Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'rozrusznik'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 11 results

  1. OPERACJA REGENERACJA: czyszczenie i smarowanie rozrusznika Celem porady jest poprawa pracy rozrusznika VC. Z czasem rozrusznik zaczyna gorzej kręcić. Dzieje się to częściej, gdy auto użytkowane jest w mieście. Przyczyną mogą być szczotki, które zaczynają się kończyć lub gdy rozrusznik jest mocno zabrudzony w środku. Operacja "reanimacji" odbyła się na rozruszniku Opel Vectra, Signum, Zafira - 2.2 16V, 2.2 Direct, 2.0T (nr katalogowy GM 55350543). Objawy: utrudniona praca rozrusznika z powodu brudu oraz braku smarowania na panewkach i mechanizmach. Co potrzebujemy: - klucz 10 i 13 - nasadkę torx 4mm - śrubokręt płaski mały - smar - rozpuszczalnik lub zmywacz do tarcz hamulcowych - pędzelek - ręcznik papierowy lub czysta szmatka Na początek warto znać podstawowy schemat rozrusznika (VC oraz ogólny z opisem), by wiadomo było, o czym mowa: To tyle teorii, przystępujemy do pracy... 1.Demontaż i ogólne czyszczenie rozrusznika Odłączyć akumulator, zdemontować rozrusznik. Po wyjęciu rozrusznika z auta należy oczyścić go z grubszego brudu. 2.Rozbieranie Trzeba odkręcić wszystkie śrubki… - kluczem 13 odkręcamy nakrętkę łączącą kabel zasilania z elektromagnesem rozrusznika, - kluczem 10 odkręcamy 2 długie śruby i wyciągamy je, by można było wyciągnąć tylną cześć rozrusznika od korpusu, gdy mamy „rozpołowiony” rozrusznik wyciągamy z obudowy wirnik z szczotko trzymaczem - nasadką torx 4mm odkręcamy 3 śruby, aby wyjąć elektromagnes z korpusu rozrusznika, następnie wyciągamy elektromagnes i tłoczek - kolejnym etapem jest dostanie się i rozebranie przekładni planetarnej – podważamy osłonę śrubokrętem i mamy taki oto widok. - wyjmujemy mechanizm przekładni planetarnej ze sprzęgiełkiem, zdejmujemy zębatki oraz dźwignię - na ten moment mamy rozebrany rozrusznik, dlatego czyścimy wszystkie części w rozpuszczalniku lub zmywaczem do hamulców… Ja dodatkowo pomalowałem to i owo, sprawdziłem czujnikiem czy na szczotkach i wirniku nie ma przebić. 3.Czyszczenie - czyścimy poszczególne części z wszelkiego rodzaju brudu. Najprościej, nie wiem, czy najlepiej, jest zanurzyć na parę minut w rozpuszczalniku, a następnie przy użyciu małego pędzelka dokładnie wyczyścić każda cześć mechaniczna lub analogicznie zrobić to przy użyciu zmywacza do hamulców. W czasie, gdy "wnętrzności" kąpią się w rozpuszczalniku czyścimy szczotko trzymacz, komutator oraz trybo na ośce wirnika z brudu, czyścimy obudowę z magnesami w środku. Warto przyjrzeć się szczotkom czy nie nadają się do wymiany. Miedzianą część na wirniku, możemy przetrzeć drobnym papierem ściernym, ja użyłem 200. Nałożyłem na szeroki pilnik papier 200, aby powierzchnia była gładka i kręciłem wirnikiem dociskając papier. 4. Smarowanie i składanie Przystępujemy do smarowania i składania poszczególnych elementów. Do tego używamy smaru i/lub wazeliny technicznej. W odwrotnej kolejności jak rozbieraliśmy skręcamy obudowę z korpusem oraz w odwrotnej kolejności jak był wyciągany elektromagnes zakładamy go, łączymy zasilanie. Efekt po złożeniu: Montujemy rozrusznik na aucie. Czas: 50-60min. Najbardziej czasochłonne (i brudo pordukcyjne) jest czyszczenie poszczególnych części. Pozdr
