Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'termostat'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Kategorie

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Znaleziono 19 wyników

  1. Witam wszystkich Posiadam Vauxhall Vectra C od ok .1,5 roku . Ostatnio wymieniłem rozrusznik ( po przeczytaniu wątku na forum , problem z odpalaniem ) , teraz odpala od pierwszego , następnie wymieniłem rozrząd z pompą wody ( cieknąca pompa) , świece żarowe , filtry , oleje, chłodnice klimatyzacji , zaslepilem EGR ( błąd na desce rozdzielczej bo nie przeprogramowalem komputera ) . Nigdy wcześniej nie przywiązywałem większej uwagi do temperatury silnika bo wydawało mi się że jeżeli jest poniżej 80 to nawet i lepiej dla silnika bo się nie przegrzeje itp. ale ostatnio znajomy uświadomił mnie że jeżeli silnik nie osiągnie normalnej temperatury roboczej 85-95 to może wysyłać do komputera informacje ze silnik wciąż nie jest nagrzany przez co komputer podaje większą dawkę paliwa co się z tym wiąże większe spalanie które wynosi u mnie ostatnio ok 10 -11 l na 100 km w cyklu mieszanym . Po tej rozmowie zacząłem przyglądać się temperaturze silnika i waha się ona od 70 - 80 stopni temp na zewnątrz 5-20 stopni , raz na trasie stojąc w korku osiągnąłem 90 stopni ale po kilku minutach spadła do 75-80 . Moje pytanie brzmi czy może to być uszkodzony termostat ? Nawet w bardzo ciepłe dni temp nie przekracza 80 stopni , w trasie do pracy ok 7 km wskazówka nawet nie drgnie . Oglądałem filmiki jak wymienić termostat i nie należy to do najłatwiejszych zadań ale już wymieniałem kilka rzeczy w silniku a niestety w Anglii mechanicy krzyczą sobie ponad 200 f za wymianę a koszt części to ok 40 f . Może macie jakieś sugestie co z tym zrobić
  2. Witam, Mam problem z Vectra C 1.9cdti 120km 2004r kombi. Mianowicie zauważyłem znaczne skoki temperatury. Po nagrzaniu temp rośnie do ok 93-94 według wskaznika, według komputera pokladowego wtedy jest 99st. Na rozgrzanym silniku wygląda to mniej więcej tak, że urośnie do tych 98/99 i wtedy zaczyna spadać do ok.84/85 st, a po kilku minutach jazdy to samo od nowa. Czy termostat otwiera się zbyt późno ? Dodam, że nie słyszałem żeby załączał się jakiś wentylator, wie ktoś z was może jak sprawdzić jego sprawność, gdzie on jest ?
  3. Witam serdecznie, Bardzo proszę Was o wyjaśnienie za co odpowiada czujnik temperatury przy chłodnicy? Jakie są objawy niesprawnego czujnika? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. Ewentualnie jakby ktoś był na tyle uprzejmy przytoczyć również działanie drugiego z czujników PRZED termostatem(od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o wtyczkę od grzałki na termostacie). Po wymianie chłodnicy - nie wiem czy ma to bezpośredni związek - pojawiły się wahania temperatury - ciężko zagrzać silnik, w zasadzie można to zrobić jedynie stojąc w korku. Na trasie wskazówka opada nawet do 70-80*C. Dodam, że w menu ukrytym temperatura się zgadza z tym co na wskazówce, a gdy uda się zagrzać silnik - na postoju - do 105*C (na wskazówce trochę powyżej 90*C) to temperatura zaczyna spadać. Podejrzewam, że wewnętrzna uszczelka przepuszcza płyn do pełnego obiegu, co by chyba wyjaśniało to zjawisko(?). Być może wydajniejsza chłodnica uwidoczniła problemy z termostatem(?), ale zastanawiam się jeszcze, czy stary czujnik, który przełożyłem do nowej chłodnicy, mógł wyzionąć ducha. Kupiłem nowy termostat. Wcześniej profilaktycznie wymieniłem wspomniany już czujnik na plastikowej obudowie termostatu i chyba nic się nie zmieniło. Mam nadzieję, że dobrze opisałem problem. Z góry dziękuję za pomoc.
