Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'szarpie'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Kategorie

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Znaleziono 14 wyników

  1. Witam, ze względu na dość chaotycznie zakładane tematy mówiące o automatach w naszych samochodach, postanowiłem założyć temat w którym każdy z nas będzie opisywał usterke, jak ją rozwiązał, gdzie oraz jakie były koszta. Prosiłbym o rozgraniczanie jaka to skrzynia, silnik, przebieg. Silnik - Z32SE rok - 2002 skrzynia - AF33 AF55-50 5 biegowa przebieg 144 tys km OBJAWY- Na Zimnym i ciepłym oleju zmiana z biegu 3. na 4. z prześlizgiem i szarpnięciem, redukcja z 4. na 3. Sporadyczne wpadanie w tryb awaryjny. ROZWIĄZANIE - Kamil z Zielonej Góry, szybka diagnoza po diagnostyce i jeździe. Uszkodzony sterownik z elektrozaworami. Rozebranie skrzyni pokazało dodatkowo poprzypalane tarczki cierne w skrzyni, uszkodzoną opaskę 3. biegu oraz podejrzenie zużycia sprzęgła hydrokinetycznego. Wszystkie elementy uszkodzone lub zużyte zostały wymienione na nowe. Sterownik zdecydowaliśmy również zmienić na nowy a nie regenerowany. Został również zmieniony olej i filtr na nowy jak i wszelakie uszczelnienia. Po zmontowaniu została skrzynia zresetowana i powoli się adaptuje. Wracając 400 km do domu z każdym kilometrem auto zachowuje się coraz lepiej. Adaptacja jeszcze potrwa kilka dni. Jestem super zadowolony, na całą robotę dostałem gwarancje 12 miesięcy bez limitu kilometrów. Koszt naprawy 4700 zł. ( na śląsku podobny zakres prac ok 9 tys zł ). Kamil zrobił auto w 2 dni za co również należy mu się ogromny szacunek. Mam nadzieję, że każdy z nas opisze swoją historię w jednym temacie co pomoże zaoszczędzić wiele pieniążków i nerwów. Pozdrawiam Tomek
  2. Dziwna sprawa zaczęła się dziać od jakiegoś czasu. Auto po odpaleniu na zimnym chodzi normalnie przez 1,5 - 2 min po tym czasie zaczyna rzucać silnikiem jakby palił na 3 gary, ale tylko na wolnych obrotach (wolne obroty trzyma) jak dam mu gazu i chcę jechać to jedzie i przyspiesza normalnie nic się nie dzieje. Jedynie co to na zimnym silniku przy hamowaniu silnikiem z góry czuć, że hamuje nierówno takie jakby szarpanie (tylko na zimnym). Jeśli po odpaleniu przejadę ten okres czyt. silnik zagrzeje się do około 35 stopni problem jest nieodczuwalny chyba, że w między czasie stanę na światłach a jeszcze ten czas nie minął. Dodam, że mam LPG ale już je wykluczyłem jeżdżąc tylko na benzynie, zakręcając zawór ustawiając mapy etc. Benzynka też świeża. Problem też znika w momencie przełączenia na LPG ~35 stopni, ale o dziwo jak przełączę spowrotem na benzynkę to już jest ok. Jakieś 4K temu wymieniałem pompę paliwa oraz świece na NGK. Opcom żadnych błędów nie wyrzuca. Gdzie szukać? Cewka, świece, przepływka, czujniki temp? Inne pomysły. Może ktoś ten case przerabiał?
