psują. Po podłączeniu kompa błędy- wypadanie zapłonów na 3 cylindrach. Pierwsze co to sprawdziliśmy świece- mój mechanik dał platynowe NGK, potem zamieniliśmy je na zwykłe z bosha. Nic to nie dało. Instalacja cała praktycznie poprzeglądana wszystkie przewody od cewek itp. Jeden był urwany ale to zostało polutowane jeszcze na starym silniku. Najdziwniejsze jesto to, że na jednym cylindrze nie wypada zapłon. Jedna cewka tak jakby była sprawna. Jak się ją przełoży na 1,2,3,4 cylinder to tam nie wypada zapłon. Wszystkie 3 pozostałe wypada, tam gdzie włożymy tą jedną tam nie wypada. Diagnoza - 3 uszkodzone cewki? Dziwne. Zakupiłem 2 zamienniki po 150zł sztuka oraz jedną używaną oryginalną z saaba. Po włożeniu to samo na zamiennikach oraz na tej kupionej używce wypada zapłon. 6 popsutych cewek to nie możliwe. Po konsultacji z elektronikiem kupiłem jedną cewkę oryginalną w serwisie opla po rabatach 330zł. Mechanik włożył- to samo zapłon na niej wypada. Elektronik każe rozbierać motor i robić głowicę zawory itp. Mechanik nie chce się z tym znowu zgodzić. Włożyłem 6 tys to tego auta i już jestem u kresu wytrzymałości psychicznej i finansowej :-) Silnik bardzo cieżko zapala. Jak zapali z 10-15 sek. jakby nie falował a potem zaczyna tak trzepotać, że cała buda się trzesie. Na gazie to całkiem masakra gaśnie, nie ma mocy itp Ale to inna bajka a gazownik nie wsadzi tam palca dopóki nie ogarnę motora na benzynie i tak koło się zamyka. Kolejny gość z serwisu opla powiedział, że to pewnie zapieczone wtryski benzynowe. Kazał kupić dodatek do benzyny i wyjeździć. Zrobiłem 500km i bez zmian. Następnie kazał podmienić wtryski ale nie mam od kogo, więc zastanawiam się nad kupnem używanej listwy 4 wtryski 150zł. Ale gwarancji nie ma , że tamte nie zatarte i , że nie jeździły na gazie. Elektronik stwierdził, że nie będzie w tym grzebał bo miał takie przypadki i zawsze kończyło się otwarciem silnika. Mechanik nie zgadza się z tym. Kompresja na wszystkich cylindrach po 11 bar. Nie chcę pochopnie robić remontu motora bo to kolejne nie małe koszty a nikt nie jest w stanie potwierdzić na 100% , że to faktycznie wina zaworów itp. Check się nie świeci bo jest uszkodzona lub wyciągnięta żarówka ( na kompie jest informacja , że check jest zapalony) Raz zrobiliśmy mały reset ( klemy odpięte na 5 min) i motor zaczął parę minut chodzić całkiem dobrze! To też jest zastanawiające. Ale po paru chwilach niestety to samo. Może koledzy coś doradzicie, pomożecie bo fajne wygodne auto miało jechać w długą trasę wakacyjną i niestety nie jest w stanie. Z góry dzięki za pomoc. Jestem ze Śląska mogę podjechać gdzieś jeśli ktoś potrafi pomóc. Pozdrawiam serdecznie. Admina proszę o usunięcie powielonego tematu, wylogowało mnie i pojawiły się dwa. Przepraszam za zamieszanie.
  17. Witam zakładam ten temat żeby ostrzec tych którzy mają w planach regenerowanie koła dwu masowego w moim wypadku regeneracji dokonał DMF servis w Kielcach . Dwu masa firmy Luk i typowe objawy dla jej uszkodzenia , szarpanie na wolnych obrotach i stukot który ustawał po wciśnięciu sprzęgła oczywiście jak poinformował mnie konsultant żeby była gwarancja to albo montuje nowe sprzęgło z dociskiem albo regeneruje w komplecie z dwu masą . Wysłałem komplet czyli sprzęgło + docisk + tarcze sprzęgła koszt usługi 900 zł , w ciągu 3 dni miałem z powrotem u siebie montażu dokonałem u siebie w garażu ( pracuje w servisie renault jako mechanik ) . Już przy montażu wydało mi się dziwne to klikanie --> Po złożeniu wszystko było ok , biegi wchodziły idealnie , żadnego szarpania i dziwnych odgłosów . Dziś zrobiłem trasę 200 km łącznie na zregenerowanej dwu masie przejechałem ok 500 km , już jak wracałem do domu to przy przełączaniu 2 i 3 biegu słyszałem tąpniecie z pod maski coś w rodzaju uderzenia . Postawiłem samochód do garażu i wieczorem ok 19 silnik był już zimny , po odpaleniu i wyjechaniu na zewnątrz usłyszałem to ---> Hałas jest większy niż przed regeneracją , po wciśnięciu sprzęgła hałas znika . Na karcie gwarancyjnej wyczytałem , że mają na ekspertyzę 14 dni wysyłka na mój koszt , demontaż na mój koszt i jeżeli eksperci stwierdzą , że wszystko ok to mogą mnie obciążyć kwotą do 2000 zł także spoko , karta gwarancyjna przyszła ze zregenerowaną dwu masą wiec nie miałem możliwości zapoznania się z nią przed usługą i podjęcia decyzji czy warunki mi pasują . Nie wiem czy będę się bawił w odsyłanie i czekanie pewnie walka z wiatrakami i nie mam pewności , że po złożeniu pojeżdżę dłużej , Czy ma ktoś jakiś namiar na zamiennik dwu masy godny polecenia ? Mam nadzieję , że komuś to da do myślenia .