  4. Hej. Od pół roku borykam się z problemem wycieku płynu z okolic obudowy termostatu. Problem zaczął się po wymianie termostatu wraz z wymianą obudowy, bo poprzednia pękła przy montażu. Ale moze po koleji. Jakis rok temu zauważyłem, że termostat sie nie otwiera. Prosta sprawa. Oddalem do mechanika wymienił ale z przygodami. Pękła mu obudowa. Z racji ze oryginał samodzielnie nie występuje zamówiłem na allegro za 160zl. Przyszła, mechanik wymienil i git. Po tygodniu zauważyłem, że mojanowy termostat też szwankuje. To na reklamację, wymiana tym razem bez przeszkód. Termostat na szczęście działa do dziś. Niestety zauwazylem wyciek. Pomyslalem ze mechanika, reklamacja - mechanik znalazł mniemane źródlo. Łączenie obudowy z taką metalową rurką. Widoczne na zdjeciu. Wymienił rurkę która wg niego byla krzywa, a wraz z rurką uszczelkę. Uradowany pojechałem na mazury. Niestety po powrocie znów pojawił się wyciek z tego samego miejsca. I teraz jestem głupi. Wszystko nowe a cieknie dalej. Mechanik uważa że obudowa wadliwa. Macie z tym jakieś doświadczenia? A może jakąś pastę uszczelniającą tam trzeba włożyć? Jeżeli to obudowa to skąd kupić pewniaka? Dołączam fote z zaznaczonym miejscem. Jeszcze mały szczegół. Za każdym razem gdy zauważam wyciek pojawia sie nieaktywny błąd nie domykajacego się termostatu co sygnalizuje auto z kluczem gasnace dopiero po odpaleniu silnika. Gdzies wyczytałem, że może sygnalizować wyciek. Prawda?
  5. Właśnie wróciłem z Bułgarii, na szczęście mi się udało.... Wyjazd na wakacje więc wiadomo, pełen bak paliwa, pełen bak gazu, koło zapasowe i bagażnik w kombi pod dach w torbach, auto trochę siadło, ale bez przesady - jedziemy. Płaskie trasy i miasta w godzinach nocnych i porannych - bez problemu, trasa Transfogaraska w górach w godzinach porannych (14-18 oC ) na prawdę bez problemu!! Monotonne autostrady w Rumuni i na Węgrzech w temperaturach 27 - 34 oC - KATASTROFA !!!! Auto ma przegrzew, wskazówka temperatury cały czas wychylona do poziomu 92-94 oC - przy podchodzeniu do 95 oC ewidentna redukcja prędkości i chłodzenie silnika, tak przez setki kilometrów, aż do momentu - jebut, spokojny podjazd 120 km/h w temp. 32 oC temperatura osiągnęła 95-97 oC pojawiła się ikonka serwisowa (z kluczem) i wskazówka wędruje na 100 oC i wiem, ze mam przejeb...postój na awaryjnych na trasie.....szybko włączyłem gorące powietrze na kabinę i w 15 min udało mi się ochłodzić silnik do poziomu ~90 oC i zjechać z autostrady. Pierwsza diagnoza: spalony bezpiecznik dmuchawy F35 - 40A. Druga diagnoza: wypięcie wtyczki - sprawny wentylator chłodnicy. Miałem zapasowy bezpiecznik - wymiana - brak efektu. W tym momencie z bagażnika wyjąłem torebkę , w której miałem 5 m przewodu z włącznikiem (na wzór z poloneza) i razem z kolegą podłączyliśmy wentylator "na krótko" i przez 680 km gapiłem sie jak szpak w piz*... na wskazówki temp silnika i otoczenia i jak ten pajac włączałem wentylator w sytuacji >90 oC. Skąd miałem 5 m przewodu i włącznik? No właśnie - 3 lata temu miałem podobna sytuację na trasie do Torunia...Też monotonna autostrada, temp. otoczenia powyżej 30 oC i też jebuut, w pewnym momencie zobaczyłem tylko ikonkę z kluczem itd. Na szczęście 1 km dalej był wypadek i obsługa wypuściła mnie zjazdem serwisowym i podprowadzili mnie do stacji kontroli pojazdów, a tam magicy odzyskali ze złomu wentyaltor z astry II i podpięli mi właśnie te kabelki, których na szczęście nie wyrzuciłem tylko schowałem do bagażnika. Wtedy walnął mi wentylator, teraz nie...objawy te same. Po tamtej akcji kupiłem oryginalny wentylator, wymieniłem płyn i termostat na Wahlera - oprócz tego, że wszystko działało - tez silnik miał tendencję do przegrzewu. Nie dawało mi to cały czas spokoju ponieważ wskazówka nie siedziała pionowo na 90 oC więc kolejny raz wymieniłem termostat tym razem na polski