Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'pompa'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Kategorie

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Znaleziono 28 wyników

  1. Witam. Tematów o braku wspomagania jest na forum mnóstwo ale nie znalazłem podobnego problemu do mojego. Jeśli jest to niech moderator podepnie do odpowiedniego postu. Padło mi wspomaganie, momentalnie. Dzień wcześniej wyczuwalne były drgania na pompie (czułem pod nogami) pompa jeszcze działała. Na drugi dzień już nic nie działało. Po włączeniu silnika pompa drży, tak jak by chciała ruszyć ale nie może. Drżenie ustępuje po 5 - 10 minutach. Myślałem, że może te drgania od czegoś innego. Ale odłączyłem główną wtyczkę na pompie, włączyłem silnik i przy załączonym silniku włożyłem wtyczkę. Pompa zaczęła drżeć ale nie działa. Sprawdziłem stan płynu w zbiorniczku - jest. Bezpiecznik przy aku cały, napięcie na wtyczce zasilającej - jest. Ładowanie - ok. Pozostałe dwie wtyczki na pompie sprawdziłem. Nie są nadpalone czy zaśniedziałe. Co jest nie tak? Czy to jakiś sterownik czy po prostu już pompa padła i czas na drugą? Auto to anglik, nie europejczyk. Ale to chyba nie ma nic do rzeczy.
  2. kubarko8

    Pompa wtryskowa

    Witam, muszę zmienić pompę wtryskową, problem z tym że nie wiem jak ją dobrać, nie chcę kodowac immo i słyszałem że jeśli wstawię taką samą to nie będę musiał, to prawda? Chodzi o ten numer:0470504016?
  3. Mam Vectrę B 1,6 16 xel (polift) sedan. Diagnostyka wykazała 70% różnicy siły hamowania na tylnych kołach. Serwis wykazał małe ciśnienie podawane przez pompę ABS i zasugerował jej wymianę. Potrzebna pompa to: 9119515 530127. Oryginalna kosztuje jakieś koszmarne pieniądze i dostępna jest chyba tylko w Niemczech. Używanych nigdzie nie mogę znaleźć. Czy macie koledzy jakieś sugestie? Czy można takie pompy regenerować w Krakowie, a może jakieś inne rozwiązanie? Proszę o poradę co robić? pozdrawiam Tomek
  4. Witam , mam taki problem , od jakiegoś czasu wyłącza mi się wspomaganie kierownicy niekiedy trwa to krócej niekiedy dłużej zanim się załączy . Jak kręcę kierownicą to jest opór z prawej i z lewej strony . Nie ma żadnych zgrzytów przy skręcaniu. Wymieniany był płyn i nie ma żadnych przecieków ani nie ma go za mało . Podłączałem go pod opcoma wyświetliło uszkodzony sterownik wspomagania . Czy to oby na pewno ktoś miał taki przypadek ? da się wymienić sterownik sam wspomagania ? Proszę o porady i dziękuję za odpowiedzi
  5. Witam, mam problem z dostaniem nowej pompy oleju do Vectry b 2.0 16v 99'r lift . czy ktos moze ma jakies namiary na nia bo u mnie w okolicy pusto.
