Jump to content

W dniu dzisiejszym została dodana do menu forum wyszukiwarka google 

Link google

Pozdrawiam Admin

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'nie odpala'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 32 results

  1. Witam mam problem z VC 1.9 cdti 120 km 2004r problem polega na tym ze jak chce odpalić auto przekręcam kluczyk i mi się wyświetla kierownica w wykrzyknikiem i auto nie chce odpalić no i tez jak wyskakuje ten błąd to nie idzie się połączyć zadnym komputerem żeby odczytać błędy a jak już się uda odpalić auto to wyskakują takie błędy jak na foto i za każdym razem co raz gorzej odpalić ta VC
  2. Witam, Posiadam Opla Vectrę B 1.8 1999 rocznik. Silnik co prawda odpalał za drugim razem od zawsze. Wczoraj wieczorem wymieniałem żarówki od hamowania, pozycyjne tylne i cofania. Zasilanie przy włączonym radiu i światłach było włączonę około 20 min. Po zakończeniu wyłączyłem wszystko. Nastepnego dnia o 9 rano podczas przekręcania kluczyka na zapłon "słabł". Deska rozdzielcza zaczęła przygasać, a dźwięk odpalania zanikać. Za drugim i trzecim razem juz kompletnie nie wydawał dźwieku. Po otworzeniu maski w tym miejscu przy włożonym kluczyku (w czerwonym kwadracie nie tam gdzie pokazuje strzałka) słychać regularne cykanie. Czy ktoś się orientuje o co może chodzić? Akumulator jest w pełni naładowany.
  3. Panowie W mojej viki występuje dalej problem z ruszeniem po chłodnej nocy (1.8 (Z18XE)+ LPG(ELPIGAZ)) . Gdy odpalam furę z rana, to jest wrażenie jakby silnik pracował na 3 cylindrach, czuć drgania + jak się wciśnie pedał gazu jest lekka dziura w mocy (przy pierwszym wciśnięciu). Gdy się podejmuje próbuje włączenia do ruchu ( krótko po odpaleniu) to auto szarpie i brakuje mu mocy - dopiero jak się przeczołga te kilkadziesiąt metrów(lub poczeka długo z ruszeniem) to powoli się stabilizuje i można normalnie jechać - na rozgrzanym silniku nie ma już żadnych problemów, może jedynie wrażenie, że na benzynie jest mniejsza moc niż na gazie. - jeśli awaryjnie odpali się z gazu, to silnik pracuje normalnie ( nie ma żadnej dziury w mocy i jest od razu gotowy do jazdy bez szarpania) Udało mi się podpiąć do kompa ( o to błędy które mi się udało wyłapać) p0130-04 p0100-06 p0036-08 p0170-12 p0571-52 p1483-06 Dodam jeszcze, że w aucie zostały niedawno wymienione pompa i filtr paliwa.
  4. Cześć klubowicze. Mam problem z moją vectrą b. 2001r 1,8, 16v Auto nie odpala, a gdy już odpali to pracuje prawidłowo do momentu zgaszenia silnika. Gdy próbuje odpalić ponownie to auto nie uruchamia pompy paliwa, cewki itd. Mialem wcześniej problem z gasnącym autem podczas jazdy. Dwa razy komputer był na naprawie i dalej nic. Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu i teraz to już zupełnie lipa. Dodam jeszcze, że nie działa obrotomierz. Proszę o pomoc.
