Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'problem'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Kategorie

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Znaleziono 65 wyników

  1. Witam kolegów, od niedawna mam problem, dość denerwujący przy pokonywaniu krótkich, miejskich odległości. Aczkolwiek chodzi mi o dziwny stukot dochodzący z obudowy głośnika w drzwiach znajdujących się od strony pasażera. Najczęściej stukot pojawia się podczas drgań samochodu, czytałem na forum w kilku tematach, że większość osób ma problem z trzeszczącymi plastikami. Próbowałem już różnych sposobów, "ręcznego" dobijania lub dociskania obudowy do drzwi, psikanie plakiem, psikanie silikonem wewnątrz głośnika i na jego łączeniach z plastikiem od drzwi, no ale problem zanikał tylko na chwilę, bądź w ogóle, a wręcz przeciwnie było jeszcze gorzej. Mial ktoś podobny problem i wie jak go rozwiązać? Myślałem, że może to byś problem również i kół, lub koła po prawej stronie pojazdu, ponieważ jadąc po autostradzie zauważyłem ciągle wibracje prawego lusterka i szyby od strony drzwi pasażera. Jak postępować koledzy? Pozdrawiam.
  2. Witam jestem tu nowy ale myślę że piszę w dobrym miejscu, przechodząc do sedna dochodzą mnie stuki w tylnim prawym kole jak jadę po wyboistej jezdni, tak jakby(ktoś by wrzucił śrubke do bębna pralki) wiem że to dziwne stwierdzenie ale takie niestety jest ale jak delikatnie hamuje to stuki ustępują tak samo jak droga jest normalna to odgłosy znikają. Bardzo proszę o pomoc co to może być
  3. Witam jestem tu nowy ale myślę że piszę w dobrym miejscu, przechodząc do sedna dochodzą mnie stuki w tylnim prawym kole, tak jakby(ktoś by wrzucił śrubke do bębna pralki) wiem, że te stwierdzenie jest dziwne ale taki jest dźwięk, ale gdy wcisne delikatnie hamulec to te"odglosy" znikają. Bardzo proszę o pomoc co to może być
  4. Witam, jakiś czas temu zakupiłem komplet opon z felgami. Felgi marki Rial, a opony Toyo. Przez dłuższy czas nie zauważyłem żadnego problemu, tzn jeździłem z uchylonymi szybami i nie było słychać żadnych oznak tarcia lub czegoś podobnego. Parę dni temu wracałem do domu i wstąpiłem na drogę szutrową, dodałem trochę więcej gazu i koła zaczęły boksować, przy tym było słychać że kamyczki wraz z piachem uderzają o podwozie. Po wszystkim wróciłem do miasta i udałem się na myjnie. Wieczorem zacząłem słyszeć z budy jakieś dziwne tarcia przy powolnej jeździe, skręcaniu i przy hamowaniu. Jestem zaniepokojony cała sytuacja, co to może być?
  5. damian13113

    Światło STOP

    Witam. Od dwóch dni mam problem z VECTRĄ a mianowicie po przekręceniu zapłonu włączają się światła STOP i nie wiem co się dzieje . Raczej nie czujnik ponieważ był podmieniamy i niestety dalej to samo . jaka może być tego przyczyna ?
  6. kubarko8

    Problem z odpaleniem

    Witam.. Mam krótkie pytanie.. Postawiłem swoją vectre 2.2 dti w grudniu do garażu tydzień temu chciałem odpalić i nic.. Do garażu wjechała bez problemu, zaprowadziłem do mechanika, mówi że pompa wtryskowa, czy to możliwe? Ona po prostu długo stała..
