Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'wspomaganie'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Kategorie

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Znaleziono 15 wyników

  1. Cześć Wszystkim. Chciałbym was poprosić o pomoc. Z racji tego że to już moja 3 Vectra, to już coś kojarzę. Mam problem z Moją VC polift. Jakiś czas temu zdarzało mi się, że przestawało działać wspomaganie.( Początkowo nie wyrzucało błędów). Zazwyczaj po jakimś czasie wracało. Wkońcu padło całkowicie. Wymieniłem pompę wspomagania( stara była robiona już przez Janusza i nawalone silikonu). W Op-com pokazywało brak komunikacji z ehps.( Błędy stałe u2111, u2139). Usłyszałem że jak założę nową pompę to powinna pracować, ale dopóki jej nie skalibruje to może wyrzucać błąd. Założyłem więc pompę i niestety nie rusza. Dalej te same błędy. Sprawdzałem ten główny bezpiecznik i jest cały. Prąd na dużej wtyczce dochodzi do pompy. Od firmy regenerującej CIMy usłyszałem że to nie będzie wina cimu. Żadne kostki niezaśniedziałe. Gdzie szukać problemu? Co daje sygnał żeby pompa wystartowała? Da się pomierzyć wtyczkę sterująca multimetrem? Stara pompa była sprawna( taka informacje dostałem z zakładu)
  2. Witam. Od dwóch tygodni zmagam się z problemem jakim jest niedziałająca pompa wspomagania. Poziom płynu jest OK wtyczki przeczyszczone, czuć że pompa po uruchomieniu silnika pracuje Ale wspomagania brak. Może mieliście taki sam problem i wiecie co może to oznaczać, czy wymianę pompy czy może jakieś problemy z prądem etc. Mam też jedno pytanie czy można szukać używanej pompy z innej wersji silnikowej czy raczej nie wchodzi to w grę? I czy jest jakieś znaczenie tego że mam skrzynie w automacie A kupie np używke z manuala?
  3. Witam. Tematów o braku wspomagania jest na forum mnóstwo ale nie znalazłem podobnego problemu do mojego. Jeśli jest to niech moderator podepnie do odpowiedniego postu. Padło mi wspomaganie, momentalnie. Dzień wcześniej wyczuwalne były drgania na pompie (czułem pod nogami) pompa jeszcze działała. Na drugi dzień już nic nie działało. Po włączeniu silnika pompa drży, tak jak by chciała ruszyć ale nie może. Drżenie ustępuje po 5 - 10 minutach. Myślałem, że może te drgania od czegoś innego. Ale odłączyłem główną wtyczkę na pompie, włączyłem silnik i przy załączonym silniku włożyłem wtyczkę. Pompa zaczęła drżeć ale nie działa. Sprawdziłem stan płynu w zbiorniczku - jest. Bezpiecznik przy aku cały, napięcie na wtyczce zasilającej - jest. Ładowanie - ok. Pozostałe dwie wtyczki na pompie sprawdziłem. Nie są nadpalone czy zaśniedziałe. Co jest nie tak? Czy to jakiś sterownik czy po prostu już pompa padła i czas na drugą? Auto to anglik, nie europejczyk. Ale to chyba nie ma nic do rzeczy.
  4. Witam, Z góry przepraszam, ale zupełnie nie wiem, gdzie mam wrzucić ten temat. Mam problem z zapalającymi się ikonkami i nie za bardzo wiem, co oznacza zestawienie tych 3-ch naraz. Zdarza się to nieregularnie i wychodzi teraz, przy niższych temperaturach (wczoraj i dziś, zdarzyło się to tylko raz). Czasami po odpaleniu auta (wczoraj), a czasami po zaparkowaniu (jak pisałem nieregularnie) - bez wyłączenia silnika, zapalają się 3 ikonki - ESP, Wspomagania i od AFL, co widać na załączonym zdjęciu Czy ktoś umiałby podpowiedzieć co to może być? ESP na pewno nie miga, natomiast wspomaganie i ta po prawej tak. Dzisiaj to się stało np. jak podjechałem pod krawężnik, a poprzednim razem gdy po krótkiej jeździe wyłączyłem silnik, i za ok. 5-10min. go odpaliłem ponownie. Gdy ponownie zgasiłem silnik i odpaliłem, te się już nie pojawiły aż to dziś. Ikonki generalnie znikają po wyłączeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu. Czy ktoś umiałby pomóc/podpowiedzieć mi co to może być? Auto: Opel Vectra C 2008 1.9CDTi GTS OPCLine z BiXenonami AFL. Przebieg około 175tys (zdjęcie) i jest on potwierdzony w ASO. Również auto jest bezwypadkowe, co potwierdziłem w ASO i na kontroli przed zakupowej jakiś czas temu. Z góry dziękuję za pomoc!