Termot - jak widać, nic to nie dało. Jak dla mnie - mam jakiś defekt silnika. Rok temu też zaliczyłem Bułgarię, ale jechałem nocą. Ten silnik nie potrafi się wychłodzić!! Podczas kilku godzinnego gapienia się na wskazówki zobaczyłem tez dziwną rzecz - podczas spokojnej jazdy nocą (~100 km/h) w temperaturze ~18 oC na długich podjazdach (obwodnica Kraków - Katowice) wskazówka temperatury wychylała się do ~93 oC !! Włączałem wentylator przed każdym podjazdem....to chyba nie jest prawidłowe, przecież przy tej prędkości i tej temp. otoczenia nie powinien w ogóle się wentylator włączać (bez klimy). Wiec termostat? Ha, termostat pewnie się nawet nie domyka, ponieważ przy zjazdach i hamowaniu silnikiem temp. potrafiła zejść do 85 oC. Czy wentylator powinien mieć może drugi bieg jak w Omedze? Kolega ma Omegę i notorycznie temperatura podchodzi mu do 95 a nawet 100 oC, tylko mu nie wywala bezpiecznika, a nawet błędu. O co tu chodzi?? Skoro wentylator działa, bezpiecznik wymieniony to pewnie walnął ten moduł za wentylatorem, nie wiem. Na poniedziałek mam ustawionego mechanika i wiem, że mi usunie awarię, ale nie usunie przyczyny i w końcu za rok, 800 km od domu wydmucha mi uszczelkę i wtedy będę miał pozamiatane... Koledzy, proszę o podjęcie tematu.
  6. Problem z temperatura w moim Signum A mianowicie wskazówka w ogole mi się nie podnosi nawet przy przejechaniu dłuższego odcinka oczywiście przy takiej pogodzie jaka teraz mamy zima, zimno ,itp a w okresie letnim wskazówka sie podnosi dopiero gdy stoję w korku bądz naprawdę mocno mu depnę dodam ze problem mam ten od zakupu auta czyli jakieś 2 lata nie interesowałem się tym w ogóle ponieważ ciepło leci do kabiny po przejechaniu ok10 km Postanowiłem w końcu zatroszczyć sie o auto i wyeliminować wszystkie usterki bo w końcu auto ma mi służyć jeszcze na pewno pare lat Jaki moze byc tego problem ? termotat ? jakis czujnik ? czy moze cos innego moze tez opwodowac taka usterke ? Opel Signum 1,9 CDTI rok produkcji 2007 moc 120 km (88,00kw)
  7. Witam, Mam problem z wyciekiem z wężyka połączonego z termostatem w Vectra C kombi 2004r. 120km. Co to jest za wężyk ? Ma jakąś nazwę , zebym mógł go znaleźć i kupić ? Dodaje zdjęcie, na którym to zaznaczyłem. Dzięki za pomoc
  8. Witam. Drodzy forumowicze dzis zdazył mi sie dziwny problem. Zaczne od tego ze od dłuzszego czasu dzialo sie cos takiego ze gdy samochód wystygł po dluzszej jezdzie, to wąż odchodzący od termostatu do dolnej czesci chlodnicy zostawał jakby zassany. Robił sie płaski, wsyśniety. Kiedy odkrecałem korek zbiorniczka wtedy wracał do pierwotnego krztałtu. W niczym to mi nie przeszkadzało, zmieniałem korki zbiorniczka ale nic sie nie zmienialo. Dzis natomiast po nagrzaniu sie auta stałem na parkingu z odpalonym silnikiem czekając na kogos. W autku było cieplutko a na dworku zimno i sypał snieg. Nagle po kilku minutach z pod maski buchneła para. Zgasilem auto i otworzyłem maske. Płyn chodniczy tryskał ze zbirnika wyruwnawczego na wszystkie strony. Wąż miedzy termostatem a chłodnicą chłodny, wklesniety lekko raczej pusty.... Temperatura na wskazniku 92*C. Po chwili stan płynu opadł az do pusta.... Odkreciłem korek, wąż wrócił do swojego krztałtu, dolałem płynu (miałem litr zapasu) i znów odpaliłem auto. Wąż znów sie lekko zassał ale płyn juz nie kipiał. Całe szczescie ze do warsztatu znajomego miałem jakis kilometr wiec spokojnie dojechałem. Mechanik bardzo zajęty wiec nie wiem kiedy mi zdiagnozuje auto a ja umieram z ciekawosci ile mnie bedzie to kosztowało. Dodam ze ja obstawiam na to ze zblokował sie termostat i nie otworzył sie. Tylko ze ja termostat wraz z obudową wymieniałem jakies pół roku temu....... Drodzy Koledzy moze ktoś coś podpowie??? Prosze o jakieś sugestie, moze ktoś miał podobny przypadek? Będe bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.