  7. Cześć Wszystkim, Ostatnimi czasy walczę z "bąkiem dymnym" koloru jasno szarego (mocno śmierdzący paliwem, raczej nie niebieskawy olejowy, na pewno nie para), który mój samochód puszcza zaraz po odpaleniu. Auto nie musi stać dłuższego czasu (powiedzmy nocy). Wystarczy, że ostygnie do temp otoczenia. Ostatnio szybko się to dzieje bo na zewnątrz temperatury rzędu -10. Mimo wszystko pali od kopa ale po około 1sek od odpalenia pojawia się wspomniany dym na kolejne 2-3sek. Poza tym chodzi dobrze, nie ma problemów z mocą itd. Czytałem niejedno forum i sprawdziłem wiele rzeczy tam sugerowanych i nic. Pomału pomysłów mi brakuje ale nie zamierzam odpuścić. Co było sprawdzone: - wtryski (jeden lał i został uszczelniony, poza tym podobno są w dobrej kondycji) - problem pozostał - akumulator nowy - rozrusznik zregenerowany - filtr paliwa wymieniony - auto nie ma DPF i EGR Jak widzicie sporo tego. Ostatnio gdzieś wyczytałem, że problemem może być też uszkodzony czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Podobno przy rozruchu jak komputer otrzyma z niego błędne dane lub ich nie otrzyma to źle steruje dawką wtryskiwanego paliwa (może być za duża) i część nie spalona (nadmiar) może powodować chwilową chmurę za autem. Po rozruchu jak auto zacznie pracować dawki się zmieniają i dym też znika. Nie wiem czy to w ogóle ma sens dlatego proszę o wypowiedź w tej sprawie. Może ktoś się spotkał z problemem i go rozwiązał. ps. Zdjąłem wtyczkę z czujnika przed odpaleniem auta przy -10 na dworze i ku mojemu zdziwieniu spiralka nie paliła się jakoś długo a auto po odpaleniu (od kopa) chodziło strasznie nierówno jakby na 2 garach (ale nie zgasło) i nie wyświetlił się żaden błąd na desce (check czy auto z kluczem). Po podpięciu wtyczki praca od razu się ustabilizowała i auto weszło na wyższe obroty. Z reguły jak czytam jak ktoś odpina wtyczkę od czujnika to reakcja auta jest odwrotna - długo nagrzewa i po odpaleniu lepiej, równiej pracuje.
  8. Witam. Byłbym wdzięczny za pomoc. Od pewnego czasu mam problem z wydechem, którego na początku nie mogłem zdiagnozować, ale teraz już wiem ze to nieszczelność przy kacie. Wyglada na to jakby się zerwal z reszty tłumika i przez to auto wydaje okropny hałas. Da się cos z tym bez większego druciarstwa zrobić? Wepchać na swoje miejsce i jakos zespawać, albo może wstawić cos nowego w to miejsce. Prosilbym o jakieś szybkie sugestie Pozdro
  9. Witam, piszę ten temat ponieważ chciał bym się dowiedzieć czy moje korekcje wtryskiwaczy są dobre? Może któryś wtrysk jest do regeneracji? Prosił bym o pomoc, ponieważ nie mam pojęcia jakie mają być. Przy okazji jak sprawdzałem korekcje pokazało mi kilka błędów. Jeśli ktoś wie co może powodować te błędy to poprosił bym o informacje Ostatnio jadąc wyskoczył mi Check a potem po zgaszeniu i odpaleniu kontrolka od silnika... Auto zachowywało się normalnie, nie straciło na mocy... Panowie z góry już dziękuje za pomoc
  10. witam. mam problem z moja viki, kupiłem dzisiaj klapę od polifta i założyłem do przedlifta, wszystko cacy ale zakładając nowa ucialem wiązke kabli którą idzie do klapy i stwierdziłem że polutuje je z kablami wychodzącej z nowej klapy I tu zaczyna się problem, z auta wychodzi 11 kabelkow A z klapy 9, wszystkie co się dało kolorami złączyć połączyłalem ale zostały mi dwa bronzowo białe kableki. nie działa central od klapy i podświetlenie rejestracji. co robić?
  11. witam. mam problem z moja viki, kupiłem dzisiaj klapę od polifta i założyłem do przedlifta, wszystko cacy ale zakładając nowa ucialem wiązke kabli którą idzie do klapy i stwierdziłem że polutuje je z kablami wychodzącej z nowej klapy I tu zaczyna się problem, z auta wychodzi 11 kabelkow A z klapy 9, wszystkie co się dało kolorami złączyć połączyłalem ale zostały mi dwa bronzowo białe kableki. nie działa central od klapy i podświetlenie rejestracji. co robić?
  12. Witam Witam Panowie zniw potrzebuje waszej pomocy a mianowicie dziś stało sie cos dziwnego z moja vectra c 1.9 CDTI 150 km a konkretnie chodzi o to ze dojezdzajac do skrzyzowania zredukowalem bieg na nizszy skrecam w prawo na drugim biegu auto zaczyna sie dusic wciskam sprzeglo jest ok przejezdzam 4 metry samochod gasnie i nie chce odpalic a podczas krecenia rozrusznikiem cale sie trzeslo dopiero po jakims czasie silnik odpalil lecz po kolejnych 5 metrach znow duszenie i znow zgaslo lecz tym razem odpalila za pierwszym razem i reszte trasy bylo juz ok i tu pojawia sie moje pytanie co moze byc przyczyna tego zachowania i czy powinienem sie zaczac martwic?