  2. Witam. Chodzi o vectre b 1.6 16v 1997r. Rozrusznik nie kreci, prawdopodobnie szczotki sie zawieszaja. Kiedy postukam mlotkiem, zaczyna dzialac normalnie. Tylko przeciez nie bede jezdzil z mlotkiem i za kazdym razem obijal go. Po za tym od gory dostac sie do niego to masakra... I tu pytanie: Musze wymienic rozrusznik, czy moge to w inny sposob naprawic? Vectre mam od niedawna i od niedawna cos tam "grzebie" wogole przy samochodach. Z silnikami mialem stycznosc i cos tam wiem, sporo potrafie zrobic. Tylko czy odrazu mam wymieniac caly rozrusznik czy da sie to naprawic bez wymiany? pozdrawiam
  3. Cześć, przepraszam jeśli było coś podobnego, ale nic nie znalazłem na ten temat Dzisiaj spotkała mnie bardzo niemiła niespodzianka, byłem u mechanika, ponieważ po ostatniej naprawie nie miał mi jak założyć osłony na silnik i dzisiaj to zrobił, sytuacja wyglądała tak, że wjechał na podnośnik, pozakładał wszystko, zapalił samochód bez problemu, raz mu zgasł i zapalił drugi raz też bez problemu, zjechał z podnośnika, zgasił i chwilę rozmawialiśmy. Pożegnałem się i chciałem jechać do domu, auto odpalilo, ale tak jakby troszke ciężej i zgasło zaraz, chciałem zapalić jeszcze raz i wtedy w sumie nie wiem skąd dokładnie ten dźwięk dochodzi, ale czegoś takiego jeszcze nigdy nie słyszałem, sam ten mechanik się ździwił, zamiast kręcenia to słychać taki aż przerażający dźwięk, ciężko aż to określić :/ Spotkał się ktoś może z czymś takim? Dodam jeszcze, że w październiku bodajże był wkladany nowy rozrusznik
  4. Na wstępie WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE jako, że jestem na forum od niedawna, a udzielam się pierwszy raz. Moja furka: Vectra C Caravan, polift 2006/2007r., silnik Z19DT, kolor: Z21B - zakupiona w kwietniu tamtego roku - przez rok bez większych problemów. Problem: Od początku kwietnia 2017r., kiedy to nastały cieplejsze dni, samochodu nie da się uruchomić w pewnych okolicznościach. Generalnie polega to na tym, że na całkowicie zimnym silniku pali jak marzenie, nie ma kompletnie problemów. Natomiast wystarczy odpalić go na 5-10 minut, zgasić, wyjąć na kilka sekund kluczyk i się zaczyna... Wszystkie kontrolki na desce świecą, POZA kontrolką CHECK ENGINE (jakby sterownik nie komunikował się z systemem). Jeżeli przekręcę kluczyk i nie widzę kontrolki Check Engine to znaczy, że nie załączy się pompka doprowadzania paliwa do listwy wtryskowej no i po przekręceniu kluczyka jest cisza (ani rozrusznika, ani nic). Po chwili natomiast zapalają się kontrolka ESP oraz miga kontrolka AFL. CIM, po przepatrzeniu go, odrzuciłem z listy podejrzanych, ponieważ nic innego nie wskazuje na jego uszkodzenie - po udanym rozruchu wszystko działa jak prosto z fabryki. Wszystkie