Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'sonda lambda'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 15 results

  1. Witam, Jestem tu nowy, jeżeli zły dział sorki. Podpiąłem moją vectrę pod kompa bo szarpie na gazie i traci moc i pokazał się błąd sondy, mówiono mi że mam dwie sondy, jednak ja widzę jedną w rurze (dojście od kanału), pod maską szukałem drugiej i nie znalazłem. Stąd pytanie czy chodzi o tą sondę w rurze czy jest jeszcze jakaś o której nie wiem? Dodam że kupiłem już nową NGK 4-pin, to jest chyba ta co na zdj w rurze. Z góry dziękuję za pomoc.
  2. Witajcie Panowie, Jakiś czas temu zakupiłem Vectrę C 2.0T kombi przedlift. Z samochodu jestem mega zadowolony. Troche rzeczy już podzielałem, ale cały czas staram sie doprowadzić do idealnego stanu mechanicznego, a potem zobaczymy;) Ostatnio pojawił mi sie błąd P0138 - zbyt wysokie napięcie. Prosty temat - uwalona sonda za katalizatorem. Błąd pojawiał sie najcześciej na zimnym silniku. Ale zacząłem drążyć temat i zbadałem prace pierwszej sondy. I z tego co patrzyłem to większości z Was jest w stanie zamkniętym obwód sondy. U mnie natomiast na jałowym na zmianę jest albo zamknięty albo otwarty. Co chwile sie to zmienia. Waryosci wyglądają na w porządku (miedzy 50 a 850 mV) natomiast zaciekawiły mnie te zmiany obwodu. Pytanie moje czy to jest normalne? Czy sonda powinna w ten sposób pracować? Dodam jeszcze, ze mam wrażenie jakby ciepły silnik duzo lepiej ciagnal do przodu. Na zimnym niby tez jedzie, ale nie ma takiego efektu wow jak na rozgrzanym;) dzięki za pomoc. jak będzie trzeba to jutro wrzucę filmik z praca sondy.
  3. Witam Panowie może ktoś miał podobny problem jak w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17461396#17461396 i pomógłby w rozwiązaniu problemu. Z góry dziękuję i Pozdrawiam
  4. Witam. Jakiś miesiąc temu zapchał mi się katalizator. Wybiłem cały wkład i została pusta pucha. Wydaje mi się że pali teraz więcej gazu niż wcześniej. Czy brak kata może mieć wpływ na spalanie z powodu danych które czyta sonda lambda za katem? Czy założenie ewentualnie emulatora pomoże?
  5. Witam, jestem posiadaczką auta Vectra B 99r kombi silnik 2.0 16V w lpg. Otóż moje problemy prezentują się następująco... Na stacji benzynowej przy tankowaniu lpg, zauwazylam ze podczas tankowania lpg ucieka(?) jakby spod butli i syczy z tego zaworu co podpina sie pistolet. Zauwazyl to rowniez pracownik stacji powiedział że zapewne mam uszkodzony przewód zaworu zwrotnego i musze go wymienic bo zawsze tego gazu troche ucieknie. Do pełna weszło 33l , spalanie normalne jak zwykle okk 9/100. Po przejechaniu ok 20 km zapala sie kontrolka silnika, wczesniej był wymieniany czujnik wału korbowego i mechanik mówił że czasem bedzie sie zapalała i żeby to olać. Po postoju chciałam odpalić auto, ale kręcił ok 5-6 sekund zanim zapalił... dodatkowo przy odpalaniu czuć ostro gaz w aucie:/ Gdy w końcu zapalił i ruszyłam nagle zaczął coś wariować ten wskaznik co pokazuje ile jest gazu. Paliły się wszystkie na zielono a po chwili zgasły(!), zaczeło pikać tak jakby była rezerwa a przecież miałam zatankowane do pełna... ! Auto szarpneło dwa razy, więc przełączyłam na benzyne i było ok. Dodatkowo przy zwalnianiu np. gdy redukuję bieg przy skręcie jadę 30lm/h i wrzucam dwójke obroty skaczą od 2,5-4 a przecież 30/h to nie jest jakas predkosc zeby auto nie dalo sobie rady na 2 biegu. Podjechałam do mechanika miejscowego podłączył kompa i mówi że pokazuje bląd sondy lambda i być może uszkodzony sterownik. Do swojego gaziarza jestem umówiona dopiero na wtorek, Co robić? Jeździc autem czy nie bo szczerze niezła ze mnie panikara i niewiem co robić do wtorku:/ A może wy wiecie co by mogło dolegać mojej vectrze?