  5. Witam Chciałbym was zapytac o rade bo rece mi opadają ;( Jakis czas temu moja Astra zaczeła gorzej odpalac. Potrzebowała 3-5 sekund zeby załapac ALE problem sie pogłebił do tego stopnia ze nie chce w ogogle odpalic chyba ze 1. Pobójam samochodem (moze to sie wydawac smieszne) albo poskacze na haku to zalapie (lecz nie zawsze to pomaga) 2. Była taka sytuacja ze kreciłem ją az akumulator rozadowalem(oczywiscie nie za jedym razem ) pozniej wzielem ja na hol do mechanika i sprobowalem odpalic - odpaliła , zgasiłem i przez miesiąc odpalała. Mechanik podpią pod kompa ale zadnych bledów nie bylo 3. Byłem w Polsce, mrozy po -20C i odpalala po 3 5 sekundach, czasami od strzalu, wrocilem do holandii , pojezdzilem dwa dni i problem sie powtrorzyl Od dlugiego czasu moja astra potrzebuje wiecej czasu zeby odpalic ( o ile wogole odpali) ale raz na 20 razy az sie sam dziwie po jednym dniu postoju ide odpalic auto a tu: raz zakreci i odpala na dotyk az milo Wymieniłem przekaznik, filtr paliwa lekko mi sie poci od gory (bylo to juz odkad go mam) ale wczesniej nie bylo problemu, wklad wymieniony. Kiedy nie odpalal to wiele razy przekrecalem kluczyk zeby pompa cisnienie nabila ale bez rezultatu. Nie wiem czy to moze miec zwazek z tym ale jak dojeżdżam do swiatel/skrzyzowania etc. to bez roznicy czy mam bieg czy wcisniete sprzeglo ale obroty spadaja na chwile do 600 RPM/min ale tez nie zawsze. Panowie, pompa do wymiany, silnik, samochod? Dodam ze jak samochod odpali to nie ma opcji zeby sam zgasl. Co moge sprawdzic, jestem umowiony dopiero po swietach do mechanika a do tego czasu moze samemu uda mi sie cos zdzialac :/ Pozdrawiam. Astra H 1.9 CDTI 150 KM 2004r.
  6. Witam Witam Panowie zniw potrzebuje waszej pomocy a mianowicie dziś stało sie cos dziwnego z moja vectra c 1.9 CDTI 150 km a konkretnie chodzi o to ze dojezdzajac do skrzyzowania zredukowalem bieg na nizszy skrecam w prawo na drugim biegu auto zaczyna sie dusic wciskam sprzeglo jest ok przejezdzam 4 metry samochod gasnie i nie chce odpalic a podczas krecenia rozrusznikiem cale sie trzeslo dopiero po jakims czasie silnik odpalil lecz po kolejnych 5 metrach znow duszenie i znow zgaslo lecz tym razem odpalila za pierwszym razem i reszte trasy bylo juz ok i tu pojawia sie moje pytanie co moze byc przyczyna tego zachowania i czy powinienem sie zaczac martwic?
  7. Witam forumowiczów. Mam problem z autem a mianowicie: vectra 2.0 dti odpalila na dotyk. Przejechała ok 4 km i zostala zaparkowana (auto stalo przechylone na lewą stronę). Poziom paliwa w zbiorniku przy czerwonej kresce (tak wiem glupota szczególnie zimą). Po ok godzinie auto znów odpala na dotyk i chodzi ok 3 minut po czym zaczyna sie dusic i gasnie. Pomyslalem ze pompa nie zaciaga paliwa wiec dolalem 10 litrów i próba odpalenia i nic. Zdjąłem przewody z filtra paliwa i okazuje się ze paliwo nie dochodzi do filtra. Jakies rady?
  8. Jak wyżej moja Vectra 1.8 z silnikiem x18xe nie odpala,zauważyłem że świece są suche nawet po dłuższym kręceniu .Pompa pracuje i jest ciśnienie w listwie wtryskowej .I pytanie czy to wina wtryskiwaczy w takim razie?Czy może jest od nich jakiś bezpiecznik/przekaźnik który sie spalił,bo trochę dziwne chyba żeby wszystkie naraz sie zepsuły.Proszę o pomoc bo się na tym nie znam.
  9. Witam szanownych Forumowiczów. Jak w temacie, opcom wypluł "U1423 - Błąd w czasie przerwy szyny zbiorczej". Od wczoraj się nie uruchamia, świece wymienione, ale to nic nie dało. Jakieś pomysły ?
  10. Panowie moja Vectra C 1.8 (Z18XE)+ LPG(ELPIGAZ) od dzisiaj przestała odpalać na benzynie. Jedyną opcją by ją odpalić to awaryjnie z gazu i wtedy chodzi jak marzenie. ( przełączając spowrotem na benzynie - gaśnie) Wcześniej też miała problemy z benzyną np. nierówna praca po odpaleniu (zawsze trzeba chwilę poczekać zanim się ogarnie) - na zimnym z rana/po postoju szaleją obroty, że czasem gaśnie lub prawie gaśnie - szarpie na benzynie - reakcja na pedał gazu jadąc na benzynie jest dużo późniejsza/mniej czuła i ogólnie dusi furę - raczej nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny, oprócz tego ,że po prostu ciepły silnik szybciej się przełącza na gaz (przy ciepłym silniku/pogodzie), więc szybciej się kończy katorga Tu moje pytanie, od czego zacząć grzebać skoro już całkiem zdechło? Przewody, filtr paliwa, pompa ?