  3. Mam parę nowych tropów, co do mojego niedomagającego silniczka Z18XE + LPG, Objawy: muli na benzynie, a na wolnych obrotach robi coś takiego (drga, chodzi prawie jak traktor, gdy tylko lekko się doda gazu drgania zanikają i znów jest lux) Na gazie nie ma żadnego problemu ( jak awaryjnie odpali się silnik też od razu równo pracuje) mianowicie co zrobiłem: wymiana świec na nowe, wymiana pompy na nową, czyszczenie przepustnicy, zmiana wszelakich filtrów (w tym powietrza,paliwa) Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Dodatkowo wrzucam zdjęcie starych świec (raczej wszystkie były tłuste(jedna szczególnie), a kolor jak widać) :
  4. Koledzy bardzo proszę o pomoc, nie znalezłem wątku w którym opisane były by wszystkie problemy które pojawiają się u mnie dlatego też zakładam nowy wątek. Nadmienię że chodzi o Vectrę C 3.0 CDTI 177km ISUZU. Jakiś czas temu (około roku) zaczęły pojawiać się dziwne problemy z poszarpywaniem, co warsztat to inna diagnoza i o dziwo wymianiając poszczególne elementy probem na jakiś czas znikał. Niestety w ostatnim czasie wszystko się nasiliło i teraz praktycznie nie da się jeździć. Najpiej opiszę problemy: Od startu samochodu i ruszenia z miejsca zaczyna nim szarpać jakbym ciągnąl za sobą krowę dowiązaną do zderzaka, nie ma mocy pomijącąc 1 sekundowe przerwy miedzy szarpaniem, dodatkowo w momencie dojścia temperatury silnika do jakichś 80 stopni auto dostaje takich palpitacji jakby miało za chwile wyrzygać wczorajszy obiad, od tego momentu po wciśnięciu sprzągła lub wyrzuceniu na luz (np. na światłach ) auto gaśnie, dodatkowo wydaje mi się że auto więcej pali. Byłem już w różnych mechaników w tym w ASO, diagnozy były tak różne że nawet nie będę wymieniał bo musiał bym opisać pół auta, do tej pory wymienione zostało: (oczywiście po zapewnieniach mechaników że to "TO") akumulator, alternator, sprężyna powrotna sprzęgła, czyjnik na turbinie (ten na górze), filtr paliwa, wyczyszczony EGR a w końcu wymieniony, zaślepiony EGR, wgrane nowe oprogramowanie (ASO). Po ostatniej wizycie w OPLU panowie fachowcy stwierdzili jednoznacznie że moje objawy mogą być spowodowane taką ilością rzeczy że nie są w stanie wskazać na jedną z nich a tak wogóle to niemcy widząc usterkę tego silnika mówią NEIN NEIN i go po prostu wymieniają (nie ma to jak fachowcy). Nie wiem co mogę jeszcze zrobić, przynam szczerze że mam chęć zakończyć męczarnie tego pięnego auta na dnie królowej polskich rzek. BARDZO proszę o pomoc lub rady. Pozdrawiam Serdecznie Krzysiek
  5. Witam wszystkich i z gory dziekuje za fakt, ze czytacie tego posta oraz wszystkie odpowiedzi. Auto: vectra B x18xe1 2000r FL +LPG (zaznaczam ze zimny silnik odpala na benzynie+dodatkowo wylaczone LPG) Problem w moim aucie jest taki, ze przy zimnym silniku, zaraz po jego odpaleniu (na dotyk) obroty ustalaja sie na 1100 i nawet kiedy dodam minimalnie gazu to wowczas wskazowka opada do ok 800-900obr, ale zaraz po odpaleniu silnika ladnie i plynnie wkreca sie w obroty jednak kiedy nacisne (na postoju) pedal gazu na np 2.500obrotow i trzymam pedal w bezruchu, to wskazowka obrotow doslownie przez chwile utrzyma sie na tych obrotach a nastepnie spada do ok.1000 mimo tego ze pedal gazu mam wcisniety tak samo. Jezeli dodatkowo docisne pedal gazu to samochod zaczyna przez chwile wibrowac (zalewa silnik) i wskazowka leniwie podnosi obroty do ok 2.000-2.500obr a potem kop do odcinki. Po chwili kiedy silnik sie lekko zagrzeje robie