  9. Witam Mam taki problem: Rozszczelniła się pompa płynu chłodzącego, uciekło sporo chłodziwa. Spuściłem pozostałą resztę, wymieniłem pompę, wlałem płyn (do 2 cm ponad poziom, przy ustawieniu temp grzania na MAX), i tutaj pierwszy problem: do układu weszło tylko ok. 2l :-/ Zapalam silnik, rozgrzewam do 105 stopni (płynu w zbiorniku nie ubywa), termostat się nie otwiera, 108 stopni, wentylator się nie włącza, brak ogrzewania w kabinie przy ustawieniu na MAX. Nigdzie nie wycieka, układ szczelny. Zostawiam auto na noc. Rano w zbiorniku sucho, dolewam płynu (ok. 0,7) do poziomu, jadę. Temperatura w hidden menu szaleje od 75 do 105 stopni (bardzo szybkie zmiany), ogrzewania brak, termostat chyba otwiera, bo rury gorące. Węże wchodzące do grodzi silnika (czyli chyba do nagrzewnicy) cały czas zimne. Co jest grane ? W sumie wlałem nie więcej niż 3 litry, to chyba trochę mało ? Czy układ jest cały czas zapowietrzony ? Jak skutecznie odpowietrzyć ? Dlaczego nie ma grzania ? Zauważyłem jeszcze, że po ustawieniu temp na MAX i wciśnięciu na "auto" nie zapala się diodka na przycisku, nawiew wchodzi na 6, wieje zimne powietrze. I jeszcze jedno: po rozgrzaniu silnika i odkręcaniu korka na zbiorniku, nie ma żadnego ciśnienia płynu, żadnego syczenia, nic kompletnie. Może ktoś pomóc, czy auto do mechanika ?
  10. Dobry wieczór Mam problem poza poduszką z moja Viki Opel Vectra b hb X 20 DTH 99r polift i po przejechaniu normalnym trybie iasto i trasa po 25km wskazówka w okolicy 2 / 3 niebieskiej kreski... spalanie wzgledem komputera i wlasnych wskazan 7/8l ON tylko Lotos Dynamic Troche zimno sie robi i ogrzewanie mimo ustawienia climatronic na 27st powoli grzeje... klimatyzacja sprawna plyn chlodniczy wymieniony w ASO - niestety z tymi oslonami pod autem nie dawalem rady to na wymiane pojechal do fialkowskiego gdzie szukac problemów?? jak z poduszka od strony rozrzadu sie uporam wezme sie za to:) pozdrawiam z Cieszyna
  11. Hej hej Kupiłem na Allegro termostat to mojego autka (bo trzyma się w trasie temperatura w okolicach niebieskiej kreski, rzadko wyżej). Kupiłem oryginał Wahlera z obudową, dziś dotarło. Więc teraz pytanie czy ma ktoś jakiś dobry sposób (najlepiej ze zdjęciami) jak to ogarnąć? Jest kilka porad, ale kilka do innych silników, jakieś do nowszej Vectry, był jakiś fajny ze zdjęciami ale z 2010 roku i już zdjęcia przedawnione i linki nie działają Pomoże ktoś?