  11. Vectra C 1.8 122KM, Z18XE 2003rok Witam miałem dzisiaj taka przygodę, jadę sobie do domu na blacie 130 km/h , aż tu nagle zgasło podświetlanie zegarów, lampka od klimy, zegarek . nagle wszystko się zapaliło z powrotem, lecz na chwile w tym momencie zanikło wspomaganie i zaświeciła się kierownica z wykrzyknikiem i kontrolka poduchy, po chwili wszystko wróciło do normy. Ale ok 5 km dalej nagle zapalił się CHECK. Pojechałem do sklepu, po kilku minutach wróciłem, odpaliłem normalnie jednak CHECK nadal świeci. Podjechałem pod kolejny sklep, a po godzinie jak wróciłem, odpalam a tu kontrolka ładowania, i nie gaśnie i CHECK. Podjechałem pod blok, otwieram machę, bezpieczniki ok, idę odpalić a tu nic, zero reakcji . Słychać tylko jedno ciche pyknięcie i koniec i zapala się kierownica z wykrzyknikiem kontrolka od ESP/TC, Zegary ani drgną. Chciałem wypedałować błędy ale nawet kontrolka od check nie zapala się. Dodam ze ok 3 tygodni wstecz zaczęły się problemy z wycieraczkami, tzn. spryskiwacz raz działał raz nie ,wycieraczki nie chciały się wyłączyć. CIM to GK, czyżby dokonał żywota?
  12. Witam.. Mam opla Vectre b 2.2 dti sedan. Mój problem pojawił się niedawno. Chodzi o to że odpaliłem auto kilka sekund później zgasło długo kręciłem rozrusznikiem i po kilku próbach dopiero odpaliła później chodziła w porządku dziś znowu odpaliła zgasła i już w ogóle nie odpala. Żadnych błędów nie pokazuje, nie wiem co może być..
  13. Na wstępie WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE jako, że jestem na forum od niedawna, a udzielam się pierwszy raz. Moja furka: Vectra C Caravan, polift 2006/2007r., silnik Z19DT, kolor: Z21B - zakupiona w kwietniu tamtego roku - przez rok bez większych problemów. Problem: Od początku kwietnia 2017r., kiedy to nastały cieplejsze dni, samochodu nie da się uruchomić w pewnych okolicznościach. Generalnie polega to na tym, że na całkowicie zimnym silniku pali jak marzenie, nie ma kompletnie problemów. Natomiast wystarczy odpalić go na 5-10 minut, zgasić, wyjąć na kilka sekund kluczyk i się zaczyna... Wszystkie kontrolki na desce świecą, POZA kontrolką CHECK ENGINE (jakby sterownik nie komunikował się z systemem). Jeżeli przekręcę kluczyk i nie widzę kontrolki Check Engine to znaczy, że nie załączy się pompka doprowadzania paliwa do listwy wtryskowej no i po przekręceniu kluczyka jest cisza (ani rozrusznika, ani nic). Po chwili natomiast zapalają się kontrolka ESP oraz miga kontrolka AFL. CIM, po przepatrzeniu go, odrzuciłem z listy podejrzanych, ponieważ nic innego nie wskazuje na jego uszkodzenie - po udanym rozruchu wszystko działa jak prosto z fabryki. Wszystkie objawy ustępują po mniej więcej 4-5 godzinach, o ile na dworze nie ma prażącego słońca i temperatury powietrza powyżej 25 st.C - wtedy blacha trzyma dobrze temperaturę silnika w ryzach i potrafi stygnąć cały dzień (i mam loterię, albo odpali gorący albo siedzę i czekam na cud). Jak już furka odpali (czyli rano oraz po robocie jak minimum 8 h stoi i czeka) to kompletnie zero problemów, jeździ jakby nigdy nic się nie stało. Dotychczas: - Sprawdziłem przekaźniki (pierwszy podejrzany), ponieważ przekaźnik sterownika oraz zacisku "15" w UEC mocno się grzały. Wyczyściłem styki wszystkich przekaźników i bezpieczników, zacisnąłem trochę mocniej większość styków w UEC, nawet wymieniłem przekaźnik zacisku "15" - nic nie dało; - Rozebrałem, przeczyściłem i przelutowałem najważniejsze połączenia w CIM oraz SAS (następny podejrzany z uwagi na te kontrolki ESP i AFL). Na płytce nic nie rzuciło się w oczy, przeczyściłem przy okazji styki manetek (tempomat wcześniej sam się wyłączał, teraz działa elegancko) - nic to nie dało poza tym, że rozkalibrowałem sobie czujnik kąta skrętu kierownicy; - Rozebrałem UEC, żeby poszukać tam czegoś podejrzanego - kompletnie