  6. Cześć, mam prośbę - pada mi w aucie sonda lambda z tym że chodzi o tą przy silniku. Postanowiłem założyć używkę - możecie mi podpowiedzieć którą powinienem kupić ? Sprzedawcy na ogół nie potrafią powiedzieć którą wystawiają na aukcji - czy tą od silnika czy tą za katalizatorem. Z tego co zauważyłem można je rozpoznać po długości kabla - pytanie tylko która ma krótszy a która dłuższ ? Dzięki z góry za pomoc. Przykłady: Długi kabel: http://allegro.pl/sonda-lambda-1-8-16v-vectra-c-2003r-i4085736181.html Krótki kabel: http://allegro.pl/sonda-lambda-vectra-c-1-8-16v-bytom-i4121177218.html
  7. Jak myślicie, czy reset ECU przez odłączenie akumulatora to dobry pomysł przy padniętej sondzie lambda? Czy może przy padniętej sondzie kategorycznie nie powinno się odłączać akumulatora?
  8. Witam! Mam problem z Vectra c 1.8 16 v 122KM ... Otóż, na zimnym nie chce mi odpalac ... Zapala a po chwili gasnie, i tak z dwa, trzy razy ... Dopiero zalapuje, ale skacza obroty i słabo reaguje na pedal gazu. Jak sie rozgrzeje jest ok. i gorzej jest przy temp okolo 0 stopni. Podczas postoju faluja obroty.. Poza tym swieci sie check, Co jakis czas zapala sie kontrolka od trakcji, najczesciej podczas postoju. Mam tez wrażenie jakby delikatnie przygasało swiatło. Moze to jakis spadek napiecia? Byłem już u paru mechaników i zaden sobie z tym nie poradził ( sami fachowcy!). Wiec moze znajde tu kogos ogarnietego kto sie zajmie moim autem nalezycie
  9. Witam Kolegów! Od niedawna posiadam vectrę c z silnikiem 1,9 cdti Z19DT bez DPF (usunięty przez poprzedniego właściciela). Niby wszystko jest ok poza dużym spalaniem paliwa. W cyklu miejskim około 9 - 10 L/100km, na trasie 8-9 L/100km zaznaczam przy bardzo łagodnej jeździe. Przeglądając to i owo okazało się, że są obcięte przewody od sondy lambda j umieszczonej zaraz za kolektorem wydechowym. Nie bardzo mogę odnaleźć złącze gdzie powinna być podłączona, może ktoś z kolegów podpowie albo podeśle zdjęcie. Jeszcze się zastanawiam czy te obcięte przewody to efekt wyciętego dpf-u? Pozdrawiam Bogdan
  10. Witam jestem tu nowy i od niedawna posiadam Vectre B .1.8 16V z 2000r. z Gazem. Mialem z nia ostatnio kilka problemow takich jak blokowanie sie obrotow lub falowanie obrotów na rozgrzanym silniku albo rano jak ruszalem autem to bardzo go mulilo po czym jak zaczął wchodzic na wyzsze obroty to nagle dostawał takiego kopa duzego i jechal szybko .... Wyczyciłem wiec przepustnice wedug porady na forum ... i zauwazylem tez ze poprzedni wlasciciel zaslepil EGR zwykla blaszka z puszki w ktorej byla juz mala dziurka ... wiec wymienilem ta blaszke na nowa ..... problemy na jakis czas ustaly..... ale od jakiegos tygodnia znowu zaczyna go mulic a po chwili dostaje kopa......jak sie zagrzeje i przelaczy na gaz to auto potem chodzi normalnie, a spalanie gazu w granicach ok 10L. Bylem tez na diagnostyce komputerowej bo zauwazylem ze wiecej pali benzyny a na benzynie malo jezdze bo tyle co sie zagrzeje i przalaczy to moze z 2 albo 3 km przejade... i na diagnostyce pokazalo błąd sondy lambda ale dziwi mnie to ze nie swieci sie wogole check.... i chcialem tez zapytac bo chce kupic lepsza zaslepke z allegro zaroodporna ... i sa tam 2 rodzaje i niby 2 pasuja do mojego modelu X18XE1 ( chyba taki mam ) tylko ze na jednej zaslepce sa zaslepione 2 dziury a na drugiej tylko jedna dziura ... i nie wiem ktora kupic i czym sie roznia ? Prosze o pomoc .