  5. Witam, mam do wymiany pompe od wspomagania, znalazlem cos takie czy to w ogole bedzie dzialac jak trzeba Pompa? A jesli tak to jaki olej kupic.
  6. Witam, mam do wymiany pompe od wspomagania, znalazlem cos takie czy to w ogole bedzie dzialac jak trzeba Pompa? A jesli tak to jaki olej wlac/kupic.
  7. Witajcie. Mam Vectrę C 1.9CDTI 120KM z 2008 roku. W piątek wstawiłem autko do garażu celem wymiany termostatu, operacja zakończona powodzeniem, wczoraj wieczorem autko odpalone i wszystko cacy. Do złożenia został tylko przedni zderzak (tak, ściągałem, bo nie mogłem znaleźć kranika w chłodnicy!) oraz dolna osłona silnika. Dziś rano zabrałem się do dzieła, poskładałem, odpalam i brak wspomagania kierownicy, kontrolka nie gaśnie. Odpalając dnia poprzedniego wszystko było okej. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Bezpiecznik opisany jako "Wspomaganie układu kierowniczego, wspomaganie układu hamulcowego" (7,5A) sprawny. Płyn... raczej nie wyciekł w ciągu nocy. Gdy zaglądam do zbiorniczka to widać, że płyn jest. Auto cały czas stoi w ogrzewanym garażu (w nocy temperatura mogła spaść max. do 12 stopni). Podejrzewałbym coś z elektryką, bo wcześniej nie było żadnych problemów ze wspomaganiem, więc niemożliwe aby pompa padła. Tym bardziej gdy nie było ingerencji w układ kierowniczy. Pomocy...
  8. Witam drodzy forumowicze, Ostatnio przestało działać mi wspomaganie w mojej VB 1.6 16V 2001r zobaczyłem do zbiorniczka a tam sucho, więc dolałem płynu (czerwonego) odpowietrzylem układ i samochód zrobił może 20-30 km i lipa... przy skręcaniu (obojętnie w jaką stronę) wspomaganie wydawało okropne dźwięki (tak samo było przed tym jak zobaczyłem że jest totalny brak płynu) no ale cóż otwieram korek a tam jest ponad pół pojemniczka (tyle ile było po dolaniu) więc wsiadam spowrotem do samochodu, odpalam silnik wszystko cacy, po nie całym kilometrze znów czuję że jest coś nie tak ale stwierdziłem że dojade już do domu nagle wspomaganie siadło całkiem a po może 300 metrach usłyszałem cos na zasadzie wybuchu, pod domem zauważyłem że cała prawa strona w okolicach drążka kierowniczego jest wszystko totalnie mokre. Jest tutaj ktoś kto wie co jest przyczyną tego całego zamieszania ? Jak tak to proszę o odpowiedź. Z góry dzięki
  9. Witam. Wczoraj zauważyłem ze ucieka mi płyn od wspomagania. Po bliższych oględzinach wykapuje od z rurki która jest lekko pęknięta, jest ona połączona z lewym przednim kołem. Wiecie może jak sie nazywa całą ta rurka i czy łatwo ją samemu wymienić?
  10. Witam Panów Nie to forum, nie ten klub, ale jako że miałem 3 Vectry (1xA, 2x B), pozwoliłem sobie napisać tutaj bo Saab 9-3 jest w zasadzie VC, a dodatkowo oba auta w danym roczniku tj. 2007 należały do grupy GM. Ostatnio zakupiłem SAABa 9-3 z silnikiem 1.9 TiD (Vectra C 1.9 CDTi Z19DTH. komora wygląda tak samo jak w VC, w zasadzie pozmieniali plastiki -- osłonki osprzętu. Mój problem polega na śmiesznym zachowaniu się wspomagania. Z rana przy przymrozkach/ mrozach po odpaleniu autka mam problem ze wspomaganiem. Na maglownicy nie widzę wycieków, pod autem nie widzę wycieków, nic nie piszczy, nie ma błędów, nic nie szarpie, tylko nie ma wspomagania. Płyn w zbiorniku jest "w zakresie". Dopiero po kilku silnych skrętak kołem - bo nie ma wspomagania to jest "wysiłek" - wspomaganie wraca na swoje miejsce i działa. Wygląda to tak jak by był jakiś "czop" w układzie, który trzeba rozruszać, albo jak by przymarzała woda w układzie. Przeglądy były robione wg "zaleceń producenta" - jestem 2, ogólnie, właścicielem auta (nie tylko w Polsce). Czy jest to wina płynu wspomagania? Jeżeli tak to jak mogę go szybko wymienić? Pod autem zlać i nalać nowy? czy wyciągnąć strzykawką? Pozdrawiam Marek
  11. Witam, Jakiś czas temu zakupiłem Vectrę C, 1.9CDTI, 120HP, końcówka 2006r. Samochód spisuje się generalnie bardzo dobrze, ale ma pewną przypadłość, której nie mogę rozwikłać. Czasami podczas parkowania (raczej nigdy podczas jazdy z większymi prędkościami) po najechaniu na jakiś krawężnik, albo mocniejszym skręceniu kół zapalają się 3 kontrolki na liczniku: wspomagania kierownicy, kontroli trakcji i mruga kontrolka od poziomowania świateł. W tym samym momencie mam wrażenie, że wspomaganie kierownicy zaczyna działać trochę inaczej (być może ciężej się kręci, ale nieznacznie). Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika jest już OK. Co może być przyczyną?
