Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'vectra'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Kategorie

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Znaleziono 206 wyników

  1. Cześć witam forumowiczów, Samochód to Signum 2006 elite generalnie mam problem z oświetleniem wnętrza oraz grzaniem siedzeń wszystko wysiadło jednego dnia. Nie wiem gdzie szukać przyczyny bezpieczniki sprawne i w desce i w bagażniku oraz sprawdzałem te przy akumulatorze. Dodam że lampki świeciły potem świeciły lekko i przestały w ogóle odkąd przestały działać podgrzewane siedzenia też szlak trafił. Lusterka sciemniaja się automatycznie cały czas. Jakby to miało jakieś powiązania. Nie działają ani na wlaczniku ani po otwarciu kluczykiem czy drzwi Podświetlenie w środku przód i tył, bagażnik, schowek oraz grzane fotele. Jakieś pomysły? Jest jakiś główny sterownik który kontroluje to wszystko czy coś?
  2. Witam, mam niemały problem z moja Vectrą (1.8 16v X18XE1 115km). Męczę się z tym problemem od dawna. Głównym problemem jest falowanie obrotów na jałowym biegu, jest na tyle mocne, że trzęsie się cała buda. Faluje zawsze po wciśnięciu pedału sprzęgła czy też włączeniu luzu. Jedynie na zimnym, gdy działa ssanie, obroty nie falują. Choć w sumie nie zawsze tak jest, czasem nawet już na zimnym zaczyna falować. Drugim problemem jest szarpanie podczas puszczania gazu, na każdym biegu, gdy puszczę gaz, samochodem zaczyna szarpać, czasem słabiej, czasem mocniej, zależy od prędkości/obrotów. Do tej pory wymieniłem: cewkę zapłonową, świece, sondę lambda (została podmieniona - bez zmian). Zawór EGR zaślepiłem ok. 1kkm temu - bez zmian. Przepustnica była czyszczona bodajże 2 razy - za każdym razem bez zmian. Jednego razu odpaliłem samochód, zostawiłem na jałowym, zaczęły falować obroty - odłączyłem przepływomierz, falowanie zmalało, choć nadal delikatnie było słychać, że falują, ale porównując do stanu przed odpięciem przepływomierza jest jak ręką odjąć. Postanowiłem kupić używany przepływomierz (oryginał GM) - odpiąłem swój stary, podłączyłem nową używkę - samochód odpalił tylko trzymając gaz, normalnie nie chciał odpalić. Jak już odpalił to oczywiście zaraz zgasł. Niesprawny przepływomierz czy z Vectrą coś nie tak? Drodzy Klubowicze, czy jesteście w stanie poradzić mi co mogłoby być nie tak?
  3. Witam,Ostatnio zakupiłem Vectre C 1.9 CDTI SRI 150km po lifcie, wieczorem okazało się że są w niej bardzo słabe światła mijania, słabo oświetlają drogę,planuje w niedługim czasie przekładkę na wersję europejską,co w takim przypadku polecacie zrobić kupić lampy od europejskiej wersji? Czytałem na forum że można je przestawić lecz trzeba rozkleić klosz,jeśli tak można to dajcie link,z góry dzięki za każdą odpowiedź
  4. Witam, zauważyłem ze kołnierz przewodu wchodzącego do listwy wtryskiwaczy jest uszkodzony, ale przewod jest Ok, czy można jakimś sposobem wymienić sama część plastikowa, czy tylko cały przewod?