nic, poza tym, że w środkowej warstwie nic nie widać ze względu na budowę UEC; - Znajomy elektronik sprawdził sam ECU - poza jednym czy dwoma zaśniedziałymi lutami (które i tak łączyły) nie znalazł kompletnie nic; - Wyczyściłem na błysk wszystkie połączenia przewodów masowych do karoserii - zero zmian; - Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie przekaźniki i bezpieczniki, zmierzyłem multimetrem napięcie po zapłonie, etc. - wszystko wydaje się w normie. Błędy z kompa: - U2103, U2103-C, U2105, U2111-C, U2120-C, U2108 - seria błędów komunikacji CAN (ESP, wspomaganie, AHL, ABS) prawdopodobnie przez to, że sterownik w danym momencie nie komunikuje się z resztą podzespołów; - U2143 - Nieskalibrowany kąt czujnika układu kierowniczegol - P1613 - Brak immobilizera lub zły sygnał; - B0670 - Błąd poduszki - zniknął i więcej się nie pojawił, więc raczej bez znaczenia; - B2652 - Obwód LED wyjściowy - niskie napięcie - chyba żarówka podświetlenia gniazda zapalniczki, bez znaczenia. Panowie, wielka prośba, gdyby ktokolwiek wiedział co to może być - męczę się z tym od dwóch miesięcy i mam już tego naprawdę dość, a nie chcę pozbywać się takiego fajnego samochodu. Ewentualnie, gdyby ktoś z Warszawy lub okolic miał możliwość zdiagnozowania tego Tech'em czy innym poważnym sprzętem - najlepiej z Warszawy, bo jak pojadę do kogoś poza to mogę tam zostać na kilka chwil przed ponownym uruchomieniem auta Z góry dzięki i do usłyszenia! EDIT: Jeszcze jedna uwaga - jak już zapali się Check Engine i mogę odpalić samochód - po wyjęciu bezpiecznika FE15 w UEC dzieje się dokładnie to samo co przez temperaturę (w przedliftach FE15 jest to bezpiecznik ECU, ale w poliftach podobno czegoś innego, bo FE14 jest od ECU - sprawdzone). Tu dodatkowe pytanie: od czego może być bezpiecznik FE15 (siedzi 10A) w UEC w polifcie?
  14. Witam. Miałem w tym tygodniu nie ciekawą przygodę z moją VC 2.2 benzyna. W piątek rano przy próbie odpalenia auta coś pykło pod maską, dźwięk jak by uderzono o siebie 2 kawałki plastiku, nie było to głośne ale było słychać, nie zwróciłem na to uwagi, myślałem że jakiś wiatraczek się załączył albo coś innego. Po kilkunastu sekundach w aucie zaczeło mocno walić jakimś octem / kwasem. Po zajrzeniu pod maskę okazało się że akumulator pękł po jednej stronie i kwas rozlał się pod nim, sporo elektrolitu wycieklo, ale nie wszystko. Miałem akumulator Berga 74 A, moc rozruchu 680. Kupiłem nowy centry tylko ze robiony dla hurtowni czy cos, taki w niebieskich naklejkach o mocy 65 A i rozruchu 540. Facet w sklepie mi doradzał że taki to juz wystarczający i wiekszego nie potrzeba. No ok. Ale przy pierwszym odpaleniu na tym akumulatorze auto jakos dłużej kręciło i miało ciężej niż zwykle, ale myslalem ze slabszy aku to tak musi byc. Troche jeżdziłem po mieście w pare miejsc i za kazdym razem miałem wrażenie ze odpala coraz ciężej. To było w piątek. Aż wczoraj po zatankowaniu przy próbie odpalenia słychać tak jak by chciał zakręcić ale się rozrusznik zacinał i za każdym zacięciem wszystko gaśnie i zapala się kilka razy w ciagu sekundy. Co do tego że pękł mi akumulator, to facet w sklepie w którym kupowałem nowy stwierdził że mogło to być dlatego że mam za wysokie napięcie na alternatorze czy cos takiego, ale sprawdzilismy i było 13.5 czyli troche nawet za małe. Potem stwierdził że to mogło być już ze starości, akumulator miał podobno już pare lat (auto mam dopiero od niecałego roku). Czy to że jest problem z rozruchem może mieć związek z tym że ma mniejsze ładowanie? 13.5 zamiast 14 np. Lub czy to że wyciekł ten kwas z akumulatora i poleciał na coś, mógł to przepalić (przeżreć) i dlatego teraz nie chce odpalić? Czy raczej po prostu akumulator jest za słaby na ten silnik? Nie jestem zbyt zaawansowany w mechanice pojazdu, znam sie jedynie na podstawach.