  6. Witam, piszę bo już nie wiem gdzie szukać. Zacznę od genezy problemu. Od jakiegoś czasu, po dluższym postoju, aby odpalić Vectrę muszę dłużej kręcić. Sprawdziłem wiele rzeczy i okazało się, że po dłuższym postoju jest brak paliwa na listwie wtryskowej. Kolejna rzecz jaką udało mi się ustalić to pompa paliwa nie załącza się po przekręceniu zapłonu, a wyczytałem, że powinna się załączyć. Niech mnie ktoś w tym utwierdzi. Kolejna rzecz jaką zrobiłem to zmostkowałem przekaźnik pompy paliwa(pin 30 i 87), pompa pracuje normalnie i po tej czynności vectra odpala po dluższym postoju od strzała. Po odpaleniu silnika pompa normalnie pracuję, przekaźnik zwiera piny 30 i 87. Pytanie, dlaczego po załączeniu zapłonu pompa nie działa a po odpaleniu silnika(podczas kręcenia rozrusznikiem) pompa działa? Przekaźnik jest sterowany masą. Są dwa rożne sterowania, jedno od zapłonu, drugie po uruchomieniu? Sterowanie jest ze stacyjki czy z kompa? Co jeszcze mogę sprawdzić? edit: probowałem coś pokombinować i co wyszło. Na przekaźniku na wyłączonym zapłonie jest masa ale nie ma plusa, po załączeniu zapłonu pojawia się plus ale znika masa. Masa pojawia się dopiero przy kręceniu rozrusznikiem. Próbowałem podpiąć stałą masę na przekaźnik prosto z akumulatora aby przekaźnik załączał pompę paliwa zawsze po zaplonie i owszem pompa się załączała ale przy takim rozwiązaniu wywala błąd przekaźnika pompy 0230 a jakoś nie widzi mi się jeżdżenie z palącą się kontrolką więc zaniechałem tego pomysłu. Postanowiłem dołożyć dodatkowy przekaźnik który będzie podpięty w taki sposób że: Masa do cewki przekaźnika styk 85 jak i na styk 30 będzie prosto z akumulatora, plus na cewkę styk 86 wezmę z przekaźnika pompy, który pojawia się po zapłonie no i wyjście z przekaźnika styk 87 podepnę pod masę oryginalnego przekaźnika pompy. W ten sposob masa na przekaźniku pompy będę miał zawsze tylko po zapłonie więc nie powinno wywalać błędu. Przekaźnik będę podpinał na dniach, zobaczymy co z tego wyjdzie edit 2: przy jakimkolwiek podaniu "lewego" napięcia, masy czy to na cewkę przekaźnika czy na pompę paliwa niezależnie od komputera pojawia się błąd 0230. Nie wiem czy tak jest tylko u mnie czy u każdego bo czytałem, że ludzie mostkowali pin 30 i 87 ale nie wiem czy oni mieli bląd
  7. Dzień dobry, czy jest ktoś tu w stanie polecić mechanika z Olsztyna (Warmińsko- mazurskie), który zająłby się prawdopodobnie regeneracja pompy mojej Vectry c 2.2dti GTS 2003rok . Dodam że nie jestem jeszcze pewnien czy to na pewno pompa.
  8. Dzień dobry, czy jest ktoś tu w stanie polecić mechanika z Olsztyna (Warmińsko- mazurskie), który zająłby się prawdopodobnie regeneracja pompy mojej Vectry c 2.2dti GTS 2003rok . Dodam że nie jestem jeszcze pewnien czy to na pewno pompa.
  9. Witam Mam taki problem: Rozszczelniła się pompa płynu chłodzącego, uciekło sporo chłodziwa. Spuściłem pozostałą resztę, wymieniłem pompę, wlałem płyn (do 2 cm ponad poziom, przy ustawieniu temp grzania na MAX), i tutaj pierwszy problem: do układu weszło tylko ok. 2l :-/ Zapalam silnik, rozgrzewam do 105 stopni (płynu w zbiorniku nie ubywa), termostat się nie otwiera, 108 stopni, wentylator się nie włącza, brak ogrzewania w kabinie przy ustawieniu na MAX. Nigdzie nie wycieka, układ szczelny. Zostawiam auto na noc. Rano w zbiorniku sucho, dolewam płynu (ok. 0,7) do poziomu, jadę. Temperatura w hidden menu szaleje od 75 do 105 stopni (bardzo szybkie zmiany), ogrzewania brak, termostat chyba otwiera, bo rury gorące. Węże wchodzące do grodzi silnika (czyli chyba do nagrzewnicy) cały czas zimne. Co jest grane ? W sumie wlałem nie więcej niż 3 litry, to chyba trochę mało ? Czy układ jest cały czas zapowietrzony ? Jak skutecznie odpowietrzyć ? Dlaczego nie ma grzania ? Zauważyłem jeszcze, że po ustawieniu temp na MAX i wciśnięciu na "auto" nie zapala się diodka na przycisku, nawiew wchodzi na 6, wieje zimne powietrze. I jeszcze jedno: po rozgrzaniu silnika i odkręcaniu korka na zbiorniku, nie ma żadnego ciśnienia płynu, żadnego syczenia, nic kompletnie. Może ktoś pomóc, czy auto do mechanika ?
  10. Witam! Przymierzam się do wymiany pompy paliwa, jednak nie mam większego pojęcia jak się to robi. Czy ktoś mógłby podać kilka rad lub jakiś poradnik?