  13. Witam ! Mam nietypowa sytuacje z Vectra b 2.0 16v to benzyna z sekwencyjnym gazem . Problem zaczął się jakoś tak pól roku temu i walczę z tematem odpalania . Przy odpalaniu raz odpali tak , że odpala długo w sensie , że nie może załapać ale zaraz odpali , a raz od razu pali .... I tu nawet nie ma zasady czy ciepły czy zimny , ale żeby jeszcze było ciekawiej to rozpisze co zdążyłem wymienić od tego czasu A wiec : - Pompa paliwa ( razem z przewodem paliwa w Baku) - Filtr paliwa - Listwa wtryskowa - Wtryski ( Gumki powymieniane na lepsze ) - Cały dolot czyli Przepustnica , Przepływomierz i Przed Przepływomierzem taka jeszcze jedna rzecz ( ale nie wiem jak to sie nazywa ) - Kable układu zapłonowego na NOWE - Świece oczywiście - Cewka - Czujnik Temperatury Cieczy Chłodzącej - Czujnik Wentylatorów przy chłodnicy ( niby tez coś tam odpowiedzialne za odpalanie ) - CZUJNIK WALU KORBOWEGO Chyba wszystko jak się przypomni to dopisze Trochę się nazbierało tego wiec już napisałem bo tak naprawdę nie mam już siły i nie mam pomysłów. Wiec zwracam się teraz do Was . A i dodam jeszcze na koniec ze Viki była wielokrotnie sprawdzana na rożnych komputerach i auto jest czyste Jednym słowem czekam na mocnego fachowca który mi coś doradzi albo pomoże Czekam na Odpowiedzi Pozdrawiam
  14. Cześć jestem tu nowy więc jeżeli żle zamiesciłem posta prosze o wybaczenie. Moj prolem polega na tym ze po podlaczeniu radia Blaupunkt zanim je włączę podswietla mi sie deska rozdzielcza i uruchamia sie brzeczyk od swiatel gdy je sie zostawi wlaczone bez kluczyka i otwartych drzwiach. Ktos sie orientuje co może być tego przyczyną?
  15. Witam, mam problem z Vectrą C 2.2 DTI, mianowicie od jakiegoś czasu ciężko pali albo w ogóle, dodam że wymieniłem przelewy, trójniki, trawersy, puszkę na filtr paliwa. Auto jak postoi noc, odpali po 4-5 kręceniach, jak dłużej to z 3-4 min kręcę, czasem trzeba na Plaka odpalić. Co może z nią być? Jeżeli ktoś się orientuje co jest do zrobienia to szukam mechanika w okolicach Radomska, Bełchatowa, Piotrkowa Trybunalskiego, Łodzi
  16. witam na początku chciałbym przeprosić jeśli już był taki temat ale nie znalazłem otóż mój problem polega na tym że auto po nocy nie chce zapalić gdy wsiąde i przekrecam kluczyk to słychać tylko cykanie przekaźnika po maską i tak w kółko czasami wystarczy że zrobię tak 3 razy i auto zapali ale czasami muszę zrobić 20 razy i dopiero zapali co ciekawe jak juz raz odpali to pozniej odpala bez problemu za kazdym razem. sprawdzalem bezpieczniki wszystkie sa ok , czasami pomoze gdy rozepne akumulator na 30 min ale czasami nie wiec. faczej odpada ,..Gdy kupiłem ten samochód 1.5r temu to zrobił mi tak raz może dwa razy przez pierwszy rok użytkowania a teraz problem się nasila praktycznie za każdym gdy po nocy chce zapalić samochód to się tak dzieje samochód to Vectra C 2008r 1.9cdti 150hp
  17. Witam, Z góry przepraszam, ale zupełnie nie wiem, gdzie mam wrzucić ten temat. Mam problem z zapalającymi się ikonkami i nie za bardzo wiem, co oznacza zestawienie tych 3-ch naraz. Zdarza się to nieregularnie i wychodzi teraz, przy niższych temperaturach (wczoraj i dziś, zdarzyło się to tylko raz). Czasami po odpaleniu auta (wczoraj), a czasami po zaparkowaniu (jak pisałem nieregularnie) - bez wyłączenia silnika, zapalają się 3 ikonki - ESP, Wspomagania i od AFL, co widać na załączonym zdjęciu Czy ktoś umiałby podpowiedzieć co to może być? ESP na pewno nie miga, natomiast wspomaganie i ta po prawej tak. Dzisiaj to się stało np. jak podjechałem pod krawężnik, a poprzednim razem gdy po krótkiej jeździe wyłączyłem silnik, i za ok. 5-10min. go odpaliłem ponownie. Gdy ponownie zgasiłem silnik i odpaliłem, te się już nie pojawiły aż to dziś. Ikonki generalnie znikają po wyłączeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu. Czy ktoś umiałby pomóc/podpowiedzieć mi co to może być? Auto: Opel Vectra C 2008 1.9CDTi GTS OPCLine z BiXenonami AFL. Przebieg około 175tys (zdjęcie) i jest on potwierdzony w ASO. Również auto jest bezwypadkowe, co potwierdziłem w ASO i na kontroli przed zakupowej jakiś czas temu. Z góry dziękuję za pomoc!