objawy ustępują po mniej więcej 4-5 godzinach, o ile na dworze nie ma prażącego słońca i temperatury powietrza powyżej 25 st.C - wtedy blacha trzyma dobrze temperaturę silnika w ryzach i potrafi stygnąć cały dzień (i mam loterię, albo odpali gorący albo siedzę i czekam na cud). Jak już furka odpali (czyli rano oraz po robocie jak minimum 8 h stoi i czeka) to kompletnie zero problemów, jeździ jakby nigdy nic się nie stało. Dotychczas: - Sprawdziłem przekaźniki (pierwszy podejrzany), ponieważ przekaźnik sterownika oraz zacisku "15" w UEC mocno się grzały. Wyczyściłem styki wszystkich przekaźników i bezpieczników, zacisnąłem trochę mocniej większość styków w UEC, nawet wymieniłem przekaźnik zacisku "15" - nic nie dało; - Rozebrałem, przeczyściłem i przelutowałem najważniejsze połączenia w CIM oraz SAS (następny podejrzany z uwagi na te kontrolki ESP i AFL). Na płytce nic nie rzuciło się w oczy, przeczyściłem przy okazji styki manetek (tempomat wcześniej sam się wyłączał, teraz działa elegancko) - nic to nie dało poza tym, że rozkalibrowałem sobie czujnik kąta skrętu kierownicy; - Rozebrałem UEC, żeby poszukać tam czegoś podejrzanego - kompletnie nic, poza tym, że w środkowej warstwie nic nie widać ze względu na budowę UEC; - Znajomy elektronik sprawdził sam ECU - poza jednym czy dwoma zaśniedziałymi lutami (które i tak łączyły) nie znalazł kompletnie nic; - Wyczyściłem na błysk wszystkie połączenia przewodów masowych do karoserii - zero zmian; - Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie przekaźniki i bezpieczniki, zmierzyłem multimetrem napięcie po zapłonie, etc. - wszystko wydaje się w normie. Błędy z kompa: - U2103, U2103-C, U2105, U2111-C, U2120-C, U2108 - seria błędów komunikacji CAN (ESP, wspomaganie, AHL, ABS) prawdopodobnie przez to, że sterownik w danym momencie nie komunikuje się z resztą podzespołów; - U2143 - Nieskalibrowany kąt czujnika układu kierowniczegol - P1613 - Brak immobilizera lub zły sygnał; - B0670 - Błąd poduszki - zniknął i więcej się nie pojawił, więc raczej bez znaczenia; - B2652 - Obwód LED wyjściowy - niskie napięcie - chyba żarówka podświetlenia gniazda zapalniczki, bez znaczenia. Panowie, wielka prośba, gdyby ktokolwiek wiedział co to może być - męczę się z tym od dwóch miesięcy i mam już tego naprawdę dość, a nie chcę pozbywać się takiego fajnego samochodu. Ewentualnie, gdyby ktoś z Warszawy lub okolic miał możliwość zdiagnozowania tego Tech'em czy innym poważnym sprzętem - najlepiej z Warszawy, bo jak pojadę do kogoś poza to mogę tam zostać na kilka chwil przed ponownym uruchomieniem auta Z góry dzięki i do usłyszenia! EDIT: Jeszcze jedna uwaga - jak już zapali się Check Engine i mogę odpalić samochód - po wyjęciu bezpiecznika FE15 w UEC dzieje się dokładnie to samo co przez temperaturę (w przedliftach FE15 jest to bezpiecznik ECU, ale w poliftach podobno czegoś innego, bo FE14 jest od ECU - sprawdzone). Tu dodatkowe pytanie: od czego może być bezpiecznik FE15 (siedzi 10A) w UEC w polifcie?