  11. Witam Zapalił mi sie chceck w sensie kontrolka od emisji spalin.. Juz jakies 2 miesiace temu mialem podobny problem ale podjechalem do znajomego i mi ten blad na kompie wykasował , dzis poraz kolejny sie zaswiecił ( przycisnałem jakies 180km/h i wtedy) niestety caly czas sie pali... Powiedzcie mi narazie moge tak jezdzic? Wiem sonda lambda jest do wymiany ale powiedzicie mi prosze jaki to może być koszt? i czy do kazdej wersji silnika jest inna? z góy dzieki za odpowiedz..
  12. Witam wszystkich forumowiczów to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Założyłem temat ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi co może być powodem takiego zachowania silnika. Wszystko wydarzyło się po przejechaniu trasy Stalowa Wola-kraków i Kraków-Stalowa Wola. (autostrada przez Rzeszów) Problem powstał w drodze powrotnej. Prędkość na trasie 120-140km/h i w drodze powrotnej samochód zaczął szarpać przy puszczaniu pedału gazu najbardziej na 4 i 5 biegu. Wolne obroty były w porządku pracował równo i tak też jest i teraz jednak po podłączeniu pod komputer wyskoczyły 3 błędy dwa związane z sonda lamba i jeden z ubogą mieszanką. Parametry silnika na ten moment wyglądają tak i zaświeca się samochodzik z kluczykiem. Dodam jeszcze że sonda lambda na zimnym silniku pracuje w zakresie od 30 do 870 a druga trzyma dość stała wartość około 400-600. http://ifotos.pl/z/shqhrnn http://ifotos.pl/z/shqhrsh http://ifotos.pl/z/shqhrah http://ifotos.pl/z/shqhrqa http://ifotos.pl/z/shqhxhr http://ifotos.pl/z/shqhxnp http://ifotos.pl/z/shqhxna http://ifotos.pl/z/shqhxea http://ifotos.pl/z/shqhxww
  13. Witam forumowiczów, Proszę o radę w następującej sprawie: Silnik pracuje równo, nie przerywa zarówno na LPG i benzynie. Problem polega na tym, że na luzie lub sprzęgle nie jest w stanie utrzymać obrotów biegu jałowego. I to jedynie w przypadku gdy schodzi z wysokich obrotów. Przykładowe scenariusze... A ) obroty 3000 - naciskam sprzegło - obroty spadają do 500 i jakoś silnik się uratuje i podniesie do obrotów biegu jałowego - dalej jest idelanie, żadnych szarpnięć czy falowań obrotów B ) obroty 3000 - naciskam sprzęgło - obroty spadają do 0 - silnik gaśnie Dzieje się tak na LPG i benzynie. błędy z dziś: P0170 - Za ubogi system adaptacji paliwa (12) - Nie występuje P0100 - Obwód mas. lub objet. przeplywu powietrza, sygnal za wysoki (01) - Nie występuje P1120 - Sensor 1 pozycji pedalu gazu Za niska wartosc na wejsciu (06) - Obecny P1550 - Elektroniczne sterowanie przepustnicy Zmniejszona moc (01) - Obecny dwa ostatnie błędy mam od kiedy miałem problemy ze sterownikiem ECU - wymieniłem i występują ale jakby nie mają przełożenia na działanie auta (poprzednio powodowały że przepustnica przełączała się w tryb awaryjny i mogłem co najwyżej stoczyć się z drogi). Dodam że problemy zaczęły się od momenty gdy zaślepiłem EGR - było coraz gorzej i po miesiącu jest tak jak teraz... że gaśnie często. Podejrzewam, ze być może coś jest nie tak ze świecami, z przepustnicą (efekt taki jakby za późno się otwierała i dlatego gaśnie), no i może sonda lambda zasyfiona. Czy ktoś może podać prawidłowe zakresy pomiarów z sondy lambda? Proszę o sugestię