to samo, czyli noga na gazie 2.500 i wtedy wskazowka spada do ok 1.500obr i zaczyna falowac jakby silnik nie wiedzial co zrobic, po kilku takich falowaniach 1.500-1.800 wskazowka wskakuje na obroty powyzej 2000 i znowu kop do odcinki. Potem kiedy silnik osiagnie jakas temperature wszystkie te objawy znikaja. Poczatkowo myslalem ze to przeplywomierz i po jego odlaczeniu reakcja silnika taka sama, dodatkowo przy wkreceniu silnika na ok 2.000 obr i puszczeniu gazu silnik gasnie. Dodatkowo: 1. Przy opadajacych obrotach slychac z wydechu takie jakby male strzaly, ale tylko wtedy gdy silnik osiagnie minimum 2.000-2.300obr, ponizej 2.000 nic nie slychac. 2. Podczas jazdy (na rozgrzanym juz silniku) nie ma opcji agresywniej ruszyc, tak jaby auto mialo za ciezko i muli i ogolnie slabo wchodzi w obroty 3. podczas jazdy na biegu np 3 (2.500obr) i odjeciu nogi z gazu, czuc 3 delikatne szarpniecia, po ponownym dodaniu gazu znowu czuc szarpniecie ale juz pojedyncze i dosc mocne, i tak na wszystkich biegach, z zaznaczeniem ze im nizszy bieg tym jest to bardziej wyczuwalne (myslalem ze to poduszki silnika i wymienilem wszystkie na lemfordera, jest mala poprawa ale dalej czuc szarpniecia) 4. Podszas jazdy przy predkosciach 120-130 zupelnie losowo czuc jak silnik gubi zaplony (tak jakby szarpniecia w przod i w tyl) po zmniejszeniu lub zwiekszeniu predkosci problem czasowo zanika 5. Podczas dluzszej jazdy na autostradzie przy predkosciach 140-150, a nastepnie zwolnieniu do 100-120 silnik tak jakby wchodzil w tryb awaryjny, po dodaniu gazu czuc wibracje, staje sie bardzo mulowaty i bardzo ale to bardzo wolno wchodzi na wyzsze obroty az do osiagniecia predkosci np 140 i wtedy objawy zanikaja i z predkosci 140 do 180 rozpedza sie szybciej niz z 100 do 120 (bez znaczenia czy LPG czy jak przelacze na benzyne) 6. Jednak bywa tez tak (ostatnio jadac trase gdansk-budapeszt) silnik po dluzszej jezdzie 140-150 poprostu zachowuje sie tak jaby chodzil na 3 gary lub gubil tak czesto zaplony ze przyspieszanie nie jest mozliwe, wtedy wystarczy doslownie stanac autem, zgasic silnik i zapalic go ponownie i wszystkkie objawy znikaja !!! Az do kolejnego razu. Na wspomnianej trasie 1000km zdazylo sie to 3 albo 4 razy, w drodze powrotnej jadac troche rzadziej powyzej 140km/h tylko i az 2 razy 7. Kiedys sie dowiedzialem ze check engine w moim aucie jest odlaczony wiec nie moge sprawdzic bledow. PS. ojciec ma vectre b x18xe1 ale combi, i jakby cos to moge poprzekladac graty na probe wszystkie wskazowki beda pomocne
  6. Witam. Proszę powiedzcie mi, czy to normalne, że moje auto z silnikiem z30dt trzęsie/szarpie tylko na zimnym silniku na obrotach 1000-2000? Dzieje się tak za każdym razem, jak już się rozgrzeje to ustaje. Jak stoję w miejscu na biegu neutralnym i dodam płynnie gazu to czuję jak trzęsie mi się cała buda, może nie jakoś mocno no ale jest to wyczuwalne. Gdy jadę to również odczuwam w zakresie tych obrotów szarpanie, podczas przyspieszania jest w porządku, a gdy utrzymuję obroty to trzęsie. Czy ja sobie wymyślam dolegliwości, czy ten silnik tak ma? Pozdrawiam
  7. witam mam problem mam vectre 2.0 dti 2000 r i wczoraj zaczeła szarpac podczas jazdy,jak dam jej troche gazu przestaje .Ma moc normalnie i odpala bez problemu . Dziś rano po odpaleniu chwile szaprała dwa razy zgasła potem było dobrze, przejechałem z 50 km bez szarpnięcia i znów szarpie i gaśnie .Co może byc przyczyna dodam ze żadne kontrolki sie nie świeca .