  5. Witam. Mam problem z moją Vectrą b 2.0 benzyna. Otóż Od jakiegoś czasu mam problem z jej odpaleniem. Jeszcze jakiś tydzień temu gdy pierwszy raz miałem taki problem (niestety dość daleko od domu) elektryka działała (nowy aku), rozrusznik napier..., a obroty wskakiwały ale auto nie chciało "zaskoczyć" tj. odpalić, po kilku próbach w końcu się udało lecz przy kolejnych tego typu sytuacjach odpalenie jej na benzynie było to niemożliwe. Musiałem odpalać ją na gazie przez wduszenie przycisku gazu. Teraz niestety sytuacja trochę się pokomplikowała i odpalenie jej na gazie jest niemożliwe przez jego brak (tak, powinienem go trochę "dolać") za to na benzynie wgl nic nie da rady nic zrobić. Wszystko wygląda tak jak w poprzednich sytuacjach lecz tym razem od kilku dni wskazówka od obrotów stoi na 0 i chyba nie ma zamiaru się stamtąd ruszyć. Benzynę mam bo leciałem parę razy z kanistrem przez całe miasto na stację i z powrotem więc jej brak odrzucam. Wg mnie pompa jest uszkodzona ponieważ przez jakiś czas jeździłem na rezerwie (na gazie ale auto odpalałem na rezerwie). Postanowiłem trochę pokombinować i sprawdzić bezpieczniki lecz ku mojemu zdziwieniu bezpiecznika od pompy nie ma wgl. http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/porady/bezpieczniki.html Zgodnie z tą rozpiską sprawdziłem bezpiecznik nr 19 w kabinie nad nogami kierowcy i rzeczywiście go brakowało lecz co dziwne nie można go tam nawet włożyć ponieważ nie ma tam tych metalowych "chaczyków? ząbków?", no wiecie tego co trzyma bezpiecznik w gnieździe dzięki czemu powinien się tam stabilnie trzymać, a wypada. Jest po prostu otwór w plastiku ale nic poza tym. Kończąc. Problem pojawił się nagle i momentalnie wzrósł do niewyobrażalnych rozmiarów. Proszę o pomoc i z góry pięknie dziękuję :*
  6. Witam, przechodząc do konkretów sytuacja wygladała tak: auto mam dosłownie od kilku dni i odpalała od tyku za każdym razem, wczoraj zrobiłem nią pierwszą dłuższą trasę, ponad 100 km. Auto zgasiłem i wróciłem za 10 min żeby ją przeparkować i po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie kręcił silnikiem tylko było słychać "pstrykanie" tak jakby się zawiesił czy cos...?Poniżej wrzucam link do filmu jak to wyglądało w praktyce, czy ktoś miał podobny problem? z góry dzięki za pomoc niech nie myli was dżwięk który do złudzenia przypomina normalne kręcenie rozrusznika film:
  7. Witam. Sory że tak w pierwszym poście zwracam się o pomoc, ale niestety potrzebuje rady. Bede starał sie uczestniczyć na forum. Przejde do sprawy, kupiłem nowy akumulator (60Ah, 550A) do mojej Vectry 1.8 benzyna+LPG. Pojawił się problem z zapłonem. Motor dośc długo kręci w porównaniu z sytuacją gdy miałem wcześniejszy akumulator (55Ah 255Ah(DIN) czyli około 450A, oryginalny GM). Nie wiem czy jest to problem z akumulatorem, czy też może ze złym ustawieniem układu zapłonowego co podejrzewam? Dodam że przy wymianie akumulatora, samochód nie miał napięcie przez około 1 godzine. Co o tym sądzicie?
  8. Jak w temacie mam problem jestem szczęsliwym posiadaczem Vectry B 2.0 DTL od Lipca tego roku auto z rocznika 97 wczoraj wszystko normalnie chodziło wszystko działało i nie było wczesnie problemów z odpaleniem a dziś rano chciałem wyjechać autem i niestety nie odpalił nawet nie zakręcić rozrusznikiem jest tylko pstryknięcie jak od jakiegoś przekaźnika. Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o mechanikę pojazdu i proszę o pomoc czy to akumulator ? odrazu mówie że kontrolki nie przygasają i wszystko działa normalnie szyby elektryczne działają światła tez normalnie swiecą.