  11. Witam, Na początku chciałem powiedzieć, że przed wymianą filtra wszystko działało prawidłowo - auto paliło bez problemu itp. I wiem że ten temat był wałkowany niejednokrotnie ale nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. Moje auto to VB z 1997 2.0 DTI Dziś postanowiłem w końcu wymienić filtr paliwa. Odkręciłem pokrywę filtra, założyłem nowy filtr i uszczelki wszystko zalałem paliwem i próbuję odpalić. Silnik się odezwał ale po chwili zgasł, więc odkręciłem od pierwszy od lewej przewód paliwa ( i z drugim też próbowałem) i kręcę żeby odpowietrzyć. Po kilku próbach nie było nic paliwa z przewodu. Próbowałem nawet z tym: (http://forum.vectraklub.pl/index.php/topic/199268-problem-z-pompa-pali-nie-pali-pomocy/page-2) Ale dalej nic. Nie wiem co mam robić. W czym może być problem?
  12. Witam, mam do wymiany pompe od wspomagania, znalazlem cos takie czy to w ogole bedzie dzialac jak trzeba Pompa? A jesli tak to jaki olej kupic.
  13. Witam, mam do wymiany pompe od wspomagania, znalazlem cos takie czy to w ogole bedzie dzialac jak trzeba Pompa? A jesli tak to jaki olej wlac/kupic.
  14. Witam wszystkich. Moje autko Vectra A 94r. 1.8 ben+ gaz. Autko do nie dawna śmigało, po nocnym odpoczynku już nie odpaliło. Po kolei co zrobiłem. Pompa sprawna podłączona bezposrednio pod akumulator działa. Mam druga w zapasie też działa. Sprawdziłem czy dochodzi prąd do pompy okazało się że nie więc wymieniłem przekaźnik pompy paliwa (fioletowy) na drugi (używany) dalej nic. wymieniłem na trzeci (nowy) dalej prąd nie dochodzi do kostki którą podłącza się do pompy. Po zmostkowaniu wtyków w gnieździe gdzie przechodzi przekaźnik (na przekażniku jest to pin 87 i 30) prąd dochodzi do kostki i pompa działa. Przy pinie 30 jest do kabel (czerwony) a przy 87 (czerwono - niebieski). Ale nawet przy zmostkowaniu gdy dochodzi prąd i pompa działa autko nie pali. Proszę o pomoc.
  15. Kupie pompe wtryskowa o nr 0470504003 lub 004. Posiadam Vectre B 2.0 DTI i oczywiscie walnela mi pompa potrzebuje jej najlepiej gdzies w okolicy Włocławka. najlepiej uzywana z jakiegos robitego samochodu (zalezy mi na cenie). Z gory dzieki pozdrawiam;)
  16. Witam, mam problem ze swoją Vectrą 2.0 DTI, 101 KM, 2002 r. Auto dostałem od rodziny, stało 9 mies. nieużywane. Wcześniej wszystko było ok. Od razu dałem do mechanika, wymienił olej + filtry, filtr paliwa, wyczyścił egr (ponoć był strasznie zabrudzony). Nie wyeliminowało to jednak problemu z jazdą, a mianowicie: przy dodawaniu gazu auto trzyma na obrotach, obroty nie spadają wraz z puszczeniem gazu tylko utrzymują się jeszcze 2-3 sekundy i dopiero spadają. Dodatkowo czasami auto przerywa delikatnie z dostawą paliwa - np. na 3 biegu czasami nie chce wejść więcej niż 3 tys obrotów ale niezawsze. Na 4 biegu i 5 chodzi najlepiej. Najgorzej się rusza z miejsca przez te niespadające obroty - szarpie autem. Zauważyłem też, że czasami pali na 3 gary i wyskakuje check engine. Mechanik oczywiście powiedział, że nawet nie ma co sprawdzać i to na 100% pompa - ale nauczony doświadczeniem poprzedniej Vectry wiem, że łatwo tak powiedzieć a nie zawsze tak jest auto ma orginalny przebieg 260tys - przed postojem 9 mies jeździło i też były te problemy i też mówili, że pompa, a potem pompa była 2x podłączana pod komputer i 100% sprawna i mówili że to wina egr teraz egr wyczyszczony i dalej problem występuje . Mam pytanie czy może to być coś z kątem wtrysku (pali na 3 gary) lub problem z gazowaniem przez to, że w pompie również zebrał się spory brud? Auto po mroźnej nocy pali troszkę ciężej ale pali, jak nie ma mrozu to odpala na "strzała". Jeśli faktycznie to pompa to nie będę jej naprawiał...ale wydaję mi się, że to niekoniecznie musi być to i można to naprawić dużo taniej niż za 2 tys złotych. Szkoda mi tego auta...bo jeździ się świetnie jeśli jest sprawne. Dzięki za pomoc.