  18. Witam. Pisze w imieniu brata który nie ma tu konta. Podczas jazdy nagle silnik chodził nie równo i na 3 cyl. Po podłączeniu do kompa pokazalo błąd świec a po wykreceniu jak widać. Silnik na złom czu remont?
  19. Witajcie Panowie, Jakiś czas temu zakupiłem Vectrę C 2.0T kombi przedlift. Z samochodu jestem mega zadowolony. Troche rzeczy już podzielałem, ale cały czas staram sie doprowadzić do idealnego stanu mechanicznego, a potem zobaczymy;) Ostatnio pojawił mi sie błąd P0138 - zbyt wysokie napięcie. Prosty temat - uwalona sonda za katalizatorem. Błąd pojawiał sie najcześciej na zimnym silniku. Ale zacząłem drążyć temat i zbadałem prace pierwszej sondy. I z tego co patrzyłem to większości z Was jest w stanie zamkniętym obwód sondy. U mnie natomiast na jałowym na zmianę jest albo zamknięty albo otwarty. Co chwile sie to zmienia. Waryosci wyglądają na w porządku (miedzy 50 a 850 mV) natomiast zaciekawiły mnie te zmiany obwodu. Pytanie moje czy to jest normalne? Czy sonda powinna w ten sposób pracować? Dodam jeszcze, ze mam wrażenie jakby ciepły silnik duzo lepiej ciagnal do przodu. Na zimnym niby tez jedzie, ale nie ma takiego efektu wow jak na rozgrzanym;) dzięki za pomoc. jak będzie trzeba to jutro wrzucę filmik z praca sondy.
  20. Witam forumowiczów. Na początku nadmienię, że przeczytałem podobne tematy i rozwiązania nie znalazłem, jak coś przeoczyłem to proszę o linka. Zacznę od początku. Przywiozłem signum 2003r wersja cosmo, silnik Z20NET turbo. Kupiłem to z uszkodzonym silnikiem (panewek nie było) Zakupiłem używany silnik (sam słupek) osprzęt został ze starego. W samochodzie jest niemieckie LPG marki bodajże landi renzo. Po zamontowaniu silnika pojawił się problem falujących obrotów. Pojeździłem parę dni myśląc może musi się rozjeździć. Silnik leżał u sprzedawcy jakiś czas bo jak twierdził praktycznie się nie sprzedają Z20NET bo rzadko się psują. Pierwsze co to sprawdziliśmy świece- mój mechanik dał platynowe NGK, potem zamieniliśmy je na zwykłe z bosha. Nic to nie dało. Instalacja cała praktycznie poprzeglądana wszystkie przewody od cewek itp. Jeden był urwany ale to zostało polutowane jeszcze na starym silniku. Najdziwniejsze jesto to, że na jednym cylindrze nie wypada zapłon. Jedna cewka tak jakby była sprawna. Jak się ją przełoży na 1,2,3,4 cylinder to tam nie wypada zapłon. Wszystkie 3 pozostałe wypada, tam gdzie włożymy tą jedną tam nie wypada. Diagnoza - 3 uszkodzone cewki? Dziwne. Zakupiłem 2 zamienniki po 150zł sztuka oraz jedną używaną oryginalną z saaba. Po włożeniu to samo na zamiennikach oraz na tej kupionej używce wypada zapłon. 6 popsutych cewek to nie możliwe. Po konsultacji z elektronikiem kupiłem jedną cewkę oryginalną w serwisie opla po rabatach 330zł. Mechanik włożył- to samo zapłon na niej wypada. Elektronik każe rozbierać motor i robić głowicę zawory itp. Mechanik nie chce się z tym znowu zgodzić. Silnik bardzo cieżko zapala. Jak zapali z 10-15 sek. jakby nie falował a potem zaczyna tak trzepota. Kolejny gość z serwisu opla powiedział, że to pewnie zapieczone wtryski benzynowe. Kazał kupić dodatek do benzyny i wyjeździć. Zrobiłem 500km i bez zmian. Następnie kazał podmienić wtryski ale nie mam od kogo, więc zastanawiam się nad kupnem używanej listwy 4 wtryski 150zł. Ale gwarancji nie ma , że tamte nie zatarte