  12. Witam serdecznie Posiadam Vectre C 2.2 16V ZS22E od ponad roku. Po zakupie we wrześniu 2015 postanowiłem włożyć gaz, który zainstalowany został w październiku. Mniej więcej od tego momentu zaczęła się ta historia, mianowicie wskaźnik temperatury ciągle przekracza temp. 90 stopni i utrzymuje się w granicach 94, gdzie z tego co pamiętam wcześniej stał jak przyklejony na 90-91. Oczywiście sytuację zgłosiłem u gazownika, podłączyli pod komputer i niby temperatura na komputerze jest OK (cokolwiek to wg nich znaczy). Niestety nie mam ukrytego menu i nie mogę śledzić wskazań temperatury na bieżąco. Jeździłem tak przez ponad rok przekonany, że wszystko jest ok, bo w sumie to tylko wskazówka się przesunęła, a auto nigdy się nie zagotowało czy coś. Przy ostatnich przymrozkach wyskoczyła mi na obrotomierzu kontrolka poziomu płynu w chłodnicy. Sprawdziłem poziom i rzeczywiście było ok 1 cm poniżej zgrzewu, ale pomyślałem, że to w związku z mrozem, więc poczekałem 1 dzień, ale się nie podniósł. Kupiłem płyn, dolałem i już go nie ubyło. Jednak trochę mi to nie dawało spokoju i postanowiłem zagłębić temat, bo wskazówka na 94 jednak denerwuje, zwłaszcza w zimie przy włączonym ogrzewaniu. Przegrzebałem całe forum i internet i znalazłem 3 możliwe przyczyny. Dodatkowo poziom płynu się podniósł i teraz jest ok 1-1,5 cm nad zgrzewem, więc płynu nie ubyło, tylko się gdzieś "schował" na kilka dni. Możliwe przyczyny: 1. Brak 1 biegu wentylatora. Zauważyłem, że po odpaleniu silnika ani jeden z 2 wentylatorów się nie rusza, nawet przy włączonej klimie, co jak wyczytałem powinno załączać wentylator. Wentylator załącza się gdy samochód osiąga te 93-94 stopnie i zbija temperaturę, potem się wyłącza i tak co jakiś czas. Niestety nie mam op-com'a i nie mam jak sprawdzić działania wentylatorów, aczkolwiek we wszystkich tematach dot. braku 1 biegu wentylaora jakie czytałem, zawsze wyświetało błąd w kabinie. U mnie nie ma żadnego błędu. Możliwe, że gdyby wszystko było jak trzeba to wentylator załączał by się przy tych 91-92 stopniach i zbijał do 90, a teraz załącza się od razu na 2 bieg i zbija z np 94 na 92, a potem znowu czeka do 94 i tak w kółko. 2. Termostat. To właściwie skłoniło mnie do napisania tego tematu. Po jeździe około 13-14 km z czego trochę stania na światłach, trochę korków, temperatura skacze do tych 94, chodzi drugi, albo czasem nawet 3 bieg wentylatorów, a dolny wąż wychodzący z chłodnicy jest zimny. Górny jest bardzo ciepły i w okolicach około 10-15 cm od wlotu węża w chłodnicę, chłodnica też jest trochę ciepła, ale wątpie, że to w związku z przepływem, bardziej stawiam na zwykłą dyfuzję ciepła. Jeszcze muszę sprawdzić temperaturę węża w momencie gdy wyłączam zapłon a wentylator jeszcze chwilę chodzi. 3. Czujnik temperatury, ale to tylko luźne rozmyślenie, bo na niego stawiałbym, gdyby wszystko inne działało, a najbardziej martwi mnie ten zimny dolny wąż. Jedna rzecz jaka mnie dzisiaj zdziwiła, to gdy włączyłem w climatronicu tryb eco temperatura spadła do 88, podosła i przez około 3 minuty stała równo na 90 podczas jazdy i ok 91 w korku, ale potem znowu poszła na 94 i już tak zostało. Nie mam oleju, babelków, kakao, dymu ani niczego, co mogłoby wskazywać na uczeslkę pod głowicą. I teraz pytania, czy możliwe, żeby przy tych niskich temperaturach jakie teraz są, około 0 stopni, chłodnica działała tak dobrze, że już na jej końcu woda wracałaby całkowicie zimna? Ale wtedy to by się kłóciło z włączaniem wentylatora na 3 bieg, więc czy za pracę wyntylatora odpowiada czujnik temperatury, które może być walnięty??? Auta nie katuję, jeżdżę raczej ekonomicznie, w okolicach 2tys obrotów, czasem do 4, więc szanse na zagotowanie zawszy były niewielkie i możliwe, że wentylatory wystarczyły do zbicia temperatury Czy jest sens zaczynać od wymiany termostatu, czy jeszcze raz go sprawdzić w jakichś innych warunkach (na postoju?), a może brać się za moduł wentylatora? pozdrawiam Marek
  13. Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem Vectry C 1.8 140KM z 2007r. Problem mam taki, ze temperatura silnika mimo jazdy w trasie nie rosnie na wskazniku ale auto normalnie grzeje. Temperatura na wskazniku rosnie w ruchu ulicznym albo na postoju, dochodzi wtedy do 90 stopni i nie rosnie dalej. Nie wiem czy to termostat czy czujnik temperatury, bo to chyba nie jest normalne zachowanie. Zadnego bledu mi nie wywala. Moze mial ktos podobny problem ?