  17. Witam! koledzy mam problem ze swoja Vectra 1.9 CDTI 150km. Problem polega na tym ze gdy przekrece zapłon pompka w zbiornku paliwa bardzo głosno chodzi i przy tym samochód ciezko pali. Przy dodatnich temperaturach nie było takiego problemu. Woda w zbiorniku czy co? Filtr wymieniony miesiac temu.
  18. Koledzy , pomocy. Ostatnio mój bandyta ciężko pali na zimnym. Dodam ,że starałem się wyeliminować problem zapowietrzania i dość krótkiego czasu grzania świec. Więc tak , wymienione uszczelniacze na trawersach , przelewy wraz z trójnikami, profilaktycznie puszka filtra paliwa zastąpiona filtrem przelewowym z golfa 2 1.6td , przewód paliwowy zasilający tymczasowo zamieniony na gumowy( część od zbiornika do filtra), świece żarowe sprawne, zamontowany moduł przedłużający czas grzania i zwiększający dawkę paliwa do momentu otrzymania zasilania z alternatora, na pompie wymieniony dławik (śruba przelewowa powrotu) oraz oringi, dodatkowo zmontowane solenoidy bezprądowo zamknięte na zasilaniu i powrocie i pompka zasilająca przelewowa 0.2bar na dolocie ( wsystko doraźnie aby wykluczyć zapowietrzanie na układzie paliwowym poza pompą wtryskową). Mimo to rozruch po kilkunastu godzinach postoju nie wygląda najlepiej . Ma ktoś z Was pomysł co jeszcze "taniego" można zrobić . Dodam iż pompa po regeneracji w 2013r w Woliński Diesel Centrum w piaskach fvat 2700pln. Nie mam ochoty kolejny raz ponosić kosztów regeneracji ,bronię się przed tym jak mogę
  19. Na wstępie zaznaczę, że jestem kobietą, nową tutaj, zupełnie zieloną i zdesperowaną. :| Witam wszystkich serdecznie, proszę o wyrozumiałość i używanie języka zrozumiałego dla laików. Moją viki coś boli. Problem mamy ze sterownikiem pompy wtryskowej, przynajmniej tak twierdzi znajomy złota rączka. Dokładniej mówiąc każda próba odpalenia samochodu kończy się przepaleniem bezpiecznika. Mechanik po podpięciu kompa, sprawdzeniu wszystkich cudów pod maską i jakiś innych czary-mary stwierdził, że padł sterownik pompy (psg16), bo nic innego nie pożerało bezpieczników. Jako, że sam się tym nie do końca zajmuje, polecił regenerację lub zakup nowego sterownika. Pytanie brzmi, czy się nie myli? No i jeśli, to co polecacie zrobić? I najważniejsze.. ile taka przyjemność może kosztować? Błagamy o pomoc, ja i viki
  20. Witam,opisze swój problem od poczatku, może wszystko mieć ze sobą związek. Mam Vectre b z silnikiem 2.0dti (tj. 101KM). Na początku przy jeździe na 5 biegu 140km/h lub na 4 120km/h zapalał się check i auto traciło moc, chwilowy postój na zgaszonym silniku rozwiązał problem i znów można było jechać. Komputer pokazał błąd czujnika ciśnienia doładowania. Po przeczyszczeniu go problem znikł na 2 dni ale zapalał się check na wolnych obrotach (do 2 tyś.). Potem było znów to samo. Zmieniłem czujnik od innej Viki, nic nie pomogło, zamianiłem też przepływomierz, zero zmian, również elektrozawór od turbo, też nic. Wyciągałem EGR niby sprawny, po wciśnięciu siłownika i przytrzymaniu wlotu pow. wychodzi tylko lekko. Dodam że w czasie kiedy był czyszczony czujnik ciśnienia doładowania był zmieniany pasek PK. Wczoraj wracając z pracy zapalił się check i auto straciło moc, redukcja z 5 na 4 potem na 3 nic nie dała auto zgasło. Chwile odczekałem i było ok. Dzisiaj jadąc nie zapalił się check auto straciło moc, po wciśnięciu pedału gazu ledwo dochodzi do 1.5tyś obrotów, nie idzie jechać. Wymieniłem filtr paliwa, wyciągając go było w nim tylko pół pojemnika paliwa, po dolaniu do pełna i odpaleniu przez 2-3 przegazowania wszystko ok i znów to samo. Dmuchałem sprężarką do wężyk który idzie od zbiornika do filtra, nic. Podłączałem wyjście z filtra na krótko (paliwo szło z bańki prosto do węzyka) chwila ok i znów to samo. Znajomy mówi, że sterownik pompy, mechanik że zabity wydech, Co wy myślicie? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