  9. Jako, że jestem nowy na forum witam wszystkich serdecznie. A oto mój problem: Vectra C 1.8 16v 2002r. Autko kupilem kilka dni temu z bardzo słabym akumulatorem. Odpalał ale ciężko a po dłuższym postoju już przygasało wszystko chociaż podczas jazdy nie świeciła sie kontrolka braku ładowania. Tak wiec dziś rano kupiłem nowy akumulator 50ah 500A (w tabelce było napisane, że pasuje do tego modelu) Po wymianie przekrecam kluczyk, kontrolki zapalaja sie jak należny, daje na zapłon i tylko cyk jakby przy rozruszniku. Pomyślałem ze może alarm coś rozłącza wiec zamknąłem samochód, otworzyłem i wyłączyłem alarm ale było to samo. Po kilku takich próbach przestał cykać przy rozruszniku a zaczął na desce gdzieś przy bezpiecznikach i już nie tak wyraźnie. Dodam ze kontrolki nie przygasają, wszystko świeci się normalnie podczas próby zapłonu. Aha i jeszcze wcześniej elektryczne szyby nie zawsze działały, po wymianie aku w ogolę nie reagują tak jak i lusterka. Czy mogłem coś zepsuć podczas wymiany? Najpierw odpinałem - później + . Zakładałem odwrotnie.
  10. Witam kolegów, niedawno miałem problem z odpaleniem samochodu, przekręcałem kluczyk i zero reakcji rozrusznika, kontrolki zapalały się normalnie, na pych odpalał również normlanie. Pierwsza moja myśl rozrusznik, wyjąłem go i oddałem do regeneracji, włożyłem spowrotem i pyk odpalił normalnie kilka razy, po czym znów ten sam problem, po przekręcaniu kluczyka zero reakcji, ale po zwarciu styków przy rozruszniku i włączonym zapłonie silnik odpalał idealnie. Druga myśl kostka stacyjki, bo skoro rozrusznik na krótko odpala idealnie to winna musi być stacyjka. Kupiłem nową i wymieniłem lecz nie dało to żadnego efektu. Raz zapali normlanie z kluczyka, a raz nie. Dodam że dalej gdy włączę zapłon i zewrę styki przy rozruszniku silnik odpala. W czym może jeszcze tkwić problem, gdzie szukać usterki ? Mój opel posiada silnik 2.0 DTI 101 km
  11. witam Szanownych Kolegów, potrzebuję pomocy w diagnozie usterki jeszcze nie wiem do końca czego... Moja VC 1.9 CDTI nie zapala, nie kręci rozrusznik. Od jakiegoś czasu rozrusznik zaczął dziwnie się zachowywać (słychać było bendiks, ale nie kręcił, po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu wreszcie zaczynał kręcić, czasami ciężko, jakby miał za mało mocy). Wreszcie padło całkiem. Zakupiłem inny rozrusznik, wymieniłem i niestety dalej nie kręci. Objawy są takie: - po przekręceniu kluczyka w pozycję włączającą prąd zapalają się kontrolki na desce jak normalnie, ale z okolicy ECU (nie wiem czy dokładnie z modułu czy gdzieś pod nim) dochodzi trzykrotne "cyknięcie" - cyk cyk cyk i cisza; wcześniej tego trzykrotnego cykania raczej nie było, choć mogę być przewrażliwiony, - po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon słychać pojedyncze cyknięcie przekaźnika, przygasają tylko kontrolki grzania foteli (o ile grzanie jest włączone w danym momencie), - nie słychać stuku bendiksa, rozrusznik nie kręci Jutro wykręcam jeszcze raz rozrusznik i sprawdzę na krótko czy kręci, mój błąd nie zrobiłem tego wcześniej. Dziwi mnie tylko to trzykrotne cyknięcie po włączeniu prądu. Może ktoś z Was miał podobny przypadek? Jakiś bezpiecznik, przekaźnik? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. pozdrawiam Przemek
×
×
  • Create New...