  15. Cześć. Sprawa wygląda tak. Jeździłem sobie normalnie jak na cywilizowanego człowieka przystało. Podjechałem pod dom, zgasiłem autko, w nocy musiałem zawieźć dzieciaka do szpitala i już nie odpaliło a że byłem zdenerwowany to tak "chechłałem" że rozładowałem aku. Na następny dzień wyciągnąłem aku i naładowałem, po wsadzeniu auto odpaliło od pierwszego, przejechałem się kilkanaście km, zgasiłem, odpalił, znów zgasiłem, poczekałem chwilę, odpalił(to było wczoraj), dziś rano wsiadam do roboty, przekręcam kluczyk auto zapaliło na sekundę, zgasło i już nie chce odpalić. Macie jakieś podejrzenia? Wiem że podstawa to sprawdzić błędy kompa i tutaj drugie moje pytanie. Może jest jakaś dobra dusza w Łodzi dysponująca Opem lub Techem i by za drobna opłata podjechała i sprawdziła?
  16. Witam serdecznie jestem tutaj nowy posiadam vectre c 2.2 16v 147 koni problem z silnikiem zaczęło się od tego że jechałem autostrada do pracy wcisnolem pedal gazu tak że zredukowal o jeden bieg i odczulem że auto nie przyspiesza tylko buczy po dojechaniu do pracy był kompletnie bez mocy zcholowalie mnie pod dom palił na cztery cylindry z obrotami dochodził do 4000tys i buczal po dwoch dniach palił na cztery cylindry po dodaniu gazu dochodzil do 1500 i dlawil się teraz nie odpala wogule!!! Pompka paliwo podaje, cewka jest ok mam drugą na podmianke, po odpieciu przeplywki chodził gorzej przerywał na wolnych, po odpieciu przepustnicy wchodził na 1500 obr. I nie reagowal na pedal gazu, rozrzad wymieniony 40tys temu niemam pomyslow. Może ktoś pomoze!!!
  17. Witam . Dzisiaj miałem bardzo nie przyjemna sytuacje mianowicie bectra po przejechaniu 1,5 km na benzynie zaczęła sie dławić i zgasła , silnik bardzo dziwnie kręci czy konus tak sie kiedyś zdażyło ?
  18. Cześć mam problem z moja VC ,a mianowicie po próbie podłączenia przycisku esp auto nie chce odpalić nawet nie kreci . ostatecznie przycisk nie zostal podlaczony z braku pinu od pompy abs. W op-comie jest dużo błędów. Na wyświetlaczu od radia w miejscu spalania ,temperatury i zasięgu jest literka "F" Procedura wygląda następujaco Przekrecam kluczyk W pozycję zapłonu KONTROLKI gasną oprócz aku ,kontroli Trakcji i wspomagania . Chce odpalic auto i nic. Wszystko Gaśnie radio KONTROLKI deska Rozdzielcza . przykładowo mam włączone grzane d*** podczas próby podpalenia auta gaśnie sygnalizacja że tak pas są wlaczone wyniki skanowania op-comem
  19. Cześć mam problem z moja VC ,a mianowicie po próbie podłączenia przycisku esp auto nie chce odpalić nawet nie kreci . ostatecznie przycisk nie zostal podlaczony z braku pinu od pompy abs. W op-comie jest dużo błędów. Na wyświetlaczu od radia w miejscu spalania ,temperatury i zasięgu jest literka "F" Procedura wygląda następujaco Przekrecam kluczyk W pozycję zapłonu KONTROLKI gasną oprócz aku ,kontroli Trakcji i wspomagania . Chce odpalic auto i nic. Wszystko Gaśnie radio KONTROLKI deska Rozdzielcza . przykładowo mam włączone grzane d*** podczas próby podpalenia auta gaśnie sygnalizacja że tak pas są wlaczone wyniki skanowania op-comem
  20. Witam. Mam problem z odpaleniem Signum 1.9 automat. Przekręcam kluczyk wszystko działa oprócz lampki z grzaniem świec, próbuje odpalić świeci aku, kontrola trakcji i mryga poziomowanie, rozrusznik nie kręci cisza w eterze z kompem się niechce połączyć (brak komunikacji z can) Ogólnie elektrycy tylko biorą siano i nie pomagają.