  8. Cześć, Jakiś czas temu (2 lata ) pisałem o problemach z rozruchem i pracą silnika przy ujemnych temperaturach. Po nadejściu lata zapomniałem o problemie a przy następnej zimie się przyzwyczaiłem Nadejszła jednak wielkopomna chwila i jestem już w posiadaniu opcoma. Jako że problem z dymieniem i szarpaniem w ujemnych temperaturach jest nadal, postanowiłem zobaczyć co się dzieje z dawkami wtrysków "na zimno" i "na ciepło". Aby było klarownie, napiszę co i jak: PROBLEM: przy niskich temperaturach silnik zapala z trudem, przez kilka minut szarpie, telepie, z rury siwy dym, czuć nie spaloną ropę. Na ciepłym odpala od strzała, jest OK. Auto ma DPF, EGR, usunięte klapy z kolektora. Silnik jak w tytule. Co zrobiłem "w międzyczasie": nowy akumulator, wycięte klapy z kolektora (wcześniej potrafił zgasnąć), regularnie dolewam do paliwa polepszacz (diesel skydd lub ekwiwalent), sprawdziłem śiece żarowe (+ akumulatora do końcówek swiec, wszystkie iskrzą) Co zauważyłem po podpięciu opcom: ogromna korekta dla 3go cylindra na zimnym motorze , na zagrzanym wygląda to chyba w miarę dobrze. Poniżej fotki. PYTANIE: co mogę zrobić we własnym zakresie aby wykluczyć padnięty wtrysk lub kiepską kompresję na tym cylindrze. Liczę na Was
  9. Mam problem z moją Vectrą C silnik Z22SE + LPG. Otóż po uruchomieniu silnika i rozpoczęciu jazdy (na benzynie) samochód szarpie przez kilka minut początkowej jazdy. Dzieje się tak tylko gdy silnik jest zimny (po dłuższym postoju). Szarpanie nie jest ciągłe, po kilku szarpnięciach silnik stabilizuje swą pracę i pracuje płynnie. Przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu tak jakby się "dławił". Po zatrzymaniu się (szczególnie po hamowaniu silnikiem) i ponownym ruszaniu, po wciśnięciu pedału gazu sytuacja powtarza się do momentu aż silnik się rozgrzeje (trwa to ok. 5 min.) Gdy silnik jest już rozgrzany objawy te nie występują. Kilka szczegółów: zaślepiony EGR + emulator, nie zauważyłem nieszczelności na rurze od EGR do przepustnicy ani na rurce serwomechanizmu hamulca, przepływomierz sprawdzony-sprawny i temperatura powietrza dolotowego właściwa - czujnik OK, temperatura cieczy chłodzącej właściwa - czujnik OK, rezystancja grzałek sond lambda ok. 15ohm, sondy oscylują w zakresie 0-1V, OP-COM nie pokazuje żadnych błędów, nowy filtr powietrza, nowe świece zapłonowe Ktoś podpowie co może być przyczyną tego szarpania na zimnym silniku?
  10. mati78

    z20net

    Witajcie Mam problem z silnikiem z20net. Mianowicie przy maksymalnym wciśnięciu pedału gazu powyżej 2k obrotów zaczyna szarpać jakby dostawał za mało paliwa. Szarpanie za to nie objawia się przy dociśnięciu na 1, dopiero na późniejszych biegach (najbardziej czuć to na 6 przyśpieszając od niskich obrotów. Błędów nie ma. Filtr paliwa wymieniony. Ktoś miał z was taki przypadek ? Pozdr!