  14. Szanowni użytkownicy forum, potrzebuję wsparcia w rozwiązaniu problemu. Wyskakiwał mi błąd P0597, jak wiadomo termostat w pozycji otwartej. Spadająca temperatura podczas jazdy to potwierdzała. Termostat został wymieniony. Stary po oględzinach miał szczelinę, grzybek z uszczelką nie przylegał do obudowy a dmuchając powietrze przelatywało przez niego. Więc płyn również przelatywał jak przez sito. Wymieniony został również czujnik temperatury znajdujący się w plastikowej obudowie przy silniku, do której mocuje się termostatu. Wydawałoby się, że po wymianie sprawa załatwiona. Ale po wykasowaniu błędu pojawiał się ponownie. Błąd plus spadająca temperatura podczas jazdy. Przystąpiłem do eksperymentów. Odłączyłem grzałkę. Samochód się nagrzewa i trzyma temperaturę. 90 stopni na wskaźnikach i 100 stopni w ukrytym menu. Odczyt błędów i to co można się było spodziewać. Obwód grzałki termostatu otwarty i auto z kluczykiem na stałe, ale to z wiadomych przyczyn. Zamontowałem stary termostat w komorze silnika na sucho i podłączyłem pod niego grzałkę. Oczywiście błąd się pojawił i po otworzeniu maski po jeździe widzę, że termostat stary doczepiony w komorze jest otwarty. Nowy bez podłączonej grzałki w tym czasie trzyma temperaturę. Podłączyłem miernik napięcia tak abym mógł monitorować napięcie jakie pojawia się na grzałce podczas jazdy (doczepiłem kabelek i poprowadziłem do wnętrza kabiny, grzałka wpięta cały czas do termostatu). Czyli konfiguracja tak: nowy termostat bez grzałki, stary podpięty na sucho z grzałką podpięta do miernika. Dalsze ustalenia. Błąd z komputera wykasowany. Auto z kluczykiem znika wraz z pozostałymi kontrolkami.Samochód odpalany rano po nocy. Na mierniku ~0,6-0,7V. Odpalam, spada do 0,34V. Temperatura płynu w ukrytym menu taka jak na zewnątrz, no w przybliżeniu. Ruszam, przejeżdżam kilkaset metrów, patrze na miernik, 10V na mierniku. Wyłączam silnik, włączam zapłon, ikonka z kluczykiem nie gaśnie razem ze wszystkim (znika oczywiście po odpaleniu silnika), podłączam komputer i widzę błąd P0597. Co ciekawe. Po ponownym uruchomieniu silnika, napięcie w trakcie jazdy już nie rośnie i wynosi 0,34V. I już tak zostaje, nawet po przekroczeniu przez silnik 100 czy nawet 105 stopni nie załącza się grzanie grzałki, dopiero przy 108 stopniach termostat sam się otwiera. Wcześniej sprawdzałem przewody. Czerwony od grzałki to chyba stały plus z akumulatora, połączony z zaworami zmeinnych faz rozrzadu i nie wiem czym jeszcze. Drugi kabelek, brazowo-zolty idzie do ECU i pewnie on steruje napięciem. Czy ktoś może cos poradzić? Jakis punkt zaczepienia? Ktoś dysponuje jakimis schematami?