  5. Witam serdecznie forumowiczów. Zanim ktoś mnie opier.... to powiem odrazu że 3 dzień szukam na forach rozwiania problemu wiec tworzę ten temat Otóż: Vectra B 99r polift wersja 100 18xe1 hathback Pewnego dnia coś zaczeło piszczeć w bagażniku dokładnie w klapie , odrazu pomyslałem że to zamek coś odwala ale zanim sie zatrzymałem i wysiadłem przestło potem okazało się że zniknął centralny i zero reakcji na pilot kluczyk czy pipek w drzwiach. Ne otwiera nie zamyka. 1. bezpiecznki zajżałem sprawdziłem git wg internetów sprawdzałem 22 i 11 (lub 10) nie pamietam -całe 2. znalazłem moduł no i tu już coś woda . odłlączuyłem otworzyłem wysuszyłem konkretnie zobaczyłem stopiony przekaźnik jego tez rozebrałem zobaczyłem że sie zlepił no to go rozlepiłem wyczysciłem .złożyłem do kupy i juz cos bo była reakcja na pilot i na kluczyki pipek drzwiowy mianowicie kierunki migną ,styczniki cykną , lampka wnetrza gaśnie ale zaraz sie zapala tak jakby zamknał sie i otworzył lecz zaden siłownik ani drzwi klapy czy klapki paliwa nie dygnie .potem doszedłem że jak 2razy szybko klikne zamknij. to lampka gaśnie i tak jakby jest zamkniety ale siłowniki cisza. myśle moduł zalany g.... warty 3. kupiłem inny moduł razem z pilotami i ta sama reakcja co na starym moim suszonym. 4. wybrałem sie zmiernikiem żeby zmierzyć czy dochodzi jakies napiece do wtyczki klapy bo tam rozebrana jest apicerka ,miernik akurat padł wiec metoda jezykowa. no i jakies tam napiecie jest bo w jezyk mrowi dosyć zdrowo. coś tam kumam z tej elektryki ale zadaje sobie pytanie. co musiałoby się stać żeby uszkodzic jednoczesnie 6 siłowników. A może ktos spotkał sie z takim czymś? Ludzie mieli różne problemy że nie otwierało którychś drzwi i psuły się mikrostyki, lecz uwazam ze mikro są ok bo po wciśnieciu pipka lub przekreceniu kluczyka słychać cykanie styczników w module i gdzieś w skrzynce bezpieczników. jakieś pomoce? Z góry dziekuje
  6. Czy jeśli w celu wymiany uszczelki koltektora ssącego Z18XE, potrzebuje nasadek 3/8 cala? Można gdzieś znaleźć schemat tego elementu. jakie ma śruby/gwinty?
  7. Witam, chciałbym się poradzić kogoś kto wymieniał katalizator w swojej Viki. Który zamiennik jest wart swojej ceny? Czy jest sens dopłacać 300 zł do BOSALa, czy JMJ w zupełności wystarczy? (Dla osób doradzających pozbycie się katalizatora na amen - nie biorę tego pod uwagę) Z góry dzięki za odp
  8. Panowie W mojej viki występuje dalej problem z ruszeniem po chłodnej nocy (1.8 (Z18XE)+ LPG(ELPIGAZ)) . Gdy odpalam furę z rana, to jest wrażenie jakby silnik pracował na 3 cylindrach, czuć drgania + jak się wciśnie pedał gazu jest lekka dziura w mocy (przy pierwszym wciśnięciu). Gdy się podejmuje próbuje włączenia do ruchu ( krótko po odpaleniu) to auto szarpie i brakuje mu mocy - dopiero jak się przeczołga te kilkadziesiąt metrów(lub poczeka długo z ruszeniem) to powoli się stabilizuje i można normalnie jechać - na rozgrzanym silniku nie ma już żadnych problemów, może jedynie wrażenie, że na benzynie jest mniejsza moc niż na gazie. - jeśli awaryjnie odpali się z gazu, to silnik pracuje normalnie ( nie ma żadnej dziury w mocy i jest od razu gotowy do jazdy bez szarpania) Udało mi się podpiąć do kompa ( o to błędy które mi się udało wyłapać) p0130-04 p0100-06 p0036-08 p0170-12 p0571-52 p1483-06 Dodam jeszcze, że w aucie zostały niedawno wymienione pompa i filtr paliwa.