  21. Witajcie. Posiadam Vectrę B 2.0 DTI i jakiś czas temu padła mi pompa wtryskowa. Została podmieniona na używkę o tej samej końcówce, gdyż stara wg serwisu nie nadawała się w ogóle do regeneracji. Po wymianie ze znajomym auto odpala jak jest zimne na plak, a gdy jest ciepłe to potrafi zaskoczyć samo, więc pompa jest ok. Zresztą cały czas działała w poprzednim samochodzie i jest po regeneracji. Auto potrafi przejechać kilka kilometrów, nie jest jednak do końca sprawne. Po pierwsze Vectra przy odpaleniu mocno dymi - najpierw na czarno, potem na siwo, bardzo nierówno chodzi na wolnych obrotach i przy jeździe nie ma mocy. Dodatkowo bardzo szybko się grzeje. Sprawdzaliśmy ze znajomym już EGR, przewody paliwowe, przewody wtryskowe - wszystko zamontowane jest poprawnie. Znajomy - mechanik, twierdzi, że to może być zbyt duża dawka paliwa i dlatego auto zachowuje się w ten sposób. Moje pytanie jest takie - czy zaprowadzić Vectrę do jakiegoś elektronika, żeby wgrał nowy soft na pompę czy sprawdzać znowu wszystko mechanicznie. Już naprawdę nie mam pojęcia jak ruszyć to dalej. Ciągle coś jest nie tak, auto było już u kilku mechaników. Jeden wymienił przewody paliwowe na grubsze, drugi zepsuł kompletnie stary sterownik i pompa była nie do naprawy... Dopiero znajomy mechanik założył mi pompę i przynajmniej auto ruszyło z miejsca. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i rady. Pozdrawiam
  22. witam serdecznie, mam problem z Vectra B 99 po lifcie, 1.8 benzyna. Po zostawieniu autka na parkingu nie mogę do odpalic. Po przekreceniu kluczyka w stacyjce brak charakterystycznego dzwieku ktory wydaje pompa paliwowa, stad moje pierwsze podejrzenie padlo na pompe paliwowa (autko kreci po przekreceniu stacyjki-jednak nie moze wystartowac). Po wyjeciu pompy paliwowej i podlączeniu jej na krótko okazało się że pompa jest sprawna, jednak po przejrzeniu forum stwierdzilem ze byc moze pompa sie zawiesza stąd skombinowalem nową, podłączyłem i dalej nic. Szczerze mowiąc na forum znalazlem wskazówke aby szukac przekaźnika, jednak nie wiem gdzie go mam szukac, jak sprawdzic czy dziala lub nie. Proszę o pomoc w rozwiazaniu problemu.
  23. Witam. Pacjent :Vectra C Silnik: 2.0 DTI (101km) Kupiłem silnik goły słupek bez osprzętu i odzielnie pompe wtryskową jak póżniej się okazało nie jest zablokowana.Jak ją ustawić(prawidłowo zamontować) żeby samochód odpalił . Szukałem na forum nic sensownego nie znalazłem .Jest to mój pierwszy diesel więc proszę o wyrozumiałość.
  24. Witam Klubowiczów, czywymieniając pompę wody w silniku 2.0 turbo (Z20net) nalezy ingerować w rozrząd? Czy jest to połączone z łańcuszkiem rozrządu? Będę wdzięczny za szybką odp Pozdrawiam
  25. Witam. Pompa wspomagania w vectra b 1996 x16xel piszczy przy maksymalnym skręcie w prawo lub w lewo, oraz gdy utknę głęboko kołami w kamieniach przed domem. Normanie jest bez zarzutu. Olej nowy ciut ponad min i max, pasek także wymieniony. Proszę o pomoc.
×