  21. Witam, właśnie się zarejestrowałem, aby rozkwikłać pewien problem. Przy każdym tankowaniu, nie zależnie od poziomu zbiornika i ilości wlanej benzyny ciężko mi odpala, później jest OK (występuje tylko po zatankowaniu). Próbowałem też bez tankowania odkręcić wlew paliwa, po pewnym czasie zakręciłem i odpaliłem bez problemu. Miał ktoś może taki przypadek i zechcę się podzielić informacjami? Pozdrawiam
  22. Witam wszystkich. Przebywam zaczerpnąć wiedzy od myślę doświadczonych ludzi Otóż posiadam vectre B DI czyli wersja bez intercoolera. Auto do tej pory paliło bez zarzutu aż do czwartku. Jechałem autem i tak jakby delikatnie przydusilo ale ale dalej jazda była normalna. Zajechalem do domu zgasilem i po jakiś 5 godzinach próbowałem odpalić Viki i już nie dała rady. Kręcila krecila i nic. Pomyślałem , że może filter paliwa do wyrzucenia także wyciągnąłem stary filtr paliwa (ku zdziwieniu oka filter był czarny jak z oleju ) i wsadziłem nowy lecz to nie przyniosło rezultatu. Na następny dzień próbowałem z wujkiem odpalić na plaka. Po 10 minutach psikania i kręcenia auto odpaliło lecz strasznie rzucało budą i silnikiem. Tak jakby chodzil na na jednym garze i w dodatku nie reagował na gaz. Doszliśmy do wniosku z wujkiem, że swój żywot zakończyła pompa wtryskowa. Jest ktoś w stanie potwierdzić takie objawy ? Ktoś miał podobna sytuację ? Szkoda ciągnąć w taką pogodę do mechanika bo mam kawałek a może uda się załatwić jakoś inaczej. Z góry dziękuję za każdą okazała pomoc. Pozdrawiam !
  23. (Opel Vectra B 1.6 16v benzyna+gaz) Witam problem wyglada nastepujaco. Wszystko zaczelo sie gdy zabraklo paliwa w trasie. Po dolaniu nie odpalila. Pociagniecie drugim samochodem pomoglo. Za kilka dni pewnego ranka vectra znowu nie odpala. Postawilem na pompe paliwa gdyz wymiana sie juz klaniala bo na benzynie sie dusiła, nie miala mocy. Po wymianie i kilku probach odpalenia udało sie. Tego samego dnia, odpalała bez problemu. Nastepnego dnia rano znowu ta sama historia. Sprawdziłem i pompka pracuje paliwo podaje. Do listwy benzyna dochodzi (po nacisnieciu tego zaworka wygladajacego jak wentyl w kole paliwo tryska) Nie mam juz pomysłu co jeszcze sprawdzić. Miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc i jakies wskazówki.
  24. Witam. Mam następujący problem. Ostatnio zgasiłem moją vectre po czym chciałem ją ponownie odpalić, udało się lecz po chwili zaczęła się dusić i zgasła. Później już tylko kręciła. Na warsztacie wymienili mi pompę paliwa i było dobrze przez pół dnia. Teraz znów to samo. Zaparkowałem i zgasiłem auto po czym stwierdziłem że przeparkuje i po odpaleniu chwile się podusiła, zgasła i nie chciała odpalić. Po 10 minutach odpaliła na strzała. Co to może być? Auto: Vectra B 1999r 1.6 16v 101km Ectotech.
  25. Witam serdecznie wszystkich,mam problem z moja vectra c .Po przekładce silnika z z19dt (w orginale) NA Z19DTH samochód nie odpala ,nie kręci .Wszystkie moduły wymienione wraz z ecu .myślę ze coś nie tak z elektryką .Prosze wszystkich o pomoc
×
×
  • Create New...