  18. Witam, sprawa dotyczy dokładnie omegi 2.0 DTI, rok 1999. Pompa jest po regeneracji jakieś 3 lata, z samochodem nie było problemu przez ten czas praktycznie w ogóle, do czasu. W maju tego roku, samochód nagle zgasł, pojechał do mechanika, coś tam pomajstrowal, działa, po kilku dniach znów zgon, okazało ze sie ze dodatkowo czujnik położenia wału poszedł (wymieniony na jakiś zamiennik za około 100 zł), auto spowrotem zaczęło jeździć, ale znów tylko przez jakiś tydzień. Potem znów padło, mechanik coś posprawdzal, coś porobił (oczywiście nie wiadomo co) i zaczęło to wszystko działać spowrotem. Do czasu. Ostatnio pokazał sie chcek (p1630), przeczytałem cały intenet chyba o tym błędzie i zdania są podzielone, jedni mówią ze pompa zdechła, inni ze może zapowietrzony, tylko ze w moim wypadku jest inaczej niż w innych opisywanych. Tam nie da sie samochodu odpalić, a mój odpala bez zająknięcia tylko gaśnie po kilku sekundach (3-5), po przekręceniu chcek sie nie swieci, dopiero jak zgaśnie to sie zaświeca, nie reaguje na pedał gazu. Nie mam stałego dostępu do interfejsu wiec na bieżąco tez nie mogę błędów sprawdzać, i teraz nie wiem jaki sie wyświetla. Wyciągnąłem wiec sterownik z pompy żeby sprawdzić czy tranzystor przepalony, tranzystor juz jest wymieniony (niestety nie wiem na jaki bo ma wytarte napisy). Po złożeniu wszystkiego spowrotem, odpowietrzeniu układu, odpaliłem normalnie, bez żadnego problemu i dopóki chodził na wolnych obrotach wszystko było Ok, Check sie nie zaświecił, płynnie sie wkrecala na obroty. Po kilku minutach pracy przegazowalem mocniej (do około 3-3.5 tys obr) wyskoczył Check i zgasła. Odpaliła normalnie i spowrotem zgasła po kilku sekundach. Pompę sprawdzałem probówka, po przekręceniu kluczykiem na rozrusznik razem z obrotami silnika probowka mruga, wiec wychodzi na to ze sterownik jest sprawny. Check po przekręceniu kluczyka juz sie nie swieci, dopiero w momencie jak silnik gaśnie. Nie mam jak sprawdzić błędu, kupiłem kabel na Allegro (vag kkl z przełącznikiem pinów) ale bez programu, i żadnym tech2, który znalazłem nie udało mi sie połączyć z samochodem (mimo ustawienia interfejsu na pin7) interfejs na pewno jest sprawny (sprawdzałem na Fiacie stilo i Bmw e46 i nie było żadnych problemów z połączeniem). https://thumb.ibb.co/cYgDBG/IMG_6066.jpg[/img]
  19. Witam, niedawno uporałem się z problemami nierównej pracy silnika, to teraz czas zająć się resztą rzeczy, komp wywala takie błędy: B3700-0F - Obwód przerywanej pracy wycieraczek, wadliwe działanie B3750-08 - Obwód przełącznika wyświetlacza informacji, wadliwe działanie U2105-00 CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC U2108-00 CAN-Bus No Communication with ABS (Anti-Lock Brake System) U2111-00 Brak komunikacji CAN z elektron. hydr. wspomag. kierown. (EHPS) Błędy, błędami, a co z objawami? Cały czas święcąca się kontrolka TC/ESP (brak reakcji na przycisk) - w sumie o to głównie mi chodzi Nie zauważyłem więcej problemów, kierunki działają dobrze/odbijają, przyciski niektóre faktycznie wadliwie działają, ale to raczej problem mniej ważny. Ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?Co sprawdzić?