  12. Witam, Moj problem zaczał sie od tego, że pewnego poranka nie zwrócilem uwagi iż auto zostawiłem na wstecznym i po odpaleniu pusciłem sprzęgło. Oczywiscie autem szarpnelo i zgasło. Po odpaleniu zaczely sie problemy ze wspomaganiem. Sa momenty ze nic sie nie dzieje a są chwile ze mam problem ze skreceniem w lewo badz prawo. Jest duzy opór w dodatku mam wrazenie jakby kierownica pulsowała przy obracaniu. Troche mnie to przeraza czy za ktoryms razem na zakrecie wystarczy mi siły zeby skrecic. Podsunelibyscie jakies pomysły co sprawdzic zeby dojsc co jest nie tak? Bede wdzieczny za jakies foty. Auto - Opel Vectra B Kombi 2.0 DTI, '99, 101KM Pozdrawiam
  13. Hej! Wydaje mi się, że kierownica obraca się dość ciężko. Jeżdżę na zmianę Subaru i od razu widać różnicę, można tam kręcić jednym palcem, to samo w Citroenie. W Viki po 3 manewrach na parkingu robionych jedną ręką to zaczyna ona boleć. Co można na to zaradzić? Druga sprawa jest taka, że na postoju, gdy koła są całkowicie skręcone (silnik uruchomiony) a kierownicę pociągniemy w stronę, w którą koła są skręcone to obroty chwilowo spadają a cały samochód wpada w ok. sekundowe wibracje. W lewo i prawo dzieje sie tak samo. W czym tutaj jest problem? Jeżeli to ma znaczenie, to gdy spojrzy się do płynu wspomagania to ma on czasem na sobie takie jakby tluste osady (takie jak ma herbacie zrobionej z wody słabej jakości) Prosze o poradę
  14. Dzień dobry wszystkim. Vectra C 2.0T Z20NET 2004 Przestało mi działać wspomaganie kierownicy. Wczoraj działało, a dzisiaj po odpaleniu auta już nie. Szukam wskazówek co może być przyczyną i co sprawdzić. Na desce rozdielczej nie ma błędu wspomagania. O ile się nie mylę bezpiecznik nr 9 pod maską (7.5A) jest odpowiedzialny za silnik wspomagający i jest on cały. Nie znam się jeszcze na tym aucie (mam je od tygodnia) stąd pytanie czy układ wspomagania posiada również jakieś płyny hydrauliczne. Jeśli tak to gdzie jest zbiornik na ten płyn ? Co jeszcze mogę sprawdzić we własnym zakresie ? Mariusz
  15. Witam, Dziś jadąc wieczorem z pracy zauważyłem, że jak skręcam to wyraźnie słabiej świecą światła w mojej V. Na postoju potwierdziłem, że podczas skręcania kołami następuje duże obciążenie układu elektrycznego. Poza tym mój znajomy zmierzył napięcie i normalnie jest około 14 a jak skręcam to spada do 12. Tak mówił Nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest kierownica. Może być skręcona i jeśli jej nie dotykam to wszystko jest ok, a wystarczy tylko ruszyć i światła przygasają. Może ktoś miał podobny problem i podpowie jak się z nim upora Wg mnie to problem z silnikiem wspomagania. Jak nie będzie pomysłu od forumowiczów to chyba muszę odpiąć wtykę silnika wspomagania i sprawdzić czy występują w/w objawy. Tylko czy komp nie załapie błędów? Pozdrawiam, Piotr Vectra C 2006 1,9 150KM
×