  9. Witam klubowiczów. Jest to mój pierwszy post tutaj w związku z czym z góry przepraszam za niedociągnięcia. A więc, mam problem z moją Vectrą B 1.8 16V 115KM z 1999 roku z silnikiem X18XE1 (Według VIN wersja sport/ Przeróbka Irmscher) A więc, zaczęło się od głośnej pracy pompy paliwa po trasie autostradą (ponad 500km) aż po tygodniu samochód nie odpalił rano. Po stuknięciu w pompę samochód odpalił ale postanowiłem ją wymienić. Była to oryginalna pompa BOSCH, więc miała prawo paść. Kupiłem zamiennik z Magneti Marelli (Cena po zniżce 136zł). Założyliśmy ją i wszystko super, po około 10 kilometrach zaczęła chodzić 3x głośniej od starej, na zewnątrz było słychać typowy dźwięk głośno pracującego silnika elektrycznego w środku również ale nie tak jak na zewnątrz. Oddaliśmy ją do reklamacji i od razu wzięliśmy drugą taką samą i co... Tak samo głośno od samego początku. Kolega w swojej vectrze 1.6 ma taką samą i pół roku bez zarzutu działa. Więc na próbę włożyliśmy moja do jego samochodu i tak samo głośno pracowała. Pomyśleliśmy, że problem leży po stronie zaworu podciśnienia/odpowietrzenia baku (199b DELCO REMY) ten przy obudowie filtra powietrza z dwoma wężami i kostką. Po odpięciu zaświecił się check więc samochód go "czuje". Poprzedni właściciel powiedział, że go wymieniał kiedyś bo mu "wyło w baku". Okazało się, że jeden wąż jest zaślepiony. Po założeniu węża bez zaślepienia po jakimś czasie jazdy, strzelało mi w baku, jakby wciągał się i strzelał (wciąż z tą wyjącą pompa magneti marelli) W końcu w nerwach kupiłem pompę BOSCH. Pewni, że będzie cisza a tu okazuje się że też ją słychać. Z ciekawości na chodzącym silniku kolega odkręcił korek od wlewu do baku, sykneło powietrze a jak dodałem gazu pompa się uciszyła. Wiec, zaślepiłem ten zawór z powrotem i chodzi cicho, nie idealnie ale trzeba położyć ucho na tylnej kanapie żeby usłyszeć szumienie. Kupiłem inny używany zawór podciśnienia i do pierwszego dodania gazu była cisza, odkręciłem korek a tu powietrze i głośna pompa. A więc oprócz tego mega dziwnego przypadku z pompami, powie mi ktoś co jest winne tego zasysania baku i głośnych pomp? Oczywiście za miesiąc okaże się czy reklamacja tych magneti marelli x2 będzie uznana. Może miał ktoś taki przypadek bo dla mnie to już czarna magia. Zastanawia mnie też może, czy nie jest winny jakiś dziwny zawór który jest pod deklem pompy paliwa w baku z trzecim dodatkowym wężykiem. Kolega w vectrze 1.6 z 96 roku tego nie ma. Tyle zamieszania z głupią wymianą pompy.... Dodam jeszcze, że przy każdej pompie praca silnika była normalna (szedł jak burza).
  10. Witam posiadam Opla Vectrę b 1.8 16v otóż przy jeździe na benzynie wyskakuje oto taki błąd który udostępniam pod filmikiem . Prosiłbym o odczytanie tego błędu, ponieważ najzwyczajniej nie znam się :/ błąd wyświetliłem za pomocą zwarcia bodajże pinu 5 z 6. Z góry dziękuje i pozdrawiam!
  11. Czołem! Szukałem wszędzie jednak z podobnym problemem się nie spotkałem dlatego pozwoliłem sobie utworzyć nowy temat. Pacjenci: 2x Vectra C 2.0Turbo Z20NET z 2007 roku z identycznymi instalacjami LPG montowanymi w tym samym zakładzie. Dla ułatwienia rozdzielę je na Czarną i Srebrną. W zasadzie przez 1,5 roku nie było żadnych problemów po zamontowaniu LPG. Jednak jakieś pół roku temu zaczęły się problemy: W Czarnej początki były takie, że po uruchomieniu silnika po nocy obroty zachowywały się normalnie jednak przez jakieś 1-2 minut dodanie jakiegokolwiek gazu powodowało spadek obrotów - przydławienie, do zgaśnięcia włącznie. Gdy silnik przełączył się na zasilanie LPG problem znikał. Można było normalnie ruszyć. Zdarzało się przy dojeżdżaniu do skrzyżowania, po wrzuceniu na luz podczas końcówki wyhamowywania silnik gasł. Również podczas parkowania, gdy znalazłem już miejsce i chcąc wjechać w nie zrzucałem na luz w celu redukcji biegu jednocześnie skręcając kierownicę silnik bardzo często gasł. Aktualnie przerodziło się to w samoistne gaśnięcie silnika po uruchomieniu. Jeżeli nie dodam gazu zaraz po puszczeniu kluczyka i utrzymywaniu ok. 1500-2000rpm to silnik gaśnie. Udaje się go takim sposobem odpalić po jakiś 2-5 zapaleniach. Występuje to tylko po nocy. Gdy podczas porannej jazdy pozostawię pojazd na 8-10h problemu z uruchomieniem nie ma. Wyjeździłem bak na benzynie. Było dobrze przez dwa dni. Po czym problem wrócił. W Srebrnej zaczęło się od razu od gaśnięcia po zapaleniu. Silnik wchodził na obroty około 1200rpm, po czym gasł. Początkowo mechanicy stwierdzili, że to pompa, wymienili - problem nie zniknął. Po szarpaninach oddali kasę i zabudowali starą pompę. Kolejny werdykt, to że paliwo się cofa z listwy. Miało pomóc kilkukrotne przekręcanie zapłonu i czekanie aż pompa paliwa wytworzy ciśnienie w przewodach. Nie widzę znacznej poprawy. Może odrobinę lepiej ale również gaśnie bez dodania gazu po odpaleniu. Może krócej kręci rozrusznik. W końcu pojazd trafił na tydzień do gazownika, nie zajmuje się tylko gazem. Bardzo duży warsztat, wręcz fabryka. Stwierdzili duże rozbieżności pomiędzy dawkami na wtryskach. Wymontowali wtryskiwacze. Wrzucili do maszyny i wykryli, że jeden był całkiem zapieczony a reszta działała na ok. 50%. Na 3 wtryskiwaczach zrobili około 5-6 cykli czyszczenia w maszynie i podobno jest całkiem dobrze. Podobno jeden cykl trwa około 45 minut. Jeden zapieczony przeszedł 12 cykli czyszczenia i w końcu się uruchomił. Oddali auto i kazali jeździć na benzynie z dolanym środkiem do czyszczenia wtrysków (STP). Pojazd zrobił trasę do Warszawy i z powrotem i wrócił po tygodniu do warsztatu z przejechanym ponad 1000km i przepalonymi dwoma bakami BP - każdy z butelką STP. Diagnoza - wtryski chodzą ale nie trzymają paliwa po zgaśnięciu silnika. Powoduje to cofanie się paliwa na postoju i ciężkie odpalanie. Niby wystarczy kilka razy przekręcać zapłon i powinno być lepiej. Potrzebna wymiana wtryskiwaczy. Numer części 55559397 DENSO 7DBDX Polecono w Czarnej przejeździć bak z STP. Przy okazji mam możliwość podpiąć pod kompa i sprawdzić dawki. Tylko jeszcze nie wiem gdzie to znaleźć. Co o tym sądzicie drodzy forumowicze? Czyszczenie spowodowało uszkodzenie tych wtrysków i faktycznie potrzebna jest wymiana? Ma ktoś namiar na takie wtryski? Dwa warsztaty nie poradziły sobie ze znalezieniem części. Pozdrawiam, Matt
  12. Witam, przekopałem wszystkie tematy jako również wszystko w aucie. Zmieniałem ze zwykłej klimy na klimatronic u mnie w Vectrze tj 2.2dti 04r. Klimatyzacja się nie włączy, ciśnienie odpowiednie, czynnika 730g, op com nie ma błędów, ecc aktywowałem w silniku i bcm tak że go czyta, na testach opcom klimatyzacja dziala jednak w blokach pomiarowych włączając klimę sterownik silnika pokazuje cały czas nie aktywny. Teraz tak wiązka pod deską jest z 2.2 oryginal klimatronic, reszta wiązki jest od auta w które to włożyłem czyli 2.0 dti jednak silnik też zmieniałem na 2.2 i bez problemu chodzi. Także mnie zastanawia czy nie ma różnicy w pinach pomiędzy wiązkami?
  13. Dzień dobry wszystkim, Trochę już zbyt długo kombinuje i jeżdżę od warsztatu do warsztatu i albo mówią mi, że wszystko jest OK, albo nie wiedzą w ogóle o co chodzi. Otóż moim problemem jest brak mocy w mojej vectrze (sprawdzone na hamowni) moc w okolicach 120km/150Nm. - Nie ma nigdzie żadnych błędów z silnika, - już nic nie szarpie*, nic nie klekocze(kzfr wymieniane w zeszłym roku wraz z elektrozaworami), - wymiana oleju wraz z wszystkimi filtrami co 10k + płukanka(niecałe 4k po wymianie, w tej chwili jakiś motul, nie pamiętam dokładnie oznaczeń, ale odpowiedni dla tego silnika, 5w30) - niedawno wymienione świece zapłonowe(po wymianie wykresy z hamowni zrobiły się trochę bardziej płaskie, bez szarpnięć), przed wymianą świec czuć było wyraźne falowanie mocy na przyśpieszaniu przy zimnym silniku, na zasadzie wciskam gaz i mi przyśpiesza normalnie, później na sekundę muli i później znów przyśpiesza normalnie, po wymianie świec wszystko wróciło do względnej normy. - przed drugim pomiarem zatankowałem pełny bak 95 nitro+ i do tego wlałem jeszcze uszlachetniaczy, aby wyeliminować efekt gorszej jakości paliwa + przejechałem na tym paliwie około 200KM przed samym pomiarem. - auto bez problemu potrafi się rozkulać do 180/200 przy wietrze w plecy także tutaj problemu nie ma, głównie chodzi o to, że strasznie nawet jak na ten silnik to auto muli. Jechałem innym 1.8xer w zafirze b i przy pełnym załadunku efekt mniej więcej podobny do mojej pustej vectry c. Czy ktokolwiek może mieć jakieś pomysły co może być jeszcze nie tak? Chciałbym uniknąć wizyty w aso, bo tam za samo podłączenie komputera życzą sobie panowie 400zł, a w komputerze nic nie widać, sprawdzane na opcomie china, opcomie pro oraz tech2. Jeżeli temat się dubluje to przepraszam i proszę o wskazanie mi odpowiedniego działu, w szukajce nie znalazłem nic co by mogło przypominać moje problemy. @EDIT: Gazu nie mam i nie zamierzam zakładać
  14. Witam. Mam problem z Vectrą, spala w mieście 16-17l oraz 13-15l LPG w trasie, spalanie PB odpowiednio ~1-2l niższe, ale to nadal bardzo dużo. Jazda oczywiście ekonomiczna, 90-110 po autostradzie. Kolejny problem jest taki, że przy maksymalnie otwartej przepustnicy wkręca się ładnie do 5500-6000 RPM, po czym traci moc i w żaden sposób nie chce się wkręcić wyżej, poniżej tych obrotów wszystko jest ok, prędkość maksymalna to 160 km/h i silnik już nie daje rady. Jeśli na luzie wkręcę ją do okolic gdzie traci moc czyli ~6 tys i puszcze gaz, to trzęsie silnikiem na wolnych obrotach, coś jakby silnik chodził na 3 cylindry, po ~10-30sek znów chodzi równo do następnego wkręcenia do 6tys. Błędy jakie wystąpiły to P0378 oraz P0778. Przekopując google i fora wszystko wskazuje na czujnik położenia wału, który miał się znajdować pod obudową filtra oleju, po lewej stronie (zaznaczyłem na zdjęciu), zastanawia mnie fakt dlaczego wtyczka ma tylko 1 pin, zwykle mają 3. To na pewno jest czujnik wału? Jeśli nie to proszę o jakieś zdjęcie. Po zdjęciu świec wszystkie wyglądają tak samo i mają jasno-brązowy kolor. Objawy występują odkąd kupiłem samochód, co jeszcze mogę sprawdzić przed wymianą czujnika? Z góry dzięki Samochód: Opel Vectra B, Rok 2001, Silnik Z22SE
  15. Witam, Mam problem z Vectra C 1.9cdti 120km 2004r kombi. Mianowicie zauważyłem znaczne skoki temperatury. Po nagrzaniu temp rośnie do ok 93-94 według wskaznika, według komputera pokladowego wtedy jest 99st. Na rozgrzanym silniku wygląda to mniej więcej tak, że urośnie do tych 98/99 i wtedy zaczyna spadać do ok.84/85 st, a po kilku minutach jazdy to samo od nowa. Czy termostat otwiera się zbyt późno ? Dodam, że nie słyszałem żeby załączał się jakiś wentylator, wie ktoś z was może jak sprawdzić jego sprawność, gdzie on jest ?
  16. Witam, ma moze ktos do sprzedaży kolektor ssacy do opla vectry 2.2 direct w dobrym stanie, kompletny, w serwisie 1700...
  17. Witam! Mam taki problem...jakiś miesiąc temu wymieniłem dpf na nowy, ponieważ stary był już całkiem zawalony i się nie nadawał do niczego...wszystko było ok do czasy gdy ostatnio zaczął się pojawiać taki problem, iż po przejechaniu gdzieś 5km samochód zaczął przechodzić w tryb awaryjny i tracić moc...pojechałem do mechanika, który podpiął samochód do kompa i wyskoczył błąd "za duża różnica ciśnień w dpf" czy jakoś tak...mechanik doszedł do wniosku że to wina czujnika ciśnień, wymienił go na nowy czujnik boscha, skasował błąd lecz znowu po przejechaniu ok 5km samochód przechodzi w tryb awaryjny i wyskakuje ten sam błąd...ktoś może miał podobny problem i wie w czym może tkwić problem??? czy to może coś z elektryką i komputer szwankuje...
  18. Witam, problem tkwi w emisji spalin. Byłem wczoraj na przeglądzie i okazało się ze jest zawyżony i spała się w tłumiku.... gościu mi powiedział żebym zalał inny olej aktualnie mam 5w30 jaki wlać ? Czy to pomoże Czy może problem jest gdzieś indziej. Bierzcie poprawkę ze to Anglia.
  19. Mam problem a mianowicie przekładałem skrzynie w Vectre 2.0 16V 98r. (Poszła satelita) Wszystko obyło się przez problemu, który pojawił się przy odpowietrzaniu. Mam nawet specjalny przyrząd do tego ale nic nie daje w ogóle nie pojawia się płyn, nawet próbując zaciągnąć bezpośrednio przez wąż a nie odpowietrznik. Przed rozebraniem elektryki żeby się dostać do pompy chciałbym zapytać czy ktoś miał podobny problem.
  20. Witam kolegów, od niedawna mam problem, dość denerwujący przy pokonywaniu krótkich, miejskich odległości. Aczkolwiek chodzi mi o dziwny stukot dochodzący z obudowy głośnika w drzwiach znajdujących się od strony pasażera. Najczęściej stukot pojawia się podczas drgań samochodu, czytałem na forum w kilku tematach, że większość osób ma problem z trzeszczącymi plastikami. Próbowałem już różnych sposobów, "ręcznego" dobijania lub dociskania obudowy do drzwi, psikanie plakiem, psikanie silikonem wewnątrz głośnika i na jego łączeniach z plastikiem od drzwi, no ale problem zanikał tylko na chwilę, bądź w ogóle, a wręcz przeciwnie było jeszcze gorzej. Mial ktoś podobny problem i wie jak go rozwiązać? Myślałem, że może to byś problem również i kół, lub koła po prawej stronie pojazdu, ponieważ jadąc po autostradzie zauważyłem ciągle wibracje prawego lusterka i szyby od strony drzwi pasażera. Jak postępować koledzy? Pozdrawiam.
  21. Witam . Od niedawna jestem posiadaczem VC 1.8 benzyna i mam z nią problem . Po wymianie oleju auto zaczęło mi dużo oleju brać . Po przejechaniu 500 km wzięło mi 1 litr oleju ! Silnik jest suchy , tylko jest wyciek od dołu , mam dużo oleju na podluznicy z prawej strony . Proszę o pomóc i dobra radę .
  22. SpiderFYM

    Który silnik najlepszy do LPG?

    Witam wszystkich, Przymierzam się do zakupu Vectry C w liftbacku. Biorę pod uwagę 3 rodzaje silnika - 2.0 turbo (175KM), 2.8 (250KM) oraz 3.2 (211KM). Pytanie - któy z tych silnikó będzie najlepszy do gazu? I takie pytanie pzoa tematem, wiem że 2.0 nie występowało z automatem ale czy jest jakiś konkretny silnik benzynowy, w którym automat się dobrze sprawuje?
  23. Cześć. Wczoraj po tych intensywnych ulewach zauważyłem, że dywanik od strony pasażera przedni jest cały mokry, wyciągnąłem go i zobaczyłem że podłoga w miejscu dywanika jest cała mokra, na tyle sucho. Co może być tego przyczyną? Przeczyściłem jakiś odpływ tam gdzie umiejscowiony jest filtr kabinowy. Wrzucam zdjęcia tego co wyczyściłem: https://imgur.com/4RHWpKf https://imgur.com/xHtMJDu ((nie ma tego plastiku bo go zdjąłem na czas robienia zdjęcia)) Z góry dzięki za odpowiedzi!
  24. Witam.Niedawno stałem się posiadaczem tuby samochodowej JBL GTO1204 BP-D ze wzmacniaczem JBL 7001 +kondensator 2 Farady grającym z radiem JVC KW-R920BT po około minucie głośnego słuchania i tuby podkręconej na maxa wydobywa się nieprzyjemny zapach z tuby przypominający "spaleniznę" Co to może oznaczać?
  25. Witam,Jak podłączyć radio JVC KW R920BT pod sterowanie z kierownicy w Vectra C 2007r.
×