  20. Mam parę nowych tropów, co do mojego niedomagającego silniczka Z18XE + LPG, Objawy: muli na benzynie, a na wolnych obrotach robi coś takiego (drga, chodzi prawie jak traktor, gdy tylko lekko się doda gazu drgania zanikają i znów jest lux) Na gazie nie ma żadnego problemu ( jak awaryjnie odpali się silnik też od razu równo pracuje) mianowicie co zrobiłem: wymiana świec na nowe, wymiana pompy na nową, czyszczenie przepustnicy, zmiana wszelakich filtrów (w tym powietrza,paliwa) Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Dodatkowo wrzucam zdjęcie starych świec (raczej wszystkie były tłuste(jedna szczególnie), a kolor jak widać) :
  21. Witam wszystkich forumowiczów, dziś rano było -1 chciałem odpalić autko i lipa, odpaliłem je na kable i pojawiły się problemy: brak wspomagania nie działa nawiew miga wyświetlacz
  22. Dzień Dobry Dziś, wszedłem do samochodu, przekręciłem kluczyk w stacyjce, po czym zamiast zaświecenia się wszystkich kontrolek, wszystko zgasło i migała jedynie dioda z przycisku od alarmu (przycisk z postacią uciekającego człowieka) i słychać było pulsujący dźwięk w okolicach bezpieczników po lewej stronie kierownicy. Od tego momentu samochód przestał reagować na pilota (oba piloty jakie posiadam). Samochód miał momenty gdzie kontrolki zaświecały się normalnie, ale każda czynność jak otwarcie drzwi czy przekręcenie kluczyka sprawiały że wszystko gasło i zapalała się z powrotem czerwona dioda alarmu + cichy dźwięk po lewej stronie. Gdy poszedłem po klucze żeby odkręcić akumulator, po powrocie zastałem samoczynnie uruchomione radio, po próbie przekręcenia kluczyka ponownie czerwona dioda alarmu. Akumulator odpięty akumulator wskazywał napięcie 12,5V. Jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć co może być przyczyną lub miał podobny problem, Dziękuję i pozdrawiam
  23. Panowie W mojej viki występuje dalej problem z ruszeniem po chłodnej nocy (1.8 (Z18XE)+ LPG(ELPIGAZ)) . Gdy odpalam furę z rana, to jest wrażenie jakby silnik pracował na 3 cylindrach, czuć drgania + jak się wciśnie pedał gazu jest lekka dziura w mocy (przy pierwszym wciśnięciu). Gdy się podejmuje próbuje włączenia do ruchu ( krótko po odpaleniu) to auto szarpie i brakuje mu mocy - dopiero jak się przeczołga te kilkadziesiąt metrów(lub poczeka długo z ruszeniem) to powoli się stabilizuje i można normalnie jechać - na rozgrzanym silniku nie ma już żadnych problemów, może jedynie wrażenie, że na benzynie jest mniejsza moc niż na gazie. - jeśli awaryjnie odpali się z gazu, to silnik pracuje normalnie ( nie ma żadnej dziury w mocy i jest od razu gotowy do jazdy bez szarpania) Udało mi się podpiąć do kompa ( o to błędy które mi się udało wyłapać) p0130-04 p0100-06 p0036-08 p0170-12 p0571-52 p1483-06 Dodam jeszcze, że w aucie zostały niedawno wymienione pompa i filtr paliwa.
  24. Panowie Od jakiegoś czasu słyszę spod maski dźwięk "klekotania" (a mam 1.8 (Z18XE)+ LPG(ELPIGAZ)) . Dzieje się to bez znaczenia, czy na ciepłym, czy zimnym silniku, a podczas większego przegazowania dźwięk ginie w gąszczu innych. Czego to może być objawa i jak się za to zabrać? Pod spodem link do yt z nagraniem ów dziwnych dźwięków.
  25. Cześć Mam wyciek w mojej vectrze 2.0 dti od strony kierowcy, z tego co się zorientowałem wyciek jest z pod pokrywy zaworów, czyli uszczelka będzie do wymiany. Powiedzcie mi czy można to samemu robić, żeby nic nie spieprzyć przy silniku ? Bez klucza dynamometrycznego się obędzie ? Uświadomcie mnie, czy wystarczy odkręcić pokrywę zaworów, przeczyścić miejsce gdzie jest uszczelka, założyć nową uszczelkę i całość skręcić ?
×