  15. Koledzy i koleżanki, potrzebuję pomocy, być może ktoś miał podobny problem. Auto kupiłem w zeszłym roku jesienią. Temperatura była ok, chyba że jechałem powyżej 140. Teraz gdy jest ciepło grzeje się cały czas. Zanim ktoś napisze, żebym poszukał w google to powiem że przejrzałem chyba wszystkie posty dot. tematu. Od sprzedającego dowiedziałem się, że wymienił chłodnicę. Ja wymieniłem (a następnie wyrzuciłem) termostat, uszczelniłem magistralę wody i wymieniłem pompę wody. Rozszczelniły się na skutek ciśnienia. Mechanik stwierdził, że nie pozostaje nic innego jak głowica, ale mimo nowej uszczelki, planowania i sprawdzenia szczelności auto nadal się grzeje. Wentylator chodzi na obu biegach (włączony na drugi bieg nie jest w stanie zbić temperatury). Dziś zamówiłem osłonę kolektora wydechowego, bo go brakuje ale nie wiem czy to ma związek. Może miał ktoś podobny problem, bo ja już nie mam pomysłu... Z góry dzięki za pomoc
  16. Witam.. jestem nowym użytkownikiem forum . Posiadam Viki b 2.0 16v DTL 82KM . Mam problem takiego typu ze ubywa mi płynu chłodniczego ze zbiorniczka wyrównawczego, wydaje mi sie ze ubywa wtedy gdy termostat sie otwiera na duży obieg , nigdzie nie widac zeby lecialo pod autem , temostat tez jest suchy wszystkie weże szczelne . prosiłbym o pomoc jak ktos ma jakis pomysl gdzie on moze uciekać. Pozdrawiam z góry dzieki
  17. Witam, od tygodnia jestem posiadaczem VC 2,2 dti i mam z nią problem a mianowicie wywala mi płyn chłodniczy rurką koło wlewu, czy mój zbiorniczek jest wgl od tego silnika? po wpisaniu numeru zbiorniczka (9202200) w google pokazuje że to jest zbiorniczek od 1,9 cdti czy to może mieć jakiś wpływ ? Pozdrawiam Mateusz.
  18. Witam serdecznie, jestem świeżak więc wybaczcie mi błędy. Mam pytanko odnośnie temperatury mojej VIKI, silnik jak w temacie 1.8 140 kucyków i temperatura która na desce wskazuje 90 lub czasami wychyli się w gorący dzionek na 92 stopnie ale w ukrytym menu Coolant pokazuje nawet do 108 stopni !!! i nie wiem komu mam wierzyć w ASO powiedzieli mi że to normalne w tym silniku i że nawet duży obieg się włącza chyba od 105 stopni ale czemu pokazuje tu tak a tu tak? normalnie 108 stopni bo już prawie zamknięta skala na czerwono.
  19. Witam od niedawna posiadam Vectre 2,0 16v 97r. wersja cdx. Nie wiem czy to normalne wiec pytam znawców tematu. Sprawa wyglada tak: Gdy załącze klimatronik bez trbu eco od razu włączają sie oba wiatraki (od chłodzenia i klimy). Przy temperaturze ustawionej na chłodzenie wcale bym sie nie zdziwil ale wiatraki załączają sie w pełnym zakresie temperatur nie zaleznie od tego czy chłodze czy ogrzewam. Po załączeniu trybu ECO wiatraki przestają działać. Pytanie czy tak ma być czy jest jakaś usterka? Druga sprawa ze auto sie nie dogrzewa(termostat puszcza), próbowałem dotrzeć ale nie dało rady i potrzebóje wiedziec jaka jest srednica gniazda termostatu i ewentualnie samego termostatu. Jesli ktoś ma na wierzchu prosił bym o pomiar. Po trzecie to zakupił bym interfejs do Vectry (jaki polecacie) słyszałem ze opel scanner jest dobry. Pozdrawiam. Mam nadzieje ze ktos pomorze.
×