i , że nie jeździły na gazie. Elektronik stwierdził, że nie będzie w tym grzebał bo miał takie przypadki i zawsze kończyło się otwarciem silnika. Mechanik nie zgadza się z tym. Kompresja na wszystkich cylindrach po 11 bar. Nie chcę pochopnie robić remontu motora bo to kolejne nie małe koszty a nikt nie jest w stanie potwierdzić na 100% , że to faktycznie wina zaworów itp. Raz zrobiliśmy mały reset ( klemy odpięte na 5 min) i motor zaczął parę minut chodzić całkiem dobrze! To też jest zastanawiające. Ale po paru chwilach niestety to samo. Może koledzy coś doradzicie, pomożecie bo fajne wygodne auto miało jechać w długą trasę wakacyjną i niestety nie jest w stanie. Z góry dzięki za pomoc. Jestem ze Śląska mogę podjechać gdzieś jeśli ktoś potrafi pomóc. Pozdrawiam serdecznie.
  21. Witam, Czy orientuje się ktoś czym różnią się wiązki do z20net od przedlifta i polifta? Chciałem wymienić wiązkę w moim przedliftowym Signumie bo stara jest w kiepskim stanie. Udało mi się zdobyć wiązke w stanie idealnym od polifta ale zauważyłem że wtyczka od przepustnicy ma 6 a nie 8 pinów. Czy wystarczy zdobyć odpowiednią przepustnice czy są jeszcze inne różnice? Czy sterownik powinien mieć inne oprogramowanie do tego?
  22. Witam, Ponieważ szuka od dłuższego czasu odpowiedzi na to pytanie, a nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, pozwoliłem sobie zadać tutaj pytanie. Chciałbym zagazować swoją Vki, ale wczesniej wyeliminowanie kwestię zapętlania przy 4500, stąd moje pytanie, czy wtryskiwacze z Saaba 2.3 o numerze 0280155749 będą pasowały zamiast oryginalnych 12790825? pomijam oczywiście wtyczkę. Niebieskie mają wydajność 286 cc/min przy 3bar, natomiast te, czerwone z saaba 346 cc/min Pozdrawiam
  23. Witam niedawno kupiłem signuma z silnikiem 2,0t i okazało sie że faluja w nim obroty przy kupnie nie zauwazylem tego niestety. obroty faluja w malym zakesie co mozna zobaczyc na filmie od 0:30 włączona klimatyzacja https://youtu.be/YbnghOUIPO4
  24. Witam, mam problem ze swoją vectra, kupiłem ją w samej benzynie soft zrobiony na 250KM. Po miesiącu został założony gaz, natomiast po założeniu gazu po przejechaniu 500-700km auto zaczęło poszarpywac na pb i lpg przy delikatnym przyspieszaniu lub trzymaniu gazu równo. Przy maksymalnym obciążeniu nie ma nic. Wymieniłem więc swiece, filtr paliwa cewke czyscilem przepustnice czujnik przed przepustnica, przepływke lecz problem nadal jest. Ugadalem się na podmiane z drugiej Vectry i podmieniane było : swiece (ori ngk), cewki, zaworki turbiny, przepływka, moduł cewek. Byłem również na diagnostyce, błędów brak wypadania zapłonu nie ma. Po dłuższej walce z autem okazało się że pomaga odpiecie pierwszej sondy (druga wyłączona w sofcie), więc kupiłem nową sondę lecz problem nadal jest pomaga tylko odpiecie. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co może być nie tak? Może wina softu czy coś? Dzięki z góry za porady. Tutaj mam screeny z op com.
  25. demontowałem dzisiaj prawą półoś w swojej vectrze i zauważyłem że łożysko własciwie podpora łożyska chodzi że strasznym oporem chciałbym je wymienićna nowe bo wyczytałem że te łożyska czasem padają czy takie łożysko wystepuje jako część zamienna ? czy móglby mi ktoś w EPC sprawdzić jakiś part number albo doradzić jakie bedzie pasowało
×
×
  • Create New...