  14. Witam, W swojej Viki 2.0 benzyna z 1999 roku + LPG mam określony problem a mianowicie: - pojawia się check, i na zimnym i na ciepłym - pojawia się bład ABS i ESP, oraz nie pokazuje prędkości i przejechanych km - jest niższe napięcie na alternatorze 13.1-13.4 V (wg tego co mówił mechanik) Auto odpala na zimnym ładnie, na ciepłym gorzej. Bez różnicy czy B czy LPG. Check pojawia się, różnie. Raz od razu raz po przejechaniu 30 km. Auto raz gaśnie jak się wysprzęgli raz nie, różnie. Obroty są podwyższone 1000 i wyżej do 1300. Czasami sobie falują. Mechanik sprawdzął błędy, pojawia się błąd lambda. Lambda była wykręcana i oglądana. Jest czysta i ładna. ABS i ESP pojawia się często ale nie regularnie. Często pojawia się jak auto sie rozgrzeje, zgaszę go pojdę do sklepu i znów odpalam to już nie gasną kontrolki. Kilka dni temu podczas jazdy kontroli się zapalały i gasły. Nie jak dyskoteka ale po przejechaniu jakiegoś dystansu. Te usterki pojawiły się w okresie do 3 tygodni po wymianie głowicy. Czy może macie jakieś sugestie? Być może to wina EGR ponieważ zauwazyłem że jeden z przewodów podciśnienia wisi sobie tak jak na zdjęciu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17a42687bd5a09b4.html, i tak samo widac te dziurki. Tam nie powinien byc dalej jakis przewod podpiety? Proszę o sugestie gdzie mam węszyć, bo nie uśmiecha mi sie kupowac sondy nowej gdy problemy maja dalej wystepowac.
  15. Witam serdecznie wszystkich forumowiczow. mam dosyc nietypowy problem z vectra c 1.8 2005. Mianowicie po dluzszej wyprawie samochod zaczal kilka razy odcinać paliwo lecz dojechalem do domu i wtedy zaczely sie cuda na kiju. Po próbie odpalenia samochod krecil krecil ale nie odpalil. Po którymś razie odpalil ale wskoczyl w tryb awaryjny. Ogólnie przez tydzień szukalem usterki sprawdzając uklad paliwowy z wymiana filtra i sprawdzeniu pompy. Po którymś razie przy próbie odpalenia zaswiecila sie kontrolka emisji. Myślę kat odfrunal ale nie chcąc wymieniac kata wymienilem lambde, i slusznie. Po tym zabiegu odpalal za każdym razem. Po tyg dluzsza trasa i znów to samo. Wiec w tej chwili nasuwa mi sie myśl ze kat jest na tyle zniszczony ze zepsul sondę. Objawy są dosyc dziwne gdyż rano odpala ale jak zgaszę chodzby po 10 s to znów nie chce odpalić. Dziwne ze tak sie dzieje gdyż gdyby byl calkowicie zatkany to by nie odpalal.. Co sądzicie..czy katalizator to glowna przyczyna mojego problemu i czy mozliwe ze psuje lambde?
×
×
  • Create New...