  11. Witam, posiadam Vectre B 2.0 DI 82KM, problem polega na tym ze wczoraj jechałem sobie normalnie i nagleauto zaczeło przerywać szarpać , zgasiłem go bo myslalem ze to wina braku paliwa wiec pojechalem po paliwo zalałem i na zaciąg próbuje odpalić, odpala ok na wolych obrotach pracuje ok ale przy dodawaniu gazu przerywa i nie moze wkrecic sie na wyzsze obroty, ok wiec brat mnie holuje do domu , ja cały czas na odpalonym silniku i koło domu powoli dodaję gazu i chodzi, jakby nigdy nic wszystko jest ok,ale znow po okolo 1km pojawił się problem auto po dodaniu gazu szarpie, co to może być?
  12. Witam, Problem następujący: Drgania silnika przenoszące się na kierownicę. Podczas jazdy mało wyczuwalne, zwiększają się nieco przy dużych prędkościach (>160). Raczej nie jest to bicie kół. Przy gaszeniu silnika, czuć wyraźnie szarpnięcie. Drgania pojawiły się po tym, jak kilka razy zgasł mi silnik przy próbie ruszenia z miejsca. Wtedy autem mocno szarpało (bo gasł silnik ) Teraz silnik już nie gaśnie (bo naprawiony kolektor ssący i co za tym idzie szczelny dolot). ale drgania są. Czy to mogą byc poduszki (silnika ? skrzyni ?) pzdr SylWo28
  13. Witam. Piszę temat, bo może się komuś przydać. Miałem problem jak w temacie. Auto czasami nagle gasło, czasami zaczęło nim szarpać, nie chciało odpalić,potem zapaliło i jechało normalnie. Naczytałem się forum. Kostki niebieskie, jak ruszałem nic nie pomagało, DPF i EGR Off, przepustnica czysta bez oleju, błędów zero, filtr paliwa nowy. Problemem prawdopodobnie okazał się KABEL czwartego wtrysku. Zapaliłem auto w garażu i chodził normalnie. Ruszyłem kablem idącym do 4 wtrysku i auto zaczęło szarpać, jak mocniej zgiąłem kabel - gasło. Dokładnie takie same objawy jak wcześniej. Odizolowałem miejsce lutowania kabla kostki do wiązki, luty wyglądały dobrze "na oko". Rozciąłem kabeli połączyłem na nowo. Akurat nie miałem lutownicy, więc założyłem normalne styki "samiec-samica". Po tej operacji ruszałem kablem - objawy ustały. Być może powodem były zimne luty na łączeniu kabli. Muszę pojeździć trochę i zobaczymy. VC z roku 2004. Niestety nie rozwiązał się problem spadających czasami obrotów przy dojeździe do świateł. Normalnie wskazówka obrotomierza stoi w miejscu, a czasami dojeżdżam do świateł i spada do ok 500 i wskakuje na ok. 850 Czytałem kiedyś tematy, że winny jest EGR, ale u mnie jest wyłączony.
  14. witam mam problem z moim signum, w sumie mam go od roku, od roku z takim samym problemem,pytalem sie juz tu o porade ale nieuzyskalem odpowiedzi a wiec przy przyspieszaniu szarpie, po podlaczeniu opcoma, dawka na drugim cylindrze na wolnych dochodzi do 5 co zrobione wiazka kompletna z innej vectry przelozona wtrysk wymieniony na inny, tak samo, zamieniony z wtryskiem obok, tez nic, stale 5 filtr paliwa, przepustnica, egr wymieniony z samochodu ktory niemial zadnych problemow, egr zaslepilem, nic jak bylo 5 tak jest DPF wypalony/wyczyszczony, kopci lekko na czarno na postoju, dzis wymienilem caly kompletny zestaw komputer, bezpieczniki itp, odpala ale wciaz 5 na drugim wtrysku, nadmienie ze dzis po jakis 3 miesiacach stania jak zwykle odpalil na dotyk jakies propozycje dlaczego na drugim taka duza dawka ?
×