Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'vectra c'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 226 results

  1. Przebieg może być oryginał,ja mam taki.Ale to do weryfikacji na miejscu,lub dekoder vin.Przecież kombiak w dieslu to powinien zarabiać na siebie(I tak przeważnie jest) a nie jeżdzć jak auto rodzinne.Choć i tak bywa.
  2. witam czy zaloguje wyświetlacz kolorowy (nie wylogowany) mając pin do swojej vectry c lift
  3. Witam forumowiczów, posiadam pojazd Opel Vectra C 1,9 CDTI 120 KM (po lift). Od dłuższego czasu borykam się z problemem wycieku płynu chłodniczego przez odpowietrznik (zaworek) znajdujący się na rurze wodnej (z przodu silnika). Po rozgrzaniu silnika płyn odparowuje, zostają tylko ślady korozji na w/w rurze. Po zgaszeniu pojazdu nie ma żadnych śladów wycieków, poziom płynu jest w normie na zbiorniczku. Po przyjściu do auta rano po kilku godzinach postoju auta od odpowietrznika rury(zaworka) jest wszystko zalane płynem chłodniczym. Proszę was o diagnozę dlaczego wyrzuca płyn chłodniczy przez w/w odpowietrznik.
  4. Jak w temacie czy sami wymieniacie olej silnikowy i filtr paliwa? Ja kilka razy wymieniałem ale tylko wtedy gdy i tak musiałem wejść pod samochód. Jak wymieniałem olej w Vectra C 150 km Macie poniżej w filmiku. Może się komuś przyda.
  5. Drodzy, Podszedłem dzisiaj do prostego, jak mi się wydawało, zadania. Sprzęgło się ślizga od jakiegoś czasu, wszedłem więc na kilka stron popularnych hurtowni z częściami, żeby zamówić jakiś godny zestaw LUKa lub Sachs'a... I okazało się, że nie będzie tak miło. Pomimo przefiltrowania po modelu, roczniku i siniku Sachs różnicuje zestawy sprzędła w zależności od głębokości koła zamachowego- 19,2 lub 21,8 mm. LUKa też w internecie znajduję z różnymi numeri części (różni się chyba docisk), więc domyślam się, że również ich zestawy są inne dla różnych kół zamachowych. I teraz pytanie: Czy bez zaglądania w bebechy przez mechanika można jakoś ustalić jakie koło zamachowe jest zamontowane i jaki zestaw np. LUKa będzie odpowiedni? Wie ktoś, czy rodzaj koła zamachowego to czysty przypadek, czy może od jakiejś daty produkcji była zmiana? Może TIS coś podpowie, albo gdzieś szukać po VIN (W0L0ZCF6851092561)? Próbując zgłębić temat znalazłem wątek (link poniżej), w którym użytkownicy Z18XE uskarżają się na szarpanie przy ruszaniu. Problem został rozwiązany przez wymianę koła zamachowego z 19mm na 21,6 (pochodzące z Z18XER od maja 2007) i dopasowanie odpowiedniego zestawu sprzęgła LUK. U mnie problem z szarpaniem nie występuje. Może jest tak, że na początku produkcji wkładali koło 19mm, które szarpało, później zmienion0 je na 21,8? Jeżeli ktoś jest w stanie szybo coś podpowiedzieć będę meeeeeega wdzięczny po muszę szybko zamówić sprzęgło- przede mną trasa ponad 4tys km z czego dużo po górach, więc sprzęgło musi być na genau
  6. Montaż zestawu LED Amic/NSSC 510 do Opla Vectra C 2007 - zamiast halogenów. Powyżej - efekt końcowy 0. Przygotowanie Potrzebne rzeczy torx 20, klucz 8 najlepiej nasadowy z przedłużką 'szybkozłączka' czerwona żeby wpiąć się w kabel od świateł pozycyjnych warto dokupić (wszystko fi. 5) 8x śruba długość 12-16 mm + 8x nakrętka samokontrująca + 12 x podkładka (dla lepszego zamocowania lampy - w zestawie są małe śruby fi. 4 i moim zdaniem nie dadzą rady) ja musiałem odwiedzić mechanika żeby w komputerze przeprogramował i wyłączył światła mijania, które się automatycznie włączały w pozycji 0 po uruchomieniu silnika. Przy okazji wyprogramował fabryczne halogeny żeby nie dawały błędu. 1. Uchylamy zderzak Banalnie proste nawet dla mnie. Odkręcamy po 6 śrub (torx 20) z każdej strony. Nie trzeba podnosić samochodu. To nie są wszystkie śruby zderzaka ale te wystarczą żeby go uchylić. Zderzak oprze się o podłoże (jak samochód będzie wyżej, np. na podnośniku, może się połamać, więc ostrożnie). 2. Odkręcamy halogeny (x2) Odkręcamy 3 śruby 8mm. Przy odchylonym zderzaku idzie łatwo. Do odkręcenia dolnych śrub przyda się klucz nasadowy z przedłużką. 3. Odkręcamy i wyciągamy prawą lampę. 3 śruby 8mm, odpinamy przewód i wygciągamy. Uwaga, żeby wypiąć przewód trzeba wyciągnąć na bok czerwoną 'zawleczkę' (i nie połamać:) 4. Wyciągamy jedną z kratek (albo dwie, albo żadnej) Musisz się przyjrzeć zaczepom od środka i następnie je podważyć i wyjąć kratkę. Nie musisz wyciągać obu kratek bo montaż tak naprawdę możesz zrobić na zderzaku. Ja wyjąłem jedną i na niej się 'nauczyłem'. Wyciąganie zaczynamy od czterech zewnętrznych zaczepów mocujących, chociaż od środka nie ma to znaczenia (od zewnątrz jest dużo trudniej). 5. Montujemy lampę do kratki (x2) i kratkę do zderzaka Wg schematu powyżej. Uwaga uchwyty do lampy wg instrukcji mocuje się na dwie płytko wchodzące śruby. Ja wkręciłem własne długie śruby z nakrętką samokontrującą, którą dociskałem (czyli dociskałem nakrętkę a śruba była nieruchoma!). Te lampy są metalowe i dość ciężkie, moim zdaniem fabryczne krótkie śrubki (nie dali nawet podkładek) nie dałyby się mocno docisnąć, co przy drganiach samochodu nie wytrzymałoby długo. Uwaga, fabryczna blaszka montażowa po przecięciu wystarcza 'na styk', więc otwory dla śrub montażowych w kratce trzeba wywiercić dość blisko lampy - praktycznie najbliżej jak się da (albo kupić inne zaczepy) 6. Układamy instalację Wg schematu powyżej. plus do zaznaczonego miejsca gdzie daje prąd po przekręceniu kluczyka minus zaczepiłem do ścianki grodziowej obok lampy (był tam otwór w którym wkręciłem śrubę z nakrętką) moduł elektroniczny przymocowałem do plastikowej ścianki obudowy akumulatora przewody elektryczne do lamp przeciągnąłem przez otwór prawego reflektora (nie przeszkadza po jego założeniu) i poprowadziłem wzdłuż zderzaka - tam gdzie przewody od czujników cofania żółty kabel (który wyłącza światła) wpiąłem za pomocą szybkozłączki do przewodu św. pozycyjnych (u mnie szaro - czarny) 7. Sprawdzamy czy działa - koniec Po przekręceniu kluczyka ledy zapalają się. Po włączeniu pozycyjnych i mijania gasną.
  7. Witam wszystkich, mam pewne pytanie odnośnie prawidłowego (?) podłączenia suba. Posiadam niestandardowe radio Pioneera 2 dinowe, separator do podłączenia anteny, oraz aktywny sub z tyłu. Problem polega na tym, iż po podłączeniu przewodu z suba do remote control, połowicznie tracę siłę odbioru radia, które też jest wpięte w to "sterowanie". Zaczynają się trzaski itp.. Po odpięciu kabla sygnałowego od suba radio odbiera jak zoryginał. I tu nasuwa się pytanie, czy tak musi być, czy jest na to jakaś rada? Chciałbym żeby radio ładnie obierało i sub żył, bo obecnie muszę wybierać między tym a tym, a Maryi nie mam zamiaru słuchać. Z góry dzięki
  8. Witam, chciałbym się doradzić, ponieważ w mojej Viki do górnej pokrywy brakowało jednej śrubki, a ta co została, raczej nie wyglądała na oryginalną. Ktoś może doradzić jaka powinna być rozmiar/długość tej śruby, albo co wpisać w internet by ją znaleźć? Chciałbym jednak jeździć z założoną pokrywą, po coś w końcu ją mam, ale chcę, żeby też idealnie siedziała na swoim miejscu. chodzi mi o te śruby (zdjęcie z internetu) , z góry dziękuje
  9. Chcialbym do vectry c zalozyc wieksze tarcze od saaba 9-3 aero tam sa 308mm i potrzebuje jakies jarzma pod te tarcze bo zaciski byly te same pomoze ktos mi poszukac jakies jarzma na przod moze ktos juz tak zakladal to cos podpowie
  10. Witam serdecznie! Chciałbym się dowiedziec czy wiecie może gdzie w Vectra C (radio NCDC 2015+Telefon Nokia) ukryty jest mikrofon telefonu, bo jakoś nie moge go zlokalizować a musze wymienic.
  11. Szanowni użytkownicy forum, potrzebuję wsparcia w rozwiązaniu problemu. Wyskakiwał mi błąd P0597, jak wiadomo termostat w pozycji otwartej. Spadająca temperatura podczas jazdy to potwierdzała. Termostat został wymieniony. Stary po oględzinach miał szczelinę, grzybek z uszczelką nie przylegał do obudowy a dmuchając powietrze przelatywało przez niego. Więc płyn również przelatywał jak przez sito. Wymieniony został również czujnik temperatury znajdujący się w plastikowej obudowie przy silniku, do której mocuje się termostatu. Wydawałoby się, że po wymianie sprawa załatwiona. Ale po wykasowaniu błędu pojawiał się ponownie. Błąd plus spadająca temperatura podczas jazdy. Przystąpiłem do eksperymentów. Odłączyłem grzałkę. Samochód się nagrzewa i trzyma temperaturę. 90 stopni na wskaźnikach i 100 stopni w ukrytym menu. Odczyt błędów i to co można się było spodziewać. Obwód grzałki termostatu otwarty i auto z kluczykiem na stałe, ale to z wiadomych przyczyn. Zamontowałem stary termostat w komorze silnika na sucho i podłączyłem pod niego grzałkę. Oczywiście błąd się pojawił i po otworzeniu maski po jeździe widzę, że termostat stary doczepiony w komorze jest otwarty. Nowy bez podłączonej grzałki w tym czasie trzyma temperaturę. Podłączyłem miernik napięcia tak abym mógł monitorować napięcie jakie pojawia się na grzałce podczas jazdy (doczepiłem kabelek i poprowadziłem do wnętrza kabiny, grzałka wpięta cały czas do termostatu). Czyli konfiguracja tak: nowy termostat bez grzałki, stary podpięty na sucho z grzałką podpięta do miernika. Dalsze ustalenia. Błąd z komputera wykasowany. Auto z kluczykiem znika wraz z pozostałymi kontrolkami.Samochód odpalany rano po nocy. Na mierniku ~0,6-0,7V. Odpalam, spada do 0,34V. Temperatura płynu w ukrytym menu taka jak na zewnątrz, no w przybliżeniu. Ruszam, przejeżdżam kilkaset metrów, patrze na miernik, 10V na mierniku. Wyłączam silnik, włączam zapłon, ikonka z kluczykiem nie gaśnie razem ze wszystkim (znika oczywiście po odpaleniu silnika), podłączam komputer i widzę błąd P0597. Co ciekawe. Po ponownym uruchomieniu silnika, napięcie w trakcie jazdy już nie rośnie i wynosi 0,34V. I już tak zostaje, nawet po przekroczeniu przez silnik 100 czy nawet 105 stopni nie załącza się grzanie grzałki, dopiero przy 108 stopniach termostat sam się otwiera. Wcześniej sprawdzałem przewody. Czerwony od grzałki to chyba stały plus z akumulatora, połączony z zaworami zmeinnych faz rozrzadu i nie wiem czym jeszcze. Drugi kabelek, brazowo-zolty idzie do ECU i pewnie on steruje napięciem. Czy ktoś może cos poradzić? Jakis punkt zaczepienia? Ktoś dysponuje jakimis schematami?
  12. Siema potrzebuje pomocy założyłem gwint JOM tył skręcony na maxa a siedzi jak wcześniej bez gwintu. O co może chodzić ?
  13. Cześć. Mam pytanie odnośnie oleju w samochodzie, jeździłem autem wszystko okej, nie kopci itd. Wiadomo w niższych temp. Pokaże się jakoś tam dymek, ale wracając do pytania, skasowałem licznik przejechałem około 250 km. No i na drugi dzień mówię sprawdzę sobie stan oleju w samochodzie byl na 4 kreski na bagnecie, więc ruszyłem w "trase" 80 km. Po przejechaniu około 40 km. Zaswiecila się kontrolka oleju ta na wyświetlaczu pod obrotami, więc zatrzymałem się na najbliższej stacji odczekałem z 5 min. Sprawdziłem bagnet i jego stan był już na jednej kresce, więc dolalem trochę oleju nie dużo bo też nie wiem czy nie przeleje go w końcu, może 100 ml. Dolalem 150. I gdy zapalilem samochód wszytko wróciło do normy olej zgasł i do tej pory się nic nie dzieje, skasowałem licznik i od tego momentu zrobiłem już ponad 150 km. I nic czy ktoś ogarnie co to może być? Czujnik?
  14. Witam. Posiadam Vectrę C 2008 rok. Dzisiaj zauważyłem że tylne szyby nie chcą się otworzyć. Mogę jedynie je otworzyć z panelu sterowania od strony kierowcy. Z tyłu zarówno lewa jak i prawa strona z przełącznika nie działa co może być przyczyną? Przycisk zabezpieczający przed otwarciem przez dzieci wyłączony.
  15. Drodzy Klubowicze, Jest to mój pierwszy post, a więc proszę o wyrozumiałość. Sprawdzałem już wszystkie tematy związane z problematyka czujnika deszczu. Problem pojawił się w ubiegłym tygodniu, po włączeniu manetką wycieraczek na poz. 1 (uruchomienie czujnika deszczu), wycieraczki włączają się w tryb czasowy. Czujnik podłączony jest prawidłowo, ponieważ wcześniej przed wystąpieniem tego problemu działał normalnie. Czy przychodzi Wam coś na myśl, co może być powodem, że wycieraczki wchodzą w tryb czasowy, a nie automatyczny? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam Miłosz
  16. Witam przeszukałem forum i nie odnalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi czy ktoś orientuje się czy do silnika Z18XE będzie pasował inny kolektor dolotowy taki w którym nie będzie klap wirowych, jeżeli tak to jaki. Zależy mi na jak najmniejszej ilości przeróbek najlepiej gdyby pasowała do niego oryginalna przepustnica od Z18XE. Pozdrawiam
  17. Witam wszystkich. Jestem nowy, więc za pochopne stworzenie tematu przepraszam. Starałem się znaleźć informację na forum, ale przeszukując kilkanaście tematów, nawet ściśle związanych nie znalazłem informacji, na której mi zależy. Posiadam Opla Signum rocznik 2007. Poprzedni właściciel informował mnie o niewielkiej stłuczce, która skończyła się malowaniem przedniego zderzaka. Zakupiłem nowy zderzak, bo poprzedni mimo regeneracji nie wygląda najlepiej. Widać, że ktoś robił na sztukę całą renowację. Czujniki po przeciwnej stronie wyglądają równie słabo, zupełnie jak lustrzane odbicie. Jakby środkowe były całkowicie wymienione, a zewnętrzne za bardzo przetarte papierem ściernym i zalane farbą. Jak widać na zdjęciach czujniki PDC wyglądają słabo, ale nimi już się nie przejmuję bo kupiłem nowy zderzak, który pasuje do rocznika i wyposażenia. Niestety, problem w tym, że nowy nie posiada czujników, a powinny wyglądać mniej więcej tak: Jest ogromna różnica, która jest bardzo widoczna. W chwili obecnej oba zamontowane PDC na środku przy tablicy rejestracyjnej robią wrażenie jakby zostały przeniesione z vectry c z 2002 roku i to w mało estetyczny sposób. Jak można się domyślić nie mogę ich przenieść ze starego zderzaka do nowego, muszę zakupić nowe. niestety nie wiem jaką mają nazwę kodową producenta GM i literkę, oraz w jakiej kolejności mają być montowane. Na internecie znalazłem wiązkę PDC do vectry c przed liftem, która posiada dodatkowe oznaczenia literek A,B.C,D lub zamiast D też było B, bo nie jest czytelne. Czyli A,B,B,C. Wiem, że te elementy się różnią i osobiście bardziej podoba mi się wersja LIFT, która pasuje do rocznika auta, ale nie mogę dostać tych prawidłowych elementów. Przeszukując allegro znalazłem taką aukcje, na której znalazłem możliwość zakupu na sztuki: Niestety nie wiem, jakie znaczenie mają te literki, domyślam się tylko, że muszą być odpowiednio rozmieszczone by pasowały do lewej, prawej strony i do środka. Posiadają inne oznaczenia J,K,L i nie wiem czy jest jeszcze jakaś literka przed czy po nich w kolejności. Może jedna się powtarza. Podsumowując 1. Jaki numer GM mają gniazna PDC do Vectry C/Signum Lift? 2. Czy mimo innej literki mają ten sam nr GM? 3. W jaki sposób mają być rozmieszczone w przykładowym zdjęciu 1- / 2- / 3- / 4-/ ? np:( 1-J) (2-K) itd...? 4. Jeżeli otrzymam pomoc z waszej strony i uda mi się zakupić taki gniazda na co je kleić? (klej czy spawanie plastiku?) 5. Gdzie mogę zakupić nowe/używane gniazda PDC? 6. Czy ktoś z forumowiczów posiada komplet na sprzedaż? Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale wyjaśniłem z czym mam problem. Pragnę także uprzedzić pytanie: "czemu nie ściągnę swojego starego zderzaka i nie sprawdzę?". Otóż nigdy tego nie robiłem i nie chcę teraz płacić komuś za sprawdzenie tego, a sam boje się uszkodzić. Inna sprawa, że aktualnie zainstalowane gniazda PDC mogą nie być fabryczne. Nie chce się sugerować czymś do czego mam wątpliwości.
  18. Witam. Posiadam vectra c 1.8 140km w gazie. Samochód nie odpala, rozrusznik kreci. Świece sprawdzone, cewka sprawdzna, filtr paliwa wymieniony, pompka paliwa też, czujnik położenia wału rozrządu też sprawdzony. Samochód pokazuje błędy 0014 i 0615 po wciśnięciu hamulca i gazu. Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? Bo ja już nie wiem
  19. Siemanko Vectro-maniacy, Pacjent Vectra C kombi 2.2 direct 2004 (przed lift). W wyżej wymienionym aucie zaistniał problem ze wspomaganiem kierownicy, manewrowałem na parkingu, maksymalnie skręcając do oporu kierownicą (już teraz wiem, że raczej nie jest to zbyt zdrowe ), ustawiłem auto jak trzeba i w momencie gaszenia silnika usłyszałem dziwny dźwięk dochodzący z przodu auta, jakby taki specyficzny strzał, od razu mnie to zaniepokoiło. Po jakichś 30 min odpaliłem samochód, a przy zegarach pojawiła się kontrolka kierownicy z wykrzyknikiem, wspomaganie przestało działać, na kierownicy jest odczuwalny duży opór. Wyjąłem i sprawdziłem bezpiecznik F9 7.5A brązowy - jest ok. Od tego momentu kontrolka już się nie świeci ale problem oczywiście nadal istnieje . Po wstępnej konsultacji z kilkoma elektromechanikami prawie każdy stwierdza, że najprawdopodobniej przestała działać pompa wspomagania. Na konkretną diagnozę do warsztatu udaję się za parę dni. Przygotowując się chciałbym zapytać czy jest ktoś z Was zorientowany jaka wersja pompy zamontowana jest w moim modelu? Znalazłem informacje, że jest niby 6 rodzajów tych elektryczno-hydraulicznych pomp wspomagania do Vectry C/Signum, m.in.: • na dwie wtyczki aktywne, montowana pod zderzakiem z prawej strony auta; czujnik kąta skrętu w module cim • na dwie wtyczki aktywne, montowana na przekładni kierowniczej; czujnik kąta skrętu w module cim • na trzy wtyczki aktywne, montowana pod zderzakiem z prawej strony auta; czujnik kąta skrętu w przekładni kierowniczej (maglownicy) Czy w razie coś ta część od Brytyjczyka Vauxhall'a będzie kompatybilna? Koszt używanej zregenerowanej z gwarancją od firmy z dobrymi opiniami na ten moment oscyluje w granicy 450-500 zł. Poza tym czy wie ktoś jaki płyn/olej do wspomagania powinien być oryginalnie zalany do tego auta? Czy jednak nie sugerować się tym i dolać czy wymienić na ten, który obecnie jest? Doradzacie jakiś ze średniej półki? PS. Umiejscowienie tego zbiornika to jakaś paranoja... Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady i chciałbym nadmienić, że w sprawach mechaniki samochodowej niestety jestem laikiem. Pozdrawiam!
  20. Witam wszystkich, mam dosyć specyficzny problem ze swoją Viki (Vectra C 1.9 cdti 120KM 2004 rok) mianowicie po włączeniu klimatyzacji auto gaśnie (najpierw obroty podskakuja do 1tys włącza się błąd trakcji oraz auto z kkuczykiem). Po podłączeniu Techa wyskakują błędy dotyczące przeplywomierza oraz rozrusznika. Została wymieniona wiekowa już sprezarka klimatyzacji (nabita na nowo wg tabliczki do 730g) jak również dmuchawa (bo już świerszczyki grały), rezestor dmuchawy oraz przepływomierz Boscha. Myślałem że już po wszystkim ale okazało się że jednak nie nadal po wlaczeniu klimatyzacji Viki gasnie (błąd trakcji oraz auto z kluczykiem się zapala). Po podłączeniu Techa nie ma już wyżej wymienionych błędów. Dodam że auto bez włączonej klimy jeździ normalnie odpala od strzała nie ma żadnych falowan w obrotach, zbiera się normalnie i mogę jeździć bez problemów do momentu włączenia klimy. Proszę o jakieś pomysły co może dolegac mojej Viki. Za wszystkie sugestie i pomysły z góry dziękuje
  21. Witam Wszystkich;) To mój pierwszy post na tym forum. Wiem że temat był już poruszany, lecz nie znalazłem niestety rozwiązania swojego problemu. Mianowicie nawiew nie działa mi na pierwszych 3 prędkościach, tylko na 4tym biegu... Wymieniałem rezystor dmuchawy, nawet kupiłem nowy panel i... nic... Nie mam pojęcia co to może być, mój mechanik też nic nie poradził, jego radą była tylko wymiana panelu właśnie. Ktoś może spotkał się z takim problem i wiecie jak go rozwiązać? Dodam że wentylator zaczyna mi już trochę "piszczeć".
  22. Witam, dzisiaj spotkała mnie nie miła niespodzianka w trasie, wentylator odmówił posłuszeństwa i przestał w ogole pracować (wczesniej występował problem z biegiem 2 i 3 i co jakis czas wyskakiwalo auto z kluczykiem) teraz problem jest taki, ze auto z kluczykiem swieci się cały czas a wiatrak w ogole nie wlacza się, przez co niemożliwa jest jazda. Od czego warto zaczac? Odłączyłem bezpiecznik FE36 i włożyłem spowrotem, to przez jeden dzień działało (dalej był błąd, ale wentylator włączał się i wyłączał i temperatura oscylowała około 90 stopni) , teraz nie daje to żadnego efektu, jakieś pomysły?
  23. Witam wczoraj wymieniłem zawór EGR , podczas jazdy około 100 km/h auto zgasło ... Odpaliło normalnie i pojechałem dalej . Dzsiaj jade auto zgasło z 5 razy i zaczeło się dusić i gasnie , chodzi głośno , ewidetnie się dławi spalinami . Proszę o pomoc , Czy to zawór nowy jest uszkodzony ?
  24. Doszło do tego, że mojej VC muszę wymienić przekładnię kierowniczą (ew. dać do regeneracji), gdyż cieknie mi spod prawej harmonijki. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy ktoś ma doświadczenia z regeneracją przekładni w Mirkowie? Bo z tego co patrzyłem na necie, to komentarze mają całkiem niezłe. 2. Czy jeśli płyn wspomagania był zawalony syfem i prawdopodobnie opiłkami to pompa wspomagania od razu z miejsca jest do wymiany. Jeśli nie to jak ją sprawdzić jej użyteczność? 3. Kolega mówił mi, że żeby wymienić pompę wspomagania trzeba podwieszać silnik. Z tego co widziałem to w Z28NET pompa wspomagania nie jest na przekładni tylko jest napędzana paskiem. Więc trzeba demontować łapę silnika, żeby się do niej dostać? 4. Czy po wymianie tej pompy (która jest chyba czysto mechaniczna?) trzeba coś kalibrować? Zastanawiam się nad zregenerowaniem pompy samemu, gdyż z tego co widziałem to prawdopodobnie polega to na wymianie uszczelek, uszczelniaczy i prowadnicę listwy z PTFE, którą akurat mógłbym sobie zrobić. Zastanawiam się czy będzie jakiś problem z dobraniem uszczelniaczy pod pierwszy szlif listwy. Wiem, że firmy które się tym zajmują zapewne mają swoich dostawców, a kupno ich detalicznie może być chyba niemożliwe?
  25. Miałem wymienianą przednią szybę (z AutoCasco, w ASO Opla)... Przed wymianą wszystko wyglądało tak (znaczy - nic się w oczy nie rzucaz szybą przednią): Teraz po wymianie - mam w okolicy lusterka takiego babola: Szyba ma oznaczenia w dolnym rogu: Splintex Laminated C DOT24 M139 AS1 Transp. 75% min. (E6) 43 R - 008599 E000254 ... i wg ASO wszystko jest ok, to jest właściwa szyba do mojego VIN W0L0ZCF3581044039 i tak ma być. Czy aby na pewno? To wygląda jak wielka kupa na środku szyby jakby to było coś nie do końca złożone/sklejone, czy tak to musi wyglądać